Saturday, 30 March 2013

Tips untuk Kembali Kurus dan Langsing Seperti Anak Dara Selepas Bersalin


Salah satu perkara yang membimbangkan semua ibu-ibu yang baru melahirkan anak, termasuk saya sendiri, sudah tentulah berat badan dan perut yang menggeleber. Untuk yang berkerja tu, mesti pening kan, semua seluar tak muat, nak sarungkan muat, tapi sampai ke bahagian peha atau pinggul, dah sangkut tak boleh naik dah. Maklumla, dah mengembang:) Rasanya semua akan menghadapi masalah yang sama.

Soalan yang sering diajukan oleh rakan-rakan saya yang baru memulakan kerja, selepas tamat berpantang adalah:
"Dulu lepas bersalin, bila u boleh pakai balik seluar-seluar lama eh. I sampai kena beli seluar baru, sebab seluar lama tak muat"

Tips untuk Kembali Kurus dan Langsing Selepas Bersalin

Jom saya kongsikan serba sedikit tips dan panduan berdasarkan pengalaman saya sendiri, yang boleh diamalkan oleh ibu-ibu yang ingin kembali kurus dan langsing seperti anak dara:


Paling penting, pakai bengkung. Saya dulu memang 24 jam pakai bengkung, buka waktu nak mandi atau pergi tandas jer. 
Wajib bengkung yang macam ni ok, ikat ketat dari atas sampai bawah.


2) Menyusukan bayi / breastfeeding

Dengan pembakaran lebih daripada 600 kalori sewaktu menyusukan bayi, anda seolah-olah melakukan aerobik selama 2 jam setiap hari. Malah, kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Persatuan Pakar Pemakanan Amerika mendedahkan penyusuan susu ibu berupaya membakar lemak di sekitar pinggul dan punggung dengan berkesan.

3) Bersenam

Paling bagus setiap hari, 30 minit. Kalau tak sempat pun, buat waktu weekend.

Kalau kawan-kawan semua macam saya yang tak sempat nak bersenam sangat, apa kata sibukkan diri dengan membuat kerja rumah seperti vacuum rumah, mop lantai rumah, kemas rumah, lap-lap apa yang patut. Buat aktiviti yang banyak bergerak seperti keluar jalan-jalan atau shopping (bersenam tak sempat, shopping sempat pula, hehehe) dan bawa anak-anak main di taman permainan.

4) Makan makanan yang boleh bakar lemak

Nak kembali kurus dan langsing pun, jangan sampai tak makan ataupun diet extreme, lebih-lebih lagi untuk ibu yang menyusu. Apa yang boleh anda lakukan, amalkan diet seimbang dan ambil makanan yang boleh membakar lemak contohnya seperti salad, sayur-sayuran hijau, oat dan yogurt.

Set Kurus Shaklee juga amat sesuai untuk ibu-ibu yang ingin kembali langsing selepas bersalin dan untuk ibu-ibu yang menyusukan anak, anda juga boleh amalkan set ini. Dengan set ini, bukan sahaja badan boleh kurus, malah membantu anda untuk kekal cergas, meningkatkan penghasilan susu ibu, bonus: kulit pun makin cantik:)

Testimoni Set Kurus Shaklee untuk Ibu Menyusu

Jom kita tengok apa kata seorang ibu yang sedang menyusukan anaknya, telah berjaya menurunkan berat badan beliau sebanyak 20kg selepas bersalin!

Beliau amalkan:

Alfafa - sebagai milk booster dan untuk detoks seluruh tubuh

Lecithin - untuk memecahkan lemak

ESP - memberi rasa kenyang yang lama kepada si ibu dan memekatkan susu ibu

Hahhh, siapa cakap selepas bersalin tak boleh kembali kurus dan langsing. Siapa cakap ibu menyusu tak boleh kurus. Jom sama-sama cantik untuk suami kita, suami pun bangga kalau tengok isterinya cantik dan kembali slim sperti zaman-zaman dulu:)

Yang penting amalkan penjagaan dan pemakanan yang betul, PASTI BOLEH. 

Jika anda berminat untuk mencuba Set Kurus Shaklee, boleh hubungi saya ok!

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Friday, 29 March 2013

B-Complex dan Ostematrix Alternatif kepada Panadol/Pain Killer : Penawar Sakit Kepala dan Migrain


Saya ni jarang sakit, setahun nak demam sekali pun susah. Tapi, boleh dikatakan saya ni kerap sakit kepala. Bila stress sakit kepala, datang period sakit kepala, tengah-tengah period sakit kepala, nak habis period pun sakit kepala. Pantang sakit kepala sikit, telan panadol (ooohhh, betapa jahilnya diriku dulu. MODE: menyesal). Bila dah lama-lama tu, dah banyak membaca, tahap kesedaran mula timbul, tentang kesan sampingan ubat/drug dan semenjak itulah saya mula menjauhkan diri dari panadol. Takdela sakit kepala jer telan panadol. Kalau dah tak tahan sangat macam nak pengsan, barula telan sebiji.


Kawan sekerja pernah saya suruh saya pergi check dekat doktor, sebab selalu sakit kepala kan. Tapi, malas la nak pergi check, nanti sah-sah doktor bagi ubat jer kan.

Itu dulu, sebelum saya mengamalkan supplemen Shaklee. Tapi sekarang ni, supplemen Shaklee adalah penawar saya. Sakit kepala yang teruk macam dulu-dulu pun dah tak menyerang lagi, syukur sangat dah tak perlu suffer dan ambil panadol. Ini bukan sekadar propa untuk melariskan produk yer, sekadar berkongsi pengalaman saya untuk sesiapa yang mempunyai masalah yang sama supaya kita tak perlu bergantung kepada panadol atau pain killer yang boleh memberi kesan sampingan kepada badan kita kelak.

Jenis dan Punca Sakit Kepala

Sakit kepala adalah gelaja biasa yang berlaku kepada sesiapa sahaja. Biasanya sakit kepala dibahagikan kepada 3 kategori:
  • Sakit kepala kerana tekanan 
  • Sakit kepala kerana sinus 
  • Sakit kepala kerana migrain 

1) Sakit kepala kerana tekanan 

Disebabkan oleh tekanan atau stress yang dihadapi oleh seseorang, samada tekanan mental atau fizikal. Jiwa dan pemikiran yang tertekan, tegang, berkecamuk, boleh menyebabkan sakit kepala. Tekanan pada otot-otot di sekitar leher, kepala dan kulit kepala juga boleh menyebabkan sakit kepala. Ia juga boleh berlaku apabila seseorang itu mengalami perubahan secara tiba-tiba contohnya dari kawasan redup, tiba-tiba masuk ke kawasan panas, dan sebagainya.

2) Sakit kepala kerana sinus 

Disebabkan oleh keradangan sinus yang dihadapi oleh seseorang. Sakit kepala sinus biasanya menyerang dalam kadar sekejap tapi menyengat.

3) Sakit kepala kerana migrain 

Manakala jenis sakit kepala yang ‘paling popular’ ialah kerana migrain. Setakat ini tiada penyebab rasmi yang dikatakan sebagai punca migrain, namun saintis telah mencadangkan beberapa penyebab migrain:
  • Kekurangan zat dan nutrisi 
  • Faktor keturunan 
  • Kesan dari pengambilan ubat-ubatan 
  • Wanita yang mengalami haid atau pra-haid 
  • Terlalu banyak mengambil kafein 
  • Mengamalkan makanan yang mengandungi MSG dan nitrat 
Biasanya penderita migrain akan diberi ubat tahan sakit, ubat tahan muntah dan sebagainya bagi mengawal kesakitan mereka. Bagi penderita migrain yang teruk, mereka diberi dos dadah yang agak tinggi agar dapat melalikan sistem badan mereka dari kesakitan yang ditanggung.


Pengambilan ubat-ubatan boleh mendatangkan risiko terhadap kesan jangka panjang kepada kesihatan. Oleh yang demikian, memilih alternatif dengan pengambilan supplement natural adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain atau sakit kepala.

Kenapa supplement lebih baik dari ubat? Kerana ia diperbuat daripada bahan makanan, dan merupakan ekstrak daripada makanan2 yang membekalkan nutrient harian. Berbeza dengan ubat yang diformulasikan di makmal daripada jenis dadah dan sebagainya.


Cadangan Supplemen Shaklee untuk Masalah Sakit Kepala dan Migrain

Ostematrix


Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ia membantu menetapkan ritma jantung, menyelesaikan masalah insomnia, membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran, dan membantu dalam pembekuan darah. Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah.
Magnesium pula penting untuk metabolisma kalsium. Ia membantu untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Satu kajian telah dibuat ke atas Magnesium, dan didapati ia membantu mengurangkan sakit kepala migrain dan mengurangkan frekuensinya.
Vitamin D pula penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh, dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.
B-Complex
Vitamin B2 (riboflavin) dan Vitamin B6 (Pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitkan akibat migrain. Vitamin B lengkap dalam B Complex Shaklee memastikan anda bukan saja mengurangkan risiko diserang migrain, tapi juga mencegah penyakit-penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.
Bagi penderita migrain dan sakit kepala, anda hendaklah mengetahui penyebab-penyebab yang boleh menjadikan anda diserang migrain dan sakit kepala. Sekiranya ia berpunca dari pemakanan, maka anda kena lah jaga makan. begitu juga dengan perkara2 lain seperti aktiviti dan sebagainya. Dan timbangkan tentang mengambil vitamin/supplement sebagai pembantu untuk menyelesaikan masalah anda, kerana ia pasti lebih baik dari makan ubat berasaskan dadah secara berterusan.

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Set Kehamilan Shaklee Yang Istimewa : Nutrisi Lengkap untuk Ibu Hamil


Apa yang istimewa sangat dengan set kehamilan Shaklee ni? Pastinya istimewa kerana ia terdiri dari nutrisi lengkap keperluan ibu hamil. Maklumlah, semua tahu ibu hamil ibarat 'makan untuk 2 orang' tapi bukan bermakna makan nasik 2 pinggan. Sebaliknya keperluan nutrisi ibu hamil lebih tinggi berbanding orang lain.

http://1.bp.blogspot.com/-zE0SponNU6Q/UQ9iePn2ryI/AAAAAAAADxY/ZpFKHJr_9sI/s1600/vitamin+ibu+hamil.png

Justeru, ibu mengandung harus mengambil vitamin tambahan sesuai dengan keperluan nutrisi yang meningkat, bukan saja untuk tumbesaran bayi yang sempurna, malah juga kesihatan optimum semasa kehamilan, dan juga mengelakkan risiko komplikasi sewaktu proses bersalin.

Nutrisi yang disediakan oleh kami untuk ibu hamil, dari rangkaian suplemen Shaklee:

http://1.bp.blogspot.com/-Jrvd_r-aKJ8/UQ9i-x3IUlI/AAAAAAAADxg/-yeDGI77P9U/s1600/Set+Hamil+Shaklee+lengkap.jpg

Set asas untuk trimester pertama terdiri dari:
  • Vitalea
  • B-Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrix
 Set asas untuk trimester 2 & 3 terdiri dari:
  • Vitalea
  • B-Complex
  • Vitamin C
  • Ostematrix
  • Omega Guard
Manakala untuk mana-mana trimester anda boleh mengambil ESP (Energizing Soy Protein) sebagai tambahan, bekalan protein lengkap untuk kehamilan.



Credit

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

[Breastfeeding] 10 Sebab Kenapa Anda Mesti Memberi Bayi Anda Susu Ibu


Jika dilihat 10 tahun lalu, tidak ramai ibu-ibu yang mahu menyusukan bayi mereka dengan alasan yang tertentu. Antara alasan yang popular ialah takut gemuk dan khuatir bentuk payudara ‘jatuh’. Menyusukan bayi di tempat-tempat awam juga jarang sekali dilakukan para ibu dek khuatir dan malu sekiranya ada mata-mata nakal mencuri pandang saat baju diselak untuk tujuan itu.

Kini, senarionya ternyata berbeza sama sekali. Ramai ibu-ibu yang mula sedar betapa pentingnya memberikan susu badan kepada bayi. Soal malu ditolak tepi.

Jika dulu, ibu yang baru melahirkan bayi hanya memberikan susu badan dalam tempoh berpantang dan berhenti apabila mula bekerja, kini, pemberian susu badan diteruskan kerana mereka mengepam susu di pejabat bagi memastikan stok susu mencukupi.


Susu ibu sangat baik untuk bayi dan ia juga memberikan faedah buat ibu serta keluarga. Susu ibu merupakan makanan terbaik dan terunggul dicipta khas untuk bayi.

1. Ia mudah dan cepat (tidak perlu botol, sukat dan kocak)

2. Ia melindungi bayi anda dari penyakit, virus, sakit perut dan jangkitan serta mengurangkan risiko mereka untuk mendapat alergi dan lelah (asthma).

3. Susu ibu mengandungi oxytocin (‘love hormone’) yang membantu membina hubungan erat antara ibu dan bayi. 

4. Ia mengandungi lebih 400 vitamin, mineral, lemak dan protein yang tidak boleh ditemui dalam mana-mana susu formula di pasaran. 


5. Bayi yang minum susu ibu mempunyai tahap IQ yang lebih tinggi berbanding bayi yang minum susu formula (lebih lama bayi menyusu badan lebih tinggi tahap IQ nya).

6. Susu ibu dihasilkan bersesuaian dengan keperluan nutrisi dan imunisasi badan bayi anda.

7. Susu ibu melindungi bayi dari SIDS (Sudden Infant Death Syndrome atau bayi mati mengejut).

8. Ia membakar lebih dari 500 kalori sehari. Jadi, menyusu badan adalah cara paling cepat untuk anda menurunkan berat badan selepas bersalin. 

9. Susu ibu mengandungi protein dan lemak istimewa yang menggalakkan perkembangan otak bayi yang tidak boleh ditemui di dalam mana-mana susu formula di pasaran.

10. Susu ibu adalah 100% percuma dan menjimatkan kos perbelanjaan anda.

Sememangnya susu ibu dicipta khas untuk bayi.Tidak ada satu pun susu ciptaan manusia didunia yang dapat menandingi khasiat dan kebaikan yang ada dalam susu ibu. Besyukurlah dan manfaatkanlah nikmat yang diberi sebaiknya jika mampu. Anugerah yang tak ternilai harganya.

Credit

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)

ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Email : cikjattshop@yahoo.com
♥ Fanpage : Sweet Mom Vitamin Center

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Set Penyusuan Shaklee : Membantu Ibu-ibu Menjayakan Penyusuan Ibu


Ehh, saya baru sedar yang saya pernah sekali je kut berkongsi mengenai Set Breastfeeding/Penyusuan Shaklee kat sini kan. Maklumla, zaman-zaman breastfeeding saya dah lama berlalu, kakak dah 5 tahun, Irfan pula dah 4 tahun, so sekarang ni bukan main lagi dok fokus bab-bab kecantikan, kurangkan berat badan dan kesihatan keluarga:) Walaupun begitu, ramai juga yang selalu bertanya tentang Set Penyusuan Shaklee ni, dan ada yang dah beli pun dengan saya. Terbukti Set Penyusuan Shaklee memang menjadi pilihan ibu-ibu yang ingin menjayakan penyusuan ibu.

Walaupun zaman breastfeeding saya dah lama berlalu, tapi segala pengalaman, pahit dan manis sepanjang menyusukan kedua-dua anak saya, masih lagi segar di ingatan saya. InsyaAllah di entry-entry yang seterusnya, akan saya kongsikan informasi dan tip-tip yang akan memberi manfaat kepada semua ibu-ibu yang bakal dan sedang menyusukan anak kesayangan.

Entry kali ni, saya akan berkongsi mengenai Set Penyusuan Shaklee yang digabungkan khas untuk membantu anda. Jika anda pergi ke cawangan Shaklee, memang mereka tidak tahu apa-apa mengenai set ini. Konsultasi mengenai set ini hanya akan anda perolehi dari team Euphoria dan saya sendiri.

Jom saya terangkan secara ringkas mengenai pilihan set untuk Set Penyusuan Shaklee.

Pilihan Set Penyusuan Shaklee Mengikut Kesesuaian

Set B
Mengandungi 
VitaLea, B-Complex, Vitamin C dan Alfafa

Siapa yang Memerlukan Set B
B is for Basic, B is for Breastfeeding.
Set B adalah set asas untuk ibu-ibu menyusu, yang tidak mempunyai masalah penyusuan.
Sesuai untuk ibu menyusu yang kerap letih, mengalami penurunan susu ibu disebabkan tekanan kerja.

Kebaikan 
B-Complex lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, Vitamin C fokus on imun sistem, Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala Alfalfa sebagai peransang demi membantu mempercepatkan penghasilan susuibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.

Set E (Set B + Ostematrix)

Mengandungi
B Complex, VitaLea, Vitamin C, Alfalfa (Set B) dan Ostematrix (kalsium)

Siapa yang Memerlukan Set B
Set ini diperlukan oleh ibu-ibu yang kurang minum susu bagi menampung keperluan kalsium harian ibu. Tahukah anda ibu yang menyusukan anak memerlukan kalsium lebih daripada ibu yang tidak menyusukan anak? Juga untuk ibu-ibu yang mengalami kemerunduman susu setiap kali PMS.

Kebaikan
Membantu si ibu cergas, bertenaga walau kurang tidur selain diperlukan untuk tulang bayi serta pembentukan gigi si kecil.

Set 3M (Set B + Ostematrix + ESP)

Mengandungi 
B Complex, VitaLea, Vitamin C, Alfalfa (Set B), Ostematrix dan ESP

Siapa yang Memerlukan Set 3M
Set ini digalakkan kepada ibu yang ada masalah penyusuan, si ibu yang nak mula menyimpan stok, si ibu yang mahukan anaknya mudah lena waktu malam dan ibu yang sedang relaktasi atau induce lactation.
Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walau telah melakukan perahan setiap 2 jam dan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari... maka set ini membantu membaiki mana-mana kekurangan atau lohong zat yang diperlukan oleh badan agar tubuh si ibu dapat berfungsi dengan baik sekali.

Kebaikan
Khasiat protein mampu menyumbang pada pengeluaran susu kerana susu ibu terhasil dari protein dan kalisum selain nutrien-nutrien lain. Protein soya yang mudah dihadam mampu menyalurkan sumber protein yang lengkap 9 asid amino perlu untuk pembinaan sel-sel tubuh bayi.

Credit

Kesemua set ini mempunyai kebaikkan yang tersendiri bukan hanya untuk milkbooster/menambahkan susu sahaja, malahan juga untuk kesihatan ibu.  

Set Penyusuan Shaklee akan membuatkan ibu-ibu:
  • Lebih bertenaga
  • Kurang stress/tekanan perasaan
  • Mengelakkan meroyan
  • Mengurangkan sakit badan (sakit urat)
  • Kurang mengantuk (di waktu yang tak sepatutnya mengantuk)
  • Perbaiki keintiman suami isteri
  • Memiliki wajah berseri-seri
  • Mencantikkan kulit dan kuku
  • Mengawal berat badan
  • Membanyakkan susu ibu
** Tambahan Energizing Soy Protein (ESP) sangat highly recommended walau set mana yang ibu pilih kerana kebaikkannya terhadap ibu dan bayi serta kesan yang dapat dilihat dengan segera berbanding tanpa energizing soy protein. Kunci utamanya adalah, protein membantu pembentukan sel. Protein yang bermutu dan bersih membentuk sel yang sihat yang mudah menyerap vitamin di samping membantu pembinaan tubuh.

Berminat untuk mencuba?

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

[Testimoni Set Kurus] Berjaya Kurus Secara Sihat dan Mudah dengan Cinch Shake & Lecithin Shaklee


Selalunya bila diet ni, mesti lapar kan. Maklumla tengah kontrol makan, kalau tak lapar pun, tapi nafsu nak makan tu mesti membuka-buak. Lagila kalau yang buat senaman, sah lapar lepas dah bakar semua lemak-lemak tu. hehe. Masalah juga ni, dah penat-penat diet dan senaman, tapi kantoi gak makan banyak lepas tu.

Kepada sesiapa yang nak cari makanan pengganti yang boleh mengenyangkan, cubalah Cinch Shake. Cuma bancuh dan minum, rasa kenyang yang lama dan bolehlah anda berdiet secara sihat. Ada 3 perasa yang sedap iaitu Coklat,Vanilla dan Caffe Latte. Untuk membantu proses pembakaran dan memecahkan lemak, ia boleh diambil bersama Lecithin.

Testimoni Lecithin dan Cinch Shake Shaklee

Apa kata kita baca perkongsian dari salah seorang pengguna yang telah berjaya mengurangkan berat badannya dengan bantuan Shaklee.

"ok la..since I dah makan product shaklee CINCH and LECITHIN for a month...cube tekaa..dah berapa kilo berat saya turun??? heheh..jeng jeng jeng...I LOST....3 KG!!! 

Okla tu kan,,sebulan dapat turunkan 3Kg..kalau turun mendadak nnt badan akan cepat naik..Ok ape..bukannye I bersenam pun..hehe..saya akan minum Cinch around pukul 11.30pg after I dah breakfast.Then, saya kadang2 memang tak akan lunch pon sbb perut dah kenyang minum cinch tu..tapi saya akan lapar balik around 5-6pm. So time ni saya akan dinner dah..saya mmg dinner awal..nnt ayah saya marah. sbb biasa org cina dinner b4 7pm..so ..my father cam tula..nk tau berat saya dulu berapa? starting from 48kg..berat saya naik smpai 65kg..antara sebab2 nye saya dinner after 7pm.mmg sape makan lewat malam badan akan naik..so minum Cinch tu untuk gantikan makanan lain la.drpd ambik yg lemak n carbohydrate yang byk, baik minum cinch.lagipun cinch ni bukan sekadar mengenyangkan..tapi bakar lemak sekali,,n setiap malam b4 tido, saya akan ambik 3-4 capsule of Lecithin.yang ni pun bagus gak..mmg seriously bakar lemak. setakat ni if saya makan lecithin sahaja without cinch,at least I lost 200-300gram per day..sometimes till 400gram per day,,ok la tu lemak ilang byk tu sehari..dengan keadaan I yg bukannye bersenam nie..hehe..xsempat nk bersenam..bersenam ngan window shopping je.

So, sesape yg nak kuruskan badan tu..sangatla saya saran kan ambik product ni..lagipun shaklee ni dah lama wujud kat dunia ni. So, kewibawaan product dia tak dapat di ragui la..and skang ni pun..mane2 I pegi mesti org akan cakap..diet ek??nampak kurus la skang..heheso seronok bila ade orang cakap camtu..So, I decide to keep using this product until i reach my target weight,,tapi after dah smpai target pun still nak guna jugak..coz nak maintain la plak kan?? hehe..ok"


Dengan Shaklee pun dah berjaya turunkan berat badan, tu belum bersenam lagi tu. Kalau tambah dengan bersenam, confirm berat lagi cepat turun:)

Bagaimana Lecithin dan Cinch Shake Berfungsi

Cinch Shake

Setiap kali anda menikmati Cinch™ Shake, anda akan memperolehi 24 gram protein dan ini adalah penting. Mengapa? Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda.
  • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut 
  • Mengandungi Cinch Pro™ iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusina 
  • Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan 
  • Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang 
  • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian 
  • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga 
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting 
  • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan 
  • Soya bukan GMO 

Lecithin

Lecithin adalah Nature's Emulsifier(Pengemulsi Semuljadi) yang membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E,K, Beta Caretone.

Lecithin boleh didapai dari tisu binatang dan tumbuhan. Shaklee Lecithin adalah dari soya dan halal.
  • Lecitin memecahkan serta mencairkan lemak terutama kolestrol
  • Ia menurunkan total serum kolestrol dan meningkatkan kolestrol baik(HDL)
  • Membantu kawal paras triglycerides.
  • Membantu  memecahkan lemak badan dan megurangkan lemak yang tersendat di pembuluh pembuluh darah
  • Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolestrol
Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Berhati-hati Dengan Pil atau Ubat Kurus yang Merbahaya. Sahut Cabaran Kurus dan Langsing Secara Sihat dan Semulajadi dengan Shaklee


Hari-hari bila saya buka Facebook, iklan yang paling banyak keluar adalah iklan produk kecantikan termasukla produk untuk kurus. Semua orang nak cantik, nak kurus, nak langsing, terutamanya golongan wanita la kan. "Turun 5 kg Dalam Seminggu", "Turunkan Berat Badan Tanpa Perlu Diet" dan macam-macam lagila yang menarik perhatian sesiapa sahaja yang ingin turunkan berat badan, memang dah biasa kita nampak kan. Ditambah lagi dengan gambar-gambar sebelum dan selepas untuk menambahkan keyakinan pembeli.


Jadi, apa sebenarnya yang membuatkan anda membuat keputusan untuk membeli sesuatu produk untuk kuruskan badan.

Adakah kerana harganya yang murah?
Adakah kerana tengok gambar SEBELUM dan SELEPAS dan testimoni lain yang menarik perhatian?

Apapun pilihan anda, nasihat saya, berhati-hati yer sebelum membuat keputusan, kerana apa yang kita makan dah tak boleh keluar balik dah. Kesannya akan kekal di dalam badan kita, kalau baik, baikla tapi kalau sebaliknya, menyesal pun dah tiada guna. Nak kurus ke, nak cantik ke, utamakan kesihatan anda ok. Nak makan produk apa pun, biarlah kita makan dengan berilmu maksudnya kita kaji dulu apa kandungannya dan bagaimana ia bertindak.

Pil atau Ubat Kurus yang Merbahaya

Cuak betul saya bila baca cerita dari blog MamaFaiz mengenai kisah benar seorang wanita yang meninggal kerana terlalu taksub dengan pil kurus. Jom kita baca....

"...masa bujang2 dulu bila nak kurus sibuk2 cari teh kurus orang kampung. kadang gi mydin cari kaplet susut perut mustika ratu... hehehe... dulu masa aku kerja di baymont ada sorang kawan yang chubby. lepas berhenti dari baymont, pernah 2-3 kali terserempak dia di dayabumi (oh... opis lama... i miss u...). rupanyer dia kerja di kementerian kesihatan berdekatan dengan masjid negara. kadang2 kalau hari jumaat aku rajin sket perabis duit membeli belah di masjid negara, pernah jugak terserempak dengan dia.pada suatu hari, aku gath dengan yatt dan kak shila di kl sentral. dah lama tak jumpa... rindu kat kawan2 baymont nih dah macam adik beradik laa konon. sembang punya sembang terkeluar citer tentang kawan yang chubby tu. aku tak ingat laa nama dia... tapi aku gelarkan Ros laa yer. rupanyer Ros tu baru jerk meninggal beberapa hari sebelum perjumpaan aku dengan yatt dan kak shila. kisah pemergiannya pun ada tersiar dalam akhbar. menurut kawan serumahnya, ros ada plan nak menurunkan berat badan. mungkin untuk persiapan hari bahagia agaknya. so arwah ada beli ubat kurus. beberapa hari lepas makan ubat tu dia pun berak2. rasa nyer normal ubat kurus akan mengakibatkan berak2. pada malam kejadian, arwah tiba2 rebah dan mengelupur. tidak semena2 mulutnya berbuih2 dan tak lama selepas tu terbaring kaku. awan2 serumah panik tapi tak sempat berbuat apa2 sebab kejadian berlaku dengan pantas dan beliau tidak dapat diselamatkan.

sejak dari itu, aku tak berani nak makan2 lagi pil kurus dan sebagainya. ubat apa yang arwah makan tak pulak aku selidik. aku rasa dia dehydrated agaknyer. dengar citer, bopren dia tak kisah pun tentang fizikal dia. tapi aku rasa, saper2 yang normal pun mesti rasa rendah di
ri kalau fizikal huduh. lagi pulak menjelang hari bahagia, mesti laa nak nampak cantik... yer tak? pengajaran yang ada kat sini, nak kuruskan badan kena ada cara yang betul dan ubat yang betul. apa pun yang kita nak cuba esp. bab makan2 ubat nih kena consult dengan cik pakar.

kat sini aku nak promote vitamin untuk kurus. yang ini betul2 vitamin dan bukan dalam kategori ubat. oleh kerana shaklee dah bertapak lama dalam industri makanan tambahan atau supplement nih, aku tak rasa ragu2 nak ketengahkan kebaikannya. semoga segala kebaikan dari segi kesihatan yang aku dah alami selama 6 bulan nih dapat di kongsikan dan dimanfaatkan oleh pembaca2 yan
g lain. aku harap, cerita nak kurus arwah ros nih jugak dapat dijadikan iktibar. sentiasa berhati2 dengan ubat dipasaran. lagi2 ubat yang tak diiktiraf oleh kementerian kesihatan. kena ingat juga, penerimaan sistem badan terhadap ubat2 dan supplement2 yang kita ambil tak sama dengan setiap orang. ada yang cepat nampak kesannya dan ada yang lambat memberi kesan. seperti dalam citer arwah ros nih, mungkin dia rasa itu adalah kesan2 biasa. terlewat merawat mengakibatkan nyawanya melayang. apa pun, mungkin itu yang Allah takdirkan untuknya. semoga rohnya di tempatkan dikalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh... aminn.."

hmm.. jadilah pengguna yang bijak yer. Jangan semata-mata pil atau ubat kurus berlambak di pasaran membuatkan kita terlalu taksub. Main beli jer. Kita kena tahu apa yang kita makan. Ingat lah yer, kalau kita salah beli mesin basuh ke peti sejuk ke, tv ke, bolehla pergi hantar repair, ada warranty. Tapi kalau salah beli pil/vitamin/supplemen???? boleh hantar badan gi repair ker??? huhuhuhu 

Jom sahut cabaran kurus dan langsing secara sihat dan semulajadi dengan Set Kurus Shaklee.
Jenama Shaklee ni, adalah jenama yang sudah 50 tahun lebih established dan telah terbukti selamat, semulajadi dan berkesan.
Info tentang Set Kurus Shaklee di sini

Ada sebarang pertanyaan? Ingin tahu lebih lanjut mengenai Set Kurus Shaklee yang sesuai dengan budget dan kehendak anda, sila hubungi saya ok.

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Thursday, 28 March 2013

[Tip Kurus Langsing] 10 Cara Mudah Membakar Kalori Tanpa Perlu Bersenam


Salam Sihat dan Cantik kepada semua pengunjung Sweet Moms Vitamin Shop:)

Excited tak baca tajuk kali ni. Saya memang excited nak kongsi dah ni. Tips yang amat menarik saya rasa, sebab saya yakin dengan kesuntukan masa dan tuntutan kerjaya, ramai antara kita yang memang susah nak melakukan senaman, termasukla saya sendiri (KANTOI).

Tips Mudah Turunkan Berat Badan

Ingat lagi tak entry saya yang lepas mengenai tips mudah untuk turunkan berat badan? Meh saya summarize sikit kat sini:

1) Kawal pemakanan dan pengambilan kalori harian
Lelaki:   2500 kalori 
Wanita: 1600-2000 kalori

2) Minum air masak 2-3 liter sehari

3) Senaman sekurang-kurangnya 30 minit sehari. Tak sempat, tak kuasa nak buat hari-hari, okla, cuba buat 15 minit 2 atau 3 kali seminggu. Tapi saya rasa ramai yang jarang sangat bersenam, sebulan sekali pun susah. Jadi macam mana nak bakar kalori cara mudah tanpa perlu bersenam, jom ikuti tips di bawah ini ok:

10 Cara Mudah Bakar Kalori
  • Naik tangga setiap larian tangga boleh membakar sebanyak 5 kalori. Walaupun hanya 5 kalori, lebih baik daripada tiada langsung.
  • Letakkan kenderaan anda jauh memaksa anda lebih berjalan. Pada dasarnya, berjalan di mana sahaja dan pada bila masa yang boleh.
  • Makan dengan lebih kerap. Dengan makan lebih kerap, sememangnya amalan yang patut dilakukan, badan anda akan selalu mencerna makanan dan menjadi lebih aktif.
  • Makan makanan pedas. Ini memanaskan badan anda, menyebabkan ia membakar kalori lebih banyak lagi.
  • Hubungan kelamin (seks) adalah senaman yang baik dan dapat membakar banyak kalori.
Sexercise : 30min hubungan kelamin (seks) dapat bakar 100 kalori atau lebih
  • Ketawa. Boleh mengurangkan stres dan juga membakar kalori.
  • Kopi dan suplemen metabolisme lain dapat menolong menambahkan pengeluaran kalori.
  • Bermain dengan anak-anak anda. Bukan sahaja dapat merapatkan hubungan keluarga tetapi senaman yang bagus juga.
  • Jalan-jalan di pusat membeli belah juga bagus. Lebih anda berjalan, lebih banyak kalori dibakar.
  • Melakukan kerja rumah. Cuci rumah, basuh baju dan lain-lain kerja rumah adalah salah satu cara bersenam juga.
Mudah saja nak amalkan tips ni kan. Jom cuba semua tips ni sekarang ok....

Credit

Tapi kalau dah tak bersenam tu, jangan la pula expect berat badan turun dengan cepat yer, kenala ada penggantinya, kalau tak macam mana lemak semua tu nak dibakar kan:)

Rahsianya mudah sahaja, nak kurus, kurangkan pengambilan kalori, bakar kalori yang diambil dan jaga otot. Kalau makan dah jaga, senaman dah buat, kalau tak senaman pun, buat aktiviti ringkas di atas, tambah lagi dengan pengambilan Set Kurus Shaklee untuk membantu anda, saya rasa tiada alasan untuk anda tidak berjaya kurus. Semoga Berjaya!

KLIK SINI UNTUK MAKLUMAT LANJUT MENGENAI SET KURUS SHAKLEE

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

[Testimoni Set Kesuburan] Alhamdulillah, Berjaya Hamil dengan Set Kesuburan Shaklee


Perkongsian yang amat menarik dan bermanfaat, membuatkan saya tertarik untuk berkongsi kisah seorang wanita yang telah berjaya hamil setelah mengamalkan Set Kesuburan Shaklee. Sesungguhnya, kita hanya mampu berusaha dan berdoa, selebihnya Allah S.W.T yang menentukannya. Yang penting, jangan berputus asa, terus berusaha dan berdoa kerana Allah itu Maha Mengetahui dan Maha Mendengar.

Jom kita baca perkongsian ini...

" Kisah ini bermula sekitar 3 bulan yang lepas…sahabat ummi ni (maaf, ummi tak leh bgtau nama atas permintaannya..)mengadu dengan ummi…Keinginan utk mengandung membuak2 dalam dirinya…Pelbagai usaha telah di lakukannya…Sebut je apa kaedah yang boleh menyebabkan hamil…Berurut sudah…pantang itulah…inilah…telan mcm2 ubat…dr yang pahit sampai ke kelat…semuanya sanggup di buat..Malahan, beribu duitnya habis membuat permanian beradas la…sperma di suntik semula ke dlm rahim dan mcm2 lagi…dan ada antara rawatan tu sgt2 menyakitkan…tapi, demi anak, beliau sanggup…Test dr doktor pakar mengatakan sahabat ummi ni tak ada sebarang masalah…si suami juga normal…malahan sperma yang di hasilkan juga sihat…so, apa masalahnya???

So, dalam keadaan ini, ummi katakan ada sesuatu yang mungkin Allah telah rancang dan pastinya ianya adalah yang terbaik…sahabat ummi ni sgt2 stress dan tertekan…hampir lupa…umurnya dah mencecah 30 an…dan telah berkahwin hampir 7 tahun lamanya…

Memang orang lain hanya mampu melihat…tetapi berat penanggungan hanya sahabat ummi dan suaminya yang rasa…kebetulan, beliau terperasan face book ummi ada gambar2 vitamin shaklee yang ummi amalkan selama ini…lantas sahabat ini bertanya jika ada yang sesuai utk hamil…Semasa itu, sejujurnya ummi merasa serba salah kerana ummi dapat rasakan betapa besar pengharapan yang di letakkan oleh sahabat ummi ini…Tetapi, oleh kerana beliau bersungguh2 ingin mencuba, ummi pasrah…Tetapi berkali2 ummi pesan pada sahabat ummi:- :”Tolong makan suami dan isteri secara konsisten, yakin dengan usaha dan banyakkan memohon kepada Yang Maha Esa (kerana semua kejadian hanya akan terjadi dengan kehendakNya) dan banyakkan berpuasa serta bersedekah kerana Allah Taala…:Dan sekiranya Allah masih juga tidak makbulkan, redhalah atas kehendakNya..kerana Dia Maha Mengetahui setiap sesuatu yang berlaku”…

Selang sebulan, ummi masih belum menerima sebarang reaksi positif dr sahabat ummi ini…tetapi sahabat ummi ni tetap juga meneruskan pengamalan vitamin2 ini…apa yg ummi perasan ada perubahan pada sahabat ummi ini…nada suaranya lbh positif, yakin dan ceria…malahan beliau turut memberitahu ummi bahawa badannya terasa lbh ringan, cergas dan bertenaga…dan katanya perhubungan suami isterinya lebih mantap dan suaminya turut memuji kulitnya yang nampak lebih bersih dr sebelumnya!!!” Tersenyum kejap ummi kerana ummi tahu berikutan pengamalan secara konsisten itu, kesannya secara perlahan2 mula nampak..

Dan dengan kuasa Allah, hari ini, setelah lebih 3 bulan mengamalkan vitamin2 tersebut…berita gembira ini ummi perolehi….terasa terngiang2 di telinga ummi jeritan gembira sahabat ummi yang akhirnya berjaya hamil setelah lebih 7 tahun menunggu…Syukur Ya Allah kerana mengurniakan kegembiraan ini buat sahabat ku "

Berikut ada vitamin yang diamalkan oleh beliau:


1) Zink

Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif . Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan.

2) VitaLea (Multivitamin)

Untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan. Dan uniknya multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.

3) B-Compleks

Paling penting untuk elak kemurungan (anti-stress) & menstabilkan hormon. Uniknya vitamin b shaklee kerana ianya turut mengandungi Folic acid dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.

4) Vitamin E

Membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita..Uniknya vitamin E shaklee kerana turut mengandungi silenium manakala vitamin E kebanyakkan di pasaran adalah dijual berasingan dengan silenium. Ia juga sangat bagus untuk jantung tetapi waktu yang sama ia boleh meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron.

Tetapi, ingin saya ingatkan di sini, faktor kesuburan bagi setiap manusia itu berbeza. Dan masalah kesuburan juga mempunyai banyak sebab yang sukar di huraikan secara terperinci. Sekiranya anda terdiri daripada golongan yang memang normal (tiada masalah dari segi kesuburan - setelah check dgn pakar) dan ingin mencuba vitamin-vitamin yang disyorkan silakan, saya sedia membantu, dan SEMUA INI HANYA SATU USAHA DAN SELEBIHNYA ALLAH TAALA YANG MENGABULKANNYA.

Credit

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

[Testimoni Set Kesuburan] Berjaya Hamil dengan Set Kesuburan Shaklee


Membaca testimoni-testimoni berikut membuatkan saya betul-betul gembira, dapat bayangkan kegembiraan ibu-ibu yang telah berjaya hamil setelah menggunakan Set Kesuburan Shaklee. Siapa yang tidak gembira kan? Setelah sekian lama menunggu untuk hamil, ternanti-nati berita kehamilan akhirnya doa termakbul dengan sedikit usaha pastinya.

Jom, sama-sama kita baca perkongsian dari mereka....







 




Kepada yang masih menunggu, masih mengharapkan berita gembira, saya mencadangkan kepada anda untuk mencuba set ini. Tidak salah untuk mencuba kan? Semuanya dengan kuasa Allah, mana tahu dengan usaha yang kecil ini dan anda suami isteri akan turut sama meni'mati kegembiraan bergelar ibubapa.

Set kesuburan shaklee untuk wanita mengandungi ESP, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfafa dan GLA Complex, manakala untuk lelaki mengandungi ESP, VitaLea, B Complex, Vitamin C, Vitamin E dan Zink.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Set Kesuburan Shaklee, sila klik sini.

Jika anda berminat untuk mendapatkan set ini atau mana-mana produk di dalam set ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan. InsyaAllah saya akan memberi konsultasi berdasarkan budget dan kehendak anda. Setiap pembelian dari Sweet Moms Vitamin Shop semestinya akan mendapat harga yang paling istimewa dari saya, dan konsultasi secara berterusan, khas untuk anda.

Kita hanya mampu merancang, berusaha dan berdoa. Allah S.W.T yang menentukan .Yang penting, jangan berputus asa untuk berusaha dan berdoa kepada Allah untuk dikurniakan cahayamata. InsyaAllah....

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Wednesday, 27 March 2013

Set Kesuburan Shaklee dan Tip untuk Hamil dengan Cepat


Kehamilan dan zuriat adalah kurniaan yang paling berharga untuk setiap pasangan yang baru mendirikan rumahtangga. Ada yang dimurahkan rezeki, dengan mudah dapat mengandung. Namun ada juga yang diuji oleh Allah. Walaupun sudah lama mendirikan rumah tangga tapi belum berjaya untuk hamil. Dah bermacam usaha dilakukan baik secara moden atau tradisional, namun belum juga berjaya. Kepada pasangan tersebut, jangan putus asa untuk sentiasa berusaha dan berdoa kepada Allah.


Berikut merupakan beberapa tips yang saya petik dari AlamHamil.com, yang ingin saya kongsikan di sini. Mudah-mudahan tips ini sedikit sebanyak dapat membantu anda.

11 Tips untuk Hamil dengan Cepat

1. Fahami Bagaimana Kehamilan Terjadi

Jika haid anda teratur, setiap pertengahan bulan telur akan dikeluarkan oleh ovari dan sekiranya dalam masa yang sama anda berhubungan, sperma dari faraj akan berenang kedalam rahim dan akan berjumpa dengan telur yang menanti di salur peranakan (salur fallopian). Persenyawaan akan terjadi dan selepas itu, telur yang bersenyawa akan mengalami implantasi dan berlakulah kehamilan. Memahami bagaimana sistem reproduksi anda berfungsi menjadikan anda lebih peka kepada faktor faktor kesuburan dan juga memahami mengapa wanita gagal hamil.

2. Jumpa Doktor Anda

Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan sukar hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala dan sekiranya diagnosa dapat dibuat diperingkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil. Sekiranya haid anda teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan salur fallopian anda tidak tersumbat.

3. Dapatkan Berat Badan yang Ideal

Sekiranya anda mempunyai berat badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masalah kepada kesuburan anda. Kawal berat badan dan cuba kira BMI (Body Mass Index) anda. BMI diantara 20-24 menunjukkan berat optimal.

4. Ketahui Waktu Subur Anda

Hari subur anda cuma 4-5 hari sebulan dan dengan mengetahui dengan tepat hari subur, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil. Hari subur boleh dikiranya dengan tepat sekiranya haid anda teratur. Catatkan BBT ( Suhu badan asas) anda dan cuba perhatikan tanda tanda ovulasi seperti lendir serviks yang lebih licin dan senak perut ditengah bulan. Anda boleh membeli kit ovulasi di farmasi sekiranya mahu untuk meramal masa ovulasi dengan lebih tepat.

5. Hubungan Seks Yang Lebih Kerap

Melakukan seks dengan lebih kerap adalah penting untuk memastikan anda hamil dengan cepat. Seks 3-4 kali seminggu adalah disarankan dan pada hari hari subur, berhubunganlah setiap hari. Sesetengah posisi seks boleh membuatkan anda lebih senang hamil seperti suami berada diatas (missionary position). Posisi ini mungkin yang terbaik untuk mempastikan penetrasi optimal dimana sperma dilepaskan paling rapat dengan servik. Untuk memastikan tiada tumpahan sperma, letakan bantal dibawah punggung anda selama 30 minit atau membiarkan zakar suami berada dalam faraj selama 15 minit selepas ejakulasi.

6. Tingkatkan Kesuburan Suami

Pastikan kesihatan reproduksi suami pada takat optimal dengan mempraktis cara hidup sihat termasuk makanan seimbang dan berat badan optimal, bersenam, tidak merokok dan elak dari sebarang minuman keras. Sekiranya terdapat sebarang isu semasa seks seperti ejakulasi pra-matang, eloklah anda berbincang dengan doktor. Ia mungkin sebab anda lambat hamil.

7. Mengambil Multivitamin

Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil mengambil vitamin harian termasuk asid folik untuk mengurangkan risiko janin cacat. Suami pula disarankan untuk mengambil supplemen zinc untuk meningkatkan pengeluaran sperma.

8. Bersenam Secara Rutin

Bersenam adalah cara untuk anda sihat secara keseluruhan dan lebih bersedia untuk menghadapi tekanan semasa hamil dan semasa bersalin.

9. Mengambil Makanan yang Seimbang

Mengawal pengambilan makanan amat penting terutama apabila anda mengalami masalah ovulasi dan masalah ovulasi pula berkait rapat dengan PCOS, iaitu salah satu sebab mengapa wanita sukar hamil. PCOS pula dikaitkan dengan masalah kebal terhadap insulin dimana ia akan menambahkan lagi masalah ovulasi anda.Berita baiknya, dengan hanya mengawal diet, kebanyakan wanita PCOS dapat menteraturkan haid mereka kembali seterusnya berovulasi secara semulajadi.
  • Amalkan memakan lelemak monounsaturated dan kurangkan lemak transfat (yang terdapat pada makanan yang segera) 
  • Lebihkan protin dari sayuran seperti produk soya dan kurangkan makan daging. 
  • Makan makanan yang berfiber tinggi seperti seperti sayuran dan whole grains seperti oats. 
  • Kurangkan gula dan sebarang karbohidrat termasuk nasi, mee, bihun dan sebagainya. 
  • Kurangkan makanan berasaskan susu seperti ais krim, whole milk dan cheese
10. Kurangkan Tekanan

Life is stressful, memang tak logik kalau tiada tekanan dalam hidup ni. Walaubagaimanapun terlalu tertekan dikaitkan pula dengan masalah ketidaksuburan. Cuba buat aktiviti-aktivit ringan yang boleh mengurangkan tekanan anda seperti:
  • Memasak 
  • Bersenam 
  • Mendengar muzik 
  • Membaca dan mendengar audiobooks 
  • Manjakan diri anda dengan spa dan rawatan diri 
  • Habiskan masa dengan kawan dan keluarga 
  • Beromantik dengan suami 
11. Jahuhi dadah, merokok dan minuman keras

Merokok, mengunakan dadah dan meminum minuman keras bukan sahaja memberi kesan negatif kepada kesuburan malahan meningkatkan risiko keguguran dan komplikasi kehamilan. Pastikan segala ubatan adalah selamat dimakan dan limitkan minuman kopi kepada 2 cawan sehari.

Set Kesuburan Shaklee

Ingin saya kongsi di sini vitamin atau supplemen Shaklee yang sesuai untuk masalah kesuburan. Jom kita lihat bagaimana Set Kesuburan Shaklee membantu untuk meningkatkan tahap kesuburan anda.

Set kesuburan shaklee untuk wanita mengandungi ESP, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfafa dan GLA Complex, manakala untuk lelaki mengandungi ESP, VitaLea, B Complex, Vitamin C, Vitamin E dan Zink.

Vitamin Asas (Family Wellness Set) 

ESP, VitaLea, B-Complex dan Vitamin C adalah vitamin asas, dan tunjang utama untuk kesihatan badan.

1. Energizing Soy Protein (ESP)

Ia adalah protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain. ESP merupakan sumber protein biologi yang lengkap berasaskan tumbuhan yang secara semulajadi rendah lemak, bebas kolestrol dan kaya dengan asid amino penting.

2. VitaLea 

Mengandungi 28 vitamin dan mineral yg diperlukan oleh tubuh badan seorg dewasa. Pengambilan Vita-lea sebiji sehari boleh membantu meningkatkan taraf kesihatan secara menyeluruh. Jadi, suami dan isteri perlu melengkapkan kesihatn diri dengan mengambil multivitamin ini.

3. Vitamin C 

Satu tablet Vita C membekalkan 500mg vitamin C. Vita-C Shaklee adalah jenis 'sustained release' di mana vitamin C akan dilepaskan secara perlahan-lahan dan tahan lebih lama di dalam tubuh badan. Vitamin C berfungsi sebagai anti-oksidan seperti Vitamin E dimana ia menjaga kualiti sel sperma. Sperma yang tidak sihat dan tidak tangkas akan bermasalah untuk bersenyawa dgn ovum.

4. B-Complex 

Lengkap dengan vitamin B6 (13.5mg), B12 (40.5mcg) dan asid folik (200mcg). Pengambilan asid folik bersama-sama dengan kehadiran vitamin B6 dan B12 amatlah disarankan bagi mengelakkan anemia yang boleh menyebabkan masalah kesuburan serta mengurangkan risiko kecacatan janin dan kecacatan tiub neural.

Vitamin Kesuburan

5. Vitamin E & Selenium 

Terkenal sebagai "vitamin seks". Selain menghaluskan kulit, anti penuaan, melancarkan peredaran pembuluh darah, mencegah pembentukan darah beku, pembentukan sel2 baru (termasuk RNA & DNA) dan lain-lain, ianya juga amat terkenal mempunyai khasiat untuk meningkatkan kelelakian & menyuburkan organ reproduksi lelaki & wanita. Sebanyak 50% Selenium di dalam badan lelaki berada di dalam testikel & duktus seminal. Selain itu, lelaki akan kehilangan selenium melalui air mani. Maka, suplemen Selenium yang cukup sangat membantu hubungan seksual bagi lelaki.

6. Zink

Bagi kaum lelaki, zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat. Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina.

7. Alfalfa Complex 

Diamalkan oleh wanita, terutama bagi mereka yang rasa "sakit ketika bersama", membantu atasi masalah keputihan, masalah haid yang tidak teratur atau senggugut/ sakit pinggang yang melampau tatkala di datangi haid (makan alfalfa bersama kalsium), dan turut membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti Kacip Fatimah). Ada juga sesetengah sumber yang mengaitkan Alfalfa bantu di dalam masalah PCOS.

8. GLA Complex 

Diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur. Gamma Linolenic Acid (GLA) bantu wanita hasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti, yang juga dikenali sebagai "Mukus serviks putih telur (egg white cervical mucus)". Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum). Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).

Ini adalah antara vitamin atau supplemen yang disarankan untuk meningkatkan kesuburan suami dan isteri yang sedang berusaha untuk mendapatkan cahaya mata, di samping meningkatkan tahap kesihatan kedua-dua suami dan isteri. Jika anda berminat untuk mendapatkan set ini atau mana-mana produk di dalam set ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan. InsyaAllah saya akan memberi konsultasi berdasarkan budget dan kehendak anda. Setiap pembelian dari Sweet Moms Vitamin Shop semestinya akan mendapat harga yang paling istimewa dari saya, dan konsultasi secara berterusan, khas untuk anda.

Kita hanya mampu merancang, berusaha dan berdoa. Allah S.W.T yang menentukan .Yang penting, jangan berputus asa untuk berusaha dan berdoa kepada Allah untuk dikurniakan cahayamata. InsyaAllah....

Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit