Sunday, 31 May 2015

Rahsia Kurus Dan Cantik Selepas Bersalin Ibu Hanis Zalikha


Sebelum nak tido, sempat lagi ni update blog..
Tapi tak sempat nak publish semalam, masuk draft dulu, hari ni baru publish.

Tengah dok blogwalking, tiba-tiba terjumpa blog Nani Rostam pulak. Alaaaa, model 80an yang awet muda tu, mak kepada Hanis Zulaikha yang cun tu. Mahal ni tips ni, khas untuk ibu-ibu yang nak maintain cantik dan kurus selepas bersalin.

Kata Kak Nani Rostam (tak gamak nak panggil makcik sebab cun sangat), inilah yang diamalkan beliau selama 7 kali beranak. Wah, 7 anak tu, I is kagum. So, dah jumpa tips ni, takkan saya nak simpan senyap-senyap cantik sorang-sorang, so saya share kat sini eh. Mehla sesama kita amalkan yang mana patut tu :)

Ada iras-iras Hanis Zalikha kan, tapi mudanya lahai...
Kalau cakap kakak pun orang percaya ni :)


Rahsia Kurus Dan Cantik Selepas Bersalin Ibu Hanis Zalikha
Jangan ingat bila kita dah beranak, segala-galanya hanya berkisar pada anak sahaja. Jadi perempuan bukan mudah. Sakit bersalin belum berakhir, macam-macam pantang pulak kena lalui. Beban mengandung masih belum lupa, dah datang beban berpantang pulak.

Tapi kalau nak badan tu cantik, ramping dan sihat seperti sediakala, mahu tak mahu, terpaksa buat apa yang sepatutnya di amalkan oleh ibu-ibu lepas beranak.

1. Air rebusan daun dan herba

Balik sahaja dari hospital, minta suami cari daun sirih, buah manjakani dan rebus kedua-duanya sebanyak 7 helai daun sirih dan 7 biji manjakani.reneh di dalam periuk tanah sehingga tinggal 2 cawan. 1 cawan diminum berama air kisaran kunyit. 1 cawan lagi di buat basuh bahagian pintu rahim. Kalau mahu cepat pulih, (mak mentua saya berpesan) suruh suami gosokkan buah manjakani di belakang batu lesung dan sapukan manjakani itu pada jahitan pintu rahim yang di gunting sewaktu melahirkan. Mak mentua saya tekankan lagi, suruh suami buat, supaya dia tak akan cari perempuan lain dan setia sampai bila-bila.

2. Bengkung

Kemudian, kalau boleh cari bengkung perut dari kain yang panjang berjela dan ikat lipan iaitu bersilang-silang supaya perut boleh dibentuk menjadi ramping. Sapukan kapur sireh bercampur minyak kayu putih pada perut sebelum memakai bengkung. Kalau mahu ikatan kemas dan ketat, boleh memakai sambil berbaring.

3. Jaga pemakanan
  • Makan makanan yang berkhasiat seperti ikan, daging ,sayur sawi, brokoli. Lobak putih dan daun turi juga bagus untuk menambah susu badan. Elakkan makan sayur-sayuran yang sejuk dan banyak angin seperti bayam, kobis dan sebagainya.
  • Jangan terlepas waktu makan. Makan tepat pada waktunya.Pastikan kita makan dan minum tidak bertambah. Maksud saya makan hanya satu pinggan nasi dan minum segelas air. Jangan sekali-kali tambah.
  • Bagi yang melahirkan anak pertama, anda boleh cuba makan semua jenis ikan atau sayur. Di situ baru kita tahu ikan mana yang kita makan akan menyebabkan terasa gatal. Sebab setiap individu ada alahan pada makanan yang berbeza. Misalnya saya pantang tak boleh makan ikan kembung, rasa gatal, tetapi kawan saya ok pulak. Jadi anda kena tahu mana makanan yang anda boleh ambil dan yang mana tidak. Jadi bila pantang anak seterusnya anda sudah dapat mendisplinkan diri anda.

4. Jaga pergerakan

Ketika dalam pantang anda kena sentiasa jaga langkah anda dan jangan banyak berjalan kerana dikhuatiri kaki tersandung sesuatu dan menyebabkan darah turun lebih banyak dan akan terasa sakit di bahagian peranakan.

5. Pengambilan supplements

Selain itu dapatkan food supplement yang terbaik seperti produk Shaklee yang terdiri daripada vitamin e, zinc, vitamin c, b kompleks, multivitamin, susu protein dan alfafa yang baik untuk penyembuhan dan membina sel baru.
(Wah!! yang ni i is teruja ok sebab orang glemer pun akui kehebatan Shaklee. Memang tak salah lagi pilihan ku selama ni. Kak Nani Rostam ni bukannya pengedar Shaklee pun, tapi dia akui kehebatan Shaklee and share apa yang dia rasa tentang Shaklee)
 
6. Amalkan senaman ringan

Amalkan senaman ringan memanas badan sebelum anda mandi dalam masa 10 minit sehari agak memadai agar badan rasa ringan dan segar.

Kalau anda boleh bertahan berpantang selama 40 hari tanpa menjejakan kaki ke tanah dengan mengamalkan apa yang pernah saya amalkan itu, insyallah...badan akan sentiasa cergas dan awet muda. Begitulah saya mengamalkannya selama 7 kali beranak.

Simple tips kan...
Mudah jer nak diamalkan ni, cuma kena dsiplinkan diri la. Takpe, 40 hari jer, lepas tu merdeka dah.
Kata nak cantik and kurus balik lepas bersalin :)

Anda mungkin berminat dengan 7 Tips Memilih Set Berpantang Terbaik dan Tips Kuruskan Badan Selepas Bersalin

Saturday, 30 May 2015

6 Tips Ibu Menyusu Di Bulan Puasa


Assalamualaikum

Alhamdulillah, tinggal 19 hari je lagi kita akan bertemu dengan bulan yang dinanti-nantikan oleh semua umat Islam, bulan Ramadhan. Dengan bulan Ramadhan yang menjelang tiba ni, pasti ramai ibu menyusu yang mula risau dan tertanya-tanya mampukah berpuasa penuh 1 bulan dan dalam masa yang sama terus menyusukan anak tanpa sebarang masalah.

Menyusukan anak di bulan puasa merupakan satu cabaran yang hebat bagi insan yang bergelar ibu menyusu. Bagi ibu yang berpengalaman dan tahu tips yang tepat biasanya tiada masalah untuk memastikan susu tetap konsisten. Malah ada ibu yang berpuasa, stok susu badan tetap meriah. Walaubagaimanapun, buat ibu menyusu yang pertama kali merasai pengalaman menyusu anak di bulan puasa, ibu-ibu ini rata-ratanya mempunyai masalah. Ramai yang mengadu penghasilan susu merudum atau susu badan semakin kurang dan adakalanya kelihatan seolah-olah telah kering.

Pertamanya, bagi para ibu yang mengalami masalah ini, anda tidak perlu panik dan mudah berputus asa. Ada pelbagai teknik dan kaedah bagi mengatasi situasi ini. Pendek kata, setiap masalah ada jalan penyelesaiannya.

    Jadi, dalam entry kali ni, saya ingin berkongsi antara tips yang ibu-ibu boleh amalkan untuk menyusukan anak di bulan puasa. Mudah-mudahan bermanfaat buat semua.

    1. Minum air masak secukupnya


    Nak minum air masak yang cukup di bulan puasa ni pun mencabar juga sebenarnya, betul tak ibu-ibu semua, kadang-kadang rasa mual pun ada. Walau macam mana pun, ibu-ibu tetap perlu minum air yang mencukupi ketika sahur dan berbuka bagi mengelakkan dehidrasi yang bakal menjejaskan penghasilan susu.

    Seelok-eloknya minum paling minimum dua liter atau bersamaan dengan lapan gelas air sehari. Nak senang, apa kata isikan air masak dalam botol kecil, minum sikit-sikit tapi kerap, boleh bawa ke mana-mana pun. Elok letakkan juga di sebelah katil. Elakkan minum minuman berais dan bergas.

    2. Jangan abai sahur


    Usah sesekali meninggalkan waktu bersahur. Namun, anda digalakkan untuk melambatkan makan sahur. Makanlah makanan yang kaya dengan protein dan apa sahaja makanan berbentuk sup. Dalam pada itu, ibu-ibu perlu kurangkan pengambilan makanan bergoreng dan berminyak kerana ia boleh mengurangkan nutrisi makanan yang diambil.

    3. Makan kurma


    Makan kurma sekurang-kurangnya 3 biji sewaktu sahur dan berbuka. Sebagaimana yang kita semua sedia maklum, kurma juga adalah salah satu makanan yang membantu banyakkan susu ibu (milkbooster). Selain tu, kurma juga mempunyai pelbagai khasiat dan membekalkan tenaga untuk ibu kekal aktif sepanjang hari.
    Menu wajib yang digemari oleh ramai ibu menyusu, kurma diblend bersama ESP. Sedap dan mengenyangkan :)

    4. Kerapkan direct breastfeed dan pump


    Seperti yang semua sedia maklum, penghasilan susu ibu adalah berdasarkan Demand & Supply. Semakin tinggi demand, semakin banyak supply. Demand ini maksudnya semakin kerap baby menyusu atau semakin kerap ibu pump/kosongkan breast, semakin banyak susu dihasilkan kerana badan ibu mendapat signal untuk menghasilkan lebih banyak susu.

    5. Ceria dan berfikiran positif


    Akhir sekali, tips yang juga penting, ibu-ibu haruslah sentiasa ceria, banyakkan rehat dan jangan terlalu risau susu tidak cukup sebab stress, kepenatan serta fikiran negatif ni secara tidak langsung mengganggu penghasilan susu. Penyusuan actually melibatkan 2 hormon utama iaitu Oksitosin dan Prolaktin. Secara umumnya, hisapan bayi/pump menghasilkan hormon Prolaktin yang membuatkan kelenjar susu menghasilkan susu. Oksitoksin pula menyebabkan otot payuadara mengecut dan mengeluarkan susu. Stress, letih, fikiran negatif ni akan menghalang penghasilan 2 hormon pnting ni tau :)

    6. Amalkan diet seimbang termasuk pengambilan supplements


    Ibu-ibu haruslah menjaga pemakanan sekiranya inginkan penyusuan berjalan lancar semasa berpuasa. Pastikan badan mendapat nutrisi secukupnya, dengan membanyakkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran, protein serta karbohidrat yang mencukupi.

    Ibu-ibu juga digalakkan untuk mengambil supplement khusus untuk membantu meningkatkan kualiti dan kuantiti susu di mana supplements ini akan memberikan tenaga kepada badan, menampung keperluan nutrisi dalam badan, mengekalkan kesihatan ibu dan emosi yang stabil kepada ibu. Jadi bila ibu sihat, bertenaga, tiada stress, penghasilan susu akan berjalan dengan lancar. Jadi jangan abaikan pengambilan supplements.

    Supplements yang menjadi pilihan ramai ibu adalah Set Breastfeeding Shaklee yang mengandungi Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfafa, ESP dan Ostematrix.
    Set vitamin ini bukan sahaja membantu ibu menyusu di bulan puasa, malah ibu-ibu yang mempunyai masalah susu badan kurang juga sangat digalakkan untuk mengamalkan vtamin ini walaupun bukan ketika berpuasa. 

    Pendek kata, penyusuan susu ibu boleh berjalan lancar walaupun ibu berpuasa.
    Jadi ibu-ibu semua, positifkan minda, tenang dan yakin pada diri bahawa susu tetap banyak seperti biasa walaupun anda sedang berpuasa.

    Semoga tips-tips ini membantu dan memberi manfaat untuk ibu semua.
    Thanks for reading!

    Anda mungkin berminat dengan 7 Makanan Banyakkan Susu Yang Mudah Dan Terbukti Berkesan dan Tips Banyakkan Susu Ibu Dengan Power Pumping

     
    ***********************************************************

    Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

    Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

    I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
    Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
    ID No. 907609
    ♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
    ♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

    Thursday, 28 May 2015

    5 Amalan Tradisional Berpantang Selepas Bersalin Yang Tak Boleh Diabaikan


    Assalamualaikum

    Semasa tempoh berpantang selepas bersalin, selain dari aspek dalaman dengan menjaga pemakanan dan pengambilan supplements, amalan-amalan tradisional secara luaran juga tidak seharusnya diabaikan untuk ibu merawat diri.

    Dalam zaman moden sekarang ni, nampaknya semakin ramai ibu-ibu yang memandang remeh dan mengambil ringan aspek-aspek penjagaan diri seperti amalan berurut, bertuam, bertungku, bertangas dan berbengkung. Tidak dinafikan amalan ini agak leceh, tetapi kesan dan hasilnya berpanjangan.

    Sekiranya penjagaan diri semasa dalam pantang diabaikan, kesannya mungkin tidak berlaku serta-merta. Namun apabila melalui kelahiran yang banyak, usia mula meningkat, daya tenaga semakin menurun, barulah terasa lenguh-lenguh dan bisa urat, sendi serta otot, sakit pinggang, kebas tangan dan sebagainya. Kesan yang paling tak best juga adalah seperti muka pucat, nampak tua dari usia sebenar, bentuk badan dan berat badan yang semakin naik serta nampak geleber. Aisehh, macam mana nak awet muda luaran dan dalaman macam tu.


    Entry kali ni, saya nak berkongsi tentang 5 amalan tradisional berpantang selepas bersalin yang tidak boleh diabaikan.

    5 Amalan Tradisional Berpantang Selepas Bersalin Yang Penting

    1. Urut


    Urutan yang baik membantu memulihkan aliran darah, mencuci dan mengeluarkan darah, angin serta lendir yang kotor dan melawaskan nifas daripada tersekat atau tersumbat. Urutan juga dapat menenangkan emosi, meringkan tubuh badan yang lesu dan melegakan bisa otot dan sendi.

    Actually selepas bersalin dah boleh berurut, cuma elakkan urut di bahagian perut. Hanya urut di bahu, leher, dada dan payudara.
    Yang bersalin normal, seeloknya selepas 2 minggu baru diurut di bahagian perut. Bagi ibu yang bersalin secara pembedahan, elakkan mengurut di bahagian perut sebelum luka jahitan sembuh.

    Takpe, yang ni tak kita tak perlu pening-pening sangat pun, panggil jer mak bidan yang pakar, taulah dia mana nak urut mana yang tak boleh urut dulu :)

    2. Tungku


    Tujuan utama amalan bertungku ialah untuk mengecutkan peranakan dan menghangatkan rahim. Lebih daripada itu, ia membantu darah nifas keluar dari tubuh dengan lancar. Sebaik-baiknya, amalan bertungku dilakukan selepas keadaan perut tidak lagi bengkak.

    3. Bengkung



    Bagi memastikan bentuk tubuh kembali kepada asal, ibu-ibu digalakkan berbengkung selama sekurang-kurangnya 40 hari berpantang.

    Bagi memudahkan kerja, seeloknya gunakan bengkung moden yang berpelekat atau pun mengikatnya menggunakan tali. Jadi, ibu-ibu boleh melakukannya sendiri tanpa perlu menyusahkan orang lain.

    Saya dulu memang pakai 24 jam bengkung ni, time mandi jer la tanggal. Gigih tau, tak sanggup nak biar perut kekal macam waktu lepas bersalin, rasa macam gendut semacam. Bukan takat perut, paha, punggung pun dah rasa mengembang semacam.
    Pakai dengan kemas dan kejap tau, biar sampai berpeluh-peluh pun takpe, lagi bagus :)

    4. Tangas

    Amalan ini bagus kerana berupaya menguatkan rahim ibu yang baru bersalin. Pada masa yang sama, ia turut membantu menguatkan otot rahim. Disarankan agar ibu-ibu melakukan senaman kemutan selama 10 hingga 15 minit waktu buat tangas ni.

    5. Mandi air rebusan dedaun


    Selepas bersalin, semestinya ibu-ibu semua rasa agak letih dan lemah badan kan. So, salah satu cara yang bagus untuk kemalikan kesegaran tubuh badan ni, adalah dengan mandi air rebusan dedaun herba.

    Kena cuba tau, memang rasa segar jer badan lepas mandi air rebusan dedaun ni. Baunya tu pun dah macam aromatherapy. Dulu makcik saya di kampung yang tolong sediakan daun-daun ni, saya ambik rebus je. Kalau kat kampung senang nak dapat daun-daun ni.

    Tapi kalau rasa macam susah nak dapat daun-daun tu, takpe, jagan risau. Sekarang ni, tak perlu nak susah-susah dah, saya tengok banyak dijual dalam bentuk paket/uncang macam yang uncang teh tu. Beli, balik rebus jer.

    Mandian herba ni tak semestinya untuk orang lepas pantang je, untuk gadis/mak dara/mak-mak orang semua pun boleh kalau nak segarkan badan dan buang bau badan.

    Dah tulis entry ni, tetiba rindu pulak nak berpantang sekali lagi :)

    Semoga perkongsian ni memberi manfaat kepada ibu-ibu yang bakal atau tengah berpantang.
    Amalkan dengan penuh disiplin dan hasilnya pasti menakjubkan untuk diri anda sendiri, untuk suami dan juga anak-anak.
    Besar tanggungjawab kita sebagai seorang ibu dan isteri ni, jadi kita pun kena jaga diri kita sendiri supaya kekal sihat, bertenaga, cantik luaran dan dalaman.
    Jangan culas tau....

    Thanks for reading!

    Tuesday, 26 May 2015

    7 Makanan Banyakkan Susu Ibu Yang Mudah Dan Terbukti Berkesan


    Assalamualaikum semua

    Kesedaran ibu-ibu untuk memberi penyusuan susu ibu kepada bayi mereka secara eksklusif dilihat semakin meningkat pada hari ini. Ini mungkin disebabkan sudah ramai yang peka atau sedar dengan kepentingan dan khasiat susu ibu itu sendiri. 

    Namun dalam keterujaan untuk menyusu bayi, mungkin ada di antara ibu-ibu terutama ibu muda yang menghadapi masalah kurang atau tiada susu badan. Nampaknya perjalanan menyusu bayi ni taklah semudah yang disangka. 

    Oleh itu digalakkan ibu-ibu muda yang hamil anak pertama terutamanya membuat persediaan seperti membaca info-info berkenaan penyusuan, termasuk bagaimana untuk menambah susu badan sebelum bersalin lagi. Ini penting agar anda tidak gagal atau kecundang di tengah jalan dalam usaha untuk menyusukan bayi anda.

    Saya sendiri dulu bukanlah dari golongan ibu-ibu yang banyak susu sampai melimpah ruah. Tapi, saya sentiasa berusaha mecari tip-tips atau petua yang boleh diamalkan sepanjang perjalanan saya menyusukan kedua-dua anak saya iaitu Armin Irfan dan Aina Qistina. Walupun tidaklah terlampau meriah, tetapi Alhamdulillah sangat membantu dan cukup untuk keperluan anak-anak.

    Salah satu tips yang mudah nak diamalkan adalah dengan menjaga pemakanan. Selain mengambil makanan-makanan yang boleh membantu banyakkan susu, saya juga akan mengelak mengambil makanan yang boleh mengurangkan susu ibu.


    Hari ini saya nak berkongsi dengan ibu-ibu semua, beberapa makanan penggalak susu atau milkbooster yang mudah dan terbukti berkesan. Mudah-mudahan membantu ya.

    Ohh, tapi sebelum tu, jom sama-sama kita dengar sharing dari Puan Farah ni, sorang ibu yang sibuk dengan tugas sebagai seorang jururawat, dengan kerja shift bertukar-tukar, bagaimana beliau menghadapi masalah susu yang kurang sehingga tak cukup stok susu anak beliau. Jom kita tengok masalah beliau dan bagaimana beliau berjaya mengatasinya. 




    7 Makanan Tambah Susu Ibu Yang Mudah Dan Terbukti Berkesan

    1. Kurma


    Makanan sunnah yang kaya dengan pelbagai khasiat, di antaranya adalah protein, serat, glukosa, vitamin A, vitamin C, sodium dan potassium.  Ia juga kaya dengan zat besi dan membekalkan kalori segera yang diperlukan terutamanya buat ibu hamil dan menyusu.
    Senang je kan nak dapat kurma ni, elok makan sekurang-kurangnya 7 biji sehari.

    2. Halba / fenugreek


    Rendam sedikit halba dengan air suam dan minum airnya.  Boleh juga diletakkan di dalam masakan seperti sup, kari atau nasi.
    Atau, boleh juga beli serbuk fenugreek di farmasi.

    3. Habbatussauda

    jintan hitam banyakkan susu

    Yang ni pun tak perlu susah-susah cari. Ada banyak dijual dalam bentuk kapsul.

    4. Oat


    Oat ni selain membantu banyakkan susu, juga mengenyangkan. Jadi, sesiapa yang nak diet secara sihat tu, elok sangat amalkan oat ni. Kalau bancuh dengan milo pun sedap. Milo ni pun bantu tambah susu juga ni.

    5. Horlicks
    Horlicks juga membantu, cuma saya tak berapa gemar sangat Horlicks ni. Mungkin sebab agak manis kut bagi saya.

    6. Buah longan kering


    Rebus longan kering bersama kurma kering, kismis atau barli.  Lebih sedap jika dimasukkan sedikit gula merah.
    Ok, yang ni memang sedap. 



    Bila kita ambil supplement atau vitamin, pasti kita dapat rasa beza bila tak ambil. Pada saya bukan kehendak dah, dah jadi satu keperluan dah supplement ni. Untuk ibu-ibu yang sedang menyusu, supplements yang bagus diamalkan adalah Vitalea, B Complex, Vitamin C, ESP, Ostematrix dan Alfafa. Supplements ni bantu kita tampung zat-zat nutrisi yang badan perlukan, kurangkan rasa letih, bagi tenaga berkekalan, kurangkan stress... Bila semua ni terkawal, makanya susu pun meriah.
    Bonus yang best kan, supplements ni bagi kulit kita cantik dan badan maintain slim.. :)

    Mudah-mudahan semua ibu-ibu dapat menyusu bayi sehingga bayi berumur 2 tahun atau lebih dan kita semua diberi ganjaran pahala bagi setiap titik susu yang dihisap oleh bayi kita. 
    Selain amalkan milkbooster ni, jangan lupa minum air masak secukupnya dan pam/direct breastfeed dengan kerap tau. Kalau tak, tak jalan juga nanti.
     
    Selamat mencuba ya ibu-ibu semua. Semoga membantu :) 

     
    ***********************************************************

    Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

    Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

    I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
    Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
    ID No. 907609
    ♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
    ♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

    Monday, 25 May 2015

    7 Tips Memilih Set Berpantang Yang Terbaik


    Assalamualaikum semua..

    Bersambung lagi tips tentang berpantang selepas bersalin.

    Selain amalan pemakanan yang seimbang, pengambilan supplements tertentu juga amat penting bagi ibu yang tengah berpantang untuk memulihkan badan dan juga bagi membantu menjayakan penyusuan ibu. Zaman sekarang ni, kalau kita tengok, banyak Set Berpantang yang dijual di pasaran, samada moden atau tradisional.

    Tak dinafikan, agak sukar juga nak pilih Set Berpantang terbaik ni. Normal sangat dah tu kebanyakan ibu-ibu, ambil masa berbulan-bulan survey nak cari Set Berpantang yang terbaik. Tapi jangan pula sampai dah nak habis pantang baru buat keputusan nak beli Set Berpantang nya :)

    Jadi, untuk membantu dan memudahkan kerja ibu-ibu yang bakal bersalin tak lama lagi, dalam entry ni, saya akan berkongsi tentang tentang tips dan beberapa kriteria yang perlu diambil kira sebelum ibu-ibu memilih Set Berpantang yang terbaik untuk ibu dan juga bayi yang baru dilahirkan.

    Sebelum tu, apa kata kita lihat dulu antara beberapa masalah yang biasanya dihadapi oleh ibu-ibu selepas bersalin, which is antara kriteria yang perlu diambil kira sebelum membeli Set Berpantang :
    • badan tak bertenaga dan letih
    • susu badan kurang
    • perut buncit dan geleber
    • bayi demam kuning / jaundis
    • luka lambat kering atau lambat pulih
    • hormon tak stabil
    • emosi tak stabil / potensi meroyan
    • masalah sembelit, sakit-sakit badan 
    Waktu pantang ni, memang sangat mencabar. Mana taknya, si ibu bukan setakat nak jaga diri sendiri, dengan baby lagi. Ada juga mak-mak yang sampai serik nak beranak lagi sebab tak tahan dengan pengalaman semasa berpantang anak pertama, macam sahabat saya ni. Jom kita dengar perkongsian dari beliau tentang masalah beliau semasa berpantang.
     


    7 Tips Memilih Set Berpantang Yang Terbaik



    1. Dapatkan Info Produk

    Maksudnya cuba cari atau dapatkan info produk (kalau boleh dapatkan info dari pelbagai jenama). Info ini boleh didapati dalam internet (web ataupun blog). Cuba kumpul info sebanyak mungkin.

    2. Bajet

    Nak murah boleh nak mahalpun boleh. Kalau set yang murah selalunya barang di dalamnya tidak banyak tetapi masih menepati rawatan selepas bersalin. Kalau yang mahal,semuanya lengkap. Contohnya ada bengkung, tungku, gel peramping badan dan macam-macam lagi.
    Kalau anda sudah set bajet anda berapa, jadi senanglah nak dijadikan panduan. Sebab dengan bajet yang anda sudah peruntukan serta info yang telah anda perolehi, ini dapat membantu dalam menentukan jenama mana yang hendak dibeli nanti.

    3. Jenama Produk

    Adakah anda membeli sesuatu produk berdasarkan nama produk tersebut ataupun setelah meneliti info produk tersebut? Setiap produk mempunyai keistimewaan tersendiri jadi sebagai pengguna anda dinasihatkan meneliti isi kandungan produk, cara penggunaan dan lain-lain agar produk yang dibeli dapat digunakan sebaiknya.

    4. Sesuai Atau Serasi Ke Dengan Diri Sendiri?

    Dengan info produk yang telah anda perolehi, perbandingan produk dapat dibuat, dengan ini anda dapat buat rumusan produk mana yang agak bersesuaian dengan diri sendiri. Ramai yang membeli sesuatu produk tanpa mendapatkan maklumat yang mencukupi dan akhirnya produk yang dibeli tidak menepati citarasa diri si pemakai.

    5. Beli Secara Berasingan Ataupun Set Bersalin Berpakej

    Sesetengah Set Bersalin boleh dibeli secara berasingan. Walaupun secara berasingan tetapi seloknya beli satu set juga, barulah lengkap untuk rawatan.

    6. Tanya Pendapat

    Cuba tanya pendapat sesiapa yang anda kenal, tanya pendapat mereka, produk apa yang dipakai, sesuai tak dengan diri si pemakai, apa kebaikan dan keburukan produk tersebut. Melalui cara ini juga dapatlah anda jadikan panduan.
    Kalau boleh sebelum bertanya pendapat, cuba kumpulkan info produk dahulu, agar boleh anda bertanya lebih lanjut dengan sesiapa yang anda nak tanya itu. Kalau anda tiada info produk, nanti anda hanya menjadi pendengar sahaja.

    7. Beli Di Mana?

    Set Bersalin mudah didapati, boleh dibeli di kedai ubat, pasaraya, beli secara Online (laman web,FaceBook atau Blog) dan lain-lain. Kalau beli secara online pastikan anda membeli di web atau blog yang anda betul-betul yakin. Ini bagi mengelakkan anda tertipu dan mengalami kerugian.

    Set Berpantang/Bersalin Shaklee


    Sekiranya anda inginkan set berpantang yang ringkas, mudah, senang, selamat untuk ibu dan bayi serta praktikal untuk diamalkan, Set Berpantang Shaklee adalah yang terbaik untuk anda.
    Kenapa saya cadangkan Set Berpantang Shaklee, bukan jenama X, bukan jenama Y dan bukan juga jenama Z? Pasti ada sebab dan rahsianya bukan.

    Ini antara SEBAB utama kenapa saya katakan Set Berpantang Shaklee terbaik untuk anda:
    • Harga yang berpatutan dan mampu milik
    • Tempoh penggunaan yag lama sehingga selepas berpantang bagi membantu menjayakan penyusuan ibu
    • Terbukti membantu menurunkan berat badan ibu dengan berkesan
    • Selamat
    • Ibu lebih cergas dan bertenaga
    • Membantu tingkatkan kualiti dan kuantiti susu ibu
    • Membantu melengkapkan nutrisi yang diperlukan oleh badan
    • Menyembuhkan luka bersalin dengan cepat
    • Sesuai untuk ibu yang bersalin normal dan juga secara pembedahan
    • Mencantikkan kulit ibu
    • Membantu tumbesaran dan perkembangan bayi
    • Meningkatkan sistem imun ibu dan bayi
    • Ringkas dan mudah untuk diamalkan
    Set Berpantang Shaklee terdiri daripada:

    1) Vitalea
    Membekalkan keperluan vitamin dan mineral terutamanya zat besi yang membantu ibu yang kehilangan banyak darah selepas bersalin.

    2) B Complex
    Vitamin anti-stress, mengelakkan meroyan, menukarkan gula kepada tenaga

    3) Vitamin C
    Penting untuk penyembuhan, tingkatkan immune system dan kecantikan kulit

    4) Zink
    Membantu menyembuhkan luka dengan cepat, mengelakkan jangkitan kuman, mengurangkan masalah rambut gugur

    5) ESP
    Merupakan sumber protein tambahan semulajadi terbaik yang dapat mengekalkan tenaga kepada ibu berpantang. Protein adalah komposisi utama dalam susu ibu dan berfungsi dalam penghasilan hormon penyusuan yang amat penting.

    6) Ostematrix
    Juga salah satu komponen utama di dalam susu ibu. Sumber kalsium yang dapat mengelakkan sembelit, membantu masalah sakit-sakit badan, sakit belakang, lenguh-lenguh.

    Testimoni Set Berpantang Shaklee





    Set Berpantang Shaklee ni dapat membantu ibu tenang menghadapi rutin harian, dan menyediakan vitamin dan mineral asas, mempercepatkan penyembuhan luka luaran dan dalaman badan dengan berkesan dan pastinya tidak memudaratkan bayi yang disusukan. Yang bestnya, kulit semakin cantik dan membantu juga dalam usaha mengembalikan bentuk badan ibu.

    BERITA BAIK!
    Bagi anda yang membuat pembelian sepanjang May 2015 hingga October 2015, anda sangat bertuah kerana layak untuk mendapat 1 botol Vitalea secara PERCUMA.

    Klik sini jika anda ingin dapat 1 botol Vitalea PERCUMA

    So, apa lagi. Jangan segan-segan hubungi saya ya.
    Thanks for reading!
    Semoga entry ini bermanfaat untuk anda.

     
    ***********************************************************

    Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

    Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

    I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
    Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
    ID No. 907609
    ♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
    ♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

    Tuesday, 19 May 2015

    Tips Pemakanan Semasa Berpantang


    Tempoh berpantang adalah tempoh yang penting bagi ibu-ibu untuk merawat, menyucikan dan memulihkan tubuh selepas bersalin.

    Ibu-ibu yang baru lepas bersalin kebiasaannya akan berusaha menjaga kesihatan diri dengan mematuhi amalan semasa dalam pantang, ekoran daripada kesan proses mengandung dan bersalin yang perlu diperbetul, dijaga dan dicegah supaya tubuh dapat kembali kepada keadaan asal.

    Ini termasuk proses pemulihan akibat :
    • kehilangan darah semasa bersalin
    • pengecutan rahim
    • keseimbangan hormon
    • ketegangan urat saraf semasa proses bersalin
    • kehilangan tenaga semasa proses bersalin.
    • perubahan bentuk badan
    Pemakanan yang baik merupakan kunci utama untuk membolehkan ibu-ibu terus kekal sihat selepas bersalin. Rehat yang cukup juga amat penting untuk proses pemulihan.

    Pantang-larang makanan selepas bersalin merupakan suatu kepercayaan yang diamalkan oleh sesebuah masyarakat yang mengaitkan sesuatu makanan dengan kemudarataan kepada ibu lepas bersalin, dan harus dielak dalam satu tempoh yang dipanggil tempoh berpantang. Hampir semua masyarakat di Malaysia mempunyai kepercayaan pantang-larang ini.

    Walau bagaimanapun, daripada segi perubatan dan kajian saintifik, tiada yang membuktikan bahawa makanan-makanan ini akan memberi kemudaratan kepada ibu lepas bersalin dan perlu dielakkan.


    Namun kunci utama iaitu pengambilan makanan yang seimbang dan sihat perlulah dipatuhi untuk kekal sihat.
    Perkara ini penting untuk memastikan semua keperluan nutrien yang diperlukan dapat diperoleh untuk memulihkan kesihatan ibu serta menjayakan penyusuan susu ibu.

    Mitos dan Fakta Dalam Amalan Pantang-larang Pemakanan Semasa Berpantang
    1. Jangan makan ubi-ubian ?
    Mitos
    Ibu dalam pantang tidak dibenarkan makan makanan daripada jenis ubi-ubian seperti keledek, keladi dan ubi kayu kerana makanan ini dipercayai mengganggu proses pencernaan dan menyebabkan ibu kembung perut.
     
    Fakta
    Ubi-ubian merupakan makanan bijirin yang membekalkan karbohidrat sebagai sumber tenaga.
    Jika ibu tidak boleh mengambil ubi-ubian semasa dalam pantang, ibu boleh mengambil makanan gantian daripada kumpulan bijirin yang lain seperti nasi sebagai sumber karbohidrat dalam diet ibu.
    1. Mengelak makanan 'sejuk' ?
    Mitos
    Sayur-sayuran dan buah-buahan seperti kangkung, petola, terung, timun, tembikai dan pisang dianggap ’sejuk’ dan tidak boleh diambil oleh ibu dalam pantang.
    Mengelakkan makanan sejuk dikatakan dapat membantu melancarkan pengaliran darah dan melambatkan proses pemulihan. Makanan sejuk menyebabkan kembung perut, kejang otot dan sakit-sakit badan.
    Fakta
    Tiada kajian saintifik yang dapat membuktikan bahawa mengelak makanan-makanan ini memberi sebarang faedah kepada kesihatan  ibu dalam pantang.
    Pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan amat penting sebagai sumber:
    1. vitamin
    2. mineral
    3. fitokimia
    4. serat.
    Serat amat penting untuk melancarkan pembuangan najis bagi mencegah masalah sembelit yang sering kali dialami oleh ibu yang baru bersalin.
    Malaysia kaya dengan kepelbagaian sayur dan buah. Oleh yang demikian, ibu yang dalam berpantang boleh memilih sayur dan buah yang tidak dianggap sebagai ’sejuk’ untuk memastikan keperluan harian buah dan sayur dapat penuhi. Contohnya :
    • sayur-sayuran : sawi hijau, bayam, kucai, ulam-ulaman (contoh : pegaga, daun cekur dan ulam raja).
    • buah-buahan : oren, betik dan pisang.
    1. Ikan, ayam dan telur adalah 'bisa' ?
    Mitos
    Beberapa jenis ikan, ayam, telur dan beberapa jenis buah-buahan seperti nenas dianggap sebagai ’bisa’ dan ’tajam’. Makanan berbisa dikatakan boleh melambatkan penyembuhan luka bersalin serta boleh menyebabkan pendarahan bagi ibu dalam pantang.
     
    Fakta
    Makanan ini merupakan sumber baik bagi :
    • protein
    • vitamin
    • garam mineral.
    Ibu dalam pantang perlu mengambil secukupnya makanan sumber protein seperti ikan, ayam, telur dan kekacang. Sumber protein amat penting untuk memulihkan luka akibat bersalin sama ada luka faraj atau pembedahan. Salah satu fungsi protein adalah pembentukan tisu-tisu badan yang membantu luka untuk sembuh.
    Selain itu, makanan ini juga membekalkan zat besi yang penting untuk pembentukan sel darah merah bagi menggantikan darah yang banyak hilang semasa proses kelahiran  dan dapat mencegah masalah anemia. Kekacang juga merupakan sumber serat yang baik.
    Ibu selepas bersalin memerlukan banyak protein. Oleh itu, elakkan amalan hanya mengambil ikan kering semasa berpantang kerana ini boleh memudaratkan kesihatan. Pastikan diet harian ibu mengandungi sumber makanan daripada kumpulan ini.
    1. Ibu dalam pantang tidak boleh minum air ?
    Mitos
    Ibu dalam pantang tidak boleh minum air dengan banyak kerana dipercayai boleh menyebabkan urat saraf menjadi kembang.
     
    Fakta

    Ibu dalam pantang perlu minum air secukupnya iaitu 6-8 gelas sehari. Kepercayaan ibu dalam pantang perlu mengehadkan pengambilan air adalah perlu dielakkan. Pengambilan air yang mencukupi penting untuk :
    1. memulihkan kecergasan badan
    2. keseimbangan elektrolit
    3. mengawal suhu badan.
    Pengambilan air secukupnya amat penting bagi ibu yang menyusukan bayi untuk menggantikan air yang diguna untuk menghasilkan susu ibu. Seseorang ibu menghasilkan anggaran 800ml atau 4 gelas susu ibu sehari.


    Ibu dalam pantang dinasihatkan agar tidak mengamalkan pantang-larang pemakanan yang keterlaluan sehingga mengehadkan jumlah pengambilan makanan dan air atau tidak mengambil sumber makanan daripada kumpulan makanan yang tertentu.

    Prinsip makan secara sihat perlu diamalkan agar ibu sentiasa cergas, ceria dan sihat semasa dalam pantang.

    Thanks for reading!
    Semoga artikel ini bermanfaat ya :)

     

    Monday, 18 May 2015

    Resepi Muffin Coklat Sedap Dan Lembut, Gerenti Jadi!


    Bersambung dari entry sebelum ni, aktiviti hujung minggu dengan anak-anak, seperti yang dijanjikan, saya nak berkongsi satu resepi muffin coklat yang pada saya sangat senang dan mudah nak buat. Even first timer pun boleh buat.

    Projek buat muffin coklat kali ni adalah projek bersama anak-anak.
    Jadinya, resepi ni menepati ciri-ciri resepi yang harus ada bila mana ada tangan-tangan kecil yang sama-sama menggodek adunan dari A sampai Z.

    Resepi yang
    • sangat senang dan mudah
    • semua bahan yang digunakan senang dan mudah dapat
    • takde pantang larang sangat pun, gerenti jadi
    • sedap, lembut dan gebu hasilnya
    Resepi ni sebenarnya saya terjumpa dari satu blog masakan yang banyak sangat resepi ohsem, tapi malangnya saya tak save link blog tu. Nanti la nak try godek-godek kut jumpa balik.

    Resepi ni my little daughter kakak Aina dah tulis siap dalam her diary. Punyala semangat nak buat.


    So, here's the recipe

    MUFFIN COKLAT SEDAP DAN LEMBUT

    Bahan A
    2 cawan tegung gandum
    1 cawan serbuk koko
    2 st baking powder
    2 st soda bikarbonat
    3 st Nescafe (yang ni saya tak letak sebab takde Nescafe kat rumah)
    Sedikit garam

    Bahan B
    2 cawan gula kastor (saya guna 1 3/4 cawan)
    1 cawan minyak masak
    1 cawan susu cair atau susu segar
    3 biji telur

    Bahan C
    3/4 cawan air panas

    Cara-cara:

    1. Campurkan semua bahan B dan letak di tepi.
    2. Ayakkan kesemua bahan A.
    3. Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan kacau rata.
    4. Akhir sekali, masukkan air panas dan gaul rata.
    5. Masukkan ke dalam cup 2/3 penuh dan bakar pada suhu 175C selama 20-30 minit.

    * saya campurkan sekali Chocolate Chips, bagi tambah rasa sedap, tambah rasa coklat

    Tengah dalam proses membancuh

    Inilah hasilnya. 
    Makan time panas-panas lagi sedap tau, sebab rasa rangup sikit kat luar tu

    Imagine salut sekali dengan coklat muffin ni
    Fuhhh, ada harapan mak makan lagi laju dari anak-anak :)

    Sekian perkongsian resepi untuk hari ni.
    Senang sangat kan, sekejap je dah siap.

    Selamat mencuba..
    Yang nak buat dengan anak-anak, jangan risau takut tak jadi kalau anak-anak sibuk nak godek juga. Let them do it and have fun!

    Aktiviti Hujung Minggu, D.I.Y Bersama Anak-Anak


    Assalamualaikum semua :)

    Salam hari Isnin.

    Apa aktiviti korang weekend baru ni ye.
    Aktiviti mak anak dua ni, macam biasa la, ada je benda nak buat dengan anak-anak.

    So, akiviti dengan my daugter kakak Aina Qistina with our little helper Armin Irfan, kitorang buat muffin coklat yang sangat lembut dan gebu. Nanti saya share dekat next entry dengan resipinya sekali k, sebab, actually entry kali ni, saya nak share tentang cerita lain, kisah tentang parenting. By the way, resepi muffin coklat tu kan, senang sangat tau, sangat sesuai buat dengan anak-anak, confirm jadi punya.

    Sebelum nak mulakan operasi buat muffin, kita keluar shopping dengan mak tok dulu sat
    3 generations, mak tok, mama, and si kecik kakak Aina Qistina

    Ok, berbalik kepada cerita utama, korang pernah tak terbaca satu tips dekat blog parenting ni, dah tak ingat blog mana. Tips tu tentang cara mendidik anak-anak tanpa marah-marah, pukul atau menggunakan kekerasan. Oh, i really need this.

    Semenjak-dua menjak ni, kadang-kadang tetiba rasa macam jadi Godzilla pulak kat rumah.
    Baru dua orang anak pun dah haru-biru. Haha..

    Waktu anak-anak kecil lain cabarannya, bila anak-anak dah semakin membesar, lain pulak cabarannya. Kita sebagai ibu bapa ni, kadang-kadang tersasar and hilang sabar jugak.

    Saya ni nak nampak je lembut gini, tapi dengan anak-anak tegas. Cuma kadang-kadang tu, rasa bersalah pulak bila asyik marah kakak dengan Irfan. Bila marah tu lupa diri, tapi bila dah cool, tengok balik muka anak-anak, sayu je rasa hati, bergenang-genang rasa mata. Walau macam mana marah sekalipun saya kat anak-anak, saya akan make sure bila dah sama-sama cool, it's time to talk and hug. Biasanya sekejap je dah sama-sama cool. Saya akan explain kenapa saya marah, and tanya anak-anak kenapa buat perangai macam tu, and minta anak minta maaf.

    Baru-baru ni, saya terjumpa satu tips dekat blog, tentang macam mana seorang ibu ni, dia guna sticker cute cute untuk rewards anak dia bila anak dia behave. Actually dah lama sebenarnya saya tahu tentang cara ni, tapi entah apasal la tak buat. Bila dah 'nazak' dan rasa makin mencabar tahap kesabaran macam mana nak disiplinkan anak-anak sekarang ni, terjumpa balik tips ni, it triggered me. Wajib buat sekarang.

    Tak susah pun nak buatnya, and it looks fun.
    Bahan-bahan yang diperlukan:
    • sticker kecik yang cute cute
    • list of rules dalam bentuk table
    Ok, fist step, of course la cari sticker yang cute cute kan. Done, siap dah beli semalam.
    Next step, baru prepare list of rules.

    By the way, if korang nak cari sticker yang cute cute, anak-anak suka, saya suggest cari dekat Mr D.I.Y. Banyak sangat pilihan yang buat mak budak ni pun tergoda. Harga pun murah sangat, range antara RM 1 hingga RM 3 je.

     Misi mencari sticker cute cute kat sini

     Misi take time sikit sebab rambang mata wehhh!

    Ini bukan budak sekolah. Inilah mak anak dua tu.
    Gigih pilih stickers, macam pilih baju

     Me with my little cheeky hero Armin Irfan
    Misi berakhir dengan jayanya

    Sticker dah ready, tinggal lagi nak prepare table je lagi.
    Nanti bila dah siap and implement, saya share kat kat sini eh. Stay tune :)

    Thanks for reading!

    Sunday, 17 May 2015

    Pembersih Wajah Semulajadi Nutriwhite Dan Enfuselle


    Assalamualaikum semua :)

    Asyik bercerita tentang supplements je kan. Tak dinafikan pengambilan supplements amat penting untuk menjaga kecantikan kulit, tetapi, penjagaan luaran jangan pulak diabaikan ye.

    Ada orang yang dikurniakan kulit yang tidak 'cerewet', guna produk apa pun takde masalah. Tapi kena hati-hati juga ya, kulit yang kurang bermasalah, tapi jika diabaikan atau salah guna produk, akhirnya mungkin akan bermasalah juga. Ada pula orang yang kulit agak sensitif dan bermasalah, yang terpaksa bertukar-tukar produk penjagaan kulit kerana semuanya tak serasi. Akibatnya, kulit menjadi semakin bermasalah dan rosak.

    Jadi, selain konsisten dalam menggunakan produk penjagaan kulit, pastikan juga anda menggunakan produk yang sesuai dan selamat untuk anda.

    Adakah anda masih tercari-cari produk penjagaan kulit yang bagus, selamat dan boleh membantu menyelesaikan masalah kulit anda?

    Mungkin ramai yang belum tahu Shaklee juga ada mengeluarkan skin care set. Rangkaian penjagaan kulit dari Shaklee iaitu Nutriwhite dan Enfuselle ini adalah berasaskan bahan semulajadi tanpa bahan kimia dan telah melalui pelbagai ujian klinikal.

    Apa Perbezaan Nutriwhite dan Enfuselle

    Nutriwhite
    • sesuai untuk penjagaan kulit wajah yang normal
    • sesuai untuk mereka yang tidak memiliki kulit sensitif. 
    • kulit kering tetapi hanya berminyak di zon T
    • tiada masalah jerawat.
     Enfuselle
    • sesuai untuk penjagaan kulit wajah yang bermasalah
    • sesuai untuk mereka yang memiliki kulit sensitif
    • kulit kering atau kulit berminyak
    • masih mempunyai masalah jerawat. 


    Jom kita berkenalan dengan set Nutriwhite dan Enfuselle ni.

    Set Nutriwhite mengandungi:


    1) Gentle Action Makeup Remover 
    • Menjadikan kulit anda licin, lembut dan berseri 
    • Tunas Pokok Bic menghilangkan sel mati dengan lembut tanpa meninggalkan kesan 
    • Aloe Vera menyegarkan dan menegangkan kulit 
    • Lembut, tidak berminyak, dan kulit anda akan kelihatan lebih berseri
    2) Gentle Deep Foaming Cleanser 
    • Membersihkan dan menyegarkan kulit 
    • Rumpai laut menghilangkan kekotoran, membuang sel-sel mati dan menegangkan 
    • Alga Hijau menyahtoksin dan melembapkan 
    • Strawberi Begonia mencerahkan dan mengimbangkan pigmen 
    • Lembut dan menyegarkan
    3) Soothing Radiance Whitening Softener 
    • Ia lembut dan mengembalikan kulit pada pH yang seimbang 
    • Kulit berasa lebih segar dan tegang dengan Rosemary 
    • Kudzu menegangkan dan mencerahkan 
    • Marshmallow melembapkan 
    • Ianya sangat berkesan
    4) Daily Defense Whitening Essence 
    Cara yang menyenangkan untuk mendapatkan kulit muka yang licin dan berseri yang diformulasi dengan:
    • Bearberry untuk mencerahkan dan menegangkan kulit
    • Strawberi Begonia untuk mengimbangkan pigmen 
    • Kacang Soya untuk melembutkan dan mengurangkan tompok-tompok hitam 
    • Mulberi untuk mencegah daripada kerosakan kesan daripada cahaya matahari 
    • Di samping itu, Vitamin C aktif ditambah untuk memperbaiki kulit serta mengembalikan seri wajah 
    • Lembut dan mudah diserap oleh kulit
    5) Ultimate Protection Whitening Lotion SPF 15 
    • Licin serta kaya dengan pati botani seperti Mulberi untuk mencegah kerosakan kulit kesan daripada cahaya matahari dan Mountain Arnica untuk menghilangkan radang kulit, pelembap yang bertindak daripada semua sudut ini melindungi anda daripada kesan-kesan memudaratkan cahaya matahari dan membantu membina daya ketahanan kulit terhadap kerosakan persekitaran 
    6) Overnight Renewal Whitening Cream 
    • Memperbaharui dan mengembalikan keremajaan kulit sewaktu tidur 
    • Linden menyihatkan serta melembapkan kulit secara mendalam 
    • Scullcap mencerah dan menghilangkan radang kulit 
    • Vitamin C aktif mengurangkan tompok-tompok hitam serta mengembalikan keserian wajah 
    • Pada waktu pagi, anda akan bangun dengan kulit yang gebu, halus, cerah dan berseri 
    7) Spot Whitening Treatment 
    • Memperbaiki kesan-kesan matahari serta jeragat kulit dengan cepat 
    • Kuasa pencerahan botani dihasilkan daripada pati Likuoris dan Peony, yang amat bernilai disebabkan kesannya dalam mencerahkan, melindungi serta menghilangkan radang kulit 
    • Cats Claw menegangkan kulit 
    • Vitamin C aktif membawa kecerahan yang baru untuk kulit anda dengan rawak wajah yang lebih halus

    Set Enfuselle mengandungi:


    1) Hydrating Cleansing Lotion 
    • Emulsi berkrim ini bertindak menanggalkan kotoran, bahan pencemaran dan mekap tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajadi kulit. 
    • Emolien yang kaya serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit halus, seimbang dan berseri 
    • Mencerahkan tona kulit 
    • pH yang seimbang 
    • Hipoalergenik 
    2) Purifying Cleansing Gel 
    • Gel berbusa bertindak dengan lembut untuk menyingkirkan bahan pencemaran, mekap dan minyak berlebihan. 
    • Bahan-bahan khas serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit terasa segar dan lembut 
    • Mencerahkan tona kulit 
    • pH yang seimbang 
    • Hipoalergenik 
    3) Hydrating Toner 
    • Terbukti secara klinikal 
    • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip 
    • pH yang seimbang 
    • Rumusan tanpa alkohol yang menyejat dengan cepat tanpa mengeringkan kulit 
    • Melindungi lapisan minyak semulajadi kulit, menyucikan dan melembutkan dengan ekstrak witch hazel dan kamomil 
    4) Purifying Toner 
    • Terbukti secara klinikal 
    • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip 
    • pH yang seimbang 
    • Menyegarkan dan memperhalus kulit dengan ekstrak likoris, ginseng dan witch hazel 
    • Meminimumkan kemunculan liang-liang yang besar pada kulit 
    • Membantu mengawal kulit berminyak 
    • Hipoalergenik 
    5) Hydrating Moisturizer
    • Krim tanpa minyak dan tidak melekit yang kaya dengan agen pelembap bagi menyerlahkan kehalusan dan keanjalan kulit dengan serta-merta. 
    • Terbukti secara klinikal: 
    • 102% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari 
    • 195% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari 
    • 21% pengurangan kedutan dalam masa 28 hari 
    • Kesan yang ketara dapat dilihat dengan serta-merta, dan ia berterusan sehingga 24 jam
    • Garis-garis halus berkurangan dengan ketara 
    • Hipoalergenik 
    6) Balancing Moisturizer 
    • Formula yang ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah bertindak dengan membekalkan kelembapan segera yang kulit anda perlukan bagi menjadikan wajah kelihatan halus serta tidak berkilat. 
    • Terbukti secara klinikal
    • 146% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari 
    • 268% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari 
    • 173% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa 28 hari 
    • Membantu mengembalikan keseimbangan minyak pada kulit 
    • Hipoalergenik 
    7) Eye Treatment 
    • Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus. 
    • Terbukti secara klinikal
    • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu 
    • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu 
    • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu 
    • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu 
    • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu 
    • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata 
    • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut 
    • Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap
    Ok.. setakat tu dulu entry kali ni ya..
    Next entry saya akan share lebih detail beserta dengan testimoni pengguna sekali

    Thanks for reading :)

     
    ***********************************************************

    Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

    Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

    I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
    Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
    ID No. 907609
    ♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
    ♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

    Saturday, 16 May 2015

    5 Cara Menghilangkan Jeragat Dengan Berkesan


    Jeragat merupakan masalah kulit yang menyebabkan beberapa tompokan atau ‘spot’ bulat yang bersifat rata (tidak berbonjol seperti jerawat). Biasanya ia berwarna perang atau kehitaman dan muncul dengan pelbagai saiz pada permukaan kulit. Menurut Persatuan Dermatologi Amerika Syarikat (AAD), jeragat adalah salah-satu tanda kerosakan pada kulit.

    Tahukah anda, bahawa masalah jeragat di Malaysia boleh dikatakan terlalu biasa berlaku, bukan sahaja kepada kaum wanita malah kaum lelaki juga.

    Kesannya, kulit wajah kelihatan kusam, tidak berseri dan lebih tua dari usia sebenar, sehingga menimbulkan perasaan rendah diri serta kurang keyakinan diri untuk berhadapan dengan orang ramai.

    Apakah Punca Masalah Jeragat?

    Antara punca utama masalah jeragat adalah:
    • kekurangan nutrien (terjadi apabila usia makin meningkat / faktor genetik)
    • pengambilan pil perancang
    • cahaya matahari
    • ketidakseimbangan hormon
    • kesan penggunaan produk kecantikan yang mengandungi bahan kimia
    5 Cara Menghilangkan Jeragat Dengan Berkesan

    Adakah jeragat boleh hilang?

    Jika ikhtiar dengan cara yang betul, pasti boleh, insyaAllah. Ramai yang dah berjaya, jadi kalau orang lain boleh, takkan anda tak boleh pulak ye. Yang penting, usaha dengan konsisten dan sabar.

    Ada pelbagai cara yang anda boleh lakukan untuk menghilangkan jeragat di wajah.

    Kali ini, saya ingin berkongsi 5 cara  menghilangkan jeragat dengan mudah dan berkesan.


    1. Lidah Buaya

    Lendir lidah buaya (aloe vera) selain dapat menghilangkan jeragat, ia juga bagus untuk menghilangkan parut jerawat. Ambil daun lidah buaya, potong kepada beberapa kerat dan bahagian, kemudian kupas kulit luarnya, sapukan lendir lidah buaya pada bahagian muka yang terdapat jerawat. Lakukan aktiviti ini setiap hari dan kulit anda akan lebih segar dan kurang bintik jeragat.

    2. Air Kelapa

    Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa. Biarkan ia kering sendiri. Bilas dengan air bersih. Amalkan 3 kali seminggu. Asid yang terdapat dalam air kelapa sebenarnya bagus untuk merawat kulit wajah.

    3. Jauhi Sinar Matahari

    Oleh kerana Malaysia bersuhu panas  anda  juga perlu melindungi kulit dari sinar matahari kerana ia akan meransang kulit mengeluarkan lebih banyak sebum sehingga menyebabkan pertumbuhan jerawat. Setiap kali anda keluar rumah, jangan lupa gunakan sunblock ya.

    4. Jangan Terlalu Urut Wajah

    Bagi yang mengelami  masalah jeragat ni, jangan lakukan urutan atau pembersihan yang berlebihan kerana ia akan menyebabkan iritasi. Cukup sekadar pembersihan berkala dengan kadar yang sedikit. Juga pilih pembersih wajah yang tidak banyak menghasilkan buih kerana ia boleh mengakibatkan kulit anda rosak.

    5. Jaga Pemakanan


    Kurangkan makanan yang pedas, berminyak dan berkalori. Lebihkan makanan yang mengandungi protein dan juga vitamin, termasuk pengambilan supplements yang membantu. Vitamin yang membantu menghilangkan jeragat adalah vitamin e, vitamin c dan juga kolagen.


    Cadangan supplement Shaklee untuk mengurangkan jeragat
    1. Shaklee Collagen Powder
    2. Vitamin C
    3. Vitamin E
    4. ESP (Protein)


    Once again, itu saja rahsianya, 4 cara untuk mendapatkan kulit yang sihat, bersih dan cerah.
    1. Amalkan langkah penjagaan luaran dengan produk kecantikan yang sesuai
    2. Amalkan pengambilan vitamins/supplements
    3. Elakkkan dari tabiat atau benda-benda yang merosakkan kulit
    4. Tips tambahan petua-petua menggunakan bahan semulajadi seperti mengunakan aloe vera, air kelapa dan sebagainya, khas bagi anda yang rajin untuk amalkan.. :)
    Antara pengalaman pengguna supplement Shaklee untuk masalah jeragat




    Klik sini untuk testimoni dan info lanjut
    Cara menghilangkan jeragat dengan berkesan

     
    ***********************************************************

    Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

    Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

    I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
    Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
    ID No. 907609
    ♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
    ♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

    * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit