Sunday, 30 August 2015

Shaklee Produk Terbaik Pilihan Ramai!


100 YEARS!
And the Shaklee Effect is getting stronger than ever.

We love Shaklee!

Spot me :)











Ni preview jer ni dari berjuta-juta pengguna Shaklee :)

Saturday, 29 August 2015

9 Tanda Bayi Anda Tidak Cukup Susu


Dua perkara yang sering merungsingkan ibu-ibu adalah, tentang susu yang kurang dan merasakan bayi tidak mendapat susu yang secukupnya.

Baby asyik meragam dan nangis je. Nak kata kembung tak kembung. Nak kata demam tak demam.
Nak kata lapar, tapi baru je lepas menyusu.

Hmm... ke susu tak cukup.
Tapi macam mana nak tau susu tak cukup.

Kalau pada entri lepas, saya telah berkongsi tentang beberapa punca yang menyebabkan susu ibu kurang. Jika anda masih belum berkesempatan membacanya, boleh rujuk di entri berikut ya: 9 Punca Susu Ibu Kurang.
So, kali ini saya akan berkongsi beberapa tanda penting yang boleh dijadikan panduan ibu-ibu, yang menunjukkan bahawa susu ibu tidak mencukupi.


Terdapat dua jenis tanda yang dapat dilihat jika susu badan ibu tidak mencukupi.
Ada tanda yang boleh dikesan pada ibu sendiri dan ada tanda yang ada pada bayi.

Tanda pada ibu:
  • Puting anda akan terasa pedih dan sakit ketika menyusukan 
  • Payudara rasa kosong dan tidak penuh 
  • Payudara tidak berasa lembut selepas penyusuan 
Tanda pada bayi: 
  • Bayi mengantuk dan sentiasa perlu dipaksa dan diransang utk menyusukan 
  • Bayi tidak buang air kecil atau besar dalam 5 hingga 8 kali sehari 
  • Bayi tidak aktif 
  • Najisnya tidak berubah menjadi warna kuning selepas 5 hari kelahiran (masih hitam atau gelap) 
  • Berat badan bayi tidak naik selepas dua minggu 
  • Bayi selalu meragam dan selalu letih 
  • Pipi bayi melengkung 
  • Bayi membuat bunyi mendecit semasa menyusu (tanda lekapan yang tidak betul) 
  • Bayi semakin kekuningan selepas minggu pertama (sepatutnya lebih kurang) 
  • Muka bayi tidak berisi dalam masa 3 minggu 
  • Kulit tetap berkerut/berkedut selepas minggu pertama kelahiran 
Jika tanda ini didapati, seeloknya anda membawa bayi anda ke klinik atau hospital berdekatan untuk mendapatkan rawatan dan nasihat susulan. Berjumpa dengan pakar kanak-kanak dan kaunselor laktasi adalah digalakkan terutamanya untuk mengatasi masalah ini.

Jangan biarkan ianya berterusan kerana tidak baik utk kesihatan bayi.

Anda juga boleh mencuba pelbagai tips, antaranya seperti mengambil supplements atau makanan tambahan untuk ibu menyusu untuk membantu anda.

Semoga artikel ini bermanfaat untuk anda ya :)

Anda juga mungkin berminat dengan Tips Pemakanan Dan Kepentingan Vitamin Untuk Ibu Menyusu dan Petua Mudah Tambah Susu Ibu Dengan Berkesan

9 Checklist Punca Susu Ibu Kurang


Assalamualaikum

Antara perkara yang selalu merisaukan dan membuatkan ibu-ibu stress adalah tentang masalah susu ibu yang kurang.

Ini adalah satu perkara biasa yang berlaku dan agak normal apabila ibu kerap merasa susunya kurang dan mempersoalkan sama ada susunya mencukupi atau tidak. Untuk menjayakan perjalanan penyusuan susu ibu selama 2 tahun atau sekurang-kurangnya 6 bulan pertama memang menuntut kesabaran yang tinggi dan usaha serta doa yang tidak putus-putus.

Adakah betul bahawa susu anda tidak cukup? Jika ya, jom kita tengok checklist dibawah, mengapa susu ibu kurang.


1. Pam berkeadaan baik atau tidak?

Pastikan berkeadaan baik. Injap dan motor berfungsi dengan baik. Daya hisapannya dalam keadaan baik.

2. Rutin mengepam konsisten atau tidak? 

Penghasilan susu berkadar terus dengan pengeluaran. Kalau sikit yang keluar, sikit jugalah yang terhasil. 5 minit mengepam lebih baik dari tidak mengepam langsung. Namun sebaik-baiknya adalah sehingga payudara kosong. Pastikan anda mengepam secara konsisten setiap 2-3 jam sekali.

3. Bayi sudah mula makan makanan pejal?

Jika ya, mungkin demand berkurangan. Walaupun sesi direct feeding di rumah masih sama, intake yang diambil mungkin berkurangan. Sebagai pumping mom, anda akan dapat lihat dengan lebih ketara.

4. Anda mengambil pil perancang? 

Pil perancang yang mengandungi estrogen, boleh mengurangkan bekalan susu ibu tau. Dapatkan pandangan Doktor anda kerkenaan pil perancang yang tidak mengganggu penyusuan susuibu

5. Datang period? 

Perubahan hormon akan mempengaruhi susu ibu. Teruskan mengepam macam biasa. Kalau keadaan selalunya kritikal, buat persediaan awal. Pastikan bekalan mencukupi sebelum anda period. Pastikan anda mengambil kalsium kerana kalsium sebenarnya membantu masalah kemeruduman susu semasa period. Jika susu merudum dengan teruk, amalkan power pumping setiap malam

6. Anda mengandung?

Mengandung akan mempengaruhi bekalan susu ibu juga.

7. Adalah anda on diet? 

Pemakanan ibu sangat mempengaruhi susu ibu. Jangan abaikan pengambilan protein kerana protein sangat membantu pengeluaran susu ibu...Air? Oh, kalau sibuk bekerja sekalipun, minum banyak air kosong.

8. Adakah anda cukup rehat? Adakah anda berasa stress? 

Stress boleh mempengaruhi let down reflect dan pengeluaran susu. Kalau tidur dan rehat tak cukup, cuba curi-curi masa untuk dapatkan rehat dan mengepam dalam keadaan relax dan tenang.

9. Adakah anda sakit? 

Kalau kita demam, mastitis atau dehidrat(kekurangan air) memang boleh menyebabkan susu ibu berkurangan. Sesetengah ubat juga mengurangkan pengeluaran susu seperti pseudoephedrine, etanol / minuman beralkohol, bromocriptine, ergotamine, cabergoline.

Sekarang anda sudah tahu punca susu badan tidak mencukupi.
Stay tune ya.
InsyaAllah selepas ini saya akan berkongsi tentang tanda-tanda susu badan tidak cukup.

Anda mungkin juga berminat dengan 16 Soalan Yang Kerap Ditanya Tentang Penyusuan Susu Ibu dan 7 Makanan Banyakkan Susu Ibu Yang Mudah Dan Terbukti Berkesan

Thanks for reading!
Semoga bermanfaat.

Friday, 28 August 2015

10 Tips Dan Cara Menjaga Rahim Dari Pakar


Saya terbaca satu artikel yang menarik dari blog Dr Hamid Arshat, seorang pakar kesuburan yang terkenal.

Artikel yang saya rasa amat penting dan bermanfaat utuk semua wanita.

Jom sama-sama kita baca.

10 Tips Dan Cara Menjaga Rahim

Rahim diciptakan Allah khas untuk wanita sebagai wadah pertumbuhan janin yang bermula dari nutfah, kemudian menjadi alaqah dan mugdah. Seterusnya ia berkembang dan membesar membentuk organ2 dan anggota yang sempurna dan akhirnya ditiupkan roh dalam umurnya 120 hari.

Semua peroses ini berlaku dalam perlindungan dan naungan rahim.

Malang jika rahim ditimpa penyakit dan tidak boleh berfungsi.

Mudah-mudahan tips-tips menjaga rahim berikut dapat membersi manfaat utuk semua wanita.

 
1. Genetik / keturunan

Waspada jika ada sejarah penyakit rahim dalam keluarga - ibu, nenek, ibu saudara, adik-beradik perempuan. Setiap penyakit ada kaitan dengan baka, mungkin menyumbang 10% kepada faktor2 penyebab.
Jadi, elakkan dan jauhkan dari faktor2 penyebab yang timbul dari persekitaran.

2. Kahwin awal

Fungsi utama rahim ialah menampung kehamilan. Kahwin dan hamil awal dalam umur muda boleh mencegah dari ketumbuhan fibroids dan adenomyosis.
Ketika hamil otot rahim membesar dan kembang sehingga 1000 kali normal. Lepas bersalin ia kuncup semula kepada saiz asal. Peroses kehamilan sebenarnya melindungi rahim dari ketumbuhan.
Wanita yang lambat atau tidak hamil lebih terancam tumbuhan fibroids dan adenomyosis.

3. Gangguan hormon

Rahim sangat2 dipengaruhi dengan dua hormon wanita - estrogen dan progesterone. Estrogen menebalkan lapisan endometrium dan membiak sel otot (myometrial hyperplasia} progesterone meningkatkan salurdarah endometrium dan mengembangkan sel2 otot rahim (myometrial hypertrohy).
Kedua hormone perlu seimbang dan saling berkerjasama. Gangguan imbangan hormon mencetuskan penyakit rahim.

4. Stress

Faktor2 yang mengganggu imbangan hormon. Sering tahap estrogen tinggi dan progesterone rendah yang menyebabkan penyakit. Diantara faktor2 ialah tekanan fizikal, stress mental dan gangguan emosi. Pemakanan yang terlebih gula dan karbohaidret, mengandungi terlalu banyak perisa dan pengawet serta kegemukan (obesity) dan penyakit PCOS, kesemuanya menyebabkan hormon estrogen meningkat tinggi sedangkan progesterone berkurangan.
Tangani dan kawal semua jenis stress.

5. Penjagaan dari kanak-kanak

Penjagaan rahim perlu bermula dari umur kanak2. Sering anak2 perempuan dijangkiti kuman diluar farajnya akibat tidak sempurna beristinjak dan lemah ketahanan / immunity disebabkan tidak suka makan sayur dan buah2. Jika menghadapi masalah lelehan / vaginal discharge , basuh faraj dengan air garam, ia antiseptik terbaik untuk wanita.
Beri supplemen vitamin C (chewable) disamping multivitamin sirup dan minyak ikan kepada anak2 perempuan. Amalan ini diteruskan dalam bentuk tablet bila mencapai umur remaja. Supplemen2 tersebut akan meningkatkan ketahanan / immunity untuk menangkis pelbagai penyakit khususnya dirahim.

6. Berat badan berlebihan

Kegemukan perlu dikawal dari umor kanak2 dan remaja. Dewasa ini kanak2 terlalu minat makan junk dan fast foods. Ibu bapa layani kehendak mereka sebagai jalan mudah tanpa memikirkan kesan buruk dalam jangka panjang.
Remaja mula dilanda kegemukan bila berlajar disekolah2, kolej2 dan universiti berasrama. Mereka makan terlalu banyak makan segera kononnya tidak berkesempatan untuk memasak sendiri atau tidak minat makanan yang disajikan.
Bermula disini gangguan haid berlaku - samada tidak datang haid, atau haid terlalu banyak, keluar berketul2 atau terlalu sedikit tetapi berpanjangan. Kesemua itu petanda adanya gangguan dan ketidak seimbangan hormon2 wanita dan akhirnya merosakkan rahim.

7. Menjaga kehormatan

Remaja perlu dididik menjaga kehormatan diri agar tidak terjebak kedalam maksiat perzinaan kerana ramai yang terjerat dengan berbagai gejala saperti pengguguran haram dan jangkitan kuman dalam peranakkan dan akhirnya rosak rahim dan jadi mandul apabila kahwin kelak.

8. Amalan rohani

Banyakkan zikir dan berselawat waktu haid. Perdarahan haid atau 'datang kotor', 'datang bulan'. Berbagai panggilan untuk haid. Memang ada disebut dalam quran wanita dalam haid tidak dianggap bersih dan suami dilarang melakukan hubungan selagi isteri belum bersih dan telah mandi junub.
Sering juga haid tidak lancar keluar dan adakala haid 'tumpah / melempah' kebelakang rahim. Fenomina tersebut dikaitkan dengan rahim retroverted dan saluran pintu rahim sempit. Tanda utama ialah senggugut dan terdapat sistem pembersih darah haid.
Bila sistem ini gagal akibat penurunan immunity ekoran dari pemakanan kurang berzat dan tinggi tahap racun serta peningkatan stress, darah haid menimbulkan penyakit endometriosis dan adenomyosis.

9. Menjaga pemakanan

Banyak makanan2 yang membantu dalam jagaan rahim diantaranya nanas yang mengandungi enzim bromalin dan papaya yang mengadungi enzim papase. Kedua enzim berperanan untuk membersih darah kotor dibelakang rahim.
Makanan2 tradisi sudah dilupakan. Keledek merah membekal sedikit hormon progesterone, keladi ada sedikit estrogen, ubi kayu ada sedikit B17 (antikanser). Makanan tersebut membantu penjagaan rahim.
Kunyit, bawang merah, bawang putih, halia dan serai ada kesan2 anti inflammatory juga berperanan menjaga rahim.
Perbanyak makan sayur2 khususnya yang hijau saperti bayam, sawi, pucuk paku, kobis, kacang, karot, brokoli , taugeh dan lain2.
Banyak makan buah2 saperti jambu, oren, mangga, epal, nenas, betik, buah naga dan lain2.
Makan pelbagai kacang saperti peanut, gajus, almond, walnut dan lain2. Baik juga dimakan bersama2 kismis dan kurma.
Makan lebih ikan saperti kembung, tenggiri, bawal, mackerel, tuna/tongkol dan lain2.
Amalkan minum teh hijau yang mengandungi antioxidant yang bolih mencegah penyakit.
Amalkan minum susu segar (lembu atau kambing) setiap hari.

10. Pengambilan supplements

Amalkan supplement multivitamins, vit. C (1GM) dan E(400 IU) , kalsium dan fish oil (1-2000 GM) setiap hari sehingga akhir hayat.

Thanks for reading!
Semoga bermanfaat ya..

Tips Kulit Licin, Cerah Dan Berseri Dengan Shaklee Collagen Powder


Saya percaya anda dah selalu sangat baca kan, orang jual kolagen tu lah kolagen ni lah.. 1001 jenis produk kolagen ada. Yang advance, siap cucuk kolagen pun ada tu.

Adakah Badan Anda Perlukan Kolagen?

Perlu ke nak ambil kolagen ni? Ada yang rasa tak perlu tapi bagi saya.. kalau anda ada mengalami simptom-simpton di bawah ni, maka anda harus pertimbangkan semula untuk mengambil kolagen terbaik untuk diri anda:
  • Ada kedutan yang jelas di wajah 
  • Ada jeragat dan bintik hitam 
  • Ada 'eye bag' dan lingkaran hitam bawah mata
  • Ada pori-pori besar 
  • Kulit kusam dan mudah kering 
  • Kelihatan tua dari umur sebenar (tak mau tak mau) 
  • Ada pigmentasi dan kulit tona tak sekata 
  • Gusi tak sihat  
  • Payudara kendur dan punggung pun tak berapa nak mantap 
  • Kuku senang pecah
  • Rambut kering dan bercabang 
  • Sakit belakang dan sakit sendi 
5 Sebab Kenapa Saya Dan Anda Perlu Pilih Shaklee Collagen Powder

Macam-macam produk kolagen ada sekarang dalam pasaran kan. Tapi tu la, kita ni kenalah jadi pengguna yang bijak, nak pilih kolagen mestilah yang mudah diserap dalam badan, ada ciri-ciri terbaik dan selamat. Tak boleh main sebarang ambil je, sayang duit sayang badan.

Dalam banyak-banyak produk Shaklee, salah satu produk yang saya paling suka adalah Shaklee Collagen Powder.
Mula-mula dulu, memang fikir banyak kali juga la nak beli Shaklee Collagen Powder ni. Tengok testimoni macam best, customer saya yang dah cuba pun semua feedback best. Macam-macam feedback ada, jerawat hilang, jeragat hilang, parut hilang, kulit cerah satu badan dan macam-macam lagi. Bila dah baca semua info tentang Shaklee Collagen Powder ni kan, lagi la rasa nak cuba. Mana nak dapat kan produk yang 100% semulajadi, semua fakta ada, siap dengan ujian klinikal lagi.


Akhirnya, saya pun terjebak dengan Shaklee Collagen Powder ni. Bila dah cuba tu, sah, patutla ramai yang dah jatuh cinta dengan Shaklee Collagen Powder ni. Saya panggil collagen ni cantik EXPRESS. Saya pun sekarang dah jadi pengguna setia, tak sah kalau takde stock kat rumah.

Jom saya kongsikan 5 sebab kenapa Shaklee Collagen Powder ni sangat best:

1. Kolagen kualiti premium 

Shaklee Collagen Powder ni mengandungi 4,000mg proprietari Red Snapper Scale (RSS) kolagen iaitu kolagen yang diestrak daripasa sisik ikan Snapper. Ikan Snapper ni kalau orang Malaysia panggil ikan merah.

Nak tahu tak kenapa Shaklee menggunakan ikan merah? Ikan merah hidup secara bebas dalam lautan 5000m. Ikan biasa tak mampu nak hidup dalam laut yang bertekanan tinggi. Jadi ikan merah ni antara ikan yg boleh menahan tekanan sehingga 20paun, bertelur dan hidup bebas dalam lautan dalam.. Maka ini menjadikan ikan merah sumber kolagen yg sangat lasak. Ciri2 ikan merah ni, sangat lasak dan elastik, kepaduan sel sangat tinggi, tinggi kapasiti dlm mengekalkan kelembapan, jisim molekul sangat rendah utk penyerapan unggul...


2. Dilengkapi dengan 7 ramuan hebat untuk tingkatkan keberkesanan

Selain kolagen ikan tadi ada beberapa bahan utama lain yang dimasukkan kedalam Shaklee Collagen Powder ni. Ada estrak biji benih camellia Japonica, ade estrak Pfaffia, estrak kerang kerangan, lactobacillius acidophilus, vitamin C dan vitamin B. Semua bahan-bahan ni digabungkan untuk meningkatkan kadar keberkesanan sisik ikan snapper yg kita dok citer tadi tu.

3. Mudah diserap dalam badan

Shaklee Collagen Powder ni dibuat daripada kolagen bermolekul sangat ringan lebih kurang 1000 Dalton aje. Kalau berat molekul kolagen yang biasa, 300 000 Dalton. Uishh, banyak beza tu.

Bila Shaklee Collagen Powder ni mempunyai jisim molekul yang sangat rendah maka mudahlah diserap badan dan usus kita. Bila senang serap, dapatlah bantu tingkatkan sintesis kolagen pada lapisan dermis kulit kita ni dengan berkesan.Sebab tu la, Shaklee Collagen Powder ni sangat berkesan!


4. Semulajadi

Ramuan Shaklee Collagen Powder ni tiada pengawet atau bahan tiruan ye. Semua 100% semulajadi. Pewarna, pengawet, perasa pun takde, gula pun takde atau bahan terlarang lain semua takde. 
 5. Senang dan mudah

Shaklee Collagen Powder ni senang pulak tu nak bawak pegi mana-mana pun. 1 sachet tu boleh letak dalam poket seluar, handbag, purse atau letak dalam kereta atau kereta sorong anak. Dan last sekali, sangat mudah larut. Tak payah la dok beriya sangat nak kacau-kacau. Saya pernah juga try tuang macam tu je dalam mulut, tak bancuh dalam air. Sedap juga rasa dia. Tapi yang ni saya tak ajar ye, kut la ada yang tercekik pulak nanti. Ni khas untuk yang dah expert. Hihi.


Manfaat Dan Kebaikan Shaklee Collagen Powder

Banyak manfaatnya Shaklee Collagen Powder ni. Antaranya:
  • Mengembalikan keanjalan kulit 
  • Meningkatan kelembapan kulit 
  • Mengelakkan kulit kering 
  • Mencerah dan mengurangkan pigmentasi dan jeragat di wajah 
  • Menegangkan payudara dan punggung 
  • Anti-penuaan 
  • Mengurangkan kedutan 
  • Mengecilkan lubang pori-pori di wajah 
  • Mengurangkan 'eye bag' 
  • Meningkatan kecergasan tubuh badan 
  • Memberikan kesuburan rambut
Siap ada bukti lagi tau. Bukan bukti testimoni semata-mata.
Tapi, Shaklee Collagen Powder ni terbukti berkesan dalam masa 8 minggu melalui ujian klinikal!


Testimoni Shaklee Collagen Powder

So, dah cerita panjang, dah berkenalan dengan kolagen hebat ni, jom kita tengok pengalaman antara mereka yang mengambil Shaklee Collagen Powder ni..





Klik sini untuk koleksi Testimoni Shaklee Collagen Powder

Akhir kata saya pilih kolagen dari jenama Shaklee bukanlah sebab saya ni distributor Shaklee tapi sebab memang dah terbukti best dari segi kualiti, kesan yg segera seawal 1-2 hari (ni ikut badan masing2 ye sebab kalau ikut klinikal study, kesan yg mengujakan adalah seawal 8 minggu) ..
Kalau tak best takkan lah semua pakat dok repeat order berkotak2..dan ada sahaja hari2 feedback dan testimoni yg mengujakan dari mereka..
Well the product speak itself lah kannn..hihi..

Berminat nak cuba..
Jangan segan-egan contact saya k :)

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Wednesday, 26 August 2015

Rahsia Ibu Hamil Sihat, Cantik Dan Bertenaga


Assalamualaikum

Hari ni just short entry. Tak mau membebel macam selalu. Hari ni, biar ibu muda kat bawah ni pulak berbicara :)

Menarik perkongsian ibu muda ni, beliau berkongsi tentang perbezaan pengalaman beliau semasa hamil anak pertama dengan anak kedua.

Antara masalah ibu hamil, macam biasalah..
  • alahan. sampai ada yang teruk kena warded
  • kejang kaki atau orang kampung panggil tarik mengkarung
  • stretch mark 
  • letih
  • sakit pinggang
  • keputihan
Masalah-masalah ni pun dialami ibu muda ni waktu kehamilan pertama. Tapi, bila 2nd pregnancy, MAGIC, semua dah takde. Apa yang MAGIC tu, jom kita baca perkonsian beliau :)




MY REAL TESTIMONY


PERBEZAAN MENGANDUNG PERTAMA & KEDUA

Skang kandungan Saya dah masuk 23mggu... Kira dah nak masuk 6 bulan.... Sy alami perbezaan yg ketara antara mengandung sekarang & yg pertama dlu...

1st pregnant : sy blom kenal shaklee... Sy makan vitamin klinik kerajaan which is ade folik asid, b complex, iron tablet & Vit c.... Tp sy bukan jenis yg compliance sgt... Salu sy skip ubat² klinik ni...hihi...Sy slalu minum susu dutch lady & fresh milk... Sy x minum anmum sebab Misi klinik kata x bagus (sy pernah minum skali je.. Dah bli sekotak anmum coklat...then lepas Misi kata xelok terus sy stop)

Pregnant skang : sy makan full set shaklee untuk Ibu mengandung which is ade ESP, VITALEA, VITAMIN C, OSTEMATRIX, B COMPLEX...OMEGA sy akan start consume lepas 6 bulan nanti.... Sama mcm pregnant 1st dlu sy bkn la jenis compliance sgt... Hihi... Tapi sy lebih disiplin ckit banding pregnant 1st dlu... Susu sy jarang minum skang... Sgt jarang...

Pregnant 1st :
•• sy alami alahan sgt teruk... Lembikkk.. Sy salu ke emergency department... Kene cucuk masuk air... Kene masuk wad semalaman sbb hyperemesis gravidarum....(alahan teruk)... Saya salu MC sbb alahan teruk smpai salu geng² wad mengata.. (Tapi Ada aku kesah??? aku yg rase... Bukan hampa...hahaha)
•• Saya salu kene tangkap mengkarung sebab x cukup kalsium...alaaaa, kejang kaki tu.... Setiap malam sy menjerit pggil laki suruh tarik kaki... Haha.. Smpai dia kata, Awk ni Jgn la jerit mlm²..Kang ape plak org pk... Hahaha (ade aku kesah???)
•• seawal kandungan 5 bulan keluar stretch mark!!!! Byk!!! Hitam!!! Ya Allah..sgt stress.. Dr awal kehamilan sy sapu mcm²... Bio oil laa, myk Johnson laa.. Tapi ade jugak.. (Xdapat terima kenyataan).. N paling x best kesan stretch mark tu sy jd sgt gatallllll..... Tergaru² perut mcm monyet...hahaha
•• sy mudah letih, sakit pinggang...
•• sy alami keputihan yg teruk... (Sgt teruk smpai kene masuk pessari... Ok, Xnak cite byk bab ni)

2nd pregnant :
•• alahan still ade.. Melepek jugak tp x seteruk yg 1st... Sy xpernah ke emergency department, xpernah masuk wad... & X PERNAH MC!!!
•• setakat ni dah 23 minggu, sy x pernah lagi kene tangkap mengkarung.. Kire mlm² xde la sy terjerit²... Hahaha
•• setakat ni masih xde stretch mark.... Xde lgsg.. Sy sapu minyak Johnson je..Hihi... So xde la tergaru² lagi mcm monyet..
•• sy lebih bertenaga of cozzzz
•• tiada langsung keputihan!!! Magic!!

Monday, 24 August 2015

Tips & Kepentingan Penyusuan Ibu Yang Berkualiti


Susu ibu manusia kepada anak manusia adalah susu yang paling tinggi kualiti di dunia (sepertimana susu dugong untuk anak dugong, susu kucing untuk anak kucing, susu harimau untuk anak harimau). Ajaibnya susu ibu, walaupun si ibu mengalami kekurangan zat makanan, susu yang dihasilkan tetap yang terbaik dan tidak dapat dibandingkan dengan mana-mana susu yang ada di dunia ini.

Walau sebagus manapun susu formula yang dicanangkan di media, susu ibu mempunyai komposisi yang lengkap, lebih dari apa yang ada dalam susu formula. Malah, susu ibu adalah ‘personalized’, ia mengikut keperluan bayi kepada ibu tersebut.

Susu Berkualiti vs. Penyusuan Berkualiti?

Susu ibu = TINGGI KUALITI. Meskipun ibu menghidap AIDS, di negara2 dunia ketiga, ibu-ibu yang dijangkiti virus HIV tetap digalakkan menyusukan anak, kerana pemberian susu lain lebih berbahaya kepada bayi mereka.

Kualiti susu ibu memang tak boleh disangkal oleh sesiapa. Tapi bagaimana dengan penyusuan berkualiti?


Penyusuan berkualiti menentukan keberkesanan dalam satu-satu proses penyusuan ibu dari kala bayi dilahirkan hinggalah putus susu. Penyusuan berkualiti adalah tatacara penyusuan yang mengikut lunas2 penyusuan ibu yang sebenarnya.

Apakah konsep penyusuan susu ibu? Antaranya
  • Supply berkadar langsung dengan demand. Semakin banyak bayi menyusu/ibu mengepam, semakin banyak susu ibu dihasilkan 
  • Kerap mengosongkan payudara, memberi stimulasi kepada kilang susu untuk memproses lebih banyak susu 
  • Memberi bayi menghisap di payudara seawal 30 minit kelahiran (ramai ibu terlepas momen ini kerana menganggap mereka tiada susu – tanggapan yang salah. hisapan bayi itulah yang menggalakkan pengeluaran susu) 
  • Makanan penggalak susu, pengurutan, segala macam jenis tips membanyakkan susu tidak bermakna sekiranya ibu mengabaikan hal2 menyusukan bayi/pam dengan kerap 
  • Susu ibu yang diperah bukanlah ukuran jumlah susu yang dihasilkan 
Penyusuan berkualiti juga adalah satu aktiviti sihat, yang menjaga kesihatan & kebajikan semua pihak – bayi, ibu, bapa & seluruh keluarga serta masyarakat. 

Seorang ibu menyusu haruslah mempunyai ciri-ciri berikut: 
  • Hendaklah sentiasa dalam keadaan sihat 
  • Sentiasa dalam keadaan tenang, tidak stress, relax 
  • Tidak mengeruhkan hubungan dengan sesiapa hanya kerana dia menyusu badan 
  • Tetap aktif dan cerdas 
  • Tidak mengalami sebarang masalah kerana penyusuan 
  • Mempunyai hubungan yang baik dengan semua orang 
  • Menikmati kehidupan berumahtangga yang lebih baik dengan kehadiran cahaya mata 
  • Lebih tabah menghadapi cabaran 
  • Tetap cantik
Kenapa ramai ibu menyusu yang mengadu letih, lesu, serabai, stress, dan sebagainya?

  • Ibu tidak menjaga pemakanan. Makan ikut sempat dan ikut sedap saja. 
  • Ibu tidak menjaga waktu rehat. Jaga bayi memang susah nak rehat, tapi waktu2 free tak digunakan dengan baik. 
  • Ibu kerap merungut dan mengeluh kerana penat menjaga bayi. 
  • Ibu hanya suka makan makanan untuk memperbanyakkan susu daripada makanan seimbang. 
  • Ibu hanya fokus kepada anak dan penyusuan, hingga melupakan kebajikan diri sendiri. 
Ada yang berpendapat 
“Biarlah ibu susah, biarlah badan ibu sakit, biarlah rambut ibu gugur, biarlah gigi ibu goyang, asalkan anak mendapat yang terbaik”. 

Adakah itu satu tindakan yang bagus? Saya rasa tidak: 
  • Ibu masih mempunyai suami, seorang isteri hendaklah sentiasa kelihatan cantik dan sihat untuk melayan suami. 
  • Ibu bakal mempunyai ramai lagi anak untuk disusukan. Kalau dah full swing untuk anak yang ini, adik-adiknya nanti entah macamana la rupa ibunya. 
  • Ibu perlu menguruskan rumahtangga. Kalau ibu dah exhausted, siapa nak uruskan hal2 lain? 
Kerana itulah kami menyarankan ibu-ibu menyusu mencuba dan mengamalkan vitamin Shaklee sebagai penyokong kepada penyusuan berkualiti. Vitamin Shaklee bukanlah milk booster, tapi tak lain tak bukan ialah untuk memberikan ibu khasiat sepenuhnya.

Jadi ibu perlu mengambil vitamin demi untuk:
  • Bebas dari stress 
  • Sentiasa bertenaga 
  • Sentiasa sihat wal afiat 
  • Tidak mengalami masalah keguguran rambut, gigi tanggal, kulit kusam, muka pucat, dan sebagainya 
  • Sentiasa aktif, cergas dan cerdas 
  • Lebih berkeyakinan untuk terus menyusukan anak 
  • Menikmati kehidupan yang lebih baik dan rehat yang berkualiti 
  • Senang tidur 
  • Lebih mudah menyelesaikan masalah 
Bukankah dunia penyusuan lebih indah bila semua pihak mendapat manfaat darinya :)


Resepi Apam Polkadot Yang Mudah, Sedap Dan Gebu


Assalamualaikum

Salam hari Isnin :)

Sekejap jer rasa weekend habis kan. So, apa aktiviti weekend korang ye.
Kami balik Alor Setar, rumah my parents. Kalau dah balik kampung ni, macam biasalah, asyik makan, makan, makan. Tak mampu nak tolak air tangan mak, sedap sangat. Hihihi.

Antara aktiviti yang saya suka buat dengan anak-anak bila balik rumah my parents ni, adalah aktiviti baking. Sebabnya, segala bahan dan alatan semua ada. Anytime je boleh buat. If nak buat kat rumah sendiri, bahan dan alatan pun tak berapa nak cukup. Bila nak beli asyik terlupa, last-last tak jadi buat.

Kebetulan kakak request nak makan Apam Polkadot. Dah bahan semua ada, buat jer la kan. Ni actually second time saya buat Apam Polkadot ni. Senang jer rupanya nak buat, bahan semua pun yang biasa-biasa je, takdelah susah nak cari. Lagipun boleh sama-sama buat dengan anak-anak, diorang pun happy.

Waktu first time buat hari tu, memang laju jer la kakak dengan Irfan makan.
Kakak and Irfan cakap "Sedap sangat-sangat."
My sister pun cakap sedap. Dia cakap gebu, yang orang buat jual pun tak gebu macam tu.

Kira jadi la kan kalau comment macam tu:)


So, meh saya nak kongsikan resepi apam polkadot yang mudah, sedap dan gebu ni.
Gerenti jadi la walaupun first time buat.

Resepi Apam Polkadot Yang Mudah, Sedap Dan Gebu

Bahan-bahan

140g tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder (diayak bersama tepung gandum)
110 gm gula halus
75 ml susu segar atau susu cair
2 biji telur
1 sudu teh ovelette
1/2 sudu esen vanilla / perisa strawberi
Filling/perasa (mengikut citarasa masing-masing)
Sedikit pewarna hijau, merah, kuning (mengikut citarasa masing-masing)
30 keping mangkuk kertas

Langkah-langkah

1. Pukul telur dan gula halus sehingga kembang.
2. Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak bersama diselang selikan dengan susu.
3. Selepas itu, masukkan ovelette dan perisa vanilla. Putar sebati hingga nampak kembang dan gebu. 
4. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna. 
5. Masukkan setiap warna dalam piping bag atau plastik bersih.
6. Picit adunan ke dalam mangkuk kertas.
7. Letakkan filling yang digemari, untuk lebih mudah masukkan ke dalam plastik kemudian picit.
8. Picitkan lagi adunan yang sama sehingga penuh dan kemudian dot-dot kan dengan warna pilihan.
9. Kukus 10-15 minit sehingga masak. Gunakan api yang sederhana untuk elakkan apam merekah.

Adunan yang dah siap dipukul hingga kembang dan gebu

 First time buat hari tu, kitorang letak pewarna sikit je, colour pun nampak tak menarik sangat
Kali ni letak lebih sikit, barulah nampak ceria & menyerlah

First time buat hari tu kitorang tak letak filling.
Kali ni letak jem strawberry untuk filling.
Nampak sejemput kecik tu. Nak letak lebih takut manis sangat.
Tapi rupanya kena letak lebih banyak, baru sedap. 
Ok, next time

Beriya kakak dengan Irfan melukis. Macam-macam corak ada

Taraaa!!!
Siap. Ready to eat
Kalau tengok ke rupanya, memang tak bole la nak jual.
Tapi bila pegang, suap dalam mulut... Fuhhh
Memang lembut, gebu, sedap.
Hari ni kakak siap bawa bekal Apam Polkadot ni pergi school.
Kawan kakak cakap "Sedap sangat-sangat."

Selamat mencuba..
Senang sangat nak buat. Bukan takat anak-anak suka makan, bila buat sama-sama dengan anak-anak, memang diorang akan happy tau. Boleh dijadikan sebagai salah satu aktiviti kita dengan anak-anak :)

Sunday, 23 August 2015

16 Soalan Yang Kerap Ditanya Tentang Penyusuan Susu Ibu


Bagi ibu-ibu yang baru mengenali dunia penyusuan susu ibu, pelbagai persoalan bermain di fikiran mereka. Adakalanya perkara-perkara tersebut membuatkan sesi penyusuan untuk si comel buahati tersayang akan terganggu.

Jom kita semak persoalan yg popular di kalangan ibu2 breastfeed ni :)


1. Soalan: 

Kenapa menyusu awal itu penting? 

Jawapan:

Hisapan di peringkat awal amat penting kerana:

* Dapat merangsang pengeluaran awal susu. Lebih banyak bayi menghisap payudara, lebih banyak susu akan dihasilkan kemudian.
* Dapat melindungi bayi dari jangkitan. Ketika bayi menyusu di hari-hari permulaan kelahirannya, dia akan menerima kolostrum yang berwarna kekuningan.

Kolostrum ini dan susu sebenar yang keluar beberapa hari kemudian mengandungi kandungan anti-jangkitan yang tinggi seperti immunoglobulins dan sel-sel putih yang menjadi sumber perlindungan utama dari jangkitan. Perlu ditekankan bahawa bayi yang menyusu dengan susu ibu adalah lebih sihat dan kurang terkena cirit birit atau penyakit lain.

2. Soalan: 

Bilakah waktu yang sesuai bagi ibu mula menyusukan bayinya? 

Jawapan: 

Waktu terbaik untuk memulakan penyusuan ialah selepas kelahiran dan perlu dilakukan secepat mungkin jikalau ibu mampu melakukannya. Meletakkan bayi ke dada ibu sebaik sahaja bayi lahir adalah pengalaman yang cukup berharga.

Dalam tempoh dua jam selepas bayi lahir, kemampuan menghisap berada pada tahap yang tinggi. Sesetengah bayi tidak berminat untuk hendak menyusu sebaik sahaja lahir. Jangan bimbang jika mendapati bayi anda mengantuk, membiarkan dirinya dibelai atau dilihat sahaja. Mungkin selepas itu baru dia berkeinginan hendak menyusu. Hisapan bayi pada payudara merangsang pengeluaran hormon yang akan menjadikan rahim menguncup. Ini membantu menyembuhkan sakit selepas bersalin.

3. Soalan: 

Berapa lamakah harus saya menyusu pada sebelah payudara? 

Jawapan: 

Paling baik ialah memberikan penyusuan yang singkat tetapi kerap kerana ini dapat membuatkan susu keluar lebih cepat dan meningkatkan kuantiti susu ibu. Ia juga memberi peluang kepada puting untuk menyesuaikan dengan hisapan bayi. Keinginan bayi menyusu boleh dijadikan sebagai panduan kepada ibu. Bayi akan menentukan dengan sendiri masanya dia ingin menyusu. Melalui cara ini, bayi akan menghisap sebelah payudara sehingga payudara itu kosong. Ini membolehkan dia mendapat khasiat susu yang kaya dan berkrim yang terhasi di hujung penyusuan.

Susu yang keluar di 'akhir' setiap penyusuan digelar "hind milk". Susu akhir ini mengandungi khasiat lemak yang diperlukan untuk pembesaran bayi. Ibu diminta supaya menyusu bayi menggunakan payudara yang sebelah lagi apabila tiba waktu penyusuan berikutnya. Bayi akan menunjukkan tanda-tanda sama ada hisapan pada sebelah payudara sahaja mencukupi atau tidak. Jika ia mencukupi, bayi akan menarik mulutnya keluar atau pun tertidur di payudara ibu. Jika bayi masih terjaga dan aktif mencari payudara, ini bermakna dia perlukan susu lagi. Oleh itu, berikan payudara yang sebelah lagi. Di awal kelahirannya, bayi memerlukan penyusuan yang kerap dan banyak bagi menjamin tumbesarannya.

4. Soalan: 

Bilakah susu mula dihasilkan? 

Jawapan: 

Diantara hari pertama dan keempat selepas kelahiran, susu sebenar yang berwarna putih akan mula dikeluarkan.Pada peringkat ini, kolostrum akan bercampur dengan susu baru, menjadikan ia kelihatan pekat berkrim. Secara perlahan-lahan, iaitu kira-kira seminggu kemudian, kolostrum akan berkurangan dan susu kelihatan cair, kebiruan dan berkeadaan seperti air. Inilah rupa susu ibu yang sebenar.

Sesetengah ibu mendapati payudara mereka penuh dan berat. Ini dipanggil bengkak susu. Sesetengah bayi akan kehilangan berat dalam tempoh beberapa minggu pertama. Bagaimanapun, berat bayi akan meningkat sebaik sahaja payudara ibu mula mengjasilkan susu.



5. Soalan: 

Kenapa bayi tidak diberi susu formula atau air sementara menunggu susu ibu terhasil sepenuhnya? 

Jawapan:

Penting untuk dipastikan bayi tidak diberi apa jua penyusuan jenis lain kerana ia akan mengganggu penyusuan susu ibu. Jumlah kolostrum yang sedikit dan susu awal yang diperolehi oleh bayi dari payudara adalah mencukupi untuk tempoh beberapah hari sehingga susu ibu terhasil sepenuhnya dalam kuantiti yang banyak.

6. Soalan: 

Apakah yang dimaksudkan dengan "Permintaan menyusu"? 

Jawapan: 

Kajian menunjukkan bahawa faktor paling penting untuk menghasilkan susu ialah membenarkan bayi menyusu sebaik sahaja selepas lahir. Ibu yang mula menyusukan sebaik sahaja selepas bersalin akan cenderung untuk terus menyusu dengan berkesan. Bila penyusuan lewat dimulakan, kebanyakkan ibu akan berasa putus asa untuk meneruskan penyusuan.

Oleh itu, membantu ibu memulakan penyusuan secepat mungkin adalah satu cara paling berkesan bagi seseorang untuk membantu ibu menyusu. Perkara lain yang tidak kurang penting ialah menggalakkan ibu menyusu sekerap mungkin atau selama mungkin. Ini disebut 'permintaan menyusu'(demand) tidak perlu dihadkan berapa lama tempoh menyusu dan jarak diantara setiap penyusuan. Meletakkan bayi dekat dengan ibu di dalam bilik yang samaa akan menjadikan keinginan menyusu semakin meningkat dan mudah. Kini, semakin banyak hospital mendapati cara ini amat praktikal (Bukan sebab nurse malas nak jaga tau!).


7. Soalan: 

Mengapa bayi yang baru lahir menyusu dengan kerap? 

Jawapan: 

Pada peringkat awal, bayi kelihatan ingin menyusu dengan kerap dan ibu menjadi letih untuk melayan permintaannya. Si ibu perlu berasa yakin bahawa dia perlu meluangkan masa dengan menyusu bayi dalam tempoh dua, tiga atau empat hari yang pertama. Jika dalam tempoh berkenaan, dia kerap melayan permintaan bayi untuk menyusu, susunya akan menjadi semakin banyak dan bayi akan lebih mudah menghisap di kemudian hari. Jika ibu hendak menjarakkan masa antara penyusuan, tempoh maksimum yang biasa dicadangkan ialah tiga jam. Jika jarak antara penyusuan terlalu lama iaitu melebihi empat jam, bayi akan kelihatan meragam dan tidak senang.

8. Soalan: 

Bagaimana mengatasi masalah bayi yang tidur dan tidak mahu menyusu? 

Jawapan: 

Sesetengah bayi sentiasa dalam keadaan mengantuk dan lebih banyak tidur daripada berjaga. Bayi seperti ini perlu dikejutkan untuk penyusuan. Dalam tempoh 24 jam, adalah biasa bagi seorang bayi menyusu sebanyak 12 kali atau lebih. Sekurang-kurangnya, bayi perlu mendapat enam atau tujuh penyusuan sehari. Bayi yang sentiasa mengantuk, mungkin disebabkan oleh jangka masa bersalin yang lama atau kesan ubat-ubatan yang diberikan kepada ibu ketika proses bersalin.

9. Soalan: 

Bagaimana memastikan bayi mendapat susu yang cukup?

Jawapan: 

Jika ibu menyusu bayi berdasarkan keperluan bayi dan dengan kerap, ibu pasti akan mengeluarkan susu secukupnya. Cara mengenalpasti bayi mendapat susu yang cukup ialah:

*Bayi membuang air sebanyak tujuh hingga lapan kali sehari (hanya dengan meminum susu ibu sahaja tanpa mencampurkannya dengan jus atau susu formula)
* Berat badan bayi bertambah. Berat mingguan perlu diperiksa sepanjang bulan.
* Bayi membuang air besar dalam kadar yang tetap. Tetapi tidak semestinya setiap hari. Sesetengah bayi pula membuang air besar dengan kerap. Manakala ada yang tidak membuang selama seminggu.
 * Mata bayi kelihatan bercahaya. Kulit dan ototnya kelihatan berada dalam keadaan baik.


10. Soalan: 

Bagaimana jika bekalan susu ibu tidak mencukupi? 

Jawapan: 

Kadangkala ibu beranggapan bahawa pengaliran susu amat kurang dan tidak mencukupi untuk bayi. sebenarnya, anggapan ini salah. Ibu perlu yakin bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi. Jika ibu terasa susunya kurang, dia boleh menambahnya dengan cara:

* Menyusu dengan lebih kerap. Lebih banyak bayi menghisap payudara, lebih banyak susu akan dihasilkan. Kekerapan menyusu akan menghasilkan lebih banyak susu.
* Bertenang ketika menyusu akan membantu susu mengalir dengan baik. Ibu boleh makan makanan ringan, minum, membaca buku, mendengar muzik, menonton TV atau melakukan senaman pernafasan ketika bayi mula menyusu. Tumpukan perhatian kepada otot-otot. Cara ini juga boleh menjadikan ibu tenang.
* Berehat pada waktu siang. Ibu perlu tidur lebih di siang hari bagi menggantikan gangguan tidur di waktu malam kerana bayi hendak menyusu. Menjaga bayi baru lahir adalah satu tugas yang meletihkan. Ibu perlu menggalakkan bayi dan anak kecil yang lain tidur bersamanya pada waktu tengahari.
* Makan makanan berkhasiat. Ibu perlu makan makanan seimbang. Bukan makanan ringan atau tidak berkhasiat.

11. Soalan: 

Kenapa susu saya kelihatan cair?

Jawapan: 

Jika bayi kelihatan meragam dan tidak puas hati, dia mungkin tidak menerima susu yang kaya dan berkrim dihujung penyusuan. Susu ini dipanggil 'susu akhir'. Cara terbaik untuk memperbetulkan masalah ini ialah dengan memberikan susu dengan sebelah payudara sahaja setiap kali menyusu. Cara ini dapat memastikan yang bayi menerima semua peringkat susu iibu berikut:

* 'susu pertama' (foremilk) kelihatan seperti air biasa bertujuan untuk menghilangkan dahaga.
 * 'susu pertengahan' mengandungi lebih khasiat protein.
* 'susu akhir' (hind milk) kelihatan lebih pekat dan berkrim kerana kaya dengan khasiat lemak. Bayi memerlukan susu ini untuk membolehkan berat badannya meningkat. Cara ini baik untuk membantu bayi yang kurang berat badan menambah berat badannya.

Pastikan ibu mengingati yang dia perlu menyusu dengan payudara sebelah lagi apabila tiba waktu penyusuan berikutnya. Ibu boleh lekatkan pin pada baju dalam untuk memudahkan dia mengingatinya. Bayi yang kurang berat badan sejak lahir memerlukan penyusuan yang kerap sepanjang siang dan malam.


Foremilk & hand milk

12. Soalan: 

Apakah yang perlu saya lakukan jika susu saya mengalir dengan pantas menyebabkan bayi saya sering tersedak? 

Jawapan: 

Jika bayi sering tersedak kerana susu mengalir terlalu pantas, ibu boleh melakukan perkara di bawah:

* Hentikan penyusuan selama satu minit. Kemudian, masukkan semula puting ke mulut bayi apabila pengaliran susu semakin perlahan. Untuk menarik keluar mulut bayi tanpa menyebabkan puting sakit, ibu boleh masukkan jari bersih dihujung mulut bayi. Satu cara lain untuk mengatasi masalah ini ialah dengan memerah susu terlebih dahulu bagi mengeluarkan pengaliran susu yang pantas.
* Menyusu pada kedudukan berbaring dengan meletakkan bayi di atas dada ibu akan menyebabkan bayi menghisap susu naik ke atas. Ini bermakna bayi menghisap ke arah bertentangan dengan graviti. Oleh itu, pengaliran susu naik ke atas menjadi agak lambat berbanding pengaliran susu turun ke bawah. Ibu mungkin menggunakan kaedah menyusu cara ini di waktu awal pagi atau diwaktu permulaan penyusuan sahaja dimana pada waktu itu susu biasanya mengalir dengan pantas. Apabila tiba diakhir penyusuan, ibu boleh bertukar kepada menyusu cara duduk. Cara ini lebih menjamin payudara dapat dikosongkan dengan sempurna.

13. Soalan: 

Saya dapati susu saya meleleh dan membasahi baju, apa yang harus saya lakukan? 

Jawapan: 

Pada peringkat awal, ibu mengalami masalah susu sering meleleh keluar dari payudara di waktu-waktu antara penyusuan. Masalah ini akan berkurangan apabila payudara dapat menyesuaikan dengan jadual penyusuan dan otot-otot disekitar puting berupaya mengawal pengaliran keluar susu di waktu-waktu berkenaan.

Cuci payudara menggunakan air suam atau sejuk dan cuci lelehan itu agar ia tidak mengotorkan baju atau baju dalam. Penting untuk menukar pelapik baju dalam dengan kerap agar puting tidak sakit atau berada dalam keadaan lembap. Jangan gunakan pelapik plastik. Selain pelapik baju dalam, ibu digalakkan menggunakan sapu tangan tetapi jangan menggunakan tisu. Ketika menyusu, alaskan dengan lampin bersih atau cawan agar susu boleh meleleh ke dalamnya. Seelok-eloknya, jangan pakai baju dalam agar susu boleh mengalir bebas.

14. Soalan: 

Apa yang dikatakan 'keliru puting' yang menyebabkan bayi enggan menyusu? 

Jawapan: 

Punca utama kenapa bayi enggan menyusu ialah bayi terlebih dahulu diberi susu botol sewaktu di hospital. Bayi menjadi keliru dengan kelainan puting ibu dan tidak mahu menghisap dengan betul di payudara ibu. Dia sukar hendak belajar memasukkan puting ke dalam mulutnya.

Dalam kedudukan menghisap yang baik, puting dan aerola akan meregang keluar bagi membentuk seolah-olah satu puting yang panjang di dalam mulut bayi. Lidah bayi akan menekan areola ke atas sehingga terkena lelangit mulutnya. Cara ini akan menyebabkan susu mengalir keluar.

Dalam kedudukan menghisap yang tidak baik, puting tidak berada cukup jauh ke dalam mulut bayi. Bayi hanya menghisap hujung puting sama seperti kaedah menghisap puting botol. Dengan cara ini, susu tidak akan keluar. Malah menyebabkan puting ibu terasa sakit. Kekeliruan terhadap puting terjadi apabila bayi diberikan sekali atau dua kali penyusuan menggunakan botol, bayi mungkin mempunyai kecenderungan untuk memilih susu botol dan menolak susu ibu.


15. Soalan: 

Bagaimana jika saya membawa bayi keluar dan saya harus menyusukannya? 

Jawapan: 

Bayi yang menyusu susu ibu mudah keluar dari rumah bersama ibu. Selalunya, bayi akan dibawa ke tempat-tempat yang memudahkan dia menyusu di mana sahaja. Biasanya, pusat membeli-belah ada menyediakan bilik khas yang sesuai untuk para ibu menyusukan anak. Selain itu kini terdapat alternatif untuk para ibu seperti kain poncho, nursing cover dan nursing wear. Ia boleh digayakan sebagai fesyen sekaligus, melindungi aurat ibu yang sedang menyusukan dari dilihat umum.


16. Soalan: 

Bagaimana caranya saya mengetahui kejayaan menyusu bayi? 

Jawapan: 

Pastikan ibu berada dalam keadaan selesa dan tenang ketika menyusu bayi. Ibu akan tahu bahawa susunya sudah keluar dalam tempoh kira-kira satu atau dua minit selepas bayi mula menghisap. Ini berdasarkan:

* Pola hisapan bayi akan berubah kepada 'hisap dan telan - hisap dan telan'. Ini bermakna bayi sedang minum susu ibu. Keadaan ini pasti akan berlaku setiap kali bayi menghisap.
 * Payudara akan menjadi suam panas dan seperti penuh. Ibu akan terasa kawasan sekeliling payudara berdenyut sedikit. Pada masa yang sama, susu dari payudara sebelah lagi mungkin turut menitis keluar. Bagaimanapun, keadaan ini jarang berlaku setiap kali penyusuan.

Alhamdulillah, lengkap sudah persoalan-persoalan yang kerap ditanya tentang penyusuan susu ibu. Saya harap ia dapat menjadi panduan buat ibu-ibu semua.

Enjoy your breastfeeding journey happily ya :)

Tips Pemakanan Dan Kepentingan Vitamin Untuk Ibu Menyusu


Kebanyakan ibu-ibu menganggap vitamin dan mineral cuma penting tatkala hamil. Selepas itu, ia tidak diperlukan lagi. Anggapan ini ternyata salah sebenarnya.

Jom saya kongsikan sebuah artikel yang menarik dari PaMa tentang kepentingan vitamin dan mineral untuk ibu menyusu.

Ketika hamil, hospital atau klinik bersalin yang dikunjungi lazimnya membekalkan vitamin seperti multivitamin dan asid folik. Mahu tidak mahu, ibu-ibu perlu mengambil bekalan vitamin ini setiap hari bagi memastikan tahap kesihatan diri dan bayi dalam kandungan berada dalam keadaan memuaskan. Ketahuilah, perkara yang sama patut anda lakukan ketika dalam proses menyusukan bayi. Hal ini kerana anda masih memerlukan vitamin dan mineral tambahan dalam usaha menjayakan penyusuan eksklusif.

Kepentingan Vitamin dan Mineral Untuk Ibu Menyusu

Faktanya, bayi tetap akan mendapat apa yang diperlukannya menerusi susu ibu biarpun tubuh anda kekurangan vitamin atau mineral tertentu. Walaupun begitu, pemakanan sihat dan seimbang yang digabungkan bersama supplemen tetap perlu anda pertimbangkan demi menjamin kesihatan diri dan bayi bagi tempoh jangka panjang.


Ramai yang menganggap keperluan suplemen semasa menyusukan bayi semata-mata hanya untuk memperbanyakkan amaun susu ibu. Tanggapan ini pun salah. Sebenarnya, susu yang penuh nutrisi adalah susu ibu yang mengandungi kesemua khasiat pada tahap optimum dan ia hanya boleh diperolehi daripada tubuh yang sihat.

Secara logiknya, sewaktu hamil anda makan pelbagai jenis supplemen untuk menyokong perkembangan bayi. Jadi, apabila berada dalam fasa penyusuan, mengapa keperluan supplemen ini diabaikan. Sama seperti ketika hamil, supplemen turut penting untuk anda membesarkan si manja.

Panduan Pemakanan Ibu Menyusu

Mungkin agak sukar untuk anda makan dengan baik selepas tempoh kehamilan. Namun, panduan ini mungkin dapat memotivasikan anda untuk berusaha menjaga pemakanan seharian.

Setiap hari, anda perlukan
  • 5-9 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran 
  • 2-3 hidangan protein seperti daging tidak berlemak dan kekacang
  • 6-7 hidangan karbohidrat seperti nasi, bijirin dan pasta
  • 8-12 gelas air sehari
Memandangkan proses penyusuan susu ibu menuntut keperluan nutrien yang banyak, jadi anda masih perlu mengambil supplemen tambahan untuk melengkapkan zat pemakanan yang diperlukan. Antaranya ialah
  • omega-3 yang ternyata sangat penting untuk perkembangan otak bay
  • kalsium yang diperlukan untuk tulang dan gigi yang kuat
  • vitamin dan mineral lain yang anda perlukan adalah seperti zat besi, zink dan magnesium. 



Dalam usaha menjaga kesihatan sepanjang tempoh penyusuan susu ibu, diingatkan agar ibu-ibu makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar di samping pelbagai vitamin dan mineral yang terkandung di dalam jenis makanan yang lain. Pengambilan vitamin dan mineral juga penting bukan sekadar atas sebab nutrisi susu, tetapi lebih daripada itu. Ia dapat memastikan anda sentiasa dalam keadaan mood yang baik, sihat, cergas dan bertenaga selalu.


Klik sini untuk info lanjut vitamin ibu menyusu