Friday, 27 May 2016

Selepas 1 Tahun 5 Bulan Menanti, Berjaya Hamil Walaupun Period Tak Teratur


Adat manusia...

Bila belum kahwin, asyik ditanya bila nak kahwin.
Bila dah kahwin, diasak pula dengan soalan bila nak dapat anak.

Allah... saya yang dengar pun rasa rimas, inikan pula orang yang menghadapinya.

Semuanya dari Allah. Ada sesetengah pasangan yang diberi ujian mungkin agak lambat sikit untuk dapat anak. Janganlah ditambah stress kepada mereka. Lebih baik sekiranya kita sama-sama mendoakan mereka agar dimurahkan rezeki dan cepat-cepat dapat baby.

Bagi pasangan yang diberi ujian begini...
Tabahkan hati, jangan pernah jemu berusaha dan berdoa kepada Allah dengan sepenuh hati..

Di sini saya kongsikan perkongsian dari Puan Latifah Binti Omar yang saban hari disindir kerana masih belum dikurniakan anak. Tambahan pula, beliau kahwin pada usia yang agak lewat iaitu pada usia 32 tahun.
Alhamdulillah, berkat kesabaran, usaha, ikhtiar dan tawakal tanpa jemu.. akhirnya beliau disahkan hamil selepas 1 tahun 5 bulan menanti...


[ TIADA LAGI SINDIRAN SETELAH BERJAYA HAMIL ]

Assalamualaikum..

Hai..Saya Latifah Binti Omar, mesra disapa dengan panggilan Ifa. Berumur 32 tahun. Alhamdulillah saya diberi kesempatan untuk berkongsi testimoni saya kepada semua. Perkongsian testimoni sebenar saya ini bukan untuk menyentuh perasaan sesiapa tetapi untuk memberi semangat dan inspirasi buat pasangan yang masih menantikan kehadiran cahaya mata tidak kira yang baru atau yang dah lama berkahwin.

Sebelum saya bercerita dengan lebih lanjut, ingin saya nyatakan, kisah saya dengan Shaklee ni bermula dengan ESP dan Vitamin E. Kenapa?? Sebab saya tak nak wajah yang kusam ketika hari perkahwinan saya.. hehe.. Ternyata ianya berkesan. Alhamdulillah.

Saya dan suami diijabkabulkan pada 01 Ogos 2014. Diakui, memang saya mempunyai masalah period tidak teratur. Lebih-lebih lagi senggugut yang teruk setiap kali datangnya period. Masa sekolah dulu, kawan-kawan selalu cakap orang yang senggugut teruk ni susah nak mengandung. Hmmm… Saya macam telah di mindsetkan pula dengan kata-kata itu.

Tetapi selepas berkahwin saya cuba positifkan diri. Saya selalu bercakap dengan diri sendiri “aku boleh mengandung dan lahirkan zuriat untuk suami aku”. Memang rasa kelakar tapi itulah yang saya selalu buat. Usia pun dah 30an, saya memang berharap sangat untuk hasilkan ‘produk’ bersama suami secepat mungkin. Tempoh pernikahan kami dah sampai 4 bulan, tapi masih belum ada tanda2 saya hamil.

Lumrah apabila jadi seorang perempuan..bila umur kita dah jangkau 20an..orang keliling mula tanya “bila nak kawin??. Bila dah kawin, kena tanya lagi“ dah mengandung ke belum??”. Adoiiii…sedih nak bagi jawapan... Perasaan sedih dan rasa tak mampu untuk bagi kebahagiaan pada suami mula terdetik dalam diri.

Keadaan yang sama turut rasa tempias di pihak suami. Ini buatkan diri saya jadi tertekan. Tak cukup dengan itu, ada pula mulut-mulut puaka yang menyindir “Ehh, dia sendiri agen Shaklee pun tak mengandung lagi, macamana boleh jual produk kesuburan dengan orang lain..” Arghh!!.. Perit rasanya hati, sering dalam tangisan saya ngadu pada suami. Tapi sentiasa disuruh bersabar dan terus memberi semangat dan dorongan pada saya.

Setelah berbincang dengan suami, dan mendapatkan tips dari kawan suami yang merupakan seorang doktor selain pandangan daripada senior SID, saya dan suami sepakat untuk berikhtiar dengan Set Lengkap Kesuburan Shaklee dengan harapan dapat “repair & set” semula masalah kesuburan dari dalaman.

Saya amalkan GLA Complex, B-Complex, Alfalfa dan ESP yang berfungsi untuk mengatur semula kitaran haid, melegakan simptom senggugut dan menguatkan rahim untuk menerima janin. Manakala suami saya pula amalkan Vitamin E dan Zinc Complex untuk kesihatan prostat yang lebih sihat dan penghasilan sperma yang banyak dan berkualiti.

Alhamdulillah, berkat kesabaran, usaha, ikhtiar dan tawakal tanpa jemu.. akhirnya saya disahkan hamil. Penantian 1 tahun 5 bulan itu cukup lama tapi sangat-sangat bermakna buat kami. Terima kasih Allah atas anugerahMu ini. Saya tidak kisah berbotol-botol pun set kesuburan itu saya perlu konsisten demi anugerah terindah ini.

Sekarang, kandungan saya dah berusia 6 bulan dan saya masih meneruskan dengan set kehamilan Shaklee. Yang bestnya tentang Shaklee ni, ada produk yang kita boleh start ambil dari sebelum hamil, continue ketika sedang hamil dan terus diambil masa berpantang. Sangat-sangat jimat dan berbaloi.

Kepada pasangan-pasangan di luar sana, jangan berhenti berharap. Yang penting teruskan berusaha,jom berikhtiar dengan set Shaklee dan tawakal tanpa jemu. Sesungguhnya Allah itu Maha Memberi. Tiada yang mustahil dengan izinNya. In Sha Allah, saya doakan untuk semua. 
Sekian.

Klik sini untuk info lanjut Set Kesuburan Shaklee

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Sukar Hamil Anak Kedua? Ini Tips Untuk Anda Suami Dan Isteri


“SUDAH puas mencuba, tetapi masih tidak berjaya. Macam-macam kaedah kami cuba, nampaknya belum ada rezeki untuk dapat anak kedua. Anak pertama sudah bersekolah dan asyik bertanya bila boleh dapat adik. Dia teringin hendak ada adik macam kawan lain.”

Sebenarnya banyak pasangan turut menghadapi masalah untuk mendapat anak kedua ni, walaupun mencuba pelbagai cara. Isu kesukaran mendapat anak adalah perkara kompleks dan sensitif. Ada pasangan bercerai berai kerana isu ini. Malah, ada lelaki mengambil kesempatan menjadikan perkara ini sebagai alasan untuk berkahwin lagi. Sebelum sebarang keputusan diambil, banyak perkara perlu dipertimbangkan, termasuk tabiat dan gaya hidup anda.

Semua orang tahu tahap kesuburan menurun dengan peningkatan usia, terutama bagi wanita. Bagi lelaki pula, mereka masih berpeluang mempunyai anak walaupun berusia 60 tahun kerana sperma dihasilkan sepanjang hayat.

Secara purata, kebanyakan lelaki mengeluarkan kira-kira 120 hingga 600 juta sperma setiap kali ejakulasi. Bagaimanapun, 90 peratus daripadanya tidak mampu berenang memasuki rahim dan hanya satu iaitu sperma yang benar-benar cergas dan sempurna berjaya mensenyawakan telur dalam tiub fallopian.

Telur yang disenyawakan pula mengambil masa kira-kira 96 jam untuk ada di dalam tiub fallopian sebelum sampai ke rahim. Terlalu awal atau lewat sampai ke rahim akan menyebabkan kehamilan tidak berlaku.

Ketika ini, paras semua hormon yang diperlukan untuk mengandung mestilah pada tahap optimum supaya lapisan dinding rahim yang menjadi tempat telur melekat (dan membesar menjadi embrio) boleh terbentuk dengan sempurna.

Bagaimanapun, keadaan optimum ini kadangkala sukar diperoleh dan ini menyebabkan pasangan perlu menunggu lebih lama untuk mendapatkan anak. Pakar sakit puan mengatakan peluang mensenyawakan telur dan mengandung hanya 25 peratus setiap bulan, tidak kira berapa kali hubungan seksual diadakan.


Kesuburan adalah anugerah yang perlu dihargai dan dipelihara. Banyak faktor boleh menjejaskan kesuburan seseorang, sama ada lelaki atau wanita.

Tips Untuk Isteri

Untuk mengekal dan meningkatkan kesuburan, wanita perlu:

1. Mengawal berat badan
Jika dapat, kekalkan berat badan yang seimbang. Berat badan berlebihan boleh menyebabkan masalah ovulasi (pengeluaran telur) dan kitaran haid mungkin terganggu atau terhenti terus jika terlalu kurus.

2. Kurangkan pengambilan kafein
Ada kajian menunjukkan pengambilan kafein melebihi 500 miligram sehari boleh melewatkan kehamilan. Biasanya secawan kopi mengandungi antara 80 hingga 175 miligram kafein. Bagaimanapun, ia bergantung kepada kaedah penyediaan dan jenis kopi diambil. Bertukarlah kepada kopi tanpa kafein.

3. Kurangkan pengambilan alkohol, atau lebih baik berhenti terus
Alkohol berlebihan akan menjejaskan peluang wanita untuk hamil kerana ia merencatkan proses ovulasi.

4. Bersenam secara tetap dan teratur
Senaman bukan saja dapat membantu mengekalkan berat badan, tetapi turut menjadikan anda lebih sihat dan cergas. Ia juga akan menguatkan badan untuk melalui kehamilan tanpa masalah. Senaman juga boleh mengurangkan risiko mengalami masalah sembelit dan vena varikos (urat kaki menjadi kembang dan berbelit) yang biasa dihadapi wanita mengandung.

5. Jalani pemeriksaan hormon melalui ujian darah
Ini adalah masalah biasa yang menyebabkan wanita sukar mengandung.

6. Berhati-hati mengambil ubat
Kebanyakan ubat, termasuk pil tahan sakit, antibiotik, ubat tekanan darah tinggi dan anti kemurungan memberi kesan terhadap kesuburan anda. Sebaik-baiknya, ambil ubat apabila diarahkan saja.

7. Buat pemeriksaan rahim
Masalah dalam rahim seperti endometriosis, fibroid atau sista ovari boleh menjejaskan peluang untuk mengandung. Endometriosis (lapisan tisu yang tumbuh di luar rahim) akan menyebabkan haid menjadi lebih banyak dan sakit. Kehadirannya juga meningkatkan risiko mengandung luar rahim. Selain itu, kitaran haid tidak tetap dan lama (melebihi seminggu), kerap mengalami senggugut, pernah keguguran melebihi dua kali, mempunyai bulu roma yang banyak dan lebat terutama pada muka, berlebihan berat badan, mempunyai masalah kesihatan (diabetes, lupus atau tekanan darah tinggi) juga boleh mengurangkan peluang untuk mengandung.

Tips Untuk Suami

Lelaki juga boleh mengalami masalah penurunan tahap kesuburan. Kira-kira 30 peratus masalah kesuburan berpunca daripada lelaki. Bagi lelaki subur pun, mereka tetap boleh mengalami masalah jika mengamalkan gaya hidup tidak sihat.

Antara langkah yang boleh diambil untuk mengekalkan kualiti dan kuantiti sperma ialah:

1. Berhenti merokok
Asap rokok boleh menyebabkan mencacatkan sperma yang baru terhasil. Kajian menunjukkan bilangan sperma akan meningkat dengan cepat sebaik lelaki berhenti merokok.

2. Kurangkan minum minuman beralkohol
Tahap kesuburan 40 peratus lelaki meningkat apabila pengambilan alkohol dikurangkan.

3. Elak keadaan terlalu panas atau memakai seluar ketat
Elak juga terlalu kerap mandi air panas dan sauna kerana ia boleh menjejaskan penghasilan sperma berkualiti.

4. Rancang masa untuk bersama isteri
Hubungan seks boleh dilakukan selang sehari jika anda merancang mendapat anak. Hubungan seks yang terlalu kerap (setiap hari) boleh mengurangkan bilangan sperma. Bagaimanapun jika tempoh antara hubungan seks itu terlalu lama, sperma yang dikeluarkan pula tua dan kurang aktif. 

And last but not least, tips penting untuk suami dan isteri, ambil vitamin. 

Tidak ramai yang menitikberatkan soal pengambilan vitamin kerana beranggapan mereka sihat dan makanan membekalkan cukup keperluan harian. Bagaimanapun, anggapan ini kurang tepat kerana banyak vitamin hilang atau musnah ketika proses penyediaan dan memasak. Selain itu, banyak lagi faktor-faktor yang menyebabkan badan kita kekurangan zat yang perlu. Kekurangan vitamin ni juga boleh mengganggu tahap kesbuburan seseorang. Kekurangan vitamin C contohnya, boleh menyebabkan sperma melekat antara satu sama lain. Justeru, lelaki disaran mengambil sekurang-kurangnya 2,000 miligram vitamin C setiap hari.

Alhamdulillah..
Baru-baru ni saya telah mendapat berita gembira dari salah seorang customer saya yang telah hamil anka kedua beliau setelah mengamalkan supplements Shaklee.

Di sini saya kongsikan juga pengalaman Puan Nur Illiani Mat Yusof, bagaimana beliau akhirnya hamil anak kedua setelah berusaha lebih 2 tahun...


Bismillah... 

Alhamdulillah, syukur kepada Allah s.w.t dengan nikmat yang diberikan kepada hambanya. Yani nak berkongsi pengalaman yani sendiri menggunakan set kesuburan untuk hamil. Supplement ni asbab sahaja tetapi yang memberi sudah pasti pencipta kita kan!  

Yani berkahwin pada tahun Mei 2008 dan dikurniakan cahaya mata pertama pada bulan April 2009. Pada yani, yani fikir yani seorang yang senang hamil (tapi tak boleh lawan dengan kuasaNYa). Jadi yani plan untuk hamil lagi bila Adi umur 2 tahun lebih jadi bezanya dalam 3 tahun la kan. Kuasa manusia mana boleh mengatasi kuasa Pencipta kan. Kita yang merancang tapi Allah dah tetapkan segalanya untuk kita. Yani berusaha dalam tempoh hampir 2 tahun untuk hamil namun belum berhasil. 

Masa dah suntuk sebab yani tak nak anak yani beza jauh sangat. Yani tidak mempunyai masalah kitaran haid.Alhamdulillah semua ok tapi rezeki belum berpihak kepada yani dan suami. Bulan Dec 2012 yani beli Set Kesuburan untuk yani dan suami.Yani tak beli yang budget tapi beli full set sebab yani nak pastikan untuk mengatasi masalah yang yani hadapi sekarang ni rasa lebih berpuas hati dengan terus ambil full set.Kalau set tu ada 5 jenis, 5 jenis la yani beli. 

Apa yang yani beli untuk yani, B Complex, Vit C, VitaLea, Alfalfa dan GLA.Untuk suami yani beli zinc, Vit E. Yani berkongsi makan B complex, vitalea, alfalfa dan vit c dengan suami sebab setiap botol vitamin ini ada banyak biji. Yani dah tak kisah keluarkan belanja besar. Doa, solat hajat selalu yani buat sebab nak sangat anak. Teringin nak anak kecil sebab Adi dah pun 4tahun (2013). 

Yani start makan GLA bulan Jan 2013 sebab kena makan masa hari pertama period sehingga hari ke 14. Vitamin lain dah makan masa beli bulan Dec 2012 lagi. Yani paksa suami makan semua vitamin sebab kita tak tahu apa masalahnya. 

Bulan Jan 2013 yani masih datang bulan. Erm....sedikit kecewa tapi yani sabar dan terus berusaha. Alhamdulillah, Feb 2013 datang bulan terakhir yani. Syukur sangat-sangat tapi masa mula-mula test urin kat rumah, suami taknak terlebih gembira sebab lama tunggu kan. 

Tapi kegembiraan dapat hamil kali ini dicampur sedikit kedugaan sebab selepas yani buat buku merah diklinik ibu & anak, buat ujian darah, yani disahkan mengidapi diabetes semasa hamil dengan bacaan gula dalam darah 9.5. Memang tinggi la kan dan HB pula low. Walaupun dalam keluarga tiada keturunan penyakit diabetes tapi cara pemakanan sebelum hamil banyak menyumbang dan salah satunya minum nescafe sebab kafein boleh menghalang insulin masuk ke dalam darah. Yani memang suka sangat minum nescafe. Setiap pagi memang wajib minum nescafe. Tapi selepas tahu yani perlu elak minuman kafein, memang terus berhenti. Tak minum langsung dah minuman kafein. 

Di klinik kerajaan apabila kita mempunyai masalah kesihatan semasa hamil, memang terpaksa la datang ke klinik setiap 2 minggu sekali. Kena uji darah sebab hb low tu, kena cek darah dalam gula setiap kali sebelum rawatan, terpaksa jumpa doktor pakar pemakanan la. Sangat menyeksakan tapi terpaksa demi kesihatan ibu & bayi yang dikandung. 

Disebabkan hb yani low sampai paling rendah 8.9, ujian darah terpaksa dihantar ke HKL dan disahkan pula yani mengalami Talasemia Treat. Doktor bekalkan yani Iberet untuk naikkan hb darah yani tapi hasilnya kurang memberangsangkan. Jadi dengan inisiatif supplement Shaklee yang yani dah makan ni, yani telan 2biji Vitalea bersama-sama B complex dan Vitamin C. Alhamdulillah, hb yani semakin naik dan rawatan seminggu sebelum bersalin hb yani dah naik ke 10.9. Syukur sangat-sangat dan gula darah darah yani juga sangat terkawal. 

Tetapi walaupun gula dalam darah sudah terkawal, doktor memang tak bagi yani bersalin lebih dari tarikh jangka. Terpaksa la ‘induce’ pada pagi 14 November 2013 seawal pukul 7pagi. Doktor sudah memberi penerangan awal sekiranya ubat induce pertama tidak memberi kesan, terpaksa induce untuk ubat kedua. Alhamdulillah, yani induce sekali sahaja tapi azab sakitnya induce memang tak terkata. Sakit induce bermula pukul 12tengahari semasa pelawat dibenarkan masuk dan suami yani banyak membantu mengurangkan kesakitan tersebut. 

Selepas mendapat arahan yani akan ditolak ke labor room dalam pukul 3 lebih, yani minta tolong suami bancuhkan ESP dan yani telan bersama-sama B Complex dan Sustained release Vitamin C. Pukul 3.20 petang dipecahkan ketuban dan 3.40 petang yani selamat bersalin. Semua proses berjalan lancar. Kelahiran kedua ini walaupun mempunyai pelbagai masalah kesihatan, terpaksa induce tapi Alhamdulillah sangat-sangat kerana selepas je bersalin dan masih dalam labor room, badan yani rasa sangat bertenaga, macam tenaga telah recharge. 

Masalah pening juga tiada jika disbanding semasa proses bersalin anak pertama dahulu. Yani tak boleh bangun sebab kepala pening sehingga nak pakai baju sendiri pun tak boleh tapi kali ini memang sangat berbeza. Sebelum di hantar ke wad biasa, yani sempat makan nasi yang dihidangkan oleh nurse di Hospital Ampang lagi. 

Pengalaman dua kali hamil memang sangat berbeza dan yani memang bersyukur ditemukan dengan vitamin Shaklee ini kerana banyak membantu dari segi kesihatan yani sekeluarga.

Klik sini untuk info lanjut Set Kesuburan Shaklee

Supplement juga salah satu ikhtiar...
Di sini saya petik kata-kata dari salah seorang pakar sakit puan yang terkenal tentang pengambilan supplements dalam usaha untuk mendapatkan anak.



 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Thursday, 26 May 2016

Tanda-tanda Mengandung Luar Rahim (Ectopic Pregnancy)


Apakah itu Kehamilan Luar Rahim

Dalam bahasa Inggeris, istilah ini dipanggil ectopic pregnancy. Perkataan ectopic bermaksud "di tempat yang salah". Dan seperti namanya, kehamilan ektopik bermaksud kehamilan yang membesar di luar rahim ibu.

Dalam kebanyakan kes kehamilan di luar rahim (95%), implantasi berlaku dalam tiub falopio, dan sebab itulah ia juga dikenali sebagai kehamilan tiub (tubal pregnancy). Apabila kehamilan ini berkembang, ia menyebabkan kesakitan dan pendarahan, dan jika dibiarkan, tiub falopio tersebut boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman.

Ini merupakan kes kecemasan dan boleh mengancam nyawa. Kehamilan seperti ini tidak bertahan lama kerana ia tidak dapat dialihkan ke dalam rahim. Ia harus digugurkan sepenuhnya.


Bilakah Kehamilan Ektopik Biasanya Berlaku

Kehamilan di luar rahim biasanya dikenalpasti di antara minggu keempat dan kesepuluh. Simptom-simptomnya biasanya berlaku kira-kira dua minggu selepas tidak datang haid. 

Simptom atau Tanda-tanda Kandungan Luar Rahim
  • Turun darah (sedikit)
  • Loya dan muntah-muntah
  • Sakit perut
  • Kejang perut
  • Sakit di sebelah badan anda
  • Pening atau kelemahan
  • Sakit di bahu , leher, atau rektum
  • Jika pecah tiub fallopion, kesakitan dan pendarahan boleh cukup teruk menyebabkan pengsan.
Jika anda mengalami gejala-gejala yang tersebut, hubungi doktor anda dan segera pergi ke bilik kecemasan. Jika kandungan luar rahim dapat dikesan pada peringkat awal sebelum pecah, rawatan segera boleh diberikan. Dengan itu ia mengurangkan risiko pendarahan dan memelihara kesuburan anda.

Faktor-faktor Risiko Kehamilan Luar Rahim

1.  Sejarah penyakit keradangan pelvis (PID)
2. Penyakit seksual berjangkit seperti chlamydia dan gonorea
3.  Kecacatan sejak lahir ( sekarang masalah pada masa kelahiran) tiub fallopion
4.  Sejarah pembedahan pelvik ( kerana parut boleh menyekat telur disenyawakan daripada meninggalkan tiub fallopion)
5. Sejarah kehamilan luar rahim
6.  Ikat salur fallopian untuk pensterilan (Bilateral tubal ligation) 
7.  Penggunaan ubat kesuburan
8.  Rawatan kemandulan seperti persenyawaan in vitro (IVF)

Bagaimana Kehamilan Luar Rahim Dirawat?

Ada terdapat tiga pilihan rawatan kehamilan laur rahim bergantung kepada usia kandungan dan status klinikal pesakit itu.

1. Pembedahan ‘laparotomy’ dan  ‘salphigectomy’: Jika doktor mengesyaki bahawa tiub fallopio telah pecah , pembedahan kecemasan adalah perlu untuk menghentikan pendarahan. Dalam beberapa kes, salur fallopion yang terbabit dan ovari mungkin rosak dan perlu di buang terus.

2. Pembedahan laparoskopi. Jika salur fallopion tidak pecah dan kehamilan itu masih awal, pembedahan laparoskopi boleh membuang embrio dan membaiki kerosakan pada salur fallopian.

3. Suntikan ubat chemotherapy methotrexate: Dalam sesetengah kes, jika kandungan itu masih terlalu awal dan salur fallopian masih elok, rawatan menggunakan ubat metotrexate (sejenis ubat chemotherapy)  boleh digunakan untuk menghentikan pertumbuhan tisu kehamilan.


Bolehkah Saya Mengandung Lagi di Masa Akan Datang Selepas Kehamilan Luar Rahim?


Kebanyakan wanita yang pernah mengandung luar rahim, hamil semula dan mempunyai kehamilan dan kelahiran yang normal., walaupun satu salur fallopion telah dibuang.

Selagi anda mempunyai satu tiub fallopion yang sihat , anda boleh hamil. Jika kehamilan luar rahim disebabkan oleh penyakit yang boleh dirawat, seperti penyakit kelamin, rawatan boleh mengurangkan risiko ia berulang semula pada masa kandungan yang akan datang. Selepas kehamilan luar rahim, anda perlu masa untuk menyembuhkan badan dan minda. Yang paling penting, anda tidak menyalahkan diri sendiri.

Anda boleh mencuba untuk hamil semula selepas 3 – 6 bulan selepas kitaran haid anda menjadi teratur semula.

Thanks for reading
Semoga bermanfaat.

Wednesday, 25 May 2016

Pengalaman Hilangkan Parut Berlubang Akibat Jerawat Dengan Mudah


Assalamualaikum

Happy nya hari ni..
Follow up dengan customers, semua dok share feedback positive lepas amalkan produk Shaklee.

Ok, entry kali ni saya nak share testimoni salah seorang customer saya yang telah mencuba produk Shaklee awal bulan ni, untuk membantu menghilangkan masalah parut berlubang beliau.

Setelah lebih kurang hampir 3 minggu amalkan produk Shaklee, hari ni beliau mengirim gambar terbaru beliau.

Gambar kanan adalah sebelum beliau mengambil produk Shaklee.
Gambar kiri adalah selepas hampir 3 minggu beliau mengambil produk Shaklee.

Anda nampak tak apa yang saya nampak?

Yup, betul.

Parut-parut berlubang yang agak banyak dan dalam di wajah beliau, dah semakin hilang hanya selepas hampir 3 minggu amalkan Shaklee. Banyak sangat improved texture kulit beliau. Tak sampai sebulan pun lagi!

Syukur Alhamdulillah.

Nak tahu apa yang beliau amalkan? 

Bagaimana Shaklee Membantu Menghilangkan Parut Berlubang

Biasa kita dengar rawatan laser mampu menghilangkan parut berlubang ni. Kesan dan kosnya saya tak pasti pula, sebab saya belum pernah experience.

Ada juga customer saya yang berkongsi pernah melakukan rawatan laser. Beribu-ribu habis, tapi still tak guna juga katanya. Ini pengalaman peribadi beliau, pengalaman orang lain mungkin berbeza.

Supplement Shaklee juga boleh membantu menghilangkan parut jerawat berlubang. Jangan risau, kosnya tidaklah semahal melakukan rawatan laser atau rawatan di pusat kecantikan, prosesnya juga tidaklah menyeramkan seperti rawatan laser, malah selamat untuk jangka masa panjang. Bonus, selain membantu masalah parut, dengan pengambilan supplement Shaklee secara betul dan konsisten, kulit juga akan semakin cantik, serta bagus untuk kesihatan menyeluruh.

Berikut saya senaraikan antara supplements Shaklee yang membantu menghilangkan parut jerawat berlubang.

1) Vitamin E
2) Vitamin C
3) ESP
4) Shaklee Collagen Powder
5) Vivix


Kesemua produk yang saya senaraikan ni adalah supplements, maksudnya makanan tambahan untuk baiki dan bina sel kulit dari dalam.

Seperti yang kita semua sedia maklum, parut berlubnag ni memang agak sukar nak hilang. Saya kata sukar ye, bukan langsung tak boleh hilang. Kena baiki texture kulit yang dah rosak. Jadi kalau produk luaran sahaja tak mencukupi, nak baiki texture kulit ni haruslah dari dalam. Nak rawat dari dalam, mestilah dengan pengambilan supplements kan.

Mudah saja nak amalkan supplements ni.
Jika anda amalkan dengan betul dan konsisten, pasti akan ada kesan positif, insyaAllah.

Tak semestinya anda ambil semua yang saya senaraikan di atas ni.
Macam customer saya yang saya kongsikan gambarnya di atas ni, beliau hanya amalkan Vivix dan Shaklee Collagen Powder.

Ini Vivix dan Shaklee Collagen Powder.
Dua produk yang customer saya ni amalkan

Ada juga customer saya yang amalkan combination supplements lain.
Anda boleh hubungi saya untuk info lanjut k.

InsyaAllah saya akan consult yang bersesuaian mengikut keperluan anda..
Yang penting sekali, bila dah amalkan tu, kena konsisten dan follow cara yang betul k :)

Klik sini untuk testimoni lain parut jerawat berlubang

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Tanda-tanda Dan Cara Merawat Psoriasis Dengan Berkesan


Apabila melihat orang yang mempunyai kulit bertompok merah, bersisik, kadangkala merekah dan berdarah, ramai cuba menjauhkan diri kerana bimbang dijangkiti, tanpa menyedari tindakan itu hanya membuatkan pesakit berasa lebih rendah diri.

Tanda disebut di atas adalah sebahagian daripada ciri penyakit kulit dipanggil psoriasis. Jika anda berselisih dengan orang yang ada ciri seperti ini, jangan takut kerana ia tidak berjangkit.



Definasi

Psoriasis adalah keadaan kulit yang tidak normal di mana kulit penghidap menebal lebih cepat dari kulit yang normal. Ia adalah keadaan kulit yang tidak berjangkit. Kawasan yang biasa dihidapi adalah kulit kepala, lutut dan siku tetapi boleh juga menjangkiti pada bahagian badan lain termasuk kuku dan tulang.

Tanda-tanda

Ianya berlainan bagi setiap orang dan termasuklah :
  • Keguguran sisik pada kulit
  • Tompok-tompok merah pada kulit kepala, siku, lutut dan bahagian lain badan.
  • Gatal tetapi pada tahap yang berbeza-beza
Jenis-jenis psoriasis
  • Paling lazim adalah psoriasis yang bertompok 
  • Di kalangan kanak-kanak biasanya terdapat guttate psoriasis. 
  • Jenis teruk yang memerlukan rawatan di hospital dipanggil erythrodermic psoriasis 
  • Lampin psoriasis 
  • Pustular psoriasis- adalah bentuk psoriasis yang sangat teruk di mana ia boleh menimbulkan kesakitan 
  • Guttate psoriasis 
  • Plaque psoriasis (bertompok dan timbul) 
Komplikasi

Psoriasis boleh menyebabkan arthritis yang dikenali sebagai arthritis psoriatik. Gejala adalah sakit atau bengkak pada sendi. Sendi yang biasanya terlibat adalah:
  • Sendi hujung pada jari tangan atau kaki 
  • Bahagian belakang, pergelangan tangan, lutut atau pergelangan kaki
Rawatan (Bergantung kepada lokasi dan keterukan kulit terlibat)

Krim dan ubatan yang boleh melegakan.

1) Pelembab 
  • Ia adalah penting untuk menjaga kulit supaya lembap sepanjang masa. Anda seharusnya : Menggunakan pengganti sabun contohnya krim akueus atau salap pelembap 
  • Menggunakan sarung tangan 
  • Memotong pendek kuku jari tangan dan kaki untuk mengelakkan daripada menggaru supaya kulit tidak rosak
2) Ubatan dan krim

Doktor akan memberi ubatan seperti :
  • Krim yang berasaskan coal tar ( arang), kortison dan lain-lain jenis pelembap . 
  • Methotrexate, Neotigason, Cyclosporine and Calcipatriol 
  • Cahaya ultraviolet dan fototerapi PUVA
Di mana untuk mendapat rawatan?

Pergi ke klinik kesihatan yang berdekatan dan berjumpa kepada doktor anda. Doktor anda akan menilai keadaan anda dan mulakan rawatan yang sesuai. Jika diperlukan anda akan dirujuk kepada pakar kulit bergantung kepada betapa teruk penyakit anda

Perkara perlu diingati
 
Psoriasis bukan penyakit berjangkit. Ianya tidak boleh sembuh tetapi rawatan jangka panjang boleh mengawal masalah ini.

Bagaimana Shaklee Membantu Psoriasis

Di sini saya kongsikan pengalaman bagaimana seorang pesakit psoriasis menghadapi dan merawat masalah beliau..

Ada yang tahu saya menghidap psoriasis. Namun ada juga yg belum tahu. Jadi, di sini saya nak buat pengumuman. Ya, saya seorang pesakit psoriasis. Menjadi pesakit psoriasis bukan mudah. Saya telah didiagnos pada tahun 2001. Masa itu, baru sahaja memulakan kuliah di UKM. Tetapi, rasanya sakit itu sudah saya dapat sejak dari matrikulasi lagi. 

Semasa di matrikulasi, ada satu peta di pipi saya. Nasib baik saya ni bukan jenis penyegan sangat. Jadi saya buat tidak tahu sahaja bila ada yang asyik melihat peta di muka. Yang lebih mencabar, peta itu bukan satu warna. Ada 3 lingkaran warna padanya. Yang paling dalam berwarna kemerahan seperti terbakar. Ramai yang mengatakan ia panau. Saya hanya mengiyakannya. Malas nak layan. 

Mak mana yang tidak risau dengan keadaan anaknya. Sudahla anak dara, muka tidak cantik pula. Dibawanya saya ke mana sahaja untuk mendapatkan rawatan. Sampai sekarang, masih juga bergitu niatnya. Tetapi disebabkan saya berdegil tidak mahu, dipendamkan sahaja hasrat hatinya itu. Bukan apa, bukan setakat ke klinik kulit, bahkan ke dukun mana, pawang mana tah dibawanya. Saya bukan tidak percaya pada alam ghaib. Tapi setiap kali berjumpa dengan 'doktor-doktor pakar' ni, diagnosis penyakit saya pasti berbeza! 

Saya pernah berpantang selama satu semester di matrikulasi. Ia telah menyebabkan berat badan saya turun sebanyak 5kg. Syukur ia tidak mengganggu pembelajaran saya. Ya lah, saya hanya mendapat sumber protein dari sayuran dan karbohidrat dari nasi. Vitamin pula dari buah-buahan. Masa itu, manalah pikir cukupkah, tak cukupkan keperluan nutrisi dalam badan saya. Saya hanya fikir untuk cantikkan muka! hahahaha 

Selepas mengenali Shaklee pada tahun 2008, keadaan psoriasis saya masih terkawal. Saya masih lagi mendapatkan rawatan di klinik pakar kulit. Namun sejak dari 2001, rawatan yang diberikan ialah lotion dan ointment dari steroid. Walaupun kita hanya apply sedikit sahaja pada badan, tapi kalau dah hari-hari letak, lama-kelamaan ia akan memudaratkan. Jadi sejak dari tahun lepas, saya sudah berhenti berjumpa doktor. Pada masa itu saya hanya menyapu lotion yang mengandungi Vitamin E pada badan saya.saya masih belum betul-betul mengamalkan Shaklee untuk keadaan psoriasis saya. Hanya selepas melahirkan Azrie pada tahun 2010. 

Kenapa selepas itu? Selepas melahirkan Azrie, keadaan kulit saya begitu teruk! Sesuai dengan keadaan yang baru melahirkan, hormon dalam badan macam roller coaster gamaknya. Dari atas ke bawah, depan ke belakang, keadaan kulit saya memang teruk. Nak menyusukan pun payah. Jadi, untuk mengurangkan rasa sakit, rasa ketidakselesaan, saya makan Nutriferon setiap hari. Biasanya saya ambil Nutriferon bila saya mengalami selsema teruk. Alhamdulillah ada nampak kurang. Tapi ia tak bertahan. Sebabnya, psoriasis ialah penyakit auto-imun. Jadi, saya perlu buat pendekatan lain. 


Antaranya ialah : 
1. Saya cuba untuk kurangkan stress. Tidak terlalu memikir mengenai kesihatan saya. 
2. Memastikan diri saya sentiasa tenang dengan mendekatkan diri kepada Allah 
3. Minum air secukupnya. Selain Nutriferon, saya masih terus mengambil ESP. ESP mengandungi protein yang merupakan bahan asas dalam tubuh. Jadi yang basic jangan ditinggalkan. Bahan asas lain seperti VitaLea, Vit C dan Bcomplex masih tetap di ambil seperti biasa. Yang paling banyak ialah Vit C dan Bcomplex. 


Vit C - mengandungi kolagen. Mengikat sel-sel yang terbentuk. Ini membolehkan kulit itu tidak terlalu mengelupas. 
Bcomplex - membantu untuk mengurangkan rasa stress dalam badan. Kadangkala, saya ambil 2 biji bagi membantu saya untuk lebih tenang. 
Performance Drink - untuk mengekalkan hidrolit dalam badan. Kadang-kadang jenuh juga nak minum air banyak2. Kalau ingat, ok la. Kalau tak ingat. Jadi ini tugas PD! hehehe 

Selain dari pemulihan dalaman, saya turut menggunakan Basic H sebagai mandian saya. Hee.. Kalau orang lain, hanya perlu 2-3 titis ke dalam baldi. Saya buat Basic H macam shampoo badan. Letak di tapak tangan dan lumur ke badan. Selepas mandi, lega sungguh rasanya. Basic H membantu mengekalkan kelembapan pada kulit secara semulajadi. 

Saya gunakan juga Herbal Cream. Herbal Cream disapu pada bahagian kulit yang tak berapa comel tu. Nak bagi ia kurang kering. Sekarang, saya tambah GLA complex pula. 


Alhamdulillah, atas usaha yang dibuat sedikit sebanyak membantu juga. Perlu diingat, psoriasis tidak dapat sembuh sepenuhnya. Tapi usaha ini adalah untuk membantu untuk mengawal dari ia berlaku lebih teruk. Ada penyakit berkait lain yang pesakit psoriasis akan dapat sekiranya ia mengawalnya seperti arthitis, heart problem dan multiple sclerosis. 

Usaha akhir ialah bertawakal dan sentiasa mendekatkan diri dengan Allah. Saya menganggap penyakit ini adalah hadiah dariNya. Bahawa saya sentiasa dalam peliharaanNya. InsyaAllah. Alhamdulillah, suami juga tiada masalah mengenai ini.

Semoga perkongsian ni memberi manfaat dan membantu anda yang menghadapi masalah yang sama.

Thanks for reading :)

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Tuesday, 24 May 2016

Tip Harga Tiket Murah Dan Bercuti Di Lost World Of Tambun, Ipoh


Assalamualaikum semua

Alhamdulillah, weekend baru ni sempat bawa kakak dengan Irfan mandi-manda kat Lost World Of Tambun, Ipoh. Walapun banyak dugaan juga sebenarnya sebelum nak pergi tu.

Kitorang plan pergi hari Sabtu, tapi malam hari Jumaat tu hujan agak lebat juga kat Penang. So, baru teringat nak check weather kat Ipoh. Kalau hujan macam mana nak jalan-jalan and mandi-manda kat dalam water park tu kan. Ikut weather forecast tu, hari Sabtu, akan hujan sepanjang hari juga kat Ipoh. Bagitau kakak dengan Irfan, masing-masing tak kisah, kalau hujan pun nak mandi dalam hujan. Nak postpone hari Ahad, tak boleh pulak, sebab cik abang ada hal lain. Memandangkan dah janji dengan anak-anak, so mama dengan ayah tawakal jer la.

Pagi Sabtu tu, pukul 8.00 pagi kitorang keluar rumah sebab budget sampai Tambun Lost World pukul 10.00 pagi. Kira ngam-ngam time dia buka terus masuk, tak nak bazir masa. Hujan pun still agak lebat juga kat Pulau Pinang, dari malam sampai ke pagi tu.

Satu lagi ujian Allah nak bagi, bila dah sampai dekat Bukit Mertajam, sekali wiper kereta pula rosak. Allah. Macam mana cik abang nak drive tengah-tengah hujan tu kan. Nak singgah workshop memang takde la yang buka awal-awal pagi macam tu.

Tiba-tiba cik abang teringat Tesco ada kat area situ, lagipun Tesco kan buka awal. So, kitorang singgahla Tesco sekejap, cik abang beli wiper baru untuk ganti yang dah rosak tu. Alhamdulillah, settle satu hal. Time tu dah pukul 9.30 pagi macam tu. Kitorang decide pergi jer la jugak, it's ok walaupun sampai lambat sikit.

 Mama, kakak and Irfan menunggu dengan penuh sabar waktu ayah settle hal wiper rosak

Sepanjang jalan tu, non-stop hujan, sekejap hujan lebat, sekejap hujan rintik-rintik. Dalam hati memang tak putus-putus la doa bagi Allah permudahkan bila dah sampai Lost World tu, mudah-mudahan cuaca baik so anak-anak dapat mandi and main puas-puas.

Kitorang sampai Lost World Of Tambun dekat-dekat pukul 11.00 pagi. Hujan rintik-rintik waktu tu, tapi orang tetap ramai juga. Syukur Alhamdulillah, kuasa Allah, bila kitorang masuk jer kat dalam tu, hujan berhenti. Sampai ke petang kami kat situ, tak hujan. Cuaca pun redup jer, tak panas terik tak hujan. Allahuakbar. Syukur sangat-sangat akhirnya Allah permudahkan juga niat kami nak bagi anak-anak seronok :)

Tak bergambar dekat main entrance tak sah la kan.
Nasib baik ada pondok kecik depan ni, bole la bergambo di tengah hujan

Ok, tips penting untuk korang yang nak berjimat...
Beli tiket online tau sebelum pergi. Save sikit. Kitorang beli dekat website Lost World Of Tambun. Dekat Groupun pun kadang-kadang ada offer, yang ni kena alert ok.

Harga tiket if beli walk in macam yang kat dalam gambar ni.
Meh saya compare kat sini k if korang beli online

Harga Tiket Lost World Of Tambun

Adult
Walk in - RM58
      Online - RM 49.25

Child (12 years old and below)
Walk in - RM 51
  Online - RM 43.30

Children below 90cm
FREE

* Harga belum termasuk 6% GST

Tiket ni cover semua yang ada kat dalam tu:
  1. Lost World Amusement Park
  2. Lost World Water Park
  3. Lost World Tiger Valley
  4. Lost World Petting Zoo
  5. Lost World Tin Valley
  6. Lost World Hot Springs & Spa
  7. Lost World Lupe’s Adventure
And last but not least, ini hari dan waktu yang korang boleh pergi:
  • Weekdays: 11.00am – 6.00pm
  • Weekends: 10.00am – 6.00pm
  • Note : Park closed every Tuesday, except on Malaysian school & public holidays.
Masuk jer kat dalam tu, kakak and Irfan actually dah tak sabar-sabar nak tukar baju, nak terjun kolam. Tapi mama ni dah plan dah, sampai jer situ nak jalan pusing-pusing dulu. So, mula-mula tu rent locker simpan barang-barang dulu. Ada 3 size locker yang boleh kita pilih. Macam kitorang, bawa 2 bag je, so kitorang ambil locker yang paling kecik, RM15 jer.

1. Lost World Amusement Park

Masuk jer sini, meronta-ronta rasa jiwa nak naik semua yang ada. Ada 4 mainan yang wajib korang naik, Lupe's Adventure, Storm Rider, Giddy Galleon and Dragon Flight. Yang ni kanak-kanak pun boleh naik, cuma ketinggian kena lebih 90cm. Memang semua la kami naik, siap ada tu yang 2@3 round naik pun ada :)

Yang ni Lupe's Adventure, yang roller coaster tu.
Ni first time kakak dengan irfan naik roller coaster, menjerit-jerit masing-masing. Hihi

Dah penat menjerit and pening naik semua mainan tu, kita rest sambil makan angin pulak la.
Ni tengah que nak naik train, Adventure Express

Seketul jerawat besar naik kat hidung, no hal, itu tandanya masih muda remaja :)
By the way, train ni akan bawa korang menjelajah seluruh kawasan Lost World tu..

2. Lost World Water Park

Next station, tempat yang paling kakak and Irfan tunggu-tunggu, water park. Takde gambar pun kat sini, maklumlah semua dah simpan dalam locker. Malas nak usung handphone, takut kang tak pasal-pasal handphone pun berendam dalam pool. Sambil berendam tu, anytime boleh jer keluar makan ke, pergi tempat-tempat lain kat dalam tu pun boleh.

Kalau nak, boleh sewa tube juga kat sini. Cuma kitorang tak sewa pun. Sebab malas nak jaga, nanti nak pergi mana-mana nak kena usung tube tu pulak sekali.


Food court sebelah tu je. Makanan pun ok, sedap gakla, cuma harga tu biasalah kan. Tempat-tempat macam ni memang harga ala-ala makan dekat KLIA ler. Takpe, bukan selalu pun kan.

Me and cik abang makan nasi kandar, irfan makan nasi ayam, kakak makan mee goreng. Total semua dengan air sekali lebih kurang RM60 macam tu.

3. Lost World Tiger Valley

Yang ni korang kena take note tau. Tiger show akan start pukul 3.00 petang. So, kitorang waktu tengah berendam kat water park, dah dekat-dekat pukul 3 tu, kitorang naik sekejap, jalan pergi Tiger Valley.

Show Schedule untuk korang plan activity kat dalam tu

Nak tau tiger show tu macam mana, korang kena pergi tengok. Confirm tak menyesal sebab sangat best :)

Tiger Valley 

Habis jer tiger show tu, terus kitorang ke water park balik. Sambung berendam sampai puas.

So, basically, tempat-tempat lain tu kitorang tak pergi pun. Cuma lalu jer la bila naik yang train tu. Sebab anak-anak ni memang nak main kat water park jer, takde maknanya mama nak berjalan-jalan sambil ambil gambar. Lupakan jer la hasrat tu..

Overall, memang happening sangat.

Highly recommended. Berbaloi dengan harga tiket yang kita bayar.
Cik Jatt bagi 5 bintang!

Next time insyaAllah boleh bawa anak-anak pergi lagi...


Monday, 23 May 2016

6 Punca 'Pelik' Berat Badan Naik Yang Korang Memang Tak Sangka


"Akak. Takut la nak makan vitamin ni. Takut gemuk."

Ni dah salah konsep ni dik. Ajaran sesat mana pulak ni yang kononnya makan vitamin boleh jadi gemuk. Makan McD or KFC tak takut pulak ye :)

Berat badan naik adalah disebabkan oleh kalori berlebihan. Kalori berlebihan ni bahasa mudahnya, makan banyak la. Kalori berlebihan yang tak digunakan atau dibakar ni, akan bertukar menjadi lemak di dalam badan yang akan menyebabkan berat atau size badan mula bertambah.

Vitamin tidak mengandungi kalori, jadi ia tak akan menyebabkan anda menjadi gemuk. So, jangan risau k. Bila makan vitamin ni, jadi makin slim and cantik lagi ada la.

6 Punca Berat Badan Naik Yang Korang Memang Tak Sangka

Cerita bab gemuk atau berat badan naik ni kan, ada sesetengah orang yang walaupun dah diet bersungguh-sungguh, dengan bersenam lagi, tapi berat badan tetap juga naik. Hah, yang ni kena risau, entah-entah kurang vitamin kut.

Berat badan naik sebab kekurangan vitamin?
Biar betul.

Ok, macam ni. Berat badan ni meningkat bukan hanya kerana makan banyak atau kurang bersenam saja. Bahkan ada juga faktor-faktor pelik yang kadang-kadang tu tidak pernah terlintas di fikiran kita pun.


So, cuba semak checklist ni k... mungkin ini antara penyebab berat badan anda semakin naik. Maklumlah, dah nak dekat raya ni. Misi untuk kurus di pagi raya kan dah sinonim dengan kaum wanita ni :)

1. Sukar ke tandas

Jika anda mempunyai masalah penghadaman, memang berat badan boleh naik. Secara idealnya, anda harus ke tandas selepas satu atau beberapa jam makan. Ke tandas sekali atau dua kali sehari sangat bagus. Itu menunjukkan proses penghadaman berjalan lancar. Tetapi seandainya anda jenis sukar ke tandas, kekurangan air atau kurang pengambilan serat, maknanya sistem penghadaman anda bermasalah. Sebab itulah, berat badan meningkat.

Saya pun actually mempunyai masalah penghadaman ni, sampai kadang-kadang tu jadi sembelit. Nasib baik belum sampai tahap jadi buasir dan berdarah. Tapi Alhamdulillah, sekarang dah ok. Selain amalkan minum banyak air masak, saya juga amalkan Ostematrix dan Herblax. Dua2 ni memang best sangat. Penghadaman jadi lancar, badan rasa ringan dan perut pun feeling kempis.


2. Kurang vitamin dalam badan

Orang kurus, tak semestinya kurang vitamin. Orang yang gemuk pula, tak semestinya cukup atau terlebihan vitamin.
Kurus atau gemuk tak menunjukkan tahap kesihatan dalaman kita, tapi biasanya gemuk atau berlebihan berat badan ni berkait rapat dengan pelbagai penyakit merbahaya termasuk kekurangan zat tertentu.

Jika badan anda kekurangan nutrien vitamin D, magnesium atau zat besi, akan menggangu kadar metabolisme anda. Bukan sahaja anda menjadi mudah lesu, bahkan kekurangan semua vitamin ini akan menyebabkan gangguan pada sistem penghadaman anda yang membawa kepada peningkatan berat badan.


3. Semakin berusia

Faktor ini tidak boleh dielakkan. Sewaktu usia mencecah 30 tahun, kadar metabolisme sudah tidak sehebat ketika umur 20 tahun.  

Kalau zaman muda-muda dulu, melantak macam naga pun badan maintain jer. Tapi bila dah kahwin, dah beranak, makan sikit pun badan naik macam hape. Masalah yang sangat biasa di kalangan kaum wanita ni.


Kena jaga-jaga sikit la. Senaman yang banyak membantu pada waktu ini. Jaga pemakanan dan elakkan makanan yang tidak sihat. Hanya dua cara ini yang boleh membantu metabolisme kita untuk terus ‘bergerak’. 


4. Kemurungan

Kebanyakan ubat anti kemurungan boleh menyebabkan berat badan naik. Menurut Dr. Hedaya, pengasas National Center for Whole Psychiatry di Chevy Chase, MD., mengambil ubat-ubatan ini boleh menyebabkan berat badan naik antara lima ke 15 paun dalam masa setahun. Walaupun anda tidak makan ubat, depresi tetap menyebabkan masalah ini.

Menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Public Health, menunjukkan bahawa mereka yang sering berasa sedih atau kesunyian akan naik berat badan dengan mudah. Kata Belinda Needham, PhD, pembantu profesor di jabatan sosiologi di UAB, golongan depresi cenderung untuk mengambil makanan tinggi kandungan kalori dan lemak atau mengurangkan aktiviti senaman mereka.

So, jangan stress2 ok. Ceria dan senyum2 lah selalu!


5. Pengambilan ubat

Ada senarai panjang ubat-ubatan yang boleh meningkatkan berat badan. Katakan anda ambil pil perancang keluarga, pil hormon, steroid, ubat untuk penghidap sakit jantung dan masalah tekanan darah, mahupun ubat untuk merawat kanser payudara, anda akan perasan ada perubahan pada bentuk badan anda. Selain itu, ubat migrain pun boleh menyebabkan berat badan anda naik.

Wah, biar betul? Ya, perkara ini betul. Pengambilan ubat-ubat ini boleh memberi kesan kepada selera makan atau tahap metabolisme anda.



6. Sakit tumit

Pernahkah anda terfikir, sakit tumit juga menjadi punca peningkatn berat badan? Selain itu, penyakit osteoarthritis (masalah tulang rawan haus) atau sakit lutut dan pinggul juga mendorong ke arah itu. Menurut Donald Bohay, Md,. dari American Orthopaedic Food & Ankle Society, sakit tumit akan menyebabkan seseorang itu untuk menjadi malas untuk bergerak aktif sekali gus menjadikan berat badan meningkat.


Thanks for reading
Semoga bermanfaat :)

Thursday, 19 May 2016

Orang Dewasa Pun Boleh Kena Demam Campak?


Siapa yang tak pernah kena lagi demam campak?

Orang kata, seumur hidup mesti kena sekali, lepas tu dah tak kena dah.
Betul ker? Tapi kalau nak diikutkan, ramai jugak yang kena 2 kali, sebabnya campak tu tak keluar habis dari badan waktu pertama kali kena tu.

Tanda campak keluar habis ialah bila dia muncul di tapak kaki. Itu petanda demam campak tu dah nak berakhir. Mengikut kata pakar perubatan demam campak ni akan berlaku dalam tempoh 10 hingga 14 hari. Bergantung kepada daya tahan setiap individu.

Biasanya, demam campak ni jadi time kita kanak-kanak. Tapi, orang dewasa pun boleh kena tau. Kalau orang dewasa kena demam campak ni, tahap kroniknya memang lebih teruk berbanding kalau kena waktu kanak-kanak.

Saya kongsikan di bawah ni, seorang pensyarah yang berkongsi bagaimana beliau menghadapi jangkitan demam campak pada tahun lepas, iaitu pada usia beliau 43 tahun.


PARUT DEGIL CHICKEN POX HILANG DENGAN SUPPLEMEN SHAKLEE

Assalamualaikum, nama saya Zamri Rosli. Saya merupakan seorang Pensyarah di salah sebuah universiti tempatan di Bintulu, Sarawak. Saya nak berkongsi pengalaman saya menggunakan produk Shaklee ketika dijangkiti virus chicken pox pada tahun lepas.

Pada 12 Oktober 2015 merupakan hari pertama saya dijangkiti virus chicken pox. Selepas 3 hari virus mula mengganas dan menjadi amat serius. Bayangkan seluruh badan dan muka saya mengelembung kesan virus cacar diusia 43 tahun pula tu. Doktor juga telah mengatakan bahawa cacar pada usia saya ini memang akan menjadi sangat teruk berbanding kesan cacar pada usia kanak-kanak.

Doktor bagi saya antibiotik yang paling power untuk saya makan bagi membunuh virus dan bagi mengekang ianya dari mengganas. Chicken pox ni kalau kena di usia dewasa memang boleh mencapai tahap yang paling teruk ya.

Saya bertahan di rumah sahaja, isteri menyuruh saya ke hospital melihatkan keadaan saya yang terbaring tidak bermaya, tetapi saya tidak mahu. Tiada ubat untuk cacar ni, saya hanya bergantung kepada painkiller dan antibiotik yang diberi oleh doktor sahaja. Bayangkan kesakitan apabila gelembung-gelembung cacar ni mulai pecah, pedih yang amat. Nak ambil air sembahyang dan ke tandas, Allah saja yang tahu pedihnya.. boleh nangis ooo.. Orang kata kesan parut cacar seperti yang saya alami ini akan mengambil masa hampir setahun lamanya sebelum ianya hilang.

Ketika saya perasan saya dah dijangkiti oleh chicken pox, isteri saya mula memberi vitamin Shaklee untuk saya makan. Seingat saya, dia berikan saya satu sachet Nutriferon dan sebiji Garlic Complex. Katanya untuk tingkatkan antibodi saya. Saya tak pikir panjang saya ikut jer cakap dia, sebab saya nak sembuh cepat.Setiap hari “dipaksa” makan dan banyak minum air ok.

Selepas hampir 2 minggu saya menahan kesakitan seluruh anggota badan dan muka akibat kesan cacar yang pecah, akhirnya atas saranan isteri, setiap hari makan Nutriferon dan Garlic Complex juga ubat dari doctor, saya telah sembuh. Kesan cacar tu pula cepat kering. Alhamdulillah masalah kepedihan semakin berkurangan dan waktu malam tu boleh tidur lena.

Satu lagi masalah kalau cacar ni bukan saja badan dan muka, tapi sampai ke tekak pedih tak terkira..nak makan pun tak selera. Tiga hari tak lalu makan ok, bertahan dengan air yang diberi oleh isteri sahaja.

Oleh kerana saya kurang selera makan masa tu, isteri saya menyarankan untuk mengambil ESP sebagai penambah tenaga walaupun saya agak kurang percaya kesan ESP ni.. magiknya ESP ni boleh buat saya rasa kenyang dan lebih bertenaga la pulak. Sebelum ni saya tak pernah sentuh pun ESP ni, tengok jer isteri saya duk kocok-kocok dan minum.

Sedar tak sedar setelah hampir seminggu selepas gelembung-gelembung bisa pecah, konsisten dengan mengambil ESP, Zinc Complex dan juga vitamin C secara megadose, kesan cacar pada muka dan badan saya telah mengering dengan kadar yang cepat.. happynya rasa masa tu tak tahu nak cakap.. saya masuk kerja minggu ketiga selepas kena cacar, berkurung dalam pejabat je,tak nak jumpa orang, malu.

Pada minggu ke empat ada gak kawan-kawan yang tanya.. "uihhh cepat kering cacar you boss" apa produk you guna..saya senyum je malas nak cerita..

Untuk mempercepatkan proses pemulihan kesan parut pada wajah, isteri saya juga telah menyarankan saya untuk mengambil ESP, VITA C dan VITA E Complex.. saya kata kat isteri.. mahal tu belanja nak cantikkan kulit muka.. tapi isteri saya kata cuba je dulu untung-untung lagi cepat pulih kesan parut cacar ni. Dia tak bagi saya ambil krim-krim untuk tepek kat muka, katanya kalau nak parut hilang terus, baik rawat secara dari dalaman, ada juga kawan-kawan yang cadangkan pakai krim itu krim ini, tapi saya tak ambil, hanya sapu Bio Oil sahaja dan makan vitamin Shaklee.

So saya ikut je saranan isteri untuk mengambil ESP, VITA C dan VITA E secara megadose, walaupun agak kurang yakin pada mulanya, pada usia saya ni mana mungkin kulit boleh pulih semula.. ahhh mustahilah fikir saya.. tapi dah sebab isteri yang suruh makan.. ambik je la..

Tapi berkat kesabaran isteri saya tu dalam masa duk makan dan tak makan ESP, VITA C & VITA E tu dalam masa sebulan je, saya nampak perubahan pada parut di badan saya semakin pudar dan hampir pulih sepenuhnya.. so ada la dalam hati saya kata (kalau ku tahu cepat kesan ambik ESP, VITA C & VITA E ni baik aku ambik tanpa miss satu hari pun.. hehe).

Alhamdulillah.. berkat kesabaran dan kepercayaan terhadap vitamin-vitamin ni semua, akhirnya parut chicken pox yang penuh di muka dan seluruh badan saya makin pulih sepenuhnya.. Terima Kasih SHAKLEE kerana mengembalikan keyakinan hidupku.

Kalau parut chicken pox yang banyak dan degil boleh hilang dengan vitamin Shaklee yang macam saya amalkan ni, setakat parut jerawat apala sangat kan. Korang yang banyak parut jerawat patut cuba vitamin Shaklee ni. Tak cuba tak tau.. dah cuba jatuh cinta beb!

Oh ya, isteri saya cakap nanti nak saya cuba VIVIX pulak, nak bagi kulit wajah saya jadi lagi licin gebu halus mulus flawless awet muda katanya.. tak sabar nak cuba VIVIX sebab Vivix ni kata isteri saya produk no 1 Shaklee, kualiti terbaik setanding harganya.

Saya suka ayat second last tu. Setuju sangat!

Thanks for reading :)