Monday, 29 August 2016

Rawatan Kurangkan Sakit Belakang, Slip Disc Yang Manyeksakan


Jika 20 tahun dahulu, slip disc atau gelinciran tulang belakang sering berlaku kepada pekerja buruh atau individu yang lebih berusia. Namun kini tidak lagi, malah statistik menunjukkan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tanpa mengenal usia atau jantina.

Mungkin ramai yang tertanya-tanya, apa itu slip disc sebenarnya? Apa risiko kalau sakit slip disc ni? Ada ke rawatan yang boleh sembuhkan slip disc ni tanpa perlu jalani pembedahan yang mengerikan?

Dalam entry ni, saya akan huraikan dengan lebih jelas persoalan ni. Semoga memberi manfaat dan membantu anda terutamanya yang mengalami masalah sakit belakang akibat slip disc ni.


Apa itu slip disc?

Disc atau cakera tulang belakang ialah sejenis tisu kenyal leper yang melapik di antara dua segmen tulang belakang. Tulang belakang manusia membentuk seperti blok-blok yang bertindih. Antara blok tersebut terletaknya cakera tadi.

Terdapat berpuluh cakera sepanjang tulang belakang kita bermula dari leher hinggalah kepinggang. Fungsinya ialah untuk menyerap gegaran dan mengagihkan tekanan yang sekata pada tulang belakang. 

Penyakit cakera tergelincir atau slip disc ni disebabkan berlakunya benjolan/gelinciran cakera ni yang selalunya disusuli dengan himpitan pada akar saraf yang berdekatan disitu, di mana bermulanya episod kesakitan yang menyeksakan.


6 punca utama slip disc

Antara punca-punca yang dikenalpasti boleh menyebabkan masalah ini berlaku adalah:
  1. Trauma – contohnya pesakit jatuh terduduk, mengalami kemalangan jalanraya dan sebagainya.
  2. Pesakit mengangkat bebanan yang berat – contohnya kerana pekerjaan, atau mendukung anak untuk tempoh masa yang lama
  3. Tidak menjaga postur belakang semasa duduk atau mengangkat barang. Posisi membongkok akan menyebabkan disk menekan saraf di belakang.
  4. Duduk terlalu lama – contohnya pemandu lori dan bas yang duduk berjam-jam lamanya kerana memandu
  5. Sukan lasak terutamanya sukan mengangkat berat
  6. Berat badan berlebihan
Tanda-tanda anda mengalami slip disc
  • Rasa sakit belakang yang menjalar ke bahagian belakang punggung, peha dan kadangkala betis
  • Dalam kes yang teruk, pesakit mungkin juga kehilangan kekuatan pada otot kaki dan mengalami rasa kebas pada sebelah atau kedua-dua kaki
  • Lebih serius, pesakit tidak lagi dapat mengawal kencing dan tercirit
Risiko slip disc yang tidak boleh dipandang ringan

Masalah slip disk tidak seharusnya dipandang ringan dan diberi perhatian serius kerana ia boleh memudaratkan serta menyebabkan pesakit sukar menjalani aktiviti harian.

Pesakit akan:
  • Sukar untuk berdiri dan duduk lama
  • Terpaksa kerap mengambil cuti sakit sehingga menggangu prestasi kerja
  • Lemah tenaga batin atau sukar untuk bersama.
  • Kesan yang berterusan boleh membawa kepada pesakit manjadi lumpuh
Cara merawat slip disc

Rawatan bagi pesakit yang mengalami masaalah slip disc bergantung kepada komplikasi yang mereka alami. Jalan terakhir adalah pembedahan. Tapi tak ramai yang tahu tentang fakta sebenar rawatan bahawa majoriti (80-90%) masalah slip disk tidak memerlukan pembedahan yang mengerikan. Kebanyakannya boleh sembuh dengan rawatan yang sesuai tanpa pembedahan.

Antara kaedah rawatan untuk pesakit slip disc:

1. Physiotherapy 

Rawatan ini adalah sesi dengan pakar yang menunjukkan kaedah senaman yang betul untuk menguatkan otot. Ini termasuklah sesi rawatan menggunakan tuala panas pada bahagian sakit. 

2. Stereoid 

Untuk kesakitan biasa, suntikan stereoid dapat menguatkan otot belakang dan mengurangkan kesakitan 

3. Pembedahan 

Ini adalah langkah terakhir di mana bahagian tulang dan disc yang terkeluar akan dikikis. Untuk kes yang lebih serius, kepingan besi akan dimasukkan untuk menyokong tulang belakang

4. Pengambilan supplements

Seperti yang kita semua sedia maklum, pengambilan ubat dan steroid boleh memudaratkan kesihatan kita terutamanya untuk jangka masa panjang. Alternatif terbaik yang boleh di cuba adalah dengan mengamalkan supplement yang sesuai. Antara supplement yang perlu di amalkan adalah seperti berikut:


Advance Joint Health
  • Formulasi khas untuk sendi. Ia membantu memelihara ligamen (tisu penyambung) yang sihat, menyokong keselesaan sendi dan meningkatkan kesan kusyen.
  • Kesan nya boleh di rasai seawal 5 hari penggunaan dan disahkan secara klinikal.
Ostematrix
  • Sumber kalsium yang penting untuk kesihtan tulang, otot dan dan ligament.
  • Istimewanya Ostematrix ni kerana ia lengkap dengan magnesium dan Vitamin D. Magnesium membantu penyerapan kalsium dan membantu menguatkan tulang. Vitamin D bertindak merangsang penyerapan kalsium secara optimum.
Omega Guard
  • Mengurnagkan inflamasi atau radang pada sendi.
  • Ia jugak berindak sebagai pelincir pada sendi.
Vivix
  • Merupakan agen anti penuaan dimana ia menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko slip disc.
  • Ia bertindak menyokong kesihtan sendi dan kesihatan secara menyeluruh.
  • Ia memperbaiki sel sehingga peringkat DNA
Testimoni 1

Dah boleh main badminton lepas rasa ngilu dan sakit tualng belakang hilang


Testimoni 2

Pernah mencuba rawatan suntikan tetapi tak berkesan. Tapi, kini semakin pulih dan ceria dengan bantuan Shaklee


Testimoni 3

Slip disc kronik sembuh. Dah tak perlu MC memanjang


Bagi yang alami simptom-simptom slip dics ni, jangan biarkan ianya melarat sebab ada risiko membawa kepada lumpuh. Dapatkan rawatan segera untuk pulihkan masalah slip disc.

Boleh hubungi saya jika berminat untuk dapatkan rawatan alternatif dari Shaklee ni.

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Saturday, 27 August 2016

Bolehkah Kecutkan Cyst Dan Fibroid Tanpa Perlu Pembedahan Yang Mengerikan?


Assalamualaikum

Sejak kebelakangan in, penyakit cyst dan fibroid seperti sudah tidak asing lagi di kalangan wanita, tanpa mengira peringkat umur.

Kebanyakan wanita biasanya didiagnosa mengalami ovarian cyst atau fibroid bila mereka menjalani pemeriksaan ultrasound ketika menghadapi masalah kesuburan. Ada juga yang tiba-tiba mengalami senggugut dan sakit pinggang yang teruk. Apabila diperiksa, rupanya masalah cyst yang perlu dibedah segera. Itu yang pernah terjadi kepada kakak saya dulu, lama juga dah la, waktu tu dia masih belum berkahwin lagi.


Apa itu cyst sebenarnya?

Ovarian cysts adalah nama yang diberikan kepada cyst atau poket yang berisi lendir/air yang terjadi di dalam atau dipermukaan ovari.

Ia adalah kejadian yang kerap berlaku dan kebanyakan wanita sebenarnya tak sedar pun yang mereka ada cyst, sebab ia jarang memberikan simptom atau gejala.

Tanda-tanda anda mungkin mengalami cyst

Ia pada umumnya tidak memberikan sebarang gejala. Tetapi sekiranya ia terlalu besar anda mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut.

Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah:
  • Sakit perut 
  • Rasa perut penuh dan tak selesa 
  • Rasa berat pada ari-ari 
  • Sukar atau kerap kencing 
  • Sakit semasa hubungan seks 
  • Muntah dan loya 
Cyst punca sukar hamil?

Kehadiran ovarian cyst mungkin menunjukkan sistem peranakan yang bermasalah dan berkaitan dengan masalah ketidaksuburan anda. Ini adalah antara punca utama seseorang wanita sukar hamil.

Dan ovarian cyst ini juga boleh bertukar menjadi kanser ovari.

Bagaimana caranya merawat ovarian cyst

Apabila anda didiagnosa mengalami cyst atau fibroid, tidak semestinya anda perlu buat pembedahan. Selalunya doktor akan periksa dulu tahap ovarian cyst pesakit. Kalau berada pada tahap terkawal, doktor cuma akan monitor je. Tetapi, kalau semakin membesar dan bertambah serius, doktor akan cadangkan untuk membuang cyst melalui pembedahan. 

Masalah cyst ni, walaupun telah hilang, ada potensi untuk kembali berulang. Malah, ada juga yang walaupun dah buat pembedahan, terpaksa buat pembedahan untuk kali kedua dan ada juga yang terpaksa buang terus rahimnya akibat komplikasi yang serius.

Bagaimana supplements Shaklee boleh membantu anda yang mengalami cyst atau fibroid

Seperti yang kita semua tahu, kebanyakan penyakit yang jadi sekarang ni disebabkan oleh radikal bebas yang merosakkan sel-sel badan kita. Radikal bebas ni datangnya dari pemakanan, ubatan, pencemaran, bahan kimia yang kita gunakan, stress.. Begitu jugalah terjadinya cyst dan fibroid ni. Selain tu, antara faktor utama cyst dan fibroid ni juga adalah disebabkan hormon di dalam badan tidak seimbang.

Selain membantu cyst dan fibroid mengecut, supplements ini juga membantu menghalangnya untuk menjadi lebih serius sperti risiko kanser dan juga mengelakkannya berulang lagi.



Vitamin A (Carotomax), Vitamin C, Vitamin E merupakan vitamin antioksidan yang perlu untuk badan kita menentang radikal bebas dari terus menyerang dan merosakkan sel badan kita.

Vivix yang memang terkenal dengan keajaibannya, dirumuskan daripada anggur muscadine yang mengandungi antioksida yang sangat tinggi. Di mana ia dapat membantu memperbaiki sistem dalaman badan wanita. Juga membantu menghasilkan sel-sel tubuh yang sihat.

GLA Complex juga sangat membantu untuk masalah mereka yang mengalami masalah cyst dan fibroid. Mengandungi asid lemak Omega 6 iaitu GLA membentuk hormon prostaglandin untuk mengawal hormon-hormon di dalam badan.

Testimoni 1

Cyst  hilang dan hamil selepas 6 tahun menunggu


Testimoni 2

Dah boleh tidur lena apabila fibroid mengecut dari 7cm ke 3cm


Testimoni 3

Disahkan hamil selepas bebas kanser dan cyst


Gabungan supplements terbaik ni sangat membantu untuk merawat cyst dan fibroid. InsyaAllah dapat membantu elakkan sebarang pembedahan malah mengembalikan semula rasa kewanitaan itu dalam diri.

Apabila sistem peranakan sihat, seterusnya badan akan rasa lebih cergas dan sihat. Paling penting sangat membantu untuk mudah mengandung, mendapatkan zuriat.

Bagi anda yang menderita masalah cyst atau fibroid ni, boleh ikhtiar dengan rawatan alternatif supplements Shaklee ni.
Hubungi saya untuk dapatkan konsultasi.

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Thursday, 25 August 2016

Cara Hilangkan Migrain : Elak Buah Pinggang Rosak Akibat Bergantung Kepada Pain Killer


Migrain merupakan salah satu sebab kepada sakit kepala yang berulang. Ianya bukanlah satu penyakit yang kronik, tetapi serangan migrain ni sangat menyakitkan dan mengganggu aktiviti harian seseorang. Series sakit woo migrain ni, rasa macam nak hantuk-hantuk kepala kat dinding pun ada.

Serangan migrain mungkin jarang berlaku, contohnya sekali dalam beberapa bulan, atau kadang-kadang lebih kerap contohnya beberapa kali dalam seminggu.


Apa tanda-tanda serangan migrain
  • sakit kepala, rasa berdenyut pada sebelah kepala sahaja 
  • kadang-kadang sakit juga boleh dirasai pada kedua-dua belah kepala
  • merasa loya dan kadang-kadang muntah
  • tidak tahan dengan cahaya yang terang atau bunyi yang kuat
  • pergerakan kepala juga mungkin menyebabkan kesakitan bertambah
Punca migrain yang anda mungkin tak sedar
  • kesan dari alahan
  • silau akibat lampu yang terang
  • bunyi yang terlalu kuat
  • bau wangi yang terlalu kuat
  • tekanan fizikal dan emosi
  • stress
  • waktu tidur yang tidak teratur
  • merokok atau terdedah kepada asap rokok
  • makanan seperti coklat, keju, kopi, jeruk
Bagaimana nak hilangkan migrain yang menyakitkan

Migrain hanya boleh dikawal dengan mengenal pasti punca seperti di atas dan cuba elakkannya.

Namun, apabila serangan berlaku, pesakit migrain cuma akan diberi ubat tahan sakit atau pain killer, ubat tahan muntah dan sebagainya untuk mengawal kesakitan yang dihadapi. Bukan untuk menyembuhkan, tetapi cuma untuk mengawal kesakitan yang dihadapi ketika serangan migrain berlaku. Maksudnya, setiap kali kena migrain, setiap kali tu lah terpaksa ambil pain killer.

Seperti yang kita semua sedia maklum, pengambilan pain killer yang terlalu kerap juga merbahaya, sebab boleh merosakkan buah pinggang kita. Apabila buah pinggang rosak, pesakit terpaksa bergantung kepada dialisis untuk meneruskan kehidupan.

Memang ada kes sebegini tau, pesakit migrain yang akhirnya terpaksa bergantung kepada mesin dialisis seumur hidup.

Sanggupkah anda bergantung kepada mesin dialisis seumur hidup?

Kalau boleh taknak la sampai ke tahap macam tu sekali kan? Anda ada pilihan. 
Tak mahu menderita sakit migrain lagi? 
Tak mahu bergantung kepada ubat tahan sakit / pain killer lagi?

Pengambilan supplement semulajadi adalah langkah terbaik bagi mengatasi masalah migrain.

Bagaimana supplement Shaklee membantu mengatasi migrain

Ianya bukan ubat tapi supplement semulajadi yang dijamin selamat, tiada kesan berbahaya untuk kesihatan terutamanya buah pinggang anda. Selain membantu mengatasi migrain, supplement ni juga mempunyai banyak lagi manfaat lain untuk kesihatan badan kita secara menyeluruh.

Supplements Shaklee ni dah established worldwide, ujian demi ujian dah dibuat untuk pastikan ianya selamat dan berkualiti.
Yang penting semulajadi, tanpa bahan perasa, pewarna dan pengawet tiruan.


Testimoni 1

Tak perlu lagi bergantung kepada ubat yang banyak dan hidup lebih bahagia tanpa serangan migrain



Testimoni 2

Migrain hilang dalam masa 2 minggu setelah menderita sakit selama 6 tahun



Testimoni 3

Bagaikan 'magic' apabila sakit migrain yang ditanggung sekian lama hilang


- PN. YUSNITA MD DERIS -

"Assalammualaikum.

Nama saya Yusnita Md.Deris.Berumur 39 tahun.Berasal dari Melaka dan menetap Di Cyberjaya.
 
Tahun 2015 adalah tahun ke 5 sebenarnya saya mengenali Shaklee, saya betul-betul konsisten ambil Shaklee pada tahun 2012, bila migraine saya menyerang. Sebelum saya mula dengan Shaklee, saya dah puas makan ubat hospital semua ubat apa sahaja yang doktor bagi saya makan.
Tetapi migraine saya tetap tidak reda. Jika hilang pun..hanya seketika sahaja.
Bermula dengan Shaklee, bila ummi saya merangkap upline saya sekarang memperkenalkan vitamin untuk migraine. iaitu esp dan B complex. Bagi cuba dulu.Ummi kata barang sampai nanti terus minum.

Bagaikan magic.....
Barang sampai di tangan saya tidak lengah lagi...membancuh susu esp dan ambil B complex...saya niat jika ia membantu ..pulihkanlah aku........
Kuasa Allah swt.....
Mungkin saya tengah sakit....dan menahan sakit sekian lama.....bila saya minum susu esp dan B complex tu...dua hari saya rasa ringan sangat kepala.Bangun pagi pun senang...bukan apa...masa migraine saya x larat nak angkat kepala.
 
Alhamdulillah
Syukur pada mu Ya Allah...
Sehingga kini saya rasa sangat hebat dengan SHAKLEE.
Sekarang bukan sahaja esp dan B complex.....
Semua antara product Shaklee saya ambil.
Kerana saya tahu Shaklee TERBAIK ."

Ini hanya sedikit yang saya kongsi. Ada raaaamai lagi pengidap migrain yang berjaya mengurangkan kesakitan dengan supplement semulajadi Shaklee tanpa perlu telan apa-apa ubat. Alhamdulillah.

Jika anda juga menghadapi masalah yang sama, berikhtiar lah dengan supplement Shaklee. Jangan biarkan masalah migrain ni berlarutan sehingga mengganggu kehidupan seharian dan menjejaskan kesihatan anda.

Boleh hubungi saya untuk dapatkan kedua supplement ini.

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Rahsia Kurus Cepat Selepas Bersalin. Tak Risau Nak Mengandung Banyak Kali :)


Bila seseorang wanita mengandung, ada baaanyaaak sangat benda yang wanita tu akan mula risau. Paling risau, of course la takut nak bersalin tu.. yang tu jangan cakap la. Even dah ada anak sampai 5 pun, nak bersalin yang keenam tu pun sure akan rasa takut dan cuak.

Selain tu, antara benda yang paling ramai ibu risau adalah berat badan selepas bersalin. Maklumlah, dah mengembang 9 bulan, risau juga takut tak boleh kurus balik macam sebelum mengandung.

Seperti yang saya kongsikan dalam artikel sebelum ni, berat badan naik mendadak dan berlebihan semasa mengandung adalah salah satu punca ramai ibu sukar nak kurus selepas bersalin. Walaubagaimanapun, ramai juga ibu yang berat badan semasa hamil adalah normal, tetapi masih sukar untuk kurus selepas bersalin.

Rahsia kurus cepat selepas bersalin tanpa perlu diet melampau

Berikut saya kongsikan rahsia Puan Yaya, bagaimana beliau berjaya kurangkan berat badan selepas bersalin sebanyak 13kg hanya dalam masa sebulan!


Assalamualaikum.. Saya Yaya.. Ibu kpda sorg ank.. Sy nk buat testi sndri pasal Esp & Set Pantang Shaklee.. Mcm mana sy blh jatuh cinta & percaya dgn produk Shaklee ni..

Masa tahun 2013 sy baru tahu pasal kewujudan Shaklee ni.. So,sy pon Tanya dgn Kak Aziyana masa tu pasal esp.. Tujuan sy semata2 nakkan tenaga masa mengandung n masa bulan puasa.. Saya bli esp shja masa tu.. Sepanjang saya minum, sy rasa perubahan pada diri saya.. Dahla blh buat resipi sndri..mcm2 sy try buat,semua sedap.. X rasa lapar Sgt..mampu untuk buat kje lagi.. Tp masa tu sempat skjap je dlm bulan puasa sbb nk habis da..(Sbb masa tu x terfikir nk tambah lagi)

Lpas bersalin, saya beli full set berpantang Shaklee.. Tp masa tu brg dpt lambat..da seminggu lbih bersalin baru dapat set Shaklee.. 100% mkn Shaklee shja..x mkn Jamu pon sbb masa tu baby sy kne kuning.. Nak cite pasal kuning baby ni, anak sy masa hari ke-3 camtu kne kuning. Sy x blh mkn Jamu, sbb panas. Mak sy suh minum air susu kambing yg piau tu ok..fuh! Kembang jgk la nk menelannya..sy kne minum air pegaga..mcm2 la kene mkn..tp kuning baby ttap x turun..😥.. Bila Shaklee smpi je terus sy x minum semua tu sbb loya tekak nk telan dah..

Sy mkn je Shaklee, next appt MasyaAllah..tekjut sy terus turun mendadak..doc kata tak payah amik darah da.. Doc Tanya sy mkn ape, sy ckp mkn Shaklee..die kata oooo..gud2! Teruskan mkn! 😀 Syukur Alhamdullilah..klu x sedih saya tgk tgn baby yg kecik tu kne amik darah.. Dah la payah nk Cari urat.. Hmm..
Lpas tu, part sy pulak Alhamdulillah nak membuang tersgt la mudah.. Lega je..

Hihi..rahim cepat kecut, luka Alhamdulillah cepat baik.. Dan yg ketaranya kulit sy masa mngandung jd hitam disesetngah tmpat terus hilang..jd sekata dah..smpi adik Ipar dok tnya2 mkn ape..hihi.. Kuku jd kilat n pink2 gitu..rmbut kurang gugur, badan rasa bertenaga, x lesu la.. Susu badan Alhamdulillah melimpah ruah.. Kdang tu asik kne tukar baju je.. Ermm...

Dan yg paling2 sy suka berat badan sy turun .. Padahal sy mkn jgk nasi..mngkin sbb pembuangan toksin yg lancar.. So,berat badan sy maintain. Bila 1st time cek Kat klinik, nurse tu smpi suruh saya timbang lg skali die nk tgk..sbb turun bnyak.. Smpi die kata, klu camni die pon nk mngandung lg..xyah risau Katanya..hihi..

Bila da Ada pngalaman sndri mcm ni kan, kita x takut nk share dgn org lain..dalaman yg pling penting untuk kita jaga.. Alhamdulillah skrang da 34 minggu..da siap da beli set Shaklee awal2... ESP beli lebih untuk minum waktu pregnant ni..HB ok..normal..11 ke atas..semua ok..

Alhamdulillah..

 Nak cantik dan maintain semasa hamil >> KLIK SINI

Nak cantik dan kurus selepas bersalin >> KLIK SINI

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Cara Elak Berat Badan Naik Mendadak Semasa Mengandung


Pertama sekali, apabila hamil, ibu perlu menerima hakikat bahawa bentuk badan akan berubah dan berat badan akan bertambah. Ia adalah sesuatu yang normal, takde apa yang perlu dirisaukan.

Cuma, kalau berat badan naik secara mendadak dan berlebihan ketika hamil, yang itu ibu perlu ambil perhatian. 

Berapa berat badan normal ibu mengandung?

Ramai yang terlepas pandang dan tidak tahu apakah berat normal ibu mengandung. Naik berapa banyak yang dianggap normal?

Secara umumnya, boleh refer jadual ni untuk tahu anggaran kasar berat badan normal ibu mengandung:



Kenapa perlu elakkan berat badan naik mendadak dan berlebihan

Ibu yang hamil perlukan penjagaan pemakanan yang seimbang supaya berat badan tidak naik mendadak kerana ia akan meningkatkan risiko dan komplikasi yang serius seperti:
  • kencing manis ketika hamil
  • darah tinggi 
Keadaan ini tidak boleh dipandang remeh sebab ia akan membahayakan ibu dan juga bayi dalam kandungan. So, jangan ambil mudah ya.

Selain risiko komplikasi ni, berat badan yang naik berlebihan ketika hamil juga akan menyebabkan ibu lebih sukar untuk kembali kurus dan langsing selepas bersalin nanti.

3 punca utama berat badan naik mendadak semasa mengandung

1. Mengidam

Normal bagi ibu mengandung yang mengidam. Bila dah datang mood mengidam, semua benda nak makan tak kira ianya berkhasiat ataupun tidak. Bila dah mengidam, selera makin bertambah dan makan berlebihan dari yang sepatutnya.

2. Makan untuk dua orang

Bila dah hamil, biasanya kita makan terlalu banyak sebab kita percaya yang kita kena makan untuk dua orang sedangkan bayi cuma memerlukan 100 kalori/kilogram sehari. Tetapi si ibu sebaliknya makan 3000-4000 kalori sehari dan itu yang menyebabkan berat badan naik mendadak.

3. Makanan dan minuman manis

Ada dikalangan ibu hamil gemar makan makanan yang manis dan mengambil minuman yang manis. Apabila gula berlebihan, ia akan menyebabkan berat badan naik secara mendadak dan menyebabkan kegemukan yang terlampau.

Cara terbaik untuk elak berat badan naik mendadak semasa mengandung

1. Jaga pemakanan

Makan dengan sederhana. Elakkan makanan atau minuman yang tinggi kandungan lemak atau gulanya seperti biskut, kek atau minuman berkabonat. Walau bagaimanapun, tak salah kalau nak ambil sekali-sekala dalam jumlah yang kecil. Dan ingat, tak perlu makan untuk dua orang. 


2. Senaman

Senaman waktu tengah mengandung, boleh ke? Boleh. Tak payah la yang berat-berat sampai pergi gym tu. Senaman ringan je. Ataupun, aktifkan diri pun dah cukup bagus, contoh macam buat kerja-kerja rumah mop lantai ke, cuci bilik air ke. Tapi hati-hati juga yer.


3. Vitamin

Selain jaga pemakanan, pengambilan vitamin yang perlu untuk ibu hamil pun sangat penting, untuk ibu dan juga perkembangan bayi yang sihat.

Rahsia ibu anak dua yang kekal cantik semasa hamil dan kembali kurus selepas bersalin dengan cepat, malah lebih kurus dari sebelum mengandung!



BERAT SENANG TURUN SELEPAS BERSALIN

Assalamualaikum . Saya Ainul Mustafa ibu kepada 2 orang cahaya mata. Saya ingin berkongsi pengalaman saya makan set hamil dan berpantang Shaklee

Semasa melahirkan anak pertama, saya belum berjumpa Shaklee. Sepanjang hamil berat naik 13kg dan selepas habis berpantang 44 hari berat hanya turun 9kg.

Anak pertama saya sudah 1 tahun pun berat saya susah sangat nak turun. Pelbagai cara , product saya guna tetapi hasilnya kurang berjaya malah akibatnya berat makin naik dan susu ibu makin berkurang

Semasa hamil anak ke dua, saya makan set Hamil Shaklee secara konsistent. Alhamdulillah sepanjang hamil tiada masalah dan berat naik 5kg sahaja sepanjang hamil. Tetapi berat anak kedua lebih dari anak pertama

Dalam tempoh berpantang juga, saya hanya mengambil set berpantang Shaklee. Susu banyak, luka cepat sembuh dan anak saya yang kena jaundice pun cepat pulih.

Paling best sekali, seminggu berpantang berat saya sudah hilang 8kg, Naik 5kg turun 8kg. Habis sahaja berpantang berat saya makin turun malah lebih kurus dari sebelum hamil

Sekarang anak sudah 1 tahun pun berat masih boleh lagi maintain, susu pun masih meriah.

Set hamil dan berpantang yang menjadi pojaan ramai wanita sekarang.

 Nak cantik dan maintain semasa hamil >> KLIK SINI

Nak cantik dan kurus selepas bersalin >> KLIK SINI

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit
 

Tuesday, 23 August 2016

Cara Sembuhkan Kayap Dengan Berkesan Supaya Tiada Komplikasi Serius


Kayap juga dikenali sebagai herpes zoster dalam istilah perubatan. Ianya sejenis penyakit kulit dan saraf yang disebabkan oleh jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV).

Risiko-risiko utama penyakit ini adalah:
  1. Umur yang semakin meningkat di mana ketahanan sistem imun berkurangan
  2. Kelemahan sistem imun (pertahanan badan) kerana pelbagai sebab seperti jangkitan kuman dan kesan ubat-ubatan
Tanda-tanda Kayap

Kayap selalunya menyebabkan keradangan satu urat saraf pada satu bahagian badan sahaja. Ia lazimnya melibatkan bahagian dada dan muka.

Tanda terawal penyakit ini adalah:
  • rasa sakit
  • kebas 
  • panas di bahagian urat saraf yang terlibat
  • demam
  • keletihan 
  • sakit kepala
Simptom-simptom ni dialami sebelum tanda-tanda kulit timbul. Ia lazimnya dialami oleh 80% pesakit. Ia akan berterusan untuk 3 hingga 5 hari.

Pada bahagian urat saraf yang terlibat, tanda pertama adalah:
  • tompok-tompok kemerahan yang menyakitkan
  • Selepas 1 hingga 2 hari, timbul gelembong-gelembong air yang kecil. Air di dalam gelembong-gelembong tersebut berwarna kekuningan
  • Dua hari kemudian, air tersebut akan menjadi semakin keruh dan akhirnya gelembong-gelembong tersebut akan kering. 
  • Kulit kering tersebut akan jatuh dengan sendiri dalam masa 1 hingga 2 minggu yang berikutnya.
Bahaya Dan Risiko Kayap

Kayap yang tidak dirawat boleh mengakibatkan komplikasi yang serius

Kesan jangka panjang kayap dan komplikasi yang berkaitan dengannya boleh menjejaskan kehidupan harian pesakit. Antaranya seperti:
  • jangkitan kuman bakteria pada kulit
  • neuralgia pascaherpes (PHN), iaitu kesakitan saraf jangka panjang
  • komplikasi mata (keradangan mata dan menjadi buta) 
  • komplikasi urat saraf (keradangan urat saraf dan saraf tunjang)
  • komplikasi kepada mata termasuk menjadi buta dan kepada saraf muka menyebabkan paralisis otot-otot muka 
  • keradangan organ dalaman termasuk otak, jantung, paru-paru and usus
  • parut
  • murung, resah dan emosi terganggu
Bagaimana Shaklee Membantu Merawat Kayap

Gabungan Vivix dan Nutriferon akan membuatkan sistem imun badan semakin meningkat dan ia bertindak membantu memulihkan pesakit kayap dengan cepat. Nutriferon sendiri adalah imune booster dan sangat perlu bagi memulihkan penyakit kayap. Manakala Vivix juga membantu mengatasi simptom-simptom sakit saraf atau keradangan yang di alami pleh pesakit kayap, merawat sel-sel badan hingga tahap DNA.


Selain itu, untuk mempercepatkan lagi proses nak hilangkan parut dengan cepat, pesakit juga digalakkan untuk mengambil Vitamin C, Vitamin E  dan ESP.

Rawatan menggunakan supplemen semulajadi ini adalah usaha untuk menyembuhkan penyakit ini, mengelakkan komplikasi yang serius dan menghalangnya dari menyerang semula dalam jangka masa panjang.

Seksa woo kalau kena penyakit kayap ni. Ia bukan sahaja menyerang fizikal dan menjejaskan kehidupan seharian pesakit, malah menyebabkan psikologi pesakit terganggu. Rasa rendah diri dan malu untuk berdepan dengan orang ramai.

Testimoni 1

Sakit saraf macam disebat-sebat akibat kayap hilang sepenuhnya


Testimoni 2

Diserang kayap separuh muka sehingga jejaskan mata akhirnya sembuh sepenuhnya tanpa parut atau komplikasi serius


"Tragedi diserang penyakit kayap. kene tang muke plak tu. Habis separuh muke sebelah kanan melepuh2. Masuk Wad 5 hari sebab effect pada mata jugak.

Alhamdulillah, berkat kuat semangat nak sembuh dan tak henti consume ubat & supplement Shaklee, kayap-kayap tersebut bertempiaran lari meninggalkan muke.."

Alhamdulillah berkat ikhtiar dengan Shaklee. So bagi mereka yang ada penyakit kayap, jangan biarkan ia berlarutan sebab kayap boleh merebak dan akhirnya mendapat komplikasi yang serius.

Bila sakit jangan risau, YAKIN PADA ALLAH. Sebab setiap sesuatu tu datang dari Allah. Bila dah cukup time, Allah akan ambil balik yang didatangkan tu. Kayap ni die bagi, then bile dah USAHA dan YAKIN PADA DIA akan sembuhkan, dia ambil balik kayap tu. FAITH IS EVERYTHING! 

Bagi yang ingin mencuba ikhtiar dengan supplements Shaklee, boleh hubungi saya ya.

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

5 Rahsia Lisa Surihani Kurangkan Berat Badan Selepas Bersalin. Turun 11kg!


Nak kurangkan berat badan selepas bersalin, bukannya mudah bagi kebanyakan ibu, tetapi bukan juga mustahil. Kita yang orang-orang biasa ni pun beriya nak kurus selepas bersalin, lagi lah kalau artis yang jadi perhatian ramai tu.

Siapa tak kenal Lisa Surihani kan. Baru-baru ni, dia ada berkongsi tips beliau kembali kurus sekarang.

Kalau kita tengok sebelum ni, waktu baru-baru Lisa Surihani bersalin dulu tu, boleh dikatakan dia agak chubby juga, tapi macam biasa la tetap comel dan cantik. Menurut Lisa dia tidak pernah berputus asa walaupun berat badannya tidak turun selepas tempoh berpantang.

Namun selepas beberapa bulan amalkan gaya hidup sihat, ibu kepada Yahaira Leanne ni berjaya menurunkan berat badannya sebanyak 11 kilogram.

Hasilnya berat badan Lisa kini turun ke 53 kg berbanding 64 kg sebelum ini.


Nak tau tak apa rahsia Lisa. Jom kita baca

5 Rahsia Lisa Surihani Kurangkan Berat Badan Selepas Bersalin

1. Kawal Hidangan

Kawal hidangan bermaksud kita boleh makan apa yang kita nak makan, tetapi dalam hidangan yang sedikit. Sebagai contoh, dalam satu pinggan itu setengah daripadanya adalah sayur, suku daripadanya karbohidrat, suku lagi protein. Jadi saya masih boleh makan apa yang saya nak dan kita boleh belajar sejauh mana 'hunger level' kita. Kalau masih nak makan makanan yang kita suka tetapi tinggi kalori, ambillah dalam jumlah yang sedikit.

2. Makan buah sebelum makan

Buah penting untuk di makan dalam makanan harian tetapi tips saya ialah, makanlah buah sebelum anda makan nasi. Budaya kita makan buah selepas makan nasi. Itu sebenarnya tidak betul.

3. Senaman

Saya akui tidak pernah bersenam sebelum ini. Malah selepas berpantang saya hanya diet dan kawal pemakanan sahaja. Jadi penurunan berat badan saya tidak begitu ketara.

Jadi saya nekad dan mula bersenam disamping mengamalkan pemakanan sihat. Saya terkejut kerana berat badan turun mendadak. Bila mula bersenam badan rasa 'sedap' dan tak tahu kenapa saya semakin seronok bersenam dan telah menjadikannya rutin.

Sekarang saya dah tak kisah dengan berat tetapi masih bersenam kerana sudah jatuh cinta dengan aktiviti ini.

4. Air

Apabila mengamalkan makan dengan jumlah hidangan yang sedikit, saya akui mudah berasa lapar. Tapi saya mendapat satu tips ini, iaitu untuk mengetahui kita benar-benar lapar atau tidak selepas makan, saya akan minum segelas air. Jika selepas minum masih berasa lapar, itu bermakna kita masih perlukan makanan lagi tetapi jika sebaliknya, ia adalah sebahagian daripada hormone trick wanita sahaja.

5. Supplement

Saya ambil supplement yang asas dan simple sahaja iaitu multivitamin dan B Complex kerana saya rasa badan kita memang memerlukannya.

Credit

Monday, 22 August 2016

Anak-anak Selalu Bergaduh, Apa Puncanya? 7 Tips Yang Ibu Boleh Amalkan Untuk Tangani


Memang memeningkan kepala kan bila anak-anak bergaduh ni. Bila anak-anak bergaduh ni, biasanya kita sendiri pun akan jadi stress. Tu yang buatkan kita jadi kita cepat naik darah dan marah-marah tu. Mana dengan penat kerja dan buat kerja rumah lagi kan.

Sekarang bila dah ada anak-anak ni, barulah faham macam mana perasaan mak dengan ayah kita dulu. Kita dulu-dulu pun kalau tak bercakaran dengan adik-beradik tu tak sah la kan. Saya ingat lagi, saya dulu kalau bergaduh suka menjerit-jerit. Nangis pun menjerit-jerit. Sekarang ni, anak saya yang sulung kakak Aina, rasa macam sepesen ja perangai bab menjerit2 ni. Yang si adiknya Irfan pula suka kacau si kakak, saja je nak bagi kakak nangis. Adehh.. sungguh menguji tahap kesabaran.

Adik-beradik bergaduh ni, common la kan, nature of sibling.
Tapi, ada juga sebab-sebab lain yang buatkan anak-anak selalu bergaduh ni, yang kita sebagai ibu bapa perlu ambil berat.


4 Sebab Utama Anak-anak Selalu Bergaduh

1. Rasa kurang disayangi. Oleh itu mungkin timbul dengki.

2. Sering dibanding-bandingkan dengan sesaorang. Oleh itu dia mungkin ‘retaliate’ atau memberontak. Lantaran berkelahi dengan orang yang dibanding tadi.

3. Sering menyaksikan perkelahian, dan menyangka itulah caranya berinteraksi di dalam keluarga itu.

4. Sekadar mahu mengekpresi perasaannya.

Walau apapun sebabnya, persoalannya bagaimana hendak membuat mereka kurang bergaduh.
Langsung tak bergaduh tu tak mungkin la adik-beradik ni. Tapi yang penting, kita sebagai ibu bapa boleh cuba tangani dan kurangkan.

7 Tips Tangani Anak-anak Suka Bergaduh

1. Adil dan sayang sama rata

Sering luahkan perasaan kasih anda kepada anak-anak dan biar nampak sama rata.

2. Jangan suka membandingkan anak-anak

Berhenti membanding-bandingkan mereka. Setiap anak ada keistimewaannya. Apa yang hendak kita nampakkan ialah keistimewaan mereka. Bila mereka merasakan mereka dikasih, mereka akan kurang melakukan perkara yang menjengkelkan. Namun, dalam bab ini juga ada perkara yang perlu kita timbangkan. Jangan pula demi untuk menunjuk sayang, kita membenarkan anak-anak memperkudakan kita.

3. Jangan bertengkar depan anak-anak

Elakkan bertengkar suami isteri di hadapan anak-anak. Mereka pasti akan mengikutnya.

4. Beri perhatian

Jika mereka sekadar mahu didengari dan mahu mengekpresi diri,  berilah telinga anda dan dengar luahan hati mereka. Jika mereka merasakan mereka diberi perhatian, maka kuranglah mereka hendak bertekak.

5. Puji anak-anak

Bila mereka baik dan tidak berkelahi, puji mereka dan katakan anda suka perangai mereka yang seperti itu.

6. Kuasa doa

Bila anak-anak sedang hangat berkelahi, leraikan dan usap kepala mereka sambil membaca ayat Al-Quran atau doa.

7. Bisikkan ke telinga anak-anak semasa tidur

Semasa mereka tidur, bisikan ke telinga mereka, bahawa mereka suka bermain dan bersama adik-beradik baik-baik.
Jangan pula kata,
"Jangan bergaduh selalu"
Kata kuncinya bergaduh. Sebaliknya, kata begini;
“Kakak suka berbaik-baik sesama adik-beradik. Kakak sayang adik-beradik.” 
Ini adalah memprogram minda di bawah sedar mereka.

Semoga perkongsian ni membantu ibu-ibu di luar sana.
Semoga bermanfaat :)