Friday, 25 January 2013

Tip Kecantikan : Jenis-jenis Jerawat dan Puncanya

Acne vulgaris (atau jerawat) adalah penyakit kulit yang umum , dikenali dengan keadaan kulit yang kemerah-merahan dan bersisik, berbintik hitam atau putih (black/whiteheads), bengkak (jerawat batu dan bernanah) berserta luka pada kulit yang menyebabkan parut terhasil. Jerawat terhasil bukan sahaja pada kawasan kulit muka, malahan di bahagian atas dada, dan belakang badan. Selain parut, kesan utama jerawat ini mempengaruhi psikologi manusia, seperti hilang keyakinan diri, malu dan kemurungan. Liputan media yang sering mengaitkan faktor cantik memberi tekanan emosi dan perasaan kepada magsa jerawat.

Antara faktor penyebab jerawat yang dikenalpasti melalu kajian termasuklah perubahan hormon, stress, makanan, pecemaran, produk makeup & penjagaan kulit dan ubat-ubatan.

Nak tau tak jenis-jenis jerawat yang biasanya tumbuh di wajah kita?

JOM KLIK SINI

4 comments:

Kakzakie said...

Kalau kakak bila nak period adalah dia muncul. Anak sulung kakak pulak sebab sinus so kalau lalai makan pil mudahlah jerawat timbul..

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah, kulit muka bukan jenis ada jerawat tapi kalau strees sekarang ni timbul juga....

Siti Hajar said...

Kakzakie

saya pun sama kak. time period mula la jerawat bertenggek. bila makan VCO, Alhamdulillah dah boleh control

Siti Hajar said...

Qhaifa Nur
bestnya kalau jenis kulit yang takde jerawat ni kan. jeles2:)