Tuesday, 16 August 2011

Cara control anak time shopping

sepanjang bulan puasa ni, every weekend kitorang dah plan akan balik berbuka kat kampung. so, last weekend turn rumah in laws aku pulak.

sebelum balik tu, kitorang singgah Carrefour dulu beli stock untuk simpan kat rumah and beli barang2 sikit bawa balik rumah in laws. bila shopping nyopping ngan anak2 yang tengah membesar excited nak explore sana sini nih, memang sangat mencabar dan menguji tahap kesabaran, nak2 bulan puasa nih.

so, untuk mengelakkan dari kurang pahala puasa dan kurang tenaga di bulan puasa nih, si ayah dan si mama harusla bijak menangani anak2 di shopping complex. cara aku senang jer, dan Alhamdulillah setakat ni berkesan kat anak2 aku.

 
First - letakkan anak2 di dalam trolley. penat dooohh nak kejo anak dalam shopping complex
Second - bawak makanan. if tak bawak, cepat2 gi section makanan, macam aku, kitorang selalu g bakery

kalau boleh makanan biar versatile. barula boleh lama2 sikit shopping.
kali ni Qistina and Irfan try sushi yang ada telur tu

masaaaammmmm:) sampai berkerut-kerut muka Irfan
so, dengan cara di atas, dapatla ayah ngan mama shopping dengan aman dan tenteram.
sekian tips untuk hari nih.
korang lak, camne korang control anak korang kat shopping complex. bolela share kat sini

43 comments:

Adlin✿Kyra♥Kyreen Moms✿ said...

kalau anak2 i..emmmm letih si kecik xnak dok dlm stroller x padan baru nk masuk 3bulan, si kakak lak dia yg pandai2 pilih barang masukkan dlm trolly, kalau bab soping baju dia paling suka..

MrS. F!zA said...

hihihi betul3x..xde la letih nk mngjar kan..umpan ngn makanan je bila duk lam troli tu..

PinKy MoMMa said...

kena bawa bantai busuk dia skali baru dia senyap hehehe :)

t e m b u m e said...

takde anak lagi. hahahha. takpe. kena masuk dlm list untuk 10 thn akan dtg. hehee

Semut Senyum said...

bagus jugak idea tu... buat bekalan ilmu cik semut masa akan datang..terima kasih cik jatt

LYAfrina said...

huhuhu..petua ni xleh gna pakai kat asya, sbb sejak kecik dia mmg x suka duk dlm stoller & trolley ni.. mak merayap j...

dan makan lak..lagi ssh..sya bkn jnis pmakan.. nk bg mkn pon ssh y amat... adoi....

Nisa said...

Nice tips! tp xde anak lagi :) hehee.

...sWeeT uMi... said...

aahhh btul tu, umi pun wat cara yg sama, br senang nak shopping semua...eh eh tergelak umi tgk irfan tu hehehehe...tp still comei kihkihkih

mamaNoriz said...

hahaha, betul2x...

tapi mcm hero sya ni...dia cepat2 mkn pastu tetap nk turun troli dan lari sana-sini...adehhhh

wahida idris said...

alolo. comel la anak sis ni :)

CIK JATT said...

jenuh la yer, asyik nak kena dukung jer la eh.
seb baik ada assistant tolong amik2 barang:)

CIK JATT said...

tu la pasal fiza. tak sanggup mak. tenaga budak2 ni lebih sikit

CIK JATT said...

siap bantal busuk tu pinky momma. si kecik 2 orang ni takde bantal busuk. kalau tak, ada harapan mengangkut gak

CIK JATT said...

tembume. takpe, ready awal2. mana tau kang terkawen awal ker. boleh praktik. hehe

CIK JATT said...

semut senyum. penuhkan ilmu di dada, nanti dah kawen senang:)

CIK JATT said...

tu sebab lya maintain slim jer tu. terpaksa kejar asya sana sini. ada gak baiknya tuh:)

CIK JATT said...

nisa. takpe2, kutip ilmu untuk masa akan datang. nanti senang nak handle

CIK JATT said...

senang sikit kan umi. kalau tak, memang tak terhandle budak2 nih. pantang lepas jer nih:)
Irfan ni memang funny. macam2 gelagat dia

CIK JATT said...

kena bawa or beli macam2 jenis la macam tu mamanoriz. saya selalunya sedaya upaya carik macam2 bagi diorang, lepas satu, satu. hehehe

CIK JATT said...

thanks wahida. ikut sapela agaknya tu eh. hik hik

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

ok jugak tips nie. TAPI...jgn msk kawasan zon larangan iaitu tempat menan. kalau dah msk zon tue alamatnye segala tips² tadi x leh diterima pakai lagi. hehehehe..

p/s: tq wish besday kina.

zOeY zAu YaH said...

ha kan? sng gitu nk soping haha..

~ yus ~ said...

kak yus kalau ikut cara ni tak menjadi....huhu

kaizen said...

mmg berkesan.. sbb dulu time adik yg bongsu tu umo 5-6 taun pon buat cmtu lg.. hehehe

Mama Likha said...

kt shopping complex blh control lagi, kat kedai makan yg lingkup meja makan tu ! huhuhu

Kyra said...

bagus2 nak try juga la nanti nak p sopin ni...
nampak cam bebudak lepas skul
tapi dah ber anak 2 dah kamoo..
awet muda
allready follow u ok..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tera umur anak u boley la gini
anak ai dah besar pow suka lari sana ni...troli besar gini kat jpn jarang jmpa maybe org jpn x shopping giler2 mcm org kiter buat kot ngeee

Finaz Jaafar said...

huhu..baik ek anak akak..rasuahkan cenggini da dduk diam..hehehe..

eh sdp la tgk sushi tu..teheeee=)

e.l.i.z.@ said...

anak² eli mmg offer diri nk duk dlm troli ekekke tp bila lalu tempat toys, terus offer diri nk turun

kg awk kt mana?

LiLy @ MumMyQiStInA said...

klu Qis kejap jer dia nk duduk kat dlm troli tu..bila dh bosan minta kuar..dia plak yg tolak troli tu...kdng2..mmg ktorg x terkawal..aktif agt..suka berlari2 kat mall tu..

sifu im said...

haha tektik berkesan tu letak anak lam troli..phtu jauhkan ngn rak2 makanan seperti coklat..kot2 t diorang senang nk capai hehe

CIK JATT said...

hahaha.. kina. betul2. kawasan main2 harus dielakkan. if nampak jer tempat tu, cara apa pun tak boleh pakai dah:)

CIK JATT said...

tu la zoey. nanti dah ada anak2 taula camne seksanya nak shopping ngan diorang:)

CIK JATT said...

ye ke kak yus. habis kak yus wat camne

CIK JATT said...

kaizen. janji diorang mau duduk dalam tu kan. if tak mau duduk tu yang susah tu

CIK JATT said...

hehehe.mama likha. betul2. habisla berterabur kat atas meja, bawah meja. makan pun kena cepat2. ada masa ok, ada masa tak ok. ikut mood diorang la

CIK JATT said...

kyra. try2. mana tau berkesan. senang hidup:)
nampak muda sebab mata sepet kut. hehe

CIK JATT said...

tu la ayu. anak besar nanti kena pk cara lain pulak.
kat sana diorang shopping sikit2 kut

CIK JATT said...

anak2 akak suka makan finaz. nak2yang si kecik tu. semua ON:)

CIK JATT said...

hehehe eli. bila yang offer turun tu yang seram sikit tu.
kampung saya kat kedah. in laws lak kat junjung

CIK JATT said...

part lari2 yang tak tahan tu lily kan. tu yang saya seboleh-bolehnya tak kasi diorang turun. if turun, selaaamat..

CIK JATT said...

belajar sifu im, belajar. senang untuk masa depan. hehehe

amna said...

huhu.. bagus cara ni. banyak parent yg gunakan teknik ni. selalu nmpk kalau p tesco/giant :D