Tuesday, 2 August 2011

Terkenang zaman berpuasa kat negara orang....

tiap kali Ramadhan menjelma, teringat aku zaman study dulu, berpuasa dan beraya kat negara orang. first year tu memang tangkap syahdu habis la. maunya tak syahdu, kalau kat mesia, ada family, mak masak best2. ada bazaar Ramadhan. boleh makan apa jer, tunjuk sana, tunjuk sini, hulur duit:)

tapi bila dah lama2 kat sana tu, rasa seronok la pulak. masak ramai2, pehtu berbuka ramai2. bila ada peluang, terawikh sama2. time tu, semua pakat dok godek internet carik resepi. kuarla segala macam makanan ala2 kat bazaar Ramadhan gak, macam murtabak, ayam percik, roti jala, roti john, sate, nasi tomato,......ish, macam2 la lagi. sampai esok pun tak habih kalau aku listkan kat sini. tu belum masuk bab kuih muih lagi tu. dari tak pernah masuk dapur, terus transform jadik macam chef. selalunya budak lakila, sebab diorang ni nafsu makan membuak2, so kena pandai2 la if tak mau kempunan.

time tu pulak, selalunya bulan posa time nak dekat winter, takpun memang time winter. winter ni kan siang dia sekejap jer, tup2 dah masuk maghrib. dah boleh makan:) kadang2 tu terpaksa makan coklat dulu kat dalam class, sebab class tak habis lagi. puasa pun tak rasa letih sangat. dahla sejuk kan.

i really really miss those moments. and really really miss my friends.
sekarang semua dah ada family and carrier masing2. lama giler tak jumpa. seb baik ada fesbuk, bole gakla sembang2 kat situ... (errkkk, apa kaitan ngan entry nih)

aku (posing macam bagus kat depan sekali) ngan budak2 pompuan batch aku
time ni tgh jakun and joli katak lagi, baru sampai kat Germany. tak start masuk u masing2 lagi time nih...

bergambar kenangan ngan bebudak batch aku sebelum dipisahkan ke u masing2..

16 comments:

LYAfrina said...

bestnyer..ada pgalaman bpuasa di negara org...

Cik Syeeda Sobbihi said...

best la tgk cik jatt kt negara org.. germany lak tu..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Owh from uni German ek
Mesti pandai ckp German ni...sugoi
Mmg sayu lebey kan dok tempat org ni (>人<;)

LuN@_aiDi said...

Skang neh turn kteorg lak cik jatt^^ cedey xleh p pasar ramadhan! hahhahah btw selamat menjalani ibadah puasa yea(=

mama tisya said...

best merasa berpuasa di rantauan tp tu la cuma beza ngan msia bole mkn mcm2 nk2 yg mak masak kn

::NureeN:: said...

dpt jgk merasa d perantauan.. mmg kenangan x dpt dlupakan nih.. ;)

sifu im said...

a'ah..mmg best pose negara orang..aku tym stdy dulu pon best pose kt overc walaupon fmly xde di sisi..tapi teman penggantin penyeri

CIK JATT said...

Alhamdulillah. bolela merasa lya:)

CIK JATT said...

rezeki syeeda. mana tau bila2 syeeda pun ada peluang:)

CIK JATT said...

bole tu bole lady yu. tapi grammar berterabur la. hehehe
sayu kan, seb baik kawan2 ramai

CIK JATT said...

luna. jangan sedih2 kay. tryla masak best2, confirm lagi sedap drpd bazaar ramadhan tu:)

CIK JATT said...

tu la mama tisya. rindu gak kadang2, tapi terpaksa tabahkan hati...

CIK JATT said...

haah nureen. pengalaman yang memang tak bole lupa. rasa macam nak lalui balik semua tu. best

CIK JATT said...

sifu im study mana dulu. mesti dah pro bab masak2 nih

Sufy said...

akak ni ibu yg cantik la iras2 sabahan people...:) mesti best dapat blaja kat oversea kn..teringin sgt tpi xde rezeki plak..xpela..btw, kim slm kat anak2 yg comel eh..

Cik Rose Cute said...

bestnya dapat peluang belajar kat luar....ada winter lagi..hihihi