Monday, 6 April 2015

Sarapan Untuk Diet Yang Mudah, Jimat dan Mengenyangkan


Assalamualaikum & Hi semua... :)

Entry kali ni, saya nak mulakan dengan satu soalan yang sangat penting untuk korang, tak kisahlah yang tengah diet kuruskan badan atau tidak.

Cuba recall balik, tadi pagi ada ambil breakfast tak?

Selalunya orang yang tidak mengambil sarapan menyangka mereka mudah menguruskan berat badan tetapi sebenarnya ada beberapa keburukan.

Kesan Buruk Tidak Mengambil Sarapan Pagi

1. Metabolisma badan drop/menurun

Keburukan paling utama adalah metobolisme badan akan menurun kerana badan yang tidak mendapat tenaga pada waktu pagi akan cuba untuk menyimpan tenaga simpanan dengan mengurangkan metobolisme.
Produktiviti akan berkurangan dan rasa cepat penat kerana pembakaran kalori kurang berbanding jika mengambil sarapan,” katanya.

2. Nafsu makan besar

Keburukan kedua, apabila waktu semakin tengah hari, nafsu semakin bergelora kerana tersangat lapar dan mungkin makan lebih banyak daripada sepatutnya. Ia juga mendorong kita membuat pilihan kurang baik mengikut selera dan nafsu semata-mata.

Tips Sarapan Pagi

Ok, bagi korang yang bersarapan tu pulak, pukul berapa korang makan tu?
Dan lagi satu, makanan apa yang korang ambil untuk sarapan tu?
Dua point yang sangat penting juga ni.

1) Makan sarapan pagi secepat mungkin!
  • jangan tunggu tiba di pejabat baru nak makan sarapan
  • alas perut di rumah terlebih dahulu untuk elak nafsu makan yang bergelora apabila tiba di pejabat
  • tapi sibuk pagi-pagi? Cari makanan yang cepat, mudah dan ada sumber protein dan fiber (serat) yang bantu mengenyangkan
  • lepas tu nak makan di pejabat pun, tak lah lapar sangat


2. Ambil makanan yang berkhasiat dan seimbang

Sarapan tidak penting berdasarkan jenis makanan kerana apa yang penting adalah kandungan khasiatnya.
Setiap pemakanan tidak kira sarapan, makan tengah hari atau makan malam, juga kudapan seboleh-bolehnya perlu seimbang. Dapatkan sumber karbohidrat yang berserat dan juga sumber protein yang baik.
Contoh menu sarapan popular yang mudah, ringkas dan berkhasiat
  • roti bakar dan mentega kacang
  • telur separuh masak
  • emping jagung dan susu rendah lemak
  • sandwich tuna
  • biskut tinggi serat

Cadangan Shaklee - Cinch Shake
  • Cinch Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan. Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch Shake membantu anda menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda.


  • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis / pencuci mulut
  • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian 
  • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga 
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting 
  • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan..
  • Soya bukan GMO

 Minuman yang bukan sahaja sedap, mudah, berkhasiat dan mengenyangkan, malah juga membantu proses kurangkan berat!
Best kan.
Ada 3 flavour best yang kita boleh pilih, Vanilla atau Caffe Latte atau Chocolate
Shake shake je sebelum pergi office, tak sempat minum kat rumah, minum on the way pergi office boleh. Kenyang sampai tengahari tau.
Lunch pun selera ok je, boleh bantu control selera makan supaya tak over :)

Testimoni Cinch Shake

 
Jom sahut cabaran untuk kurus dan langsing secara sihat bersama Cinch Shake Mix!
 
Berminat untuk mencuba? Sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan.

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

1 comment:

suhailey mohd noor said...

wajib kan amik sarapan, terutama bagi mereka yang nak kurus