Thursday, 26 May 2016

Tanda-tanda Mengandung Luar Rahim (Ectopic Pregnancy)


Apakah itu Kehamilan Luar Rahim

Dalam bahasa Inggeris, istilah ini dipanggil ectopic pregnancy. Perkataan ectopic bermaksud "di tempat yang salah". Dan seperti namanya, kehamilan ektopik bermaksud kehamilan yang membesar di luar rahim ibu.

Dalam kebanyakan kes kehamilan di luar rahim (95%), implantasi berlaku dalam tiub falopio, dan sebab itulah ia juga dikenali sebagai kehamilan tiub (tubal pregnancy). Apabila kehamilan ini berkembang, ia menyebabkan kesakitan dan pendarahan, dan jika dibiarkan, tiub falopio tersebut boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman.

Ini merupakan kes kecemasan dan boleh mengancam nyawa. Kehamilan seperti ini tidak bertahan lama kerana ia tidak dapat dialihkan ke dalam rahim. Ia harus digugurkan sepenuhnya.


Bilakah Kehamilan Ektopik Biasanya Berlaku

Kehamilan di luar rahim biasanya dikenalpasti di antara minggu keempat dan kesepuluh. Simptom-simptomnya biasanya berlaku kira-kira dua minggu selepas tidak datang haid. 

Simptom atau Tanda-tanda Kandungan Luar Rahim
  • Turun darah (sedikit)
  • Loya dan muntah-muntah
  • Sakit perut
  • Kejang perut
  • Sakit di sebelah badan anda
  • Pening atau kelemahan
  • Sakit di bahu , leher, atau rektum
  • Jika pecah tiub fallopion, kesakitan dan pendarahan boleh cukup teruk menyebabkan pengsan.
Jika anda mengalami gejala-gejala yang tersebut, hubungi doktor anda dan segera pergi ke bilik kecemasan. Jika kandungan luar rahim dapat dikesan pada peringkat awal sebelum pecah, rawatan segera boleh diberikan. Dengan itu ia mengurangkan risiko pendarahan dan memelihara kesuburan anda.

Faktor-faktor Risiko Kehamilan Luar Rahim

1.  Sejarah penyakit keradangan pelvis (PID)
2. Penyakit seksual berjangkit seperti chlamydia dan gonorea
3.  Kecacatan sejak lahir ( sekarang masalah pada masa kelahiran) tiub fallopion
4.  Sejarah pembedahan pelvik ( kerana parut boleh menyekat telur disenyawakan daripada meninggalkan tiub fallopion)
5. Sejarah kehamilan luar rahim
6.  Ikat salur fallopian untuk pensterilan (Bilateral tubal ligation) 
7.  Penggunaan ubat kesuburan
8.  Rawatan kemandulan seperti persenyawaan in vitro (IVF)

Bagaimana Kehamilan Luar Rahim Dirawat?

Ada terdapat tiga pilihan rawatan kehamilan laur rahim bergantung kepada usia kandungan dan status klinikal pesakit itu.

1. Pembedahan ‘laparotomy’ dan  ‘salphigectomy’: Jika doktor mengesyaki bahawa tiub fallopio telah pecah , pembedahan kecemasan adalah perlu untuk menghentikan pendarahan. Dalam beberapa kes, salur fallopion yang terbabit dan ovari mungkin rosak dan perlu di buang terus.

2. Pembedahan laparoskopi. Jika salur fallopion tidak pecah dan kehamilan itu masih awal, pembedahan laparoskopi boleh membuang embrio dan membaiki kerosakan pada salur fallopian.

3. Suntikan ubat chemotherapy methotrexate: Dalam sesetengah kes, jika kandungan itu masih terlalu awal dan salur fallopian masih elok, rawatan menggunakan ubat metotrexate (sejenis ubat chemotherapy)  boleh digunakan untuk menghentikan pertumbuhan tisu kehamilan.


Bolehkah Saya Mengandung Lagi di Masa Akan Datang Selepas Kehamilan Luar Rahim?


Kebanyakan wanita yang pernah mengandung luar rahim, hamil semula dan mempunyai kehamilan dan kelahiran yang normal., walaupun satu salur fallopion telah dibuang.

Selagi anda mempunyai satu tiub fallopion yang sihat , anda boleh hamil. Jika kehamilan luar rahim disebabkan oleh penyakit yang boleh dirawat, seperti penyakit kelamin, rawatan boleh mengurangkan risiko ia berulang semula pada masa kandungan yang akan datang. Selepas kehamilan luar rahim, anda perlu masa untuk menyembuhkan badan dan minda. Yang paling penting, anda tidak menyalahkan diri sendiri.

Anda boleh mencuba untuk hamil semula selepas 3 – 6 bulan selepas kitaran haid anda menjadi teratur semula.

Thanks for reading
Semoga bermanfaat.

1 comment:

Mizz ErMa said...

mintak dijauhkan la kan..