Tuesday, 3 January 2012

My google account has been disabled and my blog removed!

salam semua. ada sesape perasan tak blog aku kena removed hari Khamis lepas. begini alkisahnya...

last Wednesday night, macam biasa bila ada masa aku singgahla rumah kawan2, baca2 entry and leave comments. tengah dok syiok comment merata, tiba2 aku tak bole comment kat satu blog ni, ter'log out' dengan sendirinya. aku ingat takde apa la, so aku pun try la log in balik. sekali keluar error 'Account has been disabled'


aiseh. macam mana pulak account aku boleh disabled nih. takpe, aku rilek lagi. aku try log in sekali lagi. pun tak boleh jugak.then aku try pulak masuk nak masuk blog aku balik. sekali, terkejut badak aku bila keluar error Blog has been removed!


hah sudah. apasal pulak ni. beratus kali aku dok refresh pun still keluar error tu. menggeletar gak tangan aku. dalam kepala otak aku time tu dok pk, habisla semua cerita and gambar2 aku. tapi aku confident, mesti ada cara nak recover balik blog aku ni. yerla, aku bukannya violate apa2 pun sampaikan Google nak delete blog aku. mesti ada masalah teknikal nih. 

so, aku pun google la macam mana cara nak recover balik blog kena delete. macam2 aku baca sampai aku pun dah naik confuse. so, aku pun decide tanya jer la kat Blogger Help Forum tu. senang sikit. lepas hantar jer soalan kat situ, terus aku g tido. malas nak pk, buat tensen jer.


esoknya, bangun pagi, aku tengok terus ada orang reply. bagus betul. aku pun terus g link yang dia kasi kat situ. just follow a simple step kat situ.


lepas a few hours, aku dapat e-mail dari Google saying that yang problem aku dah resolved. syukur Alhamdulillah, aku boleh log in balik macam biasa. blog aku pun dah wujud balik:)

Note : cuak betul jadi macam ni. lepas ni nak kena belajar cara-cara nak backup blog la pulak, kut-kut hilang terus kan

9 comments:

Pen Biru said...

wah..suspen btol.tapi nasib baik lah dpt recover balik..syukur...kalau tak ada jugak yg nangis depan pc..huhuh

Huda said...

memang cuak pun kan..nasib dapat recover..

✿....rossa alina....✿ said...

boleh hilang ke??mintak² xde jadi kat blog saye..huhuhu..

Eri-chan said...

suspend ni.

Zana Adieyza said...

mmg kena rajin back up blog.. risau benda ni jadi kan..

Mama Gee said...

jadi kt mamaj uga ari tu...serba tak keruan jadinyaa.....naseb baik leh recall balik blog tu... fhewwww

myvitrd said...

Sya baru je kena ni.. Mcm mana nak buat.. Huhu

Anonymous said...

I have the same problem with the google account disabled, but your blog seems to have the switch back by google.

How do I?
How long the locked blog will be re-enabled by google?

I am waiting for your reply.

Thanks ..

Anonymous said...

I have the same problem.
Please help me to get back my google account.
How to send appeal?

Please reply..