Tuesday, 30 September 2014

Hari Terakhir Shaklee Collagen Powder Harga Murah


Wahh! Hari ni last day promosi Shaklee Collagen Powder u ollsss..
Berdesup masuk order..

Ada yang last minute teringin nak try sebab ramai yang bagi feedback positive selepas ambil Shaklee Collagen Powder ni.
Ada yang awal-awal promo hari tu try sekotak dua, bila dah dapat kesan best tu, terus order lagi. Ada yang siap borong set promo beli 6 percuma 1 tu terus.
Untungnya la sape yang grab promosi bulan ni, dapat harga murah. Nak tunggu Shaklee buat lagi promosi ni, tak tau la bila pula ye.

Okla, saya nak focus closing jap.
Nak settle order Shaklee Collagen Powder, Set Kecantikan Kulit and order-order lain ni.
Stay tune my next entry k.
Macam biasa, banyak nak share tips and info yang best.
Esok nak announce promosi Shaklee untuk October pulak :)

Sunday, 28 September 2014

Jalan-jalan Di Gunung Jerai Kedah


Assalamualaikum semua... :)

Siapa orang Kedah? Sure tahu Gunung Jerai kan. Actually kan, saya pun asal orang Kedah, orang Alor Setar, tapi tak pernah pun pergi Gunung Jerai tu. Honestly, saya ingatkan Gunung Jerai tu takde apa-apa, just hutan belantara je.

Last few weeks, my husband tanya nak ikut konvoi geng-eng kereta dia tak pergi Gunung Jerai. I was like, erkkk. Nak pergi buat apa situ. My husband cakap pergi sekejap je, breakfast atas tu, jalan-jalan sikit ambil gambar, pastu balik la. Breakfast dekat Hotel Regency.

Oooooo, ok. Ada hotel kat atas tu. Awat la cek ketinggalan zaman sangat ni. Kedah dah maju la oii. So, saya cakap kat husband nak ikut la, bole bawa anak-anak berjalan.

Awal pagi semalam, dalam pukul 4.45 pagi macam tu kami bertolak dari Penang. Jumpa dengan geng-geng kereta my husband dekat Sungai Dua, then kitorang konvoi dari situ. Rasanya ada dalam 15 biji kereta kut.

 Muka budak dan mak budak yang mengantuk

Perjalanan tu takde la lama sangat sebenarnya, lepas berhenti tunggu bagi cukup korum and berhenti solat subuh dekat masjid, so kitorang sampai Gunung Jerai dalam pukul 6.30 pagi. Then dalam pukul 7.00 pagi macam tu kitorang gerak naik atas.

Ready nak naik atas dah ni.
Syoknya anak-anak mama

Berpusing-pusing jalan dia. Nasib baik tak penting, kalau tak, tak nikmat la nanti nak makan and jalan-jalan. Sepanjang jalan nak naik atas tu, saya nampak ramai juga yang cycling, jalan-jalan dan jogging. Redup jer, mesti best. Tapi tabik la, tinggi tu nak naik tu. Then ada a few stops juga, tak sure la ada apa, rasanya ada restoran dan tempat untuk rekreasi kut. Dan kalau tak silap ada one stop tu ada muzium.

Kitorang naik atas sekali, breakfast dekat Restoran Puncak Kedah, Regency Hotel. Sedap juga makanan dia. Selepas dah breakfast tu, my husband sembang-sembang dengan geng-geng dia. Saya bawa anak-anak tangkap gambar, main dekat playground. Dalam pukul 11 pagi macam tu kitorang turun. Short trip je, but overall, it was a nice and wonderful trip. So, korang yang area Kedah atau bakal datang ke Kedah nanti, boleh juga masukkan Gunung Jerai dalam list korang ye :)

 Kita isi perut dulu ya anak-anak

Kek ni actually surprise untuk birthday 'boy' one of the geng yang konvoi tu

 Maka bermulalah sesi bergambaran

 Mama pun nak bergambaran jugak :)

Yang ni view dari Hotel Regency. Nice!

Sesi riang ria

Feeling romantis di puncak Gunung Jerai

Friday, 26 September 2014

Jimat Dengan Produk Shaklee


Menarik tak title saya kali ni. Hah, dengan Shaklee ni kan, banyak yang kita boleh jimat tau. Jom saya kongsikan bagaimana Shaklee membantu kita berjimat. Bak kata pepatah, bijak membeli menang memakai, money spent well.

1. Jimat duit beli make-up

Apa tujuan kita make-up. Sebab nak cover cela di muka, sebab nak bagi nampak kulit cantik kan.

So, bila dah makan Shaklee, don't worry, korang tak perlu susah-susah nak make up tebal-tebal, berlapis-lapis foundation and concealer. Kulit kan dah cantik. Lagipun, make up ni agak leceh juga sebenarnya, nak kena cuci bagai bila nak ambil air sembahyang.

Bila kulit cantik, just tempek bedak sikit-sikit pun dah nampak cantik. Natural beauty gitu, ala-ala artis korea tu. Hah, tak ke best tu.

Nak tak kulit yang natural, flawless macam ni.
Takde la nampak tebal dengan make up je kan :)

2. Jimat duit beli lotion

Saya ni memang jenis malas nak pakai lotion. Rajin jaga kulit muka je, kulit badan kering pun biar je. Lagipun, tujuan tak pakai ni pun, saje nak kurangkan penggunaan bahan kimia kat badan sendiri.

Shaklee ni kan supplement, rawat dari dalam. So, kesannya untuk the whole body la kan. Alhamdulillah, sejak ambil supplement Shaklee ni, kulit badan pun dah tak kering macam dulu. Parut-parut kat badan pun dah makin pudar ni.

3. Jimat duit beli ubat atau bil klinik

Yang ambil Shaklee ni, bukan saya je. Satu keluarga ambil Shaklee, dengan parents, suami, dan anak-anak sekali. Alhamdulillah kesihatan suami dan anak-anak bertambah baik, dulu selalu sangat sakit, asyik kena makan ubat. Berat rasa hati nak bagi makan ubat, tapi i have no other choice at that time. Siap pernah dua kali beraya kat hospital dulu, gara-gara kakak dan irfan sakit. Ohhh, syahdunya bila diingat-ingat balik.

Sekarang ni dah jarang sangat sakit. Kalau sakit pun sekejap je dah baik.

Saya sendiri pun, kalau rasa nak selsema ke, demam ke, cepat-cepat telan supplement Shaklee.

Mungkin ada orang yang cakap, ala, takpe, bil kilinik semua company dah cover.

Ok, itu sekarang. Bagaimana dengan masa depan. Pengambilan supplement ni bukan untuk sekarang je, fikirkan juga masa depan nanti. Badan nak pakai lama, kesihatan kita tak ternilai, wajib bagi kita jaga sebaik-baiknya. Bila dah sakit, nak buat apa pun tak boleh. Mencegah kan lebih baik dari mengubati.
 
And if we have choice untuk pilih supplement yang dihasilkan dari bahan-bahan semulajadi, kenapa kita nak pilih ubat yang sintetik yang boleh memberi kesan sampingan untuk badan kita. Bayangkan diri kita 10 tahun, 20 tahun, 30 tahun akan datang. Bila macam-macam sakit datang bertandang, terpaksa berulang-alaik ke hospital, atau terlantar sakit di hospital, dengan kos rawatan yang semakin meningkat time tu.
Renung-renung kan la ye.

4. Jimat duit beli container

Yang ni mak saya suka. Semua botol-botol supplement Shaklee mak saya akan recycle letak barang-barang dapur. Sekarang ni pun kita banyak dengar banyak isu tentang bahaya penggunaan bekas-bekas plastik makanan especially yang recycle kan. So, guna Shaklee je, jimat dan selamat :)

5. Jimat duit cuba macam-macam produk

Banyak kan produk kecantikan dan kesihatan di pasaran sekarang. Apa pun yang korang pilih, make sure ambil yang bukan saja berkesan, tapi yang selamat dan halal ya. Tak nak la nanti, ghairah sangat nak cantik, nak kurus, penyakit lain pula yang dapat nanti.

Saya dulu, sebelum nak cuba Shaklee, saya study dulu tau. Bila dah benar-benar yakin, baru saya ambil. Sekarang pun saya suka baca tentang produk Shaklee, dah semakin jatuh cinta. InsyaAllah inilah pilihan terbaik untuk saya dan keluarga saya. Sebab tu saya suka share tentang Shaklee, sebab saya nak orang lain pun kenal Shaklee, rasa apa yang kami rasa. Orang cakap, barang baik, jangan simpan sorang :)

6. Jimat sebab tahan lama

Semalam jumpa my member ni. Dia tengah ambil supplement untuk kulit. Dulu muka kawan saya ni jerawat teruk tau, jerawat besar-besar macam jerawat batu tu. Terkejut tengok muka dia semalam, banyak improvement. Nampak dah clear, tinggal parut sikit-sikit jer lagi !

Dia cakap, bila la nak habis Shaklee ni. Tak habis-habis lagi dari hari tu beli. Hihi. Yer la, cuba korang bayangkan.
Vitamin C, sebotol tahan 6 bulan.
Vitamin E, sebotol tahan 4 bulan.
And the list goes on..

Sebab tu la saya kata jimat. Kadang-kadang tu, rasa tak sabar nak buka botol baru :)

7. Jimat bila dah jadi ahli Shaklee

Yang ni paling penting ni. Bila nak jimat, mestilah nak beli produk Shaklee dengan harga yang murah kan. So, nak dapatkan produk Shaklee dengan penjimatan sebanyak 25%, cuma perlu register sebagai ahli je. Terus bole beli barang dengan harga ahli dan dapat juga kelebihan lain sebagai ahli. Keahlian pun seumur hidup. Sangat berbaloi. Ada peluang dapat bonus juga tau :)

Klik sini untuk cara dan kelebihan menjadi ahli Shaklee

8. Jimat bila beli waktu promosi

Ni promote sikit lah:)
Ok, tiap-tiap bulan, Shaklee akan buat promosi.
Bulan ni, ada promosi Mealshakes beli 3 percuma 1 dan Shaklee Collagen Powder beli 6 percuma 1.
Trust me, sape ambil promosi ni, SANGAT UNTUNG.
Nak tau lebih lanjut, boleh hubungi saya atau klik sini k.

Okla, takat tu je dulu buat masa ni..
Banyak lagi nak cerita pasal jimat dengan Shaklee ni sebenarnya..
Next time saya sambung k... :)

Tak tau kenapa tengah terngiang-ngiang lagu 'Kalau Aku Kaya'.
Sebab entry pasal jimat kut:)

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Thursday, 25 September 2014

Collagen Terbaik Untuk Kulit Cerah dan Flawless !


Demam Shaklee Collagen Powder sudah melanda..
Hari ni je, 10 kotak Shaklee Collagen Powder dah saya pos untuk customer tersayang..

Maklumlah, bulan ni kan promosi Shaklee Collagen Powder.
Setahun sekali je kut Shaklee buat promosi ni. Untung ler sape grab.
Ada yang ambil 1 kotak, ada yang ambil 2 kotak, ada yang grab 6 kotak terus. Yang paling untung, beli 6 kotak la, dapat 1 kotak lagi free, dapat sekali Shaklee free membership. Cash bonus pun dapat..

Sape nak tau lebih lanjut, cepat-cepat contact saya.
Saya ada LIMITED OFFER ni. Offer bakal tamat hujung bulan ni. Masa berjalan yer, jangan frust nanti.

So, short entry kali ni..
Just nak share testimoni Shaklee Collagen Powder yang sangat best ni.
Jelita betul geng-geng yang ambil Shaklee Collagen Powder ni kan. Semua masalah kulit settle :)
Saya sendiri pun dah jatuh cinta dengan collagen, series!

Sebelum tu, klik sini ok untuk baca kenapa best sangat Shaklee Collagen Powder ni.





Klik sini untuk koleksi Testimoni Shaklee Collagen Powder

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Wednesday, 24 September 2014

Tips Kurus : 8 Perkara Yang Perlu Elak Selepas Makan


Tabiat pemakanan kita pada hari ini akan memberi kesan yang sangat besar apabila kita semakin berusia kelak. Apabila membabitkan soal makanan, sebenarnya banyak peraturan yang harus dipatuhi bagi memastikan kita kekal sihat dan terhindar dari pelbagai penyakit.

Mungkin kita tidak sedar terdapat beberapa perkara yang dilakukan selepas makan akan memudaratkan tubuh badan kita.

Berikut dikongsikan 8 larangan selepas makan yang baik untuk diamalkan bersama:

1. Jangan makan buah-buahan 
Makan buah-buahan sejurus selepas mengambil makanan berat akan menyebabkan perut kembung. Untuk pemakanan yang lebih sihat, buah-buahan boleh diambil 1 hingga 2 jam selepas makan atau seeloknya 1 jam sebelum makan.
 

2. Jangan minum teh
Elakkan minum air teh khususnya teh ais sejurus selepas makan. Daun teh mengandungi kandungan asid yang tinggi, ia akan menyebabkan kandungan protien dalam makanan yang dimakan sukar untuk dihadam.
 

3. Jangan minum ais
Minum air yang mengandungi ais sebelum, semasa dan selepas makan akan melambatkan proses pencernaan perut kerana air sejuk akan membekukan makanan berminyak yang baru dimakan. Apabila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran sehingga menyebabkan lemak berkumpul dan mengundang pelbagai penyakit terutama kanser dan serangan jantung.

4. Jangan merokok
Kajian daripada pakar menunjukkan bahawa kesan menghisap sebatang rokok selepas makan sama kesannya dengan menghisap 10 batang rokok. Ia menyebabkan risiko untuk mendapat pelbagai penyakit lebih tinggi. Walaubagaimanapun, merokok tetap membahayakan kesihatan, berhenti merokok adalah lebih baik.

5. Jangan banyak berjalan
Hakikatnya berjalan kaki elok untuk kesihatan jantung, tetapi pada masa yang sama ia tidak elok untuk penghadaman makanan. Berjalan akan menyebabkan kesukaran bagi sistem penghadaman untuk menyerap nutrisi yang terkandung dalam makanan yang diambil.


6. Jangan melonggarkan tali pinggang
Melonggarkan tali pinggang selepas makan secara tiba-tiba boleh menyebabkan usus terbelit dan tersekat. Kes sebegini kerap dilakukan kerana berasa terlalu kenyang selepas makan. Jika ingin longgarkan tali pinggang, seeloknya lakukan sebelum makan.
 

 


7. Jangan mandi 
Mandi selepas makan akan menyebabkan peningkatan aliran darah ke tangan dan menyebabkan jumlah darah sekitar perut akan berkurangan. Ia bukan sahaja akan melemahkan sistem pencernaan di dalam perut malah boleh membuat kita buncit.

 

8. Jangan terus tidur 
Jangan terus tidur atau baring sebaik sahaja selepas makan. Selain akan menyebabkan kenaikan berat badan ia juga boleh mengundang gastrik di dalam usus kerana ketika tidur, penghadaman tidak dapat dilakukan dengan baik.


 


Credit

Monday, 22 September 2014

Jatuh Cinta Dengan Shaklee Collagen Powder, Boleh :)


Salam semua..

Macam mana ye weekend korang. Hopefully semua happy, spending time with friends, family or having your own sweet time after the whole week was busy working kan.

My weekend baru ni, quite busy jugak..

Beramah mesra dan berkongsi ilmu dengan my new anak Shaklee yang nak buat business, pergi kenduri my neighbour kat kampung, COD supplement Shaklee area Penang sampaila ke Alor Setar.
And the most happy moment bila my kids, kakak and Irfan dah boleh naik bicycle. Yeyyy!
So, kakak at 6 years and Irfan at 5 years dah boleh dah. Bagus anak-anak mama ni, bukannya susah mana pun kan, just need to conquer your fear.

Tajuk macam takde kaitan pulak, tajuk Shaklee Collagen Powder tapi cerita pasal weekend.

But, seriously, i'm falling in love dengan Shaklee Collagen Powder ni. Bestnya lahai rasa kulit, over tak kalau i nak cakap tak pernah rasa kulit selembut ni. Jerawat pun dah segan nak tumbuh. Ada hari tu, ada seketul biji apa ntah kat pipi ni, lama betul kat situ tak kecut-kecut. Makin obvious lagi ada la. Tapi bila dah makan collagen ni, hilang uuu.

Semalam jumpa my friend, COD supplement Shaklee, my friend pun tegur my skin nampak cantik. Collagen ke dia tanya :)

And pagi ni, my husband cakap muka nampak glowing dan makin cerah.
Itupun selepas tanya la, ada nampak improvement tak kat my skin. Jangan mimpila cik abang nak puji tetiba macam tu...

Tak sampai sekotak pun lagi makan ni, kesan dah best macam ni.
So korang yang nak kesan yang best dan cepat, u should try Shaklee Collagen Powder ni. Since bulan ni ada promosi, ambik peluang try bulan ni. Setahun sekali jer kut Shaklee buat promosi ni.
Highly recommended untuk yang nak cepat hilangkan sunburn, hilangkan jeragat, hilangkan parut, cerahkan kulit, hilangkan eye bag, hilangkan garis-garis halus kulit aka kedut ler tu, tegangkan kulit, kecilkan pori-pori terbuka, and of course la untuk kulit sihat dan berseri.

 Yeyyy! Laju kakak laju..

Ini waktu mula-mula nak practice.
Lepas tu lagi laju dari kakak dah. Asyik nak depan kakak je.
Pink pun pink la ipan. Basikal warisan kakak ni, kakak kan dah upgrade level.
Ipan dari kecik, semua dapat bicycle warisan kakak je.
Level by level :)

Bila dah balik rumah my mom ni, memang asyik makan jer la kerjanya.
Dengan laksanya, kuih nya.. 
Lauk yang sangat mengancam.
Memang tak mamu nak tolak. Cik abang ku memang tau dah,  
Lecithin wajib angkut bawa balik. Tak nak ternak lemak katanya :)
Ni junior masterchef tengah tolong mak tok buat donut yang gebu..

 Dengan kenduri lagi..
Fuhh, memang makan sungguh..

 With my mom yang awet muda :)
 
 Produk yang paling hot bulan ni, Shaklee Collagen Powder.
COD ada, pack untuk pos pun ada.
Ada yang grab 6 box terus, dapat free 1 box.
Ada yang grab 2 kotak, ada yang grab sekotak.
Rugi tau if tak grab bulan ni.
Nak tau special price bulan ni, meh PM i k :)

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Makanan Untuk Kulit Cerah Dan Cantik


Salam semua.. :)

Menarik tak tajuk entry kali ni.
Saya terjumpa satu artikel menarik dari majalah DARA edisi Mei 2013. Credit

Tajuk artikel ni lagi menarik sebenarnya. "Obsesi Suplemen : Perlukah?"

Jom sama-sama kita baca entry k. Moga memberi manfaat untuk semua.

"Wah, cantiknya kulit awak. Apa awak pakai? Awak ada amalkan apa-apa produk makanan ke? Saya teringinlah nak kulit cantik macam awak. Mesti seronok, kan? Akhir-akhir ni pun saya tengok awak nampak lain. Lebih cergas, badan semakin cantik. Beritahulah rahsia awak"

Gembira tak jika ada rakan yang berkata demikian kepada anda. Apa rahsianya? Itu persoalannya. Adakah kerana anda selalu ke salun kecantikan ataupun mengamalkan petua tradisional? Mungkin ya dan mungkin anda boleh mencuba cara yang lebih mudah dan berkesan. Hanya dengan pengambilan makanan tambahan, itu sudah memadai untuk membuatkan anda tampil berbeza.

Perlukah Supplemen

Apabila kita bercakap mengenai supplemen atau makanan tambahan, ramai akan memandang kepada supplemen yang menjurus terhadap pemakanan diet dan kesihatan. Ini adalah benar, kerana supplemen bukanlah sejenis ubat tetapi merupakan vitamin-vitamin pembina tubuh yang diperlukan oleh badan kita. Ya, supplemen sangat perlu untuk seseorang. Bukan hanya untuk berdiet, malah untuk kesihatan tubuh badan.

Apa Itu Supplemen

Supplemen berbeza dengan ubat. Ubat dicipta dan terdiri daripada bahan jenis dadah yang sememangnya tidak baik untuk tubuh. Akan tetapi, supplemen terdiri daripada pati tumbuhan ataupun buah-buahan yang diambil dan dijadikan makanan atau minuman yang diambil sebagai tambahan bagi membantu mengekalkan kesihatan tubuh.

Dalam diet harian yang disyorkan pakar diet Amerika, amat penting dalam pengambilan makanan kita yang penuh dengan protein, vitamin dan sebagainya.

Antara diet sihat yang perlu:
  • 6-11 sajian roti, bijirin, nasi, pasta dan lain-lain
  • 3-5 sajian sayur-sayuran
  • 2-4 sajian buah-buahan
  • 2-3 sajian susu, yogurt dan keju
  • 2-3 sajian daging, ayam, itik, kacang kering, telur atau kacang
  • Lemak, minyak dan gula secara sederhana
Namun, tidak semua daripada kita mampu mengikuti setiap diet yang disarankan, malah bukan semua makanan yang kita makan mengandungi khasiat sebenar yang mencukupi. Contohnya buah-buahan. Sememangnya, dikatakan buah-buahan mengandungi kandungan vitamin dan serat yang tinggi. Namun, ia mempunyai nilai pemakanan yang sedikit kerana ditanam dalam tanah yang kekuranagn nutrien, dipetik sebelum ia masak semula jadi, dirawat dengan menggunakan gas dan radiasi, dan disimpan selama berhari-hari sebelum kita memakannya.

Jadi, diet kita kekurangan blok-blok pembinaan yang penting bagi makanan berguna yang diperlukan bagi menjamin kepada kesihatan dan kesejahteraan tubuh badan.

Apakah Jenis-jenis Supplemen Yang Ada

Terdapat tiga jenis supplemen yang ada di pasaran iaitu supplemen sintetik, organik dan semula jadi. Supplemen juga terdapat dalam bentuk pil, kapsul, tepung, gel lembut, ekstrak atau cecair. Ada juga jenis yang boleh dimasukkan ke dalam air atau snek pemberi tenaga.

Supplemen yang Mana Lebih Baik

Supplemen yang terbaik adalah supplemen daripada bahan semula jadi.

Adakah Supplemen yang Memberi Kesan Buruk

Ada juga terdapat kesan sampingan kepada pengambilan supplemen, tetapi ia berlaku apabila seseorang mengambil supplemen daripada jenis sintetik.


My choice, of course la supplemen semulajadi Shaklee.
100% semulajadi, tanpa pewarna, perasa dan pengawet tiruan :)

Sunday, 21 September 2014

Tips Mencerahkan Dan Memutihkan Kulit Dengan Mudah


Setiap wanita pasti idamkan kulit yang bersih, cerah dan berseri. Kalau boleh, tak nak langsung ada noda-noda seperti jerawat, jeragat, parut, bintik hitam, bintik putih dan sebagainya. Trust me, kalau kulit yang cerah pun, kalau muka penuh noda, nampak kusam dan gelap jer. Bila dah clear, hah, barulah nampak cerah dan berseri.

Siapa yang pernah amalkan petua tradisional menggunakan bahan-bahan semulajadi untuk kulit? Banyak sebenarnya petua-petua lama ni, tinggal lagi rajin atau tidak je. Kadang-kadang tu, bahan dah beli ready, at the end, tak buat pun. Terjumpa tips ni, sape yang rajin tu cubalah ye. Credit

1. BARLI

Ambil segenggam barli dan goreng tanpa minyak. Kemudian, tumbuk barli yang telah di goreng itu hingga lumat. Bancuh serbuk barli tersebut dengan sedikit perahan air limau nipis dan air masak. Sapukan bancuhan tersebut dengan rata di wajah anda sebelum tidur.
Untuk mendapatkan hasil, amalkannya sekurang-kurangnya seminggu sekali. InsyaAllah anda akan dapat lihat hasilnya nanti.

2. BERAS PULUT 

Ia berfungsi untuk menanggalkan daki dan sel-sel mati serta menghaluskan kulit. Manakala serbuk beras pulut dan beras pulut hitam khusus untuk menanggalkan sel kulit mati, mengurangkan parut, di samping memerah dan memutihkan kulit wajah dan badan.
Cara-Caranya:
1. Rendam beras pulut hingga lembut, kemudian tumbuk sehingga lumat.
2. Sebelum mandi, lumurkan seluruh badan dengan beras yang ditumbuk.
3. Biarkan lumuran tadi separuh kering dan sental kulit anda perlahan-lahan.
4. Bilas badan anda dengan air mandian. Amalkannya sekerap yang mungkin.
5. Untuk hasil yang terbaik amalkan,2 kali seminggu.Kulit tubuh anda dijamin akan cerah.

3. NENAS

Ambil bahagian dalam nenas yang keras (palu) lalu gosokkan ke seluruh bahagian badan. Bilasa badan dengan sebersih-bersihnya. Amalkan setiap pagi dan petang. InsyaAllah kulit anda akan lebih putih, cerah dan berseri.

4. TIMUN

Parut isi timun atau hancurkan, campurkan bersama perahan limau. Tempek ke muka dan tunggu sehingga kering. Sesudah itu, bolehlah dibilas dengan air bersih atau air suam. Nak cepat hasilnya, buat setiap malam.

5. LOBAK MERAH 

Parut sebatang lobak merah dan satukan bersama sebiji kuning telur dan sedikit jus limau nipis sehingga sebati. Tepek pada keseluruhan muka dan leher dan biarkan kering. Bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu. ia menjadikan wajah lebih berseri, mulus, menegangkan kulit.

6. LIMAU NIPIS 

Belah limau nipis menjadi 2,gosok pada wajah dan badan…kulit akan menjadi cerah, licin dan harum..

7. BERAS 

Ambil 1 gengam beras,tumbuk dan tambahkan air. kemudian sapu pada wajah sebelum tidur..ia dpt menghilanhkan jerawat batu dan of course putihkan wajah..
 
8. BUAH DELIMA 

Buah delima mengandungi kandungan aktif yang merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Ia dapat mengenali bahagian yang berpigmentasi dan menghentikan komunikasi di antara sel bagi menghasilkan melanin.

9. LABU 
 
Tutup pori-pori pada wajah dengan buah labu yg bertindak membuang sel kulit mati. dgn campurkan puri labu,madu,cuka epal,tepung ubi,1 biji telur.

10. KOPI 
 
Serbuk akan menghasilkan minyak anti-oksidan. Ia berfungsi menghaluskan serta mencerahkan kulit anda.kalau nak putih satu badan just lulur kopi tersebut.

Caranya;
1. Tumbuk biji kopi sampai halus.
2. Campurkan serbuk kopi dengan minyak zaitun dan tepung sengkuang mengikut kadar yang secukupnya.
3. Kacau kesemua bahan hingga rata.
4. Kemudian, sapukannya pada muka serta seluruh anggota badan anda.
5. Sambil menyapu, gosokkan secara lembut campuran tadi pada tubuh anda.
6. Seterusnya, biarkan ia selama 1 jam. Tujuannya supaya minyak dalam kopi tadi menyerap ke dalam tubuh anda dengan sempurna.
7. Akhir sekali, bilas tubuh anda dengan air yang dicampurkan dengan sedikit garam. Lepas tu anda bolehlah mandi seperti biasa. 
Amacam..
Syaratnya 2 je, kena rajin dan konsisten la... :)

Saya mengaku siap-siap saya memang tak rajin nak buat semua ni. Lagilah dengan anak-anak sekarang kan. Korang if yang tak berapa nak rajin macam saya ni, jom join ambik supplement Shaklee. Kesannya, of course ler marvellous. Bukan setakat kulit makin cerah, yang mana ada masalah jerawat, parut, jeragat, kulit kusam tu pun insyaAllah sangat membantu.

Ini antara feedback customers saya...

"Baru makan 11 sachet Shaklee Collagen Powder tu, whole body jadi cerah!" - Rozita

"Sekarang ni konsisten dengan Vitamin E, Alhamdulillah kulit makin cerah. Tak perasan pun, tapi orang start tegur kulit makin cerah. Kulit tangan pun cerah dari dulu, baru saya perasan." - Siti Maryam

"Ambik Vitamin C tu tak konsisten sangat, tapi kan kulit makin putih" - Siti Hanizah

Real testimoni ni ye, antara feedbacks dari my customers, bukan rekaan untuk melariskan produk ye. 

Cadangan Supplements Shaklee Untuk Mencerahkan Kulit

Ada a few supplements sebenarnya untuk membantu mencerahkan kulit ni.
Antaranya adalah Vivix, Shaklee Collagen Powder, ESP, Vitamin E, Vitamin C dan B Complex.

Banyak?
Jangan risau. Tak semestinya ambil semua.
Boleh hubungi saya for consultation k.
Saya akan suggest mengikut budget dan keperluan anda :)

By the way, sepanjang bulan September 2014 ni, ada promosi Shaklee Collagen Powder tau.
Yang ni actually paling power ni, collagen yang sangat ringan dan mudah diserap dalam badan. 99.99% absorption. Jangan lepaskan peluang ni k!





 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Thursday, 18 September 2014

Anak Selalu Demam, Selsema Dan Batuk


Ibu bapa manalah yang tidak susah hati bila anak-anak sakit kan. Kalau boleh, rasa macam nak transfer je sakit tu kat kita. Sayu hati baca perkongsian dari seorang ibu ni, Puan Siti Ayu, mengenai anaknya yang mempunyai masalah jantung. Sama-samalah kita doakan agar Puan Siti sentiasa tabah dan kuat, dan semoga anaknya Ahmad Dhani Aryan juga membesar dengan sihat, cergas dan bijak.

Jom kita baca sama-sama kisah beliau ya...



[Ahmad Dhani Aryan,Congenital Heart Disease & Shaklee Effect ]

Teringat kata-kata Doktor pada saya setiap kali selepas pembedahan Jantung pertama,ke-2 dan ke-3 Aryan --> 

"Kanak-kanak yang ada masalah Jantung ni sangat sensitif.Mereka sangat mudah terkena selsema,demam dan batuk.Jgn bagi dekat-dekat dengan org2 yang sakit.Jgn pergi ke tempat-tempat awam yang sesak untuk elakkn jangkitan.Saya sarankan u ambik suntikan pneumococoal,SARS,dll untuk elakkan jangkitan.Imuniti bdn diorg sgt lemah ".

Bila dengar tu,sedihnyaaaa saya,patah seribu hati!Saya jadi ibu yang sangatttt protective masa tu.Kalau boleh nak kurung dia 24-7 kat umah saya supaya dia selamat.Tapi,itu sangat tidak adil untuk dia membesar sama seperti kanak-kanak normal lain kan?Tapi masa tu, walaupun dia jrg2 saya bawa keluar,dia tetap selalu selsema,demam n batuk.

Alhamdulillah, 2012 saya dipertemukan dengan Shaklee.Saya study produk shaklee sebaiknya utk tentukan keputusan samada nak bg dia atau tak :
  • Brand yg stabil ?- lebih 90 tahun ✔
  • Vitamin Bukan Sintetik,selamat utk organ dlmn manusia,tak serang organ dlmn manusia?? - ✔
  • Clinical Tests??? Jurnal kesihatan?? - 80,000 test setiap tahun, 70 published clinical studies✔
So, 3 kriteria ini Shaklee berjaya penuhi dan yakinkan saya.So saya usahakan ambik Shaklee utk bantu naikkn imuniti badan Aryan yg pada masa tu sgt lemah- Seminggu/2 minggu sekali dia mesti demam,selsema.Dahla level oksigen tak sama mcm budak normal lain,bila selsema, soh-seh soh-seh,alahaiii...rasa mcm nak bg nafas sndri utk dia bernafas! klinik tu dh jd rumah ke-2 utk kami.Penuh peti ais ngan ubat!Hati ibu mana la kan yg tak sedih bila tgk anak asyik sakit.

Tapi tu dulu..... alhamdulillah dah 2 tahun saya pastikan Aryan konsisten dengan shaklee supplements dan Aryan dah jarang demam / selsema.Kalau dia demam pun,plg lama 2-3 hari je.Syukur,dengan izin Allah jua semuanya.

Sbb tu saya selalu kata...Shaklee sangat2 dekat di hati saya... kerana Shaklee bukan je bantu diri saya sendiri yg menghidap penyakit endometriosis yg teruk seperti yg pnh sy share sebelum ni tapi juga dlm masa yg sama menjaga permata hati saya ini.

Syukur....alhamdulillah....semoga dia lebih bersedia dan kuat utk berdepan dengan pembedahan jantung Final dia bila sampai waktunya nanti...amin...

Ini juga menjadi penguat semangat sy utk sebarkan kebaikan Shaklee atas dasar pengalaman sendiri - bukan Duta, Bukan Artis, Bukan Model yg belum tentu menggunakan produk tersebut tapi individu biasa-biasa seperti saya dan anak saya.Seorang Ibu dan Anak.
 

Wednesday, 17 September 2014

5 Kesan Buruk Penggunaan Gadget Terhadap Anak


Attention to all parents dan yang bakal menjadi parents. Kali ni saya nak share article tentang parenting pulak ye.

Gadjet untuk anak-anak?
My personal opinion, saya sendiri tak galakkan anak-anak main gadjet ni. Baaaaaanyakkkk lagi aktiviti lain yang boleh dibuat. Dulu, adala my husband belikan tablet cap ayam untuk kakak and irfan, tapi pakai tak sampai beberapa bulan dah rosak. Membazir? Yes, sebab beli. Tapi, ada hikmahnya juga. Sekarang memang takdelah gadjet untuk anak-anak ni. Diorang cuma ada peluang main bila balik kampung, guna yang wan punya. Kalau kat rumah dengan mama, memang takde harapan la:)

First sekali, kita tengok balik kepada tujuan asal, kenapa belikan anak-anak gadget?
Adakah untuk anak-anak belajar, ataupun sekadar nak bagi ruang pada parents untuk buat kerja sendiri, kira kerja senang la ni. Sama kes macam bagi anak-anak tengok tv la. Bila anak-anak dah lekat dengan gadget atau tv, senangla nak buat kerja kan.

Kalau sekali-sekala tu takpelah. Jangan pulak sampai asyik dengan gadjet je, takut terbawa-bawa sampai ke besar. Sekarang ni pun kita tengok macam-macam kes kan. Kita as a parents perlu bijak untuk control. Mencabar betul nak didik anak-anak zaman sekarang ni. Semoga Allah bantu kita, berikan kita kekuatan dan permudahkan urusan kita mendidik anak-anak, dan semoga anak-anak kita semua sentiasa berada dalam lindungan Allah.

5 Kesan Penggunaan Gadget Terhadap Kondisi Anak

Ok, jom kita baca artikel ni. Tentang kesan buruk penggunaan gadget terhadap kondisi anak.

Jangan terkejut andai anda melihat anak kecil sudah pandai menggunakan iPad, bijak menggunakan iPhone dan pelbagai lagi gadget yang terdapat diatas muka bumi ini. Ada ibu bapa yang menghadiahkan gadget yang harganya beribu ringgit kepada anak mereka sempena ulang tahun kelahiran yang pertama.
Ternyata dizaman yang serba moden ini, sangat susah untuk dipisahkan antara manusia dan kemajuan teknologi. Tahukah anda wahai ibubapa, terlalu banyak menggunakan gadget akan memberi kesan negatif kepada kesihatan anak anda. Ini akan memberi kesan jangka panjang sehingga boleh membawa maut.

Penyebab Berat Badan Bertambah

Jika anak anda terlalu banyak bermain dengan gadget yang anda berikan, aktiviti fizikal anak anda akan berkurang. Mereka hanya akan duduk dan bermain dengan gadget tanpa sebarang gerakan fizikal yang boleh memberikan mereka sedikit kepenatan. Pemberian gadget pada usia muda anak anda mampu memberikan anak anda penyakit seperti obes.

Tidak Biasa Untuk Bergaul

Ini merupakan kesan yang perlu ibubapa pandan serius. Anak yang terlalu lama dan terlalu asyik dengan gadget, akan kurang aktiviti sosialnya. Ini akan menyebabkan mereka tertekan dan mudah rasa kesepian.

Kecerdasan Semakin Berkurangan

Gadget akan menyebabkan tahap kecerdasan pemikiran anak ada berkurang. Mereka semakin malas untuk menggunakan akal mereka untuk berfikir. sebaliknya mereka lebih senang menggunakan kemudahan yang tersedia. Sebagai contoh ketika melakukan pengiraan mudah, mereka lebih suka untuk menggunakan kalkulator.

Mengganggu Jadual Waktu

Tidak salah untuk anda jika terus berkeras untuk memberikan anak anda gadget. Tapi beri sekali dengan pengawasan yang maksimum dari anda sebagai ibu dan bapa. Andai anak anda terjebak dengan gadget pemberian anda sendiri, jadual waktu makan, tidur dan belajar akan terganggu.

Gila Dengan Gadget

Anda akan menghadapi kesusahan jika anak anda sudah terlalu gila dengan gadget. Pelbagai perkara negatif yang akan menyusul dikemudian hari. Oleh itu, kawal penggunaan gadget anak anda sebelum ianya melarat sehingga besar kelak.
Entri kali ini ditulis khas kepada blog Denaihati. Semoga perkongsian ini mampu membuka sedikit pemikiran kita tentang bahayanya gadget terhadap anak-anak.
- See more at: http://info.sukacuka.com/2013/11/5-kesan-penggunaan-gadget-terhadap-kondisi-anak/#sthash.ZjRYwHOZ.dpuf
Jangan terkejut andai anda melihat anak kecil sudah pandai menggunakan iPad, bijak menggunakan iPhone dan pelbagai lagi gadget yang terdapat diatas muka bumi ini. Ada ibu bapa yang menghadiahkan gadget yang harganya beribu ringgit kepada anak mereka sempena ulang tahun kelahiran yang pertama.
Ternyata dizaman yang serba moden ini, sangat susah untuk dipisahkan antara manusia dan kemajuan teknologi. Tahukah anda wahai ibubapa, terlalu banyak menggunakan gadget akan memberi kesan negatif kepada kesihatan anak anda. Ini akan memberi kesan jangka panjang sehingga boleh membawa maut.

Penyebab Berat Badan Bertambah

Jika anak anda terlalu banyak bermain dengan gadget yang anda berikan, aktiviti fizikal anak anda akan berkurang. Mereka hanya akan duduk dan bermain dengan gadget tanpa sebarang gerakan fizikal yang boleh memberikan mereka sedikit kepenatan. Pemberian gadget pada usia muda anak anda mampu memberikan anak anda penyakit seperti obes.

Tidak Biasa Untuk Bergaul

Ini merupakan kesan yang perlu ibubapa pandan serius. Anak yang terlalu lama dan terlalu asyik dengan gadget, akan kurang aktiviti sosialnya. Ini akan menyebabkan mereka tertekan dan mudah rasa kesepian.

Kecerdasan Semakin Berkurangan

Gadget akan menyebabkan tahap kecerdasan pemikiran anak ada berkurang. Mereka semakin malas untuk menggunakan akal mereka untuk berfikir. sebaliknya mereka lebih senang menggunakan kemudahan yang tersedia. Sebagai contoh ketika melakukan pengiraan mudah, mereka lebih suka untuk menggunakan kalkulator.

Mengganggu Jadual Waktu

Tidak salah untuk anda jika terus berkeras untuk memberikan anak anda gadget. Tapi beri sekali dengan pengawasan yang maksimum dari anda sebagai ibu dan bapa. Andai anak anda terjebak dengan gadget pemberian anda sendiri, jadual waktu makan, tidur dan belajar akan terganggu.

Gila Dengan Gadget

Anda akan menghadapi kesusahan jika anak anda sudah terlalu gila dengan gadget. Pelbagai perkara negatif yang akan menyusul dikemudian hari. Oleh itu, kawal penggunaan gadget anak anda sebelum ianya melarat sehingga besar kelak.
Entri kali ini ditulis khas kepada blog Denaihati. Semoga perkongsian ini mampu membuka sedikit pemikiran kita tentang bahayanya gadget terhadap anak-anak.
- See more at: http://info.sukacuka.com/2013/11/5-kesan-penggunaan-gadget-terhadap-kondisi-anak/#sthash.ZjRYwHOZ.dpuf
Jangan terkejut andai anda melihat anak kecil sudah pandai menggunakan iPad, bijak menggunakan iPhone dan pelbagai lagi gadget yang terdapat diatas muka bumi ini. Ada ibu bapa yang menghadiahkan gadget yang harganya beribu ringgit kepada anak mereka sempena ulang tahun kelahiran yang pertama.
Ternyata dizaman yang serba moden ini, sangat susah untuk dipisahkan antara manusia dan kemajuan teknologi. Tahukah anda wahai ibubapa, terlalu banyak menggunakan gadget akan memberi kesan negatif kepada kesihatan anak anda. Ini akan memberi kesan jangka panjang sehingga boleh membawa maut.

Penyebab Berat Badan Bertambah

Jika anak anda terlalu banyak bermain dengan gadget yang anda berikan, aktiviti fizikal anak anda akan berkurang. Mereka hanya akan duduk dan bermain dengan gadget tanpa sebarang gerakan fizikal yang boleh memberikan mereka sedikit kepenatan. Pemberian gadget pada usia muda anak anda mampu memberikan anak anda penyakit seperti obes.

Tidak Biasa Untuk Bergaul

Ini merupakan kesan yang perlu ibubapa pandan serius. Anak yang terlalu lama dan terlalu asyik dengan gadget, akan kurang aktiviti sosialnya. Ini akan menyebabkan mereka tertekan dan mudah rasa kesepian.

Kecerdasan Semakin Berkurangan

Gadget akan menyebabkan tahap kecerdasan pemikiran anak ada berkurang. Mereka semakin malas untuk menggunakan akal mereka untuk berfikir. sebaliknya mereka lebih senang menggunakan kemudahan yang tersedia. Sebagai contoh ketika melakukan pengiraan mudah, mereka lebih suka untuk menggunakan kalkulator.

Mengganggu Jadual Waktu

Tidak salah untuk anda jika terus berkeras untuk memberikan anak anda gadget. Tapi beri sekali dengan pengawasan yang maksimum dari anda sebagai ibu dan bapa. Andai anak anda terjebak dengan gadget pemberian anda sendiri, jadual waktu makan, tidur dan belajar akan terganggu.

Gila Dengan Gadget

Anda akan menghadapi kesusahan jika anak anda sudah terlalu gila dengan gadget. Pelbagai perkara negatif yang akan menyusul dikemudian hari. Oleh itu, kawal penggunaan gadget anak anda sebelum ianya melarat sehingga besar kelak.
Entri kali ini ditulis khas kepada blog Denaihati. Semoga perkongsian ini mampu membuka sedikit pemikiran kita tentang bahayanya gadget terhadap anak-anak.
- See more at: http://info.sukacuka.com/2013/11/5-kesan-penggunaan-gadget-terhadap-kondisi-anak/#sthash.ZjRYwHOZ.dpuf
Jangan terkejut andai anda melihat anak kecil sudah pandai menggunakan iPad, bijak menggunakan iPhone dan pelbagai lagi gadget yang terdapat diatas muka bumi ini. Ada ibu bapa yang menghadiahkan gadget yang harganya beribu ringgit kepada anak mereka sempena ulang tahun kelahiran yang pertama.
Ternyata dizaman yang serba moden ini, sangat susah untuk dipisahkan antara manusia dan kemajuan teknologi. Tahukah anda wahai ibubapa, terlalu banyak menggunakan gadget akan memberi kesan negatif kepada kesihatan anak anda. Ini akan memberi kesan jangka panjang sehingga boleh membawa maut.

Penyebab Berat Badan Bertambah

Jika anak anda terlalu banyak bermain dengan gadget yang anda berikan, aktiviti fizikal anak anda akan berkurang. Mereka hanya akan duduk dan bermain dengan gadget tanpa sebarang gerakan fizikal yang boleh memberikan mereka sedikit kepenatan. Pemberian gadget pada usia muda anak anda mampu memberikan anak anda penyakit seperti obes.

Tidak Biasa Untuk Bergaul

Ini merupakan kesan yang perlu ibubapa pandan serius. Anak yang terlalu lama dan terlalu asyik dengan gadget, akan kurang aktiviti sosialnya. Ini akan menyebabkan mereka tertekan dan mudah rasa kesepian.

Kecerdasan Semakin Berkurangan

Gadget akan menyebabkan tahap kecerdasan pemikiran anak ada berkurang. Mereka semakin malas untuk menggunakan akal mereka untuk berfikir. sebaliknya mereka lebih senang menggunakan kemudahan yang tersedia. Sebagai contoh ketika melakukan pengiraan mudah, mereka lebih suka untuk menggunakan kalkulator.

Mengganggu Jadual Waktu

Tidak salah untuk anda jika terus berkeras untuk memberikan anak anda gadget. Tapi beri sekali dengan pengawasan yang maksimum dari anda sebagai ibu dan bapa. Andai anak anda terjebak dengan gadget pemberian anda sendiri, jadual waktu makan, tidur dan belajar akan terganggu.

Gila Dengan Gadget

Anda akan menghadapi kesusahan jika anak anda sudah terlalu gila dengan gadget. Pelbagai perkara negatif yang akan menyusul dikemudian hari. Oleh itu, kawal penggunaan gadget anak anda sebelum ianya melarat sehingga besar kelak.
Entri kali ini ditulis khas kepada blog Denaihati. Semoga perkongsian ini mampu membuka sedikit pemikiran kita tentang bahayanya gadget terhadap anak-anak.
- See more at: http://info.sukacuka.com/2013/11/5-kesan-penggunaan-gadget-terhadap-kondisi-anak/#sthash.ZjRYwHOZ.dpuf
Jangan terkejut andai anda melihat anak kecil sudah pandai menggunakan iPad, bijak menggunakan iPhone dan pelbagai lagi gadget yang terdapat diatas muka bumi ini. Ada ibu bapa yang menghadiahkan gadget yang harganya beribu ringgit kepada anak mereka sempena ulang tahun kelahiran yang pertama.
Ternyata dizaman yang serba moden ini, sangat susah untuk dipisahkan antara manusia dan kemajuan teknologi. Tahukah anda wahai ibubapa, terlalu banyak menggunakan gadget akan memberi kesan negatif kepada kesihatan anak anda. Ini akan memberi kesan jangka panjang sehingga boleh membawa maut.

Penyebab Berat Badan Bertambah

Jika anak anda terlalu banyak bermain dengan gadget yang anda berikan, aktiviti fizikal anak anda akan berkurang. Mereka hanya akan duduk dan bermain dengan gadget tanpa sebarang gerakan fizikal yang boleh memberikan mereka sedikit kepenatan. Pemberian gadget pada usia muda anak anda mampu memberikan anak anda penyakit seperti obes.

Tidak Biasa Untuk Bergaul

Ini merupakan kesan yang perlu ibubapa pandan serius. Anak yang terlalu lama dan terlalu asyik dengan gadget, akan kurang aktiviti sosialnya. Ini akan menyebabkan mereka tertekan dan mudah rasa kesepian.

Kecerdasan Semakin Berkurangan

Gadget akan menyebabkan tahap kecerdasan pemikiran anak ada berkurang. Mereka semakin malas untuk menggunakan akal mereka untuk berfikir. sebaliknya mereka lebih senang menggunakan kemudahan yang tersedia. Sebagai contoh ketika melakukan pengiraan mudah, mereka lebih suka untuk menggunakan kalkulator.

Mengganggu Jadual Waktu

Tidak salah untuk anda jika terus berkeras untuk memberikan anak anda gadget. Tapi beri sekali dengan pengawasan yang maksimum dari anda sebagai ibu dan bapa. Andai anak anda terjebak dengan gadget pemberian anda sendiri, jadual waktu makan, tidur dan belajar akan terganggu.

Gila Dengan Gadget

Anda akan menghadapi kesusahan jika anak anda sudah terlalu gila dengan gadget. Pelbagai perkara negatif yang akan menyusul dikemudian hari. Oleh itu, kawal penggunaan gadget anak anda sebelum ianya melarat sehingga besar kelak.
Entri kali ini ditulis khas kepada blog Denaihati. Semoga perkongsian ini mampu membuka sedikit pemikiran kita tentang bahayanya gadget terhadap anak-anak.
- See more at: http://info.sukacuka.com/2013/11/5-kesan-penggunaan-gadget-terhadap-kondisi-anak/#sthash.ZjRYwHOZ.dpuf
Jangan terkejut andai anda melihat anak kecil sudah pandai menggunakan iPad, bijak menggunakan iPhone dan pelbagai lagi gadget yang terdapat diatas muka bumi ini. Ada ibu bapa yang menghadiahkan gadget yang harganya beribu ringgit kepada anak mereka sempena ulang tahun kelahiran yang pertama.

Ternyata dizaman yang serba moden ini, sangat susah untuk dipisahkan antara manusia dan kemajuan teknologi. Tahukah anda wahai ibubapa, terlalu banyak menggunakan gadget akan memberi kesan negatif kepada kesihatan anak anda. Ini akan memberi kesan jangka panjang sehingga boleh membawa maut.

1) Penyebab Berat Badan Bertambah

Jika anak anda terlalu banyak bermain dengan gadget yang anda berikan, aktiviti fizikal anak anda akan berkurang. Mereka hanya akan duduk dan bermain dengan gadget tanpa sebarang gerakan fizikal yang boleh memberikan mereka sedikit kepenatan. Pemberian gadget pada usia muda anak anda mampu memberikan anak anda penyakit seperti obes.

2) Tidak Biasa Untuk Bergaul

Ini merupakan kesan yang perlu ibubapa pandan serius. Anak yang terlalu lama dan terlalu asyik dengan gadget, akan kurang aktiviti sosialnya. Ini akan menyebabkan mereka tertekan dan mudah rasa kesepian.

3) Kecerdasan Semakin Berkurangan

Gadget akan menyebabkan tahap kecerdasan pemikiran anak ada berkurang. Mereka semakin malas untuk menggunakan akal mereka untuk berfikir. sebaliknya mereka lebih senang menggunakan kemudahan yang tersedia. Sebagai contoh ketika melakukan pengiraan mudah, mereka lebih suka untuk menggunakan kalkulator.

4) Mengganggu Jadual Waktu

Tidak salah untuk anda jika terus berkeras untuk memberikan anak anda gadget. Tapi beri sekali dengan pengawasan yang maksimum dari anda sebagai ibu dan bapa. Andai anak anda terjebak dengan gadget pemberian anda sendiri, jadual waktu makan, tidur dan belajar akan terganggu.

5) Gila Dengan Gadget

Anda akan menghadapi kesusahan jika anak anda sudah terlalu gila dengan gadget. Pelbagai perkara negatif yang akan menyusul dikemudian hari. Oleh itu, kawal penggunaan gadget anak anda sebelum ianya melarat sehingga besar kelak.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan mampu membuka sedikit pemikiran kita tentang bahayanya gadget terhadap anak-anak ya..
 

Beli Mealshakes Harga Murah Sambil Menderma


Seperti yang dah diwar-warkan sebelum ni, bulan ni buat julung-julung kalinya Shaklee buat promosi beli 3 percuma 1, dan produk yang ditawarkan adalah Mealshakes.So, sape2 peminat setia Mealshakes tu, jangan lepaskan peluang grab promosi ni k. Bagi yang baru nak cuba tu, ambil peluang bulan ni cuba, dah alang-alang harga murah ni kan.

Yang lebih menariknya lagi, dengan setiap pembelian set promosi buy 3 free 1 Mealshakles ni, 10% hasil jualan akan disalurkan kepada 2000 keluarga yang kurang berkemampuan selama setahun.

Bagus kan. Dahla orang yang beli tu dapat percuma 1 tin Mealshakes, dalam pada masa yang sama juga berpeluang membantu mereka yang kurang berkemampuan.


Mealshakes ni adalah salah satu supplement yang wajib ada kat rumah saya ni, khas untuk my kids, kakak and Irfan. Kadang-kadang mak nya ni pun pau jugak sekali :)

Tiap-tiap pagi, saya akan campurkan 1 sudu kecil Mealshakes ke dalam susu anak-anak sebelum pergi school, as part of their breakfast.

Sape yang pening dan susah hati tengok anak-anak selalu demam selsema, batuk, masalah sembelit, masalah kurang selera makan atau memilih makanan, masalah kulit, saya suggest cuba ni yer. Ni saya share based on experience saya dengan kakak dan Irfan, Alhamdulillah sangat puas hati. Mealshakes ni juga membantu masalah anak yang ada asma dan juga obesiti.

Berapa sangat la harga Mealshakes ni kalau nak dibandingkan dengan kesihatan dan masa depan anak-anak kita. Sanggup ke tengok anak sakit, selalu kena telan ubat and antibiotics. Saya ni kalau boleh, memang nak elakkan ubat untuk anak-anak ni, ubat kan drugs, sintetik, of course la ada kesan sampingan especially untuk long terms. That's why i choose natural supplements. Mencegah kan lebih baik dari mengubati.

Mealshakes ni kalau konsisten ambik, anak-anak semakin bijak, fokus, cergas, cerdas dan sihat. Kalau tak percaya, cubalah. Memang tak rugi pun ambik, efek memang best. Tak kenal maka tak cinta betul tak... :)

If nak dapatkan Mealshakes ni, jangan segan-segan contact saya k...


 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

Tips Cantik : Wanita, Kecantikan dan Supplement


Dari dulu, sebelum mengenali Shaklee, saya bukanlah seorang anti supplement. Dah lama sedar akan kepentingan supplement ni, cumanya tercari-cari yang betul-betul selamat dan bagus, dan satu lagi, agak berkira sebenarnya. Ntah hapa-hapa kan, barang lain boleh je shopping sakan. Tak sedar diri, yang kesihatan tu lebih penting. Nasib baik dah sedar diri sekarang dan Alhamdulillah dipertemukan dengan Shaklee. Saya ambil Shaklee ni bukan tujuan untuk kecantikan semata-mata, malah yang lebih penting sekali adalah kesihatan. And yes, satu keluarga kami amalkan Shaklee.

Tertarik saya dengan entry perkongsian dari Mamafaiz ni, kisah seorang wanita yang dulunya anti supplement. Ada ke yang anti supplement juga tengah baca entry ni :)

Jom baca kisah menarik ni. Diharap bermanfaat untuk semua ya..

Anti supplement??? 

Itu lah diri saya suatu ketika dahulu.. 

Bila mana saya selalu tengok kwn saya setiap hari makan supplement.. Biasalah masa sambung master dulu bergaul dengan ramai kwn2 yg lebih berumur.. n masa dulu dalam kelas im the youngest yg sambung master dulu.. 

Tapi ade sorang kawan ni.. nampak mudaaaa je.. compare dengan umur dia..mmg org tak percaya..actually dia dh 40s almost nak masuk 50s..masa saya belajar dulu la..skang dh 50 la kot..lama dah tak jumpa kawan ni... 

Tapi..Energy dia tak menunjukkan dia seorang yg reaching the age of 50s.. Mmgla nampak wrinkle tu tp.. still mmg kalau teka umur korang mesti salah teka punyelah. Saya agak close dengan dia since we are in the same class.. selalu hari2 nampak dia makan supplement.. Masa tu saya xtahu pon kepentingan supplement ni..mmg anti giler. Sbb bg saya supplement tu adalah ubat.. bila ubat saya assume ade chemical n bila.ade chemical saya assume mmg boleh rosakkan ginjal. Kolot sungguh time tu! 

Bila saya luahkan ape yg saya rasa pasal supplement kat dia.. sbb bg saya..kita dah makan kot..makan sayur..makan buah..tapi bila sy membebel2 tu dia hanya tersenyum je.. then lepas tu barulah dia bersuara.. dia tanya.. 

You makan sayur2an yg fresh ke yg goreng? 
Saya cakap xde maknenyelah kalau yg xdigoreng kan? 

You makan cukup x nutrisi yg dicadangkan utk setiap hari mengikut keperluan badan? 
Saya jwb..for sure la tak kan.. Tapi makan la jugak drpd xmkn langsung. 

Dia cakap..ape yg kita makan sbnrnya belum mencukupi apa yg badan kita perlukan setiap hari. Sebab tu badan kita cpt penat dan lemah. Asal balik keje mesti terbongkang..otak dah xboleh nk fikir dgn baik dah sebab badan dh lemah..otak pon lemah nak berfikir.. 

No wonder la dia mmg genius.. seriously babe..sumer benda dia tahu..bila masa dia membaca pon sy xtau..ingatan pon kuat..dh tua2 pon ingatan kuat lagi..kalah org muda.. n dia mmg seorg yg fokus.. 

Katenye bila badan sihat..otak akan lebih cergas..dan akan lebih fokus.. Sebab tu bila bagi anak3 makan mealshake diorg boleh fokus dalam kelas sbb badan dan otak diorg ready utk terima sebarang input. 

Dan yg penting.. kwn saya ni pengguna shaklee tegaaaaarr dari zaman dia awal 30an lagi..n dia pon active sports tau even dah tua2 ni.. jangan tak percaya.. percayalah! 

Sejak dr tu saya cuba shaklee.. 

mmg lain sgt b4 n after makan supplement.. kalau xmakan supplement mmg rasa ade bende xkena ngan badan.. 

Lagi satu katenye..org pompuan lagilah sgt2 wajib ambik supplement.. sbb bila dh kawin..dh ade anak.. nak bg anak tu sihat..mak kena makan makanan yg berzat tggi..bukan makanan yg dh tercemar dgn hasil goreng2 gorengan yg zat dia dh mati.. 

kalau xmakan supplement.. tggulah..masuk anak ke 3 ke 4.. gigi tu sebatang sebatang luruh.. nak tayang depan laki dengan gigi rongak? Hahaha.. berani???? Skang tak rasa la.. nak gg rongak dulu ke..atau nk prevent gg dr rongak? Kajian dh byk dh org buat ni.. kalau xcaya jugak.. den xleh kata apa la.. 

Ok..dah pjg sgt dah ni.. 

Itu perkongsian dari salah seorang wanita yang anti supplement..

Sebab tu orang cakap, tak kenal maka tak cinta and if tak tau kenala belajar atau tanya orang lain yang lebih arif.

Sekian perkongsian dari saya untuk kali ni..
Jom saya petik kata-kata dari Prof Dr Muhaya ni, renung-renungkan yer.. :)