Wednesday, 17 September 2014

Tips Cantik : Wanita, Kecantikan dan Supplement


Dari dulu, sebelum mengenali Shaklee, saya bukanlah seorang anti supplement. Dah lama sedar akan kepentingan supplement ni, cumanya tercari-cari yang betul-betul selamat dan bagus, dan satu lagi, agak berkira sebenarnya. Ntah hapa-hapa kan, barang lain boleh je shopping sakan. Tak sedar diri, yang kesihatan tu lebih penting. Nasib baik dah sedar diri sekarang dan Alhamdulillah dipertemukan dengan Shaklee. Saya ambil Shaklee ni bukan tujuan untuk kecantikan semata-mata, malah yang lebih penting sekali adalah kesihatan. And yes, satu keluarga kami amalkan Shaklee.

Tertarik saya dengan entry perkongsian dari Mamafaiz ni, kisah seorang wanita yang dulunya anti supplement. Ada ke yang anti supplement juga tengah baca entry ni :)

Jom baca kisah menarik ni. Diharap bermanfaat untuk semua ya..

Anti supplement??? 

Itu lah diri saya suatu ketika dahulu.. 

Bila mana saya selalu tengok kwn saya setiap hari makan supplement.. Biasalah masa sambung master dulu bergaul dengan ramai kwn2 yg lebih berumur.. n masa dulu dalam kelas im the youngest yg sambung master dulu.. 

Tapi ade sorang kawan ni.. nampak mudaaaa je.. compare dengan umur dia..mmg org tak percaya..actually dia dh 40s almost nak masuk 50s..masa saya belajar dulu la..skang dh 50 la kot..lama dah tak jumpa kawan ni... 

Tapi..Energy dia tak menunjukkan dia seorang yg reaching the age of 50s.. Mmgla nampak wrinkle tu tp.. still mmg kalau teka umur korang mesti salah teka punyelah. Saya agak close dengan dia since we are in the same class.. selalu hari2 nampak dia makan supplement.. Masa tu saya xtahu pon kepentingan supplement ni..mmg anti giler. Sbb bg saya supplement tu adalah ubat.. bila ubat saya assume ade chemical n bila.ade chemical saya assume mmg boleh rosakkan ginjal. Kolot sungguh time tu! 

Bila saya luahkan ape yg saya rasa pasal supplement kat dia.. sbb bg saya..kita dah makan kot..makan sayur..makan buah..tapi bila sy membebel2 tu dia hanya tersenyum je.. then lepas tu barulah dia bersuara.. dia tanya.. 

You makan sayur2an yg fresh ke yg goreng? 
Saya cakap xde maknenyelah kalau yg xdigoreng kan? 

You makan cukup x nutrisi yg dicadangkan utk setiap hari mengikut keperluan badan? 
Saya jwb..for sure la tak kan.. Tapi makan la jugak drpd xmkn langsung. 

Dia cakap..ape yg kita makan sbnrnya belum mencukupi apa yg badan kita perlukan setiap hari. Sebab tu badan kita cpt penat dan lemah. Asal balik keje mesti terbongkang..otak dah xboleh nk fikir dgn baik dah sebab badan dh lemah..otak pon lemah nak berfikir.. 

No wonder la dia mmg genius.. seriously babe..sumer benda dia tahu..bila masa dia membaca pon sy xtau..ingatan pon kuat..dh tua2 pon ingatan kuat lagi..kalah org muda.. n dia mmg seorg yg fokus.. 

Katenye bila badan sihat..otak akan lebih cergas..dan akan lebih fokus.. Sebab tu bila bagi anak3 makan mealshake diorg boleh fokus dalam kelas sbb badan dan otak diorg ready utk terima sebarang input. 

Dan yg penting.. kwn saya ni pengguna shaklee tegaaaaarr dari zaman dia awal 30an lagi..n dia pon active sports tau even dah tua2 ni.. jangan tak percaya.. percayalah! 

Sejak dr tu saya cuba shaklee.. 

mmg lain sgt b4 n after makan supplement.. kalau xmakan supplement mmg rasa ade bende xkena ngan badan.. 

Lagi satu katenye..org pompuan lagilah sgt2 wajib ambik supplement.. sbb bila dh kawin..dh ade anak.. nak bg anak tu sihat..mak kena makan makanan yg berzat tggi..bukan makanan yg dh tercemar dgn hasil goreng2 gorengan yg zat dia dh mati.. 

kalau xmakan supplement.. tggulah..masuk anak ke 3 ke 4.. gigi tu sebatang sebatang luruh.. nak tayang depan laki dengan gigi rongak? Hahaha.. berani???? Skang tak rasa la.. nak gg rongak dulu ke..atau nk prevent gg dr rongak? Kajian dh byk dh org buat ni.. kalau xcaya jugak.. den xleh kata apa la.. 

Ok..dah pjg sgt dah ni.. 

Itu perkongsian dari salah seorang wanita yang anti supplement..

Sebab tu orang cakap, tak kenal maka tak cinta and if tak tau kenala belajar atau tanya orang lain yang lebih arif.

Sekian perkongsian dari saya untuk kali ni..
Jom saya petik kata-kata dari Prof Dr Muhaya ni, renung-renungkan yer.. :)


 

5 comments:

mama solehah said...

ada juga org benci supplement eh?
yg selaludengar org benci ubat jek..huhu

jom blogwalking:
http://goo.gl/FRqUJN

lazu iana said...

saya berpuas hati dgn tips ini....saya nak lebih lagi mengenai tips kaos kaki muslimah yang saat ini sedang tend.

Adeline Niesha said...

salam kenal gannn...
artikelnya menarik dah harus di baca sama semua wanita...
dan untuk kaos kaki muslimah yang bagus dan trendy itu seperti apa ya...

Adeline Niesha said...

salam kenal gannn...
artikelnya menarik dah harus di baca sama semua wanita...
dan untuk kaos kaki muslimah yang bagus dan trendy itu seperti apa ya...

adelia vanisa said...

Terima kasih Gan..
Artikelnya menarik sekali dan membantu untuk menyelesaikan tugas...
dan untuk kaos kaki muslimah yang bagus dan saat ini banyak peminatnya seperti apa ya...