Sunday, 21 September 2014

Tips Mencerahkan Dan Memutihkan Kulit Dengan Mudah


Setiap wanita pasti idamkan kulit yang bersih, cerah dan berseri. Kalau boleh, tak nak langsung ada noda-noda seperti jerawat, jeragat, parut, bintik hitam, bintik putih dan sebagainya. Trust me, kalau kulit yang cerah pun, kalau muka penuh noda, nampak kusam dan gelap jer. Bila dah clear, hah, barulah nampak cerah dan berseri.

Siapa yang pernah amalkan petua tradisional menggunakan bahan-bahan semulajadi untuk kulit? Banyak sebenarnya petua-petua lama ni, tinggal lagi rajin atau tidak je. Kadang-kadang tu, bahan dah beli ready, at the end, tak buat pun. Terjumpa tips ni, sape yang rajin tu cubalah ye. Credit

1. BARLI

Ambil segenggam barli dan goreng tanpa minyak. Kemudian, tumbuk barli yang telah di goreng itu hingga lumat. Bancuh serbuk barli tersebut dengan sedikit perahan air limau nipis dan air masak. Sapukan bancuhan tersebut dengan rata di wajah anda sebelum tidur.
Untuk mendapatkan hasil, amalkannya sekurang-kurangnya seminggu sekali. InsyaAllah anda akan dapat lihat hasilnya nanti.

2. BERAS PULUT 

Ia berfungsi untuk menanggalkan daki dan sel-sel mati serta menghaluskan kulit. Manakala serbuk beras pulut dan beras pulut hitam khusus untuk menanggalkan sel kulit mati, mengurangkan parut, di samping memerah dan memutihkan kulit wajah dan badan.
Cara-Caranya:
1. Rendam beras pulut hingga lembut, kemudian tumbuk sehingga lumat.
2. Sebelum mandi, lumurkan seluruh badan dengan beras yang ditumbuk.
3. Biarkan lumuran tadi separuh kering dan sental kulit anda perlahan-lahan.
4. Bilas badan anda dengan air mandian. Amalkannya sekerap yang mungkin.
5. Untuk hasil yang terbaik amalkan,2 kali seminggu.Kulit tubuh anda dijamin akan cerah.

3. NENAS

Ambil bahagian dalam nenas yang keras (palu) lalu gosokkan ke seluruh bahagian badan. Bilasa badan dengan sebersih-bersihnya. Amalkan setiap pagi dan petang. InsyaAllah kulit anda akan lebih putih, cerah dan berseri.

4. TIMUN

Parut isi timun atau hancurkan, campurkan bersama perahan limau. Tempek ke muka dan tunggu sehingga kering. Sesudah itu, bolehlah dibilas dengan air bersih atau air suam. Nak cepat hasilnya, buat setiap malam.

5. LOBAK MERAH 

Parut sebatang lobak merah dan satukan bersama sebiji kuning telur dan sedikit jus limau nipis sehingga sebati. Tepek pada keseluruhan muka dan leher dan biarkan kering. Bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu. ia menjadikan wajah lebih berseri, mulus, menegangkan kulit.

6. LIMAU NIPIS 

Belah limau nipis menjadi 2,gosok pada wajah dan badan…kulit akan menjadi cerah, licin dan harum..

7. BERAS 

Ambil 1 gengam beras,tumbuk dan tambahkan air. kemudian sapu pada wajah sebelum tidur..ia dpt menghilanhkan jerawat batu dan of course putihkan wajah..
 
8. BUAH DELIMA 

Buah delima mengandungi kandungan aktif yang merupakan agen pencerah kulit yang berkesan. Ia dapat mengenali bahagian yang berpigmentasi dan menghentikan komunikasi di antara sel bagi menghasilkan melanin.

9. LABU 
 
Tutup pori-pori pada wajah dengan buah labu yg bertindak membuang sel kulit mati. dgn campurkan puri labu,madu,cuka epal,tepung ubi,1 biji telur.

10. KOPI 
 
Serbuk akan menghasilkan minyak anti-oksidan. Ia berfungsi menghaluskan serta mencerahkan kulit anda.kalau nak putih satu badan just lulur kopi tersebut.

Caranya;
1. Tumbuk biji kopi sampai halus.
2. Campurkan serbuk kopi dengan minyak zaitun dan tepung sengkuang mengikut kadar yang secukupnya.
3. Kacau kesemua bahan hingga rata.
4. Kemudian, sapukannya pada muka serta seluruh anggota badan anda.
5. Sambil menyapu, gosokkan secara lembut campuran tadi pada tubuh anda.
6. Seterusnya, biarkan ia selama 1 jam. Tujuannya supaya minyak dalam kopi tadi menyerap ke dalam tubuh anda dengan sempurna.
7. Akhir sekali, bilas tubuh anda dengan air yang dicampurkan dengan sedikit garam. Lepas tu anda bolehlah mandi seperti biasa. 
Amacam..
Syaratnya 2 je, kena rajin dan konsisten la... :)

Saya mengaku siap-siap saya memang tak rajin nak buat semua ni. Lagilah dengan anak-anak sekarang kan. Korang if yang tak berapa nak rajin macam saya ni, jom join ambik supplement Shaklee. Kesannya, of course ler marvellous. Bukan setakat kulit makin cerah, yang mana ada masalah jerawat, parut, jeragat, kulit kusam tu pun insyaAllah sangat membantu.

Ini antara feedback customers saya...

"Baru makan 11 sachet Shaklee Collagen Powder tu, whole body jadi cerah!" - Rozita

"Sekarang ni konsisten dengan Vitamin E, Alhamdulillah kulit makin cerah. Tak perasan pun, tapi orang start tegur kulit makin cerah. Kulit tangan pun cerah dari dulu, baru saya perasan." - Siti Maryam

"Ambik Vitamin C tu tak konsisten sangat, tapi kan kulit makin putih" - Siti Hanizah

Real testimoni ni ye, antara feedbacks dari my customers, bukan rekaan untuk melariskan produk ye. 

Cadangan Supplements Shaklee Untuk Mencerahkan Kulit

Ada a few supplements sebenarnya untuk membantu mencerahkan kulit ni.
Antaranya adalah Vivix, Shaklee Collagen Powder, ESP, Vitamin E, Vitamin C dan B Complex.

Banyak?
Jangan risau. Tak semestinya ambil semua.
Boleh hubungi saya for consultation k.
Saya akan suggest mengikut budget dan keperluan anda :)

By the way, sepanjang bulan September 2014 ni, ada promosi Shaklee Collagen Powder tau.
Yang ni actually paling power ni, collagen yang sangat ringan dan mudah diserap dalam badan. 99.99% absorption. Jangan lepaskan peluang ni k!





 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

4 comments:

Muhammad Feriyanto said...

Terimakasih atas informasinya karena saya lagi cari informasin tentang cara menghilangkan jerawat secara alami
.

sigit said...

terimakasih atas informasinya gan, saya mencari informasi tetang jerawat yang selalu mengganggu penampilan wajah.
Menghilangkan Bekas Jerawat
.

Amira Zura said...

Sayang kan teman wanita anda?. Mahukan teman wanita anda mempunyai bentuk badan menawan?. Payudara besar dan anjal. Punggung yang gebu dan montok?. Jangan bertangguh lagi. Hubungi kami. Layari web kami untuk info. kami sedia membantu.

[KETAHUI LEBIH LANJUT BAGAIMANA BESARKAN PAYUDARA ANDA]

Sinta arina said...

terimakasih atas infonya..memanglah perlu kita merawat kulit dengan baik ya kak..
baca juga >> Merawat kecantikan dengan produk BPOM dan MUI