Saturday, 20 June 2015

5 Tips Berkesan Kurangkan Nafsu Makan


Berat badan sering menjadi masalah bagi setiap orang, tak kira lelaki ataupun wanita. Tubuh yang gemuk boleh boleh membuatkan seseorang itu berasa rendah diri serta hilang keyakinan untuk berhadapan dengan ramai orang. Berat badan yang berlebihan juga mengundang risiko pelbagai penyakit merbahaya.

Adakah anda seorang yang susah nak kawal nafsu makan?  Ramai yang ada masalah ni sebenarnya, nafsu makan yang membuak-buak akhirnya membuatkan seseorang itu hanya hangat-hangat tahi ayam dan gagal mengurangkan berat badan. Masalah besar nak berperang dengan nafsu makan ni, betul tak.

So, bagaimana nak mengurangkan nafsu makan yang berlebihan dengan lebih berkesan?

 tips kawal nafsu makan - women online magazine

Berikut beberapa cara yang boleh anda praktikkan untuk membantu dalam mengawal nafsu makan.

5 Tips Berkesan Kurangkan Nafsu Makan

1.   Minum air masak dengan  lebih banyak


Ramai yang tak sedar dan tak dapat membezakan antara rasa lapar dan dehidrasi. Adakalanya anda merasakan perut kosong dan menganggapnya sebagai rasa lapar. Anda kemudian mengambil makanan yang sebenarnya tidak diperlukan pun oleh tubuh.

Untuk mengatasinya, anda harus selalu bersedia dengan air masak sebagai ‘jalan selamat’ jika anda terasa ‘lapar'. Pastikan juga anda minum air masak secukupnya 2-3 liter sehari kerana apabila badan kita kurang air, signal 'lapar' akan dihantar ke otak, padahal kita tak lapar pun tetapi kurang air.

2.   Jangan lambat bersarapan
 
Dalam menjalani aktiviti harian anda, sarapan sangat penting.  Jadi, jangan lengah-lengahkan waktu sarapan pagi. Jika anda tidak bersarapan, anda akan berasa sangat lapar. Kesudahannya,  anda akan makan tengahari dengan jumlah lebih banyak. Perkara ini tidak baik bagi tubuh. Dengan bersarapan, maka metabolism tubuh anda akan bekerja lebih awal, dan membuatkan anda berasa lebih lama kenyang.

3.  Pengambilan protein ketika sarapan


Protein membantu anda mempertahankan energi dan tenaga untuk melakukan aktiviti sepanjang hari. Oleh sebab itulah, sebaiknya ambil makanan yang rendah kalori namun berprotein tinggi ketika bersarapan pagi.

4. Pengambilan teh hijau


Anda gemar ‘makan-makan’, terutama makanan ringan seperti kerepek atau coklat pada petang hari atau ketika anda berasa bosan/stress? Ganti kebiasaan ‘makan-makan’ dengan minum teh hijau panas. Ekstrak teh hijau akan meningkatkan ‘norepinefrin’(hormone yang meningkatkan pengeluaran kalori) pada taraf sel sehingga pengeluaran kalori dapat ditingkatkan. Selain itu, teh hijau juga dapat meningkatkan metabolism lemak, pengeluaran kalori dan penurunan berat badan.

5.  Makan dengan teratur


Makan besar dengan jumlah yang banyak sekali atau dua kali dalam sehari menjadi satu kesalahan, Yang penting, adalah makan dengan teratur tiga hingga empat kali sehari, namun dengan jumlah yang sedikit. Perkara ini akan menghindarkan anda daripada sering berasa lapar, yang biasanya akan membuatkan anda makan lebih banyak.

Semoga tips ni membantu ya :)

Ohh, yang untuk sarapan tu kan, saya suka amalkan ESP dari Shaklee. Sumber protein terbaik dari soya non-GMO dan tiada kolestrol. Kenyang sangat tau, senang pun senang. Sangat sesuai juga untuk anda yang selalu sibuk sampai tak sempat nak breakfast. Boleh juga dijadikan sebagai snacks (minum pagi atau petang) antara waktu makanan utama, so bila time waktu makan lunch atau dinner tu, takdelah selera membuak-buak sangat kan.

Selain ESP, satu lagi minuman protein yang berkhasiat dan mengenyangkan adalah Cinch Shake.


ESP adalah protein rendah lemak, bukan- GMO (organisma tidak diubah-suai secara organik) yang lengkap secara biologinya dan mengandungi kesemua sembilan asid amino perlu. Ia sesuai untuk seisi keluarga, memberikan anda 14gram protein soya sihat bagi setiap hidangan. Bukan sahaja merupakan pilihan snek yang berkhasiat, ESP merupakan snek enak bagi mengisi tubuh anda dengan protein soya yang berkualiti tinggi. Jam demi jam ia menyalurkan tenaga yang tiada tandingannya.

Dengan protein berkualiti tinggi yang berasaskan tumbuhan ini, ESP merupakan sumber protein biologi lengkap yang:
 • rendah lemak secara semulajadi 
 • bebas kolesterol protein 
 • lengkap dengan kesemua sembilan asid amino perlu
Cinch Shake


Cinch Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati di samping mengurangkan berat badan. Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch Shake membantu anda menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda.

Setiap kali anda menikmati Cinch Shake, anda akan memperolehi 24 gram protein dan ini adalah penting. Mengapa? Ini kerana protein digunakan untuk membina otot yang boleh meningkatkan metabolisma anda dan membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga dapat menahan kelaparan, ini boleh membantu mengurangkan pengambilan makanan ringan di antara waktu makan. Dan tidak ketinggalan juga terhadap kandungan leusina dan zat-zat yang diperlukan oleh badan anda.
 • Memberikan khasiat seperti satu hidangan tetapi dengan rasa seperti santapan manis/ pencuci mulut 
 • Mengandungi Cinch Pro™ iaitu suatu campuran protein eksklusif yang diperkaya dengan asid amino leusina 
 • Diperkaya dengan Leucine™ untuk memelihara otot semasa anda mengurangkan berat badan 
 • Terdapat 24 gram protein dalam setiap sajian bagi membolehkan anda berasa puas dan kenyang 
 • Mempunyai kandungan serat yang tinggi iaitu 6 gram dalam setiap sajian 
 • Nilai glisemia yang rendah untuk mengekalkan paras gula dalam darah yang normal dan mengekalkan tenaga 
 • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian (Daily Value) bagi 21 vitamin dan mineral yang penting 
 • Tiada perisa, pewarna atau pemanis buatan 
 • Soya bukan GMO 
 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

No comments: