Monday, 13 July 2015

4 Cara Marah Anak Supaya Anak Mudah Terima Dan Sayang Kita


Assalamualaikum

Kalau tak marah anak-anak dalam sehari, memang tak sah.
Lepas dah marah tu, rasa bersalah sangat. Lagi la waktu anak-anak ttidur, bila pandang jer muka anak, mula la rasa menyesal, sayu dan sebak.

Siapa yang selalu jadi macam ni eh. Saya le tu salah seorangnya.

Marah anak ni pun perlu jugak dalam proses mendidik anak-anak, supaya anak-anak kita tahu mana yang salah mana yang betul. Tapi biasala kan, kadang-kadang mak-mak ni terlebih penat ke, tengah stress ke, nak datang bulan ke, terbabas jugak. Ter'over' marah. Tengok rumah yang bersepah pun dah mula rasa menyirap darah. Huhuhu...

Di samping kita sebagai ibu ni mendidik anak-anak kita, at the same time, kita juga dalam proses mendidik hati supaya lebih tenang dan sabar. Marah pun ada caranya.

Saya terbaca satu tips di page Ibu Rose, tentang tips cara marah anak supaya anak mudah terima, hormat dan sayang pada kita. Ohh, i really need this.


Jom kita baca sama-sama k

4 Cara Marah Anak Supaya Anak Mudah Terima Dan Sayang Kita

1. Kamceng dengan anak

Jalinkan perhubungan yang rapat dengan anak. Rapat berdasarkan kasih-sayang dan hormat. Ini adalah dasar yang paling penting. Itu sebab jika suka sangat berleter dan membebel, bila marah sudah tiada nilai, sebab apa yang dikata sudah masuk telinga dan keluar serta-merta. Serta leteran dan bebelan akan menjauhkan hubungan! SO FIRST SYARAT IS KAMCENG DENGAN ANAK. ATAU WUJUDKAN PERTALIAN ERAT atas dasar TRUST EACH OTHER.

2. Marah perbuatan dan jangan hina anak itu

Maksudnya, cakap yang anda tak suka itu adalah perbuatan bukan anak itu. Selalu ibu bapa bila marah akan menggunakan perkataan seperti

" Ko ni memang tak guna!"
atau
" Macamana bodoh sangat ni!"

Nampak tak yang kena attack ialah anak itu bukan kesilapannya. Oleh itu, jika yang di attack ialah anak itu, maka bagaimana dia hendak berubah. Oleh itu sia-sia sajalah marah itu. IA HANYA MENJADI ASID DALAM BADAN ANAK ITU YANG AKAN MEMAMAH HATINYA YANG CANTIK DAN MERAH ITU MENJADI MATI DAN BURUK!

Katakan begini;

" Apa yang abang buat yang boleh menyebabkan abang salah jawab? Abang tak faham soalan ke? Abang letih ke? Abang kurang ulang kaji ke? "
Atau.
" Abang ni sebenarnya baik dan suka tolong mama, macam ari tu (ambil contoh yang betul). Apa (jangan mengapa) yang membuatkan abang pukul adik tadi? Abang tahu tak perbuatan memukul adik tu sebenarnya tidak baik...... abang ni budak baik dan sayang adik, boleh tak mama minta abang kawal marah abang tu bila adik salah...macam mama kawal marah mama bila abang salah...tak pe you do better next time ya!"

dan cakap pada adik pula jika adik itu sudah boleh faham. BERSIKAP ADIL!

3. Bersangka baik

Di dalam hati KUATKAN SANGKAAN BAIK kepada anak dan tahu DIA AKAN BERUBAH DAN MEMBETULKAN KESILAPANNYA. Selalu sangat bila kita marah syaitan akan menggembar-gemburkan lagi perasaan kita sehingga kita merasa anak kita itu teruk sangat dan tidak boleh menjadi baik. Ini menjerut hati kita menyebabkan kita rasa lagi takut, maka apa lagi kita pun menghukumlah seperti orang tidak sedarkan diri. Akhirnya anak menympan dendam, keadaan menjadi lebih teruk.

4. Sebut syukur, puji dan hargai anak bila anak berubah dan betulkan kesilapan

Langkah:

Bila melihat anak melakukan sesuatu yang menyirap darah:
  1. Tarik nafas dan langkah satu langkah ke belakang. (supaya anda boleh ubah keadaan diri anda 'state' dan berfikir jelas tanpa didorong emosi negatif).Terus ingatkan diri anak ini baik dan dia hanya tersilap. KUATKAN PERASAAN SAYANG ANDA KEPADANYA. Ingat ini peluang anda untuk MEMIMPIN.
  2. ANALISA KEADAAN. Tengok punca.
  3. BETUL PERBUATAN dan guna SANDWICH METHOD
    • sebut kebaikan dia
    • tegur perbuatannya yang salah
    • ingatkan dia anak yang baik dan anda sayang dia walaupun dia tersilap asalkan dia mahu membetulkan kesilapan.
  4. AJAK BUAT SESUATU YANG POSITIF yang menyebabkan dia merasai anda sayang pada dia dan memaafkan dia bila dia telah meminta maaf.

Nampak saja macam banyak, tapi bila sudah biasa dilakukan, ia menjadi sebati dengan diri anda. Dan orang lain nampak anda sangat bijak dan sabar mendidik anak. Dan yang penting, anak anda RASA SELAMAT dengan anda dan dia dapat membesar dengan baik. Dan kemudiannya menjadi anak yang berjasa dan berjaya.

No comments: