Wednesday, 21 May 2014

Tips Mengatasi Keletihan dan Kelesuan


Letih, lesu, tak bermaya, tak bertenaga..
Masalah biasa yang kita dengar ni, ramai yang alami masalah ni. Walaubagaimanapun, masalah ini tak boleh dianggap sebagai masalah remeh atau ringan.


" Fatigue" atau rasa penat yang selalu di alami oleh sebahagian daripada kita telah di anggap sebagai salah satu fenomena yang biasa. Keadaan letih lesu yang sudah mencapai tahap kronik selalunya diikuti dengan sakit kepala, sakit tulang belakang, makanan yang kurang hadam dan selsema. Ia juga faktor penyebab yang membuat kita cepat marah dan sensitif.

Penyebab Badan Lemah dan Lesu
 • Pemakanan yang tidak sihat
 • Kekurangan vitamin dan mineral
 • Tekanan dan stress 
 • Kegemukan 
 • Pekerjaan yang memenatkan 
 • Insomnia 
 • Darah rendah/anemia 
 • Perokok tegar 
 • Mengambil kafein secara berlebihan 
 • Pengambilan makanan segera dan makanan rapu yang berlebihan 
 • Tidak melakukan senaman 
 • Pengambilan ubat-ubatan 
 • Kekurangan air 
 • Kehamilan 
Sekiranya penyebab kelesuan ialah bukan sebab-sebab kesihatan atau pengambilan ubat-ubatan, faktor penyebab ialah kemungkinan besar kekurangan nutrisi. Maklum sajalah, tidak semua antara kita yang makan untuk sihat, kebanyakan kita makan untuk sedap atau sekadar makan untuk hidup.

Adakah Vitamin Shaklee Dapat Memperbaiki Keadaan Keletihan Ini?
Berikut adalah cadangan supplement Shaklee untuk menangani masalah letih dan lesu:

Energizing Soy Protein (ESP)

Membekalkan 14gram non-GMO protein berkualiti tinggi (dalam setiap hidangan) yang mengandungi semua asid amino yang diperlukan oleh tubuh bagi mengekalkan tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh. Ia membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana ia mengandungi 5 jenis vitamin B yang diperlukan tubuh dan separuh daripada jumlah keperluan kalsium harian, serta membantu membina dan perbaiki tisu badan yang rosak.

Vitalea (Multivitamin)

Merupakan multivitamin yang dilengkapi dengan 12 jenis vitamin dan 7 jenis galian yang diperlukan oleh tubuh. Mereka yang mengalami tekanan darah rendah akibat kekurangan zat besi adalah digalakkan mengambil 2 biji vitalea setiap hari untuk mengatasi masalah ini.

Vitamin C

Satu tablet vitamin C bersamaan dengan 7 biji setengah oren asli. Vitamin C Shaklee didatangkan dengan fungsi sustained release dimana ia akan dilepaskan secara berperingkat mengikut masa demi memastikan vitamin C tersebut kekal dalam badan, memandangkan vitamin C merupakan vitamin larut air yang mudah musnah, Sangat penting untuk pembentukan kolagen, sistem imun badan, bertindak sebagai antioksidan dan sangat penting dalam melawan penyakit. Disyorkan mengambil 2 biji vitamin C yang dipatah dua sekiranya badan terasa seperti hendak demam.

B-Complex

Mengandungi 8 kumpulan vitamin B untuk memenuhi keperluan badan. Bertindak sebagai penjana tenaga (melalui tindakbalas glukos) disamping memberi ketenangan kepada tubuh. Disebabkan itu, vitamin B merupakan vitamin paling utama dalam mengatasi kelesuan dan tekanan. Ia mempunyai elemen yang meningkatkan metabolisma, tenaga dan kesihatan otak serta membantu kulit wajah kelihatan berseri dan tidak kusam.


Hubungi saya jika berminat yer :)

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

No comments: