Saturday, 28 September 2013

[Info Vitamin] Kelebihan Shaklee Berbanding Jenama Lain di Pasaran/Farmasi


"Kenapa Shaklee? Kan ada banyak jenis vitamin di farmasi? 
Pilih sajalah kat situ lebih senang". 

Ya, pil vitamin memang mudah didapati, di store2 farmasi malah supermarket juga ada menjual vitamin.
Masalahnya, bagus ke?

Vitamin ni tak sama macam buah. Buah, di mana2 pun sama, kecuali mungkin dari segi rasanya. Buah strawberi di negara kita mungkin lebih masam dari strawberi di England, tapi kedua2nya masih buah yang sama dihasilkan dari pokok strawberi.

Tapi vitamin2 ni dihasilkan di kilang2 berbeza, dengan bahan2 berbeza. Sesetengah vitamin yang dihasilkan secara sintetik, hanya mengandungi sedikit saja elemen vitamin, sebaliknya banyak kepada 'seakan vitamin'. Vitamin tiruan ini adakalanya bertindak secara agresif dengan tubuh.

Ada yang 'menutup' kebolehan tubuh untuk menjalankan proses2 secara semulajadi, sebaliknya memerlukan bantuan dari vitamin2 ini, barulah boleh bekerja. Ada yang mendatangkan pelbagai reaksi seperti alahan, tekanan dalam otak dan sebagainya. Jadi kita mesti berhati2 dalam memilih vitamin, bukan main pukul rata saja.

Apa Keistimewaan Shaklee?

Shaklee dihasilkan dari bahan2 semulajadi, yang menjadikan ia sebagai vitamin natural yang tidak memberi kesan songsang pada tubuh. Satu perbezaan yang paling senang dilihat ialah ketiadaan silika gel di dalam botol Shaklee, berbanding vitamin lain yang mengandungi silika gel untuk menyerap lembapan.

Silika gel adalah paket kecil yang sering kita temui dalam kotak-kotak kasut, hand bag, barangan kulit (terutama yang mahal2), barang letrik dan suka sesetengah supplement.


Silika gel adalah sejenis ‘desiccant’ iaitu ia berfungsi untuk menyerap lembapan. Sebab itulah ia berada dalam kotak2 kasut kulit bagi mengelakkan pertumbuhan kulat. Dalam kotak barang elektrik, silika gel diletakkan juga untuk menghalang lembapan merosakkan alatan tersebut.

Bagi vitamin/supplement, fungsi silika gel adalah bagi mengelakkan pil tersebut dari dirosakkan oleh wap air yang mungkin terperangkap di dalam botol.

Apa yang Tidak Boleh Ada dalam Produk yang Baik?
  • pewarna - artificial colours, mengapa perlu ada pewarna? Apa yang cuba disembunyikan melalui pewarna?
  • perasa - artificial flavors, ianya menjimatkan kos penghasilan vitamin berbanding dengan perasa asli.
  • pemanis sintetik - mengapa perlu pemanis sedangkan kita tahu ianya tidak baik untuk kesihatan sedangkan kita mengamalkan makanan kesihatan untuk mengoptimumkan kesihatan?
  • silika gel - Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli.
Yang pasti, Shaklee adalah asli, 
tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel.

Kenapa Kebanyakan Vitamin Mengandungi Silika Gel

Kerana bila vitamin2 ini bertindakbalas dengan wap air (lembapan), ia akan berubah menjadi substance yang lain.

Buktinya, cuba letakkan sebiji pil vitamin yang anda beli farmasi dan sebiji vitamin Shaklee di atas meja selama beberapa hari. Kemudian perhatikan perubahan kedua2 vitamin itu. Vitamin Shaklee masih mengekalkan keadaan asal (kecuali B-complex akan berbau sedikit tengik jika dibiarkan dalam suhu sederhana) sedangkan vitamin yang satu lagi akan bertukar hitam!

Anda boleh cuba kalau tak percaya!

Jadi berhati-hatilah apabila anda membeli vitamin yang datang bersama silica gel…

Jika anda mempunyai pilihan untuk menggunakan sesuatu yang lebih baik, why not get a better one?

Berminat untuk mencuba Shaklee?
Hubungi saya ye :)


 
***********************************************************

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)

ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Email : cikjattshop@yahoo.com
♥ Fanpage : Sweet Mom Vitamin Center

No comments: