Friday, 9 September 2016

Sakit Belakang Kronik Selepas Bersalin Kesan Dari Epidural. Betul Ke?


Sakit bersalin memang sukar digambarkan.
Hanya yang pernah merasa je tahu bagaimana peritnya bersalin ni. Waktu bersalin tu konon macam surrender dah la nak mengandung lagi, tapi bila anak dah makin besar, rindu pula nak rasa pengalaman mengandung dan bersalin tu kan :)

Itu sakit waktu bersalin. Selepas bersalin dan dengan umur pun yang semakin meningkat, pun ramai ibu yang mengadu mula mengalami sakit-sakit badan. Sakit yang paling common, sakit belakang atau pinggang.

Ada tu terpaksa menganggung kesakitan ni selama bertahun-tahun, sampai anak dah masuk sekolah pun ada. Jadi, isu ni memang tak boleh dipandang ringan. Sebagai ibu ni, banyak tanggunggjawab kita, tak kisahla yang bekerja atau suri rumah. Kalau diri sendiri sakit, macam mana la kita nak uruskan hal anak-anak dan rumahtangga, betul?


Benarkah Epidural menyebabkan sakit belakang?

Epidural ni adalah teknik bius yang disuntik pada tulang belakang, digunakan untuk menghilangkan rasa sakit ketika proses kelahiran secara normal atau ketika pembedahan cesarean.

Kesan-kesan sampingan epidural mudah diatasi dan tidak berbahaya contohnya seperti terketar-ketar, mengantuk, sakit belakang, sakit kepala, loya  dan tekanan darah menurun. Kesan-kesan ini hanya dirasai sementara saja selepas epidural, dan akan pulih seperti biasa.

Terdapat tanggapan bahawa sakit belakang yang berpanjangan dan kronik selepas bersalin adalah kesan dari epidural.

Walaubagaimanapun, jika epidural dilakukan dengan mudah dan tiada komplikasi, sebenarnya, kesan sampingan jangka masa panjang juga adalah sangat minimum. Tetapi, sekiranya rasa sakit belakang tu lama atau berkekalan, itu mungkin disebabkan semasa injection dilakukan needle yg dicucuk tidak tepat kepada epidural space.
Seandainya rasa sakit pinggang itu lama atau berkekalan, itu mungkin disebabkan semasa injection dilakukan needle yg dicucuk tidak tepat kepada epidural space.

Make Money Online : http://ow.ly/KNICZ

Bagaimana caranya untuk hilangkan sakit belakang selepas bersalin

Saya pun mengambil epidural semasa bersalin dulu, sebab saya bersalin secara caesarean. Dua kali pulak tu. Alhamdulillah la so far ok, takde masalah sakit-sakit belakang ni.

Kalau tanya pendapat doktor, doktor akan cakap if bersalin tanpa guna epidural pun ada risiko sakit belakang, kalau abaikan pengambilan nutrisi yang cukup. Bila badan kita tak cukup nutrisi, memang akan mulalah sakit belakang segala.

Sakit kesan epidural yang ditanggung selama 6 tahun hilang!Bangun tidur dah tak sakit dah macam dulu. Nikmatnya rasa bila sakit belakang tu hilangIni adalah antara pengalaman ibu-ibu yang ambil Vivix untuk hilangkan sakit belakang selepas bersalin kesan dari epidural.

Jadi, betul la bila kita cukup nutrisi, badan akan lebih sihat.
Saya yakin, bila badan kita cukup nutrisi, badan kita akan lebih sihat, cergas dan bertenaga.
Dahla Vivix ni merawat sel-sel badan kita sekali, itu yang kesannya pun macam 'magic' tu :)

Lebih lama anda tunggu untuk rawat masalah sakit belakang ni, maka lagi lamalah anda perlu menanggung seksa. Biar saya bantu anda selesaikan masalah ini dengan konsultasi percuma selepas anda hadiahkan set ini untuk diri anda sendiri.

Untuk info dan kisah-kisah 'ajaib' mereka yang mengambil Vivix >> KLIK SINI

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

No comments: