Tuesday, 18 July 2017

Risiko Anemia Pada Ibu Hamil Dan Cara Mengatasinya


Lesu, letih, tidak bertenaga, semput, pening, rasa berdebar, kulit pucat, dan tidak boleh berfikir dengan jelas, merupakan di antara simptom-simptom seseorang itu menghidap anemia atau kurang hemoglobin.

Selalunya, mereka yang mengalami simptom-simptom ini tidak begitu mengendahkannya dan hanya mengandaikan tidak mendapat rehat yang cukup. Sesiapa sahaja boleh menghidap penyakit ini, tetapi golongan yang lebih kerap dikaitkan adalah ibu-ibu mengandung.

Masalah anemia ni semakin kerap berlaku dalam kalangan wanita hamil hari ini, jadi amat penting supaya perhatian ditumpukan kepada penjagaan pranatal yang sewajarnya.


Risiko Anemia Yang Tidak Dirawat

Anemia yang teruk atau tidak dirawat semasa hamil dan selepas melahirkan anak boleh mengakibatkan masalah seperti:
  • keguguran
  • kelahiran pramatang
  • kekurangan berat badan
  • kemurungan selepas bersalin
  • kerencatan perkembangan dalam seseorang kanak-kanak
  • kerencatan semasa dilahirkan
  • peningkatan kebarangkalian ibu meninggal dunia
Namun apa yang lebih malang, penyakit ini jika tidak dicegah serta dirawat boleh menyebabkan ramai ibu dan bayi mengalami kesan kesihatan bagi jangka masa panjang.

Jadi, kepada ibu-ibu di luar sana, jangan ambil ringan masalah ni. Bertindak segera atau dapatkan bantuan serta-merta jika menghadapi simptom anemia.

Tiada Lagi Masalah Anemia Atau HB Rendah Semasa Hamil Dan Selepas Bersalin

Kisah yang saya kongsikan selanjutnya ni adalah pengalaman yang diceritakan sendiri oleh Puan Fatimah Azzahra, sorang ibu kepada 3 orang anak. Bagaimana beliau berhadapan dengan masalah anemia yang teruk semasa hamil dan selepas bersalin anak beliau yang pertama dan kedua. Pelbagai ikhtiar telah beliau cuba namun tak berhasil sehingga hampir-hampir terpaksa buat transfusi darah.

Namun, semasa hamil anak yang ketiga, Alhamdulillah, beliau tidak lagi mengalami masalah anemia.

Semoga perkongsian kisah beliau ni dapat memberi manfaat dan juga mungkin penyelesaian untuk ibu-ibu yang juga mempunyai masalah yang sama.


"Assalamualaikum dan salam sejahtera. 

Saya, Fatimah Azzahra Binti Ismail. Ibu kepada 3 orang cahaya mata yang berumur 1, 4 dan 7 tahun. Saya ingin kongsikan #shakleeeffect yang saya rasai selepas mengamalkan supplement Shaklee secara konsisten selama 4 tahun.  

Saya mengalami masalah anemia yang teruk ketika mengandungkan anak pertama dan kedua. Bacaan HB hanyalah 10-11 ketika itu. Sehingga setiap kali mengandung Jururawat akan tampal sticker hijau pada buku merah menandakan ada risiko HB rendah. 

Gejala yang saya alami akibat anemia adalah seperti pening, pucat, letih dan lesu semasa hamil dan setelah bersalin. Sebaik melahirkan anak kedua saya mengalami anemia teruk sehingga bacaan HB jatuh kepada 7 sahaja. Saya tidak boleh bangun dari katil selama 2 hari untuk mengelakkan daripada pitam. Doktor hampir mencadangkan untuk membuat transfusi darah.  

Pelbagai ikhtiar telah saya lakukan termasuklah pengambilan pil ferrous fumarate, obimin dan iberet folic. Tetapi bacaan HB saya masih rendah. Keadaan alahan yang teruk menyebabkan tahap kesihatan saya lebih teruk kerana saya tidak boleh makan dengan baik. 

Saya mula mengambil produk Shaklee sejak menyusukan anak kedua. ketika itu saya mengalami masalah penyusuan ketika bayi berumur 6 bulan. Alhamdulillah setelah berjaya menyusukan anak kedua sehingga 2 tahun setengah, saya mengandungkan anak ketiga. Saya mengambil Set Prenatal Shaklee dan supplement Shaklee yang lain bagi membantu mengatasi masalah alahan dan morning sickness saya. Ketika itulah saya sedar supplement Shaklee telah membantu mengatasi masalah anemia saya. 

Vitamin yang saya amalkan semasa mengandung adalah Set Prenatal Shaklee yang terdiri daripada ESP, Omega Guard, Vitalea, B Complex, Vitamin C, Ostematrix, Peppermint Ginger Plus dan Performance Drink.

Alhamdulillah, semasa hamil anak ketiga saya tidak mengalami anemia. Bacaan HB semasa anak ketiga adalah 13 dan ke atas. Saya juga tidak mengalami masalah pening, pucat dan lesu walaupun saya ada masalah alahan yang teruk. Saya dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa semasa mengandung. Jururawat bertugas memeriksa kesihatan semasa mengandung agak hairan juga sebab saya dikategorikan berisiko anemia daripada sejarah mengandung sebelumnya. Tapi tidak untuk kandungan kali ini.

Selepas bersalin, saya juga tidak mengalami masalah pitam akibat anemia. Sebaliknya saya lebih sihat dan segar berbanding sewaktu berpantang anak pertama dan kedua. Saya sendiri terkejut kerana saya boleh berulang-alik dengan sendiri ke Nursery Room untuk menyusukan bayi, sedangkan baru 2 hari melahirkan bayi.

Saranan saya kepada ibu-ibu dan bakal ibu di luar sana, kita boleh berikhtiar untuk berikan nutrisi terbaik untuk bayi di dalam kandungan. Mulakan mengambil supplement sejak sebelum hamil untuk mengisi kekurangan nutrisi harian kita. Kita sediakan tubuh yang sihat supaya bayi dalam kandungan dapat nutrient secukupnya. Selain itu kita lebih positif, segar dan ceria semasa hamil sehinggalah melahirkan bayi.

Saya bersyukur sangat bertemu dengan Shaklee. Saya masih meneruskan pengambilan supplement Shaklee semasa berpantang, menyusu dan sehinggalah sekarang bayi saya telah berumur 1 tahun 7 bulan.

Saya sangat berpuas hati dengan Set Prenatal Shaklee dan saya sangat menyarankan ibu-ibu yang mengalami masalah Anemia semasa hamil untuk mencuba set ini. Alhamdulillah. Terima kasih Shaklee."


Betul Ke Set Ibu Hamil Shaklee Bagus?

Memang ramai sangat ibu-ibu yang amalkan vitamin Shaklee semasa hamil. Dan yang bagusnya lagi, set ini boleh juga disambung ambil sampai lepas bersalin sewaktu ibu berpantang.

Untuk info lanjut dan testimoni pengguna klik sini
>> Vitamin Untuk Ibu Hamil

Bagaimana Nak Dapatkan Set Ibu Hamil Shaklee

Untuk sebarang pertanyaan lanjut, boleh hubungi saya Cik Jatt 013-4894037.
InsyaAllah saya akan memberi konsultasi terbaik untuk membantu anda berdasarkan pengalaman saya selama 4 tahun lebih bersama Shaklee.

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

No comments: