Wednesday, 28 December 2011

PROTON INSPIRA 2.0 CVT PREMIUM vs Rumah Baru

Alhamdulillah, dengan rasminya keluarga kecikku telah bertukar kereta. actually since last year lagi cik abang dah plan nak tukar kereta baru. so sekarang, cik abang ku sudah boleh tersenyum gembira kerana sudah berjaya mencapai impiannya.

walaupun ni sebenarnya bukan kereta idaman cik abang yang telah diusya setelah sekian lama, tapi yang ni pun dah memadai untuk keluarga kami. kereta idaman yang satu lagi tu terpaksa ditolak tepi buat sementara waktu, sebab sekarang ni priority harus diberikan kepada usaha mencari dan membeli rumah baru. komen aku pasal kereta baru ni, mestila suka. benda baru kan. aku tak pandai sangat bab2 kereta ni, tapi yang aku tau, kereta ni selesa, luas gak dalam tu, cantik and nampak sporty.


 kereta lama kami yang sekarang dah bertukar tangan
Toyota Avanza
ni la kereta baru keluarga kecik kami
Proton Inspira 2.0 CVT Premium

ok. citer pasal rumah baru pulak. actually sekarang ni kitorang stay kat area Juru, Penang which is in Mainland. tapi both of us kerja kat area Bayan Lepas, which is in Penang Island. hari2 kena travel across the Penang Bridge, angkut dengan anak2 sekali hantar nursery kat Island. pagi 6.45 a.m, dah kena keluar rumah, hantar anak2, then baru masing2 g tempat kerja. balik, 5.30 pm keluar office, ambik anak2 kat nursery, then travel across the bridge again. sampai rumah lebih kurang pukul  6.45 pm to 7.00 pm. keluar gelap, balik pun dah gelap. sangat exhausted hokey. and we all pun dah sampai limit tak boleh tahan dah (especially aku la). tu belum anak2 masuk sekolah lagi, sangatla tak practical duduk berbatu jauh dari tempat kerja ni.

jadinya, kitorang pun dah sepakat nak carik rumah kat Penang Island, which is sangatla susah. bukan apa, rumah kat sini memang mahal nak mamp., tak masuk dek akal. rumah atas tanah jangan harapla nak beli. rumah teres setingkat tu, buruk2 pun dah RM 400k. ntah hapa2. rumah atas angin jer la yang mampu.

dah ada g tengok la beberapa buah rumah. tapi masih dalam proses survey lagi. banyak criteria nak kena tengok. kitorang plan nak beli jer terus. nak sewa2 ni rasa rugi pulak. rumah kitorang sekarang ni, maybe nak jual or sewakan kat orang kut. tak tau lagi. tengokla macam mana. doakan kitorang sukses k dalam usaha pencarian rumah di Penang yer:) hari ni nak g tengok lagi 2 rumah lepas balik kerja...

11 comments:

Huda said...

wah seronok eh ada kereta baru..mahal gak rumah area pulau pinang eh..ermm, selamat mencari rumah yea...

Pen Biru said...

umah kat penang memang mahal gila.yg mampu beli smua hca ya nun alif jer..

MrS. F!zA said...

apartment kt penang dh sma hrga mcm teres kat kl..hihiih

So Shy Lady said...

hg rumah skrg mmng pengsan dik! nk t. nak kna bli jugak iye dak...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai pow dok plak nak tukar keta gak
still dok survey sebab memula smpi dulu beli keta kecik jer but keta kat mesia kasi umi ai bawa.

Salina@IbuAqil said...

Weeeeeee!! Bestnyaaaaaaaaaa!! ;D

QueeN TerataI said...

murah rezeki.. Alhamdulillah... yg pasti jgn lupa padaNya insyaAllah rezeki melimpah ruah lg...

e.l.i.z.@ said...

wowie kete baru! eli mmg x minat lancer hihi

mmg pun kan, tempat keje jauh ngan umah mmg meletihkan..kesian kt anak² la..tu psl eli nk apply keje pun pk sejuta kali..mmg kalu boleh nk keje yg dkt ngan umah je.mmg susah la sikit nk dpt huhu

apartment kt penang berapa harga?

Mama Gee said...

lawa inspira tu... :)
kalau dh pindah penang island nnti bila2 mama pi sana leh lah tumpang rumah yek...heheeheh

liza said...

hi jatt!! hehehe..
good luck carik rumah.. aku dengar2 rumah kat penang melampau mahal.
Best nye ada kete baru, bole la jalan2 KL. Kalau dtg sini, dtg la rumah aku..

CIK JATT said...

thanks semua. penat betul cari rumah. frust pun ada gak bila tgk rumah. kecik tapi mahal. huhu

eli. apartment kat sini yang ok semua RM 200k and above. below 200k, kecik yang amat. 700 to 800 sqf saja

mamagee. boleh ajer. sangat dialu-alukan:)

liza!! insyaAllah kalau aku g kl, aku calling2. ko pun nanti bawakla anak2 jalan penang. rindunya kat ko. buatla blog weh. boleh gak tau perkembangan ko:)