Monday, 9 July 2018

Sebab Dan Cara Kawal Tabiat Suka Makan Makanan Manis


Ramai yang suka sangat atau selalu 'craving' nak makan makanan manis.

Kalau sesekali tu ok la, tapi kalau dah selalu sangat, elokla ikhtiar untuk kawal sebab tabiat ni tak bagus untuk kesihatan kita. Selain penyakit yang merbahaya seperti kencing manis, antara akibat buruk dari suka makan makanan manis ni, antaranya adalah mudah letih dan lesu, daya tahan badan menjadi lemah, menjejaskan hormon serta merosakkan kulit.

Kenapa Selalu 'Craving' Nak Makan Makanan Manis

Kenapa ye selalu datang rasa 'craving' nak makan makanan manis ni? Bila datang rasa tu, memang akan rasa tak puas, siap boleh terbayang-bayang lagi selagi tak makan. 

Sebenarnya, itu merupakan 'signal' dari badan kita yang dihantar ke otak untuk 'memberitahu' yang kita sedang mengalami kekurangan mineral tertentu yang menyebabkan badan tidak dapat menjalankan fungsinya secara maksimum.


Contohnya, apabila kita asyik teringin nak makan makanan manis-manis seperti kek, gula-gula atau seumpamanya, sebenarnya badan kita benar-benar memerlukan mineral Kromium, Karbon, Fosforus, Sulfur dan Tryptophan. Kalau tiba-tiba kita asyik teringn nak makan coklat atau apa saja makanan berasaskan coklat pula, badan kita sebenarnya kekurangan Magnesium.

Cara Kawal Tabiat Suka Makan Makanan Manis

Sekarang dah tahu kan, kenapa tekak ni teringin sangat nak makan makanan yang manis-manis ni.

Sebelum penyakit datang menjengah, lebih baik la ambil tindakan segera. Sayangi badan dan kesihatan.

So, mulai hari ini, tanganilah keinginan untuk makan itu secara berhemah. Kawal pemakanan dan amalkan pemakanan yang seimbang yang kaya dengan pelbagai vitamin dan mineral. Kita sendiri lebih tau bagaimana pemakanan kita, dan pada saya, di zaman sekarang ni kita sangat memerlukan pengambilan supplement tambahan untuk melengkapkan lopong-lopong nutrisi di dalam badan kita.

Berikut saya kongsikan pengalaman Puan Huwaida Abdul Azis yang juga pernah mengalami masalah suka sangat makan makanan manis ni.


Kurangkan Ketagihan Gula Dengan Pengambilan Protein

Assalamualaikum. Saya Huwaida Binti Abdul Azis. Saya mula mengenali vitamin Shaklee dengan pengambilan set sembelit Shaklee sewaktu masih belajar di peringkat sarjana. Alhamdulillah, sembelit saya beransur pulih dengan set sembelit Shaklee. Set sembelit Shaklee tidak seperti julap atau suplemen lain yang memberi kesan pedih ketika membuang.

Melalui pembacaan saya, produk Shaklee mengandungi bahan yang selamat dan terbukti berkesan. Jadi setelah mengalami keguguran selepas beberapa bulan berkahwin, tanpa ragu-ragu, saya terus mengambil set berpantang selepas keguguran sebagai usaha untuk pastikan saya mampu kembali hamil dengan selamat.

Alhamdulillah, setahun kemudian, saya diberi peluang untuk mengambil set berpantang selepas bersalin pula. Apabila Shaklee keluarkan produk penjagaan muka YOUTH, saya memang tak pernah ragu untuk terus dapatkan YOUTH selepas meneliti kelebihan-kelebihan bahan yang terkandung dalamnya.

Memang YOUTH juga tidak mengecewakan saya. Apabila tangan saya menjadi sensitif akibat penggunaan pencuci baju yang tidak sesuai. Saya terus menukar kepada produk pencuci Shaklee getclean yang juga tidak mengecewakan.Terdapat penyakit yang bersifat genetik atau keturunan. Begitu juga dengan sikap dan tingkahlaku kita. Faktor keturunan dan persekitaran sedikit sebanyak dapat mempengaruhi sikap dan tingkahlaku kita. Saya bersyukur dilahirkan dalam keluarga saya sekarang. Akan tetapi, ada sesuatu yang sering membuat saya risau dan bimbang.

Saya dilahirkan dalam persekitaran dimana abah dan ahli keluarga terdekat kami yang majoritinya mempunyai penyakit kencing manis. Apa yang saya takuti adalah saya juga mempunyai kesukaan yang sama dan sangat gemar untuk memakan makanan dan minuman yang manis. Saya tidak menyalahkan keturunan dan persekitaran saya dibesarkan, kerana bagi saya kita sendiri boleh mengubah sikap dan rutin kita.

Setelah berkahwin, suami saya memang menegur kesukaan saya yang sukakan makanan dan minuman yang manis. Air bancuhan yang saya buat juga manis. Setelah sering ditegur, lama-kelamaan, saya agak terbiasa memasak makanan dan membuat minuman yang kurang manis. Akan tetapi, saya suka membeli makanan manis lain seperti coklat, kek dan air berperisa.

Apabila berat badan saya mula meningkat, saya mula mencari penyelesaian kepada masalah saya. Melalui pembacaan saya, gula bukan sahaja menyebabkan kegemukan, malah boleh membawa kepada penyakit kencing manis. Penyakit kencing manis yang kronik akan membawa kepada masalah buah pinggang. Saya melihat sendiri bagaimana ianya terjadi kepada ahli keluarga saya.

Walaupun saya masih sihat sekarang tanpa sebarang penyakit, saya sangat takut jika suatu hari nanti saya akan mendapat penyakit akibat dari kesukaan dan rutin saya. Selagi saya masih sihat, saya mahu berusaha sedaya upaya untuk menjalani rutin hidup yang lebih sihat. Saya perlu mencari alternatif untuk membendung diri saya dari ketagihan manisan.

Alhamdulillah, sejak mengambil ESP Shaklee dan Cinch Shake Shaklee, ketagihan saya terhadap makanan dan minuman manis berkurang. Lidah saya seperti tidak mampu untuk menerima makanan dan minuman yang manis pada kadar yang banyak. Saya sangat mudah untuk berkata tidak kepada gula. Saya menjadi sangat menyukai air kosong.
Jadi, bagi mereka yang mengalami masalah yang sama seperti saya. Saya sarankan anda untuk lebihkan pengambilan protein untuk memastikan paras gula dalam darah adalah stabil dan membantu untuk mengurangkan keradangan paras kolesterol dan kepekaan insulin. Dengan ini, secara tak lansung, kita mampu untuk mengawal pengambilan gula dari diet harian kita.

Saya memilih protein tambahan dari Shaklee kerana ianya lengkap dengan 9 asid amino perlu tanpa kolesterol. Selain itu, ianya rendah kalori dan lemak tepu disamping mudah dihadam tubuh serta terhasil dari protein soya yang tidak diubah suai genetiknya.

Saya suka suplemen Shaklee sebab bantu saya dapatkan nutrisi harian yang mencukupi bergantung pada kondisi saya. Yang lebih penting, vitamin dan produk Shaklee selamat dan berkesan. Bersyukur sangat jumpa Shaklee.


Bagaimana Nak Dapatkan Vitamin Shaklee ?

Untuk sebarang pertanyaan lanjut atau pesanan, boleh hubungi saya Cik Jatt 013-4894037.
InsyaAllah saya akan memberi konsultasi terbaik untuk membantu anda berdasarkan pengalaman saya sejak tahun 2013 bersama Shaklee.

 
***********************************************************

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang berkualiti tinggi ini, anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan atau tempahan.

Konsultasi secara EKSKLUSIF khas untuk anda yang memilih Sweet Moms Vitamin Shop. :)

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

No comments: