Tuesday, 12 May 2015

9 Makanan Dan Minuman Yang TIDAK Boleh Diberi Kepada Bayi


Kalau entry sebelum ni, saya share tentang tips pemakanan ibu hamil kan. Entry kali ni, saya nak berkongsi tentang tips pemakanan untuk bayi pulak. Kena ambik perhatian ni, sama-sama kita belajar. Kesian tengok baby yang kadang tu orang main suap jer, kesannya mungkin tak nampak sekarang. Tapi masa akan datang kita tak tau. Kalau dah makan yang bukan-bukan, bukan setakat takde kebaikan untuk baby, tapi bayangkan usus baby yang kecik tu macam mana la nak proses makanan yang tak sepatutnya.

Ok, jom kita lihat 9 makanan dan minuman yang TIDAK boleh diberi kepada bayi berusia antara 6 bulan hingga 1 tahun.

1) Kerepek

Kerepek mengandungi terlalu banyak garam, dan mungkin akan mengisikan perut kecil bayi sehingga dia terlalu kenyang untuk makan makanan yang lebih berkhasiat. Bayi hanya memerlukan sedikit garam sahaja (kurang daripada 1g sehari).

Gantikan dengan: biskut beras atau roti jejari.
 
Kerepek dalam mangkuk

2) Makanan segera

Burger, piza dan makanan goreng mengandungi banyak garam dan gula, apatah lagi lemak tepu, dan tidak sesuai untuk bayi. Apabila anda menyediakan makanan sendiri, yang lebih sihat, anda boleh mengawal sepenuhnya ramuan yang digunakan.

Burger dan keju

3) Makanan tersedia

Makanan tersedia dan makanan kemudahan lain yang boleh dibeli dari pasar raya adalah untuk orang dewasa, dan biasanya mempunyai banyak garam dan lemak. Periksa label: tahap garam yang tinggi ialah lebih daripada 1.5g garam per 100g (atau 0.6g natrium). Tahap garam rendah ialah kurang daripada 0.3g garam atau kurang setiap 100g (atau 0.1g natrium).

Gantikan dengan: bubur nasi buatan sendiri, yang anda boleh masak cukup untuk beberapa hidangan, dan simpan dalam peti sejuk beku dalam bekas-bekas kecil, setiapnya cukup untuk sekali makan.

Lasagna 
 
4) Gula-gula
 
Sarat dengan gula, ia merosakkan lapisan enamel pada gigi bayi. Tofi kenyal dan pastil adalah yang paling teruk kerana mereka berpegang kepada gigi. Gula-gula keras juga membawa risiko dia boleh tercekik.

Jika bayi anda makan gula-gula, pastikan dia seterusnya juga makan sekeping keju atau minum sedikit susu untuk membantu meneutralkan gula dalamnya.

Gantikan dengan
: ketulan-ketulan raspberi, tembikai dan strawberi yang pasti digemari dan juga mengandungi vitamin C dan lain-lain nutrien. Puri atau lecekkan buah-buahan untuk bayi, atau potong menjadi ketulan-ketulan kecil untuk bayi yang lebih tua. Sentiasa berhampiran bayi anda semasa dia makan.

Gula-gula
 
5) Minuman ringan
 
Keasidan minuman ini boleh merosakkan gigi bayi yang baru muncul. Selain dari tahap gula dan pemanis tiruan, ada juga yang mengandungi kafein yang boleh terkumpul di dalam badan bayi, menyebabkan dia berjaga-jaga resah atau marah.

Minuman-minuman ini tidak mengandungi sebarang nutrien yang diperlukan bayi anda.

Gantikan dengan: air dan susu ibu atau susu formula, yang adalah minuman yang terbaik untuk bayi anda sehingga dia berusia setahun.

Segelas minuman ringan
 
6) Kentang jejari

Kentang jejari yang digoreng mengandungi banyak lemak tepu. Terlalu banyak kentang goreng juga mengisikan perut bayi anda sehingga dia terlalu kenyang untuk menikmati makanan yang memberikan lebih tenaga.

Jika anda membuat keputusan untuk memberikan kentang jejari kepada bayi, pilih yang dipanggang daripada yang digoreng.

Gantikan dengan: ubi kentang atau keledek lecek.

Kentang jejari

7. Bijirin sarapan manis
 
Hari baru bermula, gigi sudah mula rosak! Anda mungkin terkejut mendengar bahawa banyak juga bijirin sarapan mengandungi paras garam yang tinggi, jadi sentiasa periksa label pada kotak.

Gantikan dengan: bergantung kepada umur bayi anda, cuba beras bayi, bijirin gandum lengkap atau bubur nasi untuk permulaan sihat setiap hari.
 
Bijirin sarapan

8. Kek dan donat

Kek dan donat mengandungi sedikit nutrien dan banyak gula dan lemak tepu, yang boleh membuat bayi anda berlebihan berat badan jika dia sentiasa makan. Gigi-giginya juga rosak. Cuba berikan kek dan biskut pada hari atau majlis istimewa sahaja.

Gantikan dengan: pisang lecek, biskut beras, roti jejari dan biskut tanpa gula.
 
Donat

9. Kopi dan teh
 
Apa-apa minuman yang mengandungi kafein tidak sesuai untuk bayi anda. Jangan tambah teh ke botol bayi anda untuk memanaskan susunya. Tanin dalam teh boleh menghalang badannya daripada menyerap zat besi dalam makanan dengan betul.

Gantikan dengan: air dan susu ibu atau susu formula adalah minuman yang terbaik untuk bayi anda sehingga dia berusia setahun. Selepas itu dia boleh minum susu lembu penuh lemak sebagai minuman utama atau anda boleh terus menyusui.

 Kopi susu

No comments: