Monday, 10 August 2015
Resepi Mee Udang Sedap Dan Mudah
Rasa terpanggil pula nak share resepi hari ni.
Kebetulan semalam saya masak mee udang untuk cik abang dan anak-anak.
Ni kali kedua saya masak mee udang ni.
Waktu first time buat hari tu, cik abang dengan anak-anak memang suka sangat. Bertambah-tambah makan, siap kena beli lagi sebungkus sebab tak cukup. Sambil makan sambil puji lagi masing-masing.
"Hmm.. sedap. Ok sangat ni walaupun first time buat." - Cik abang
"Sedapnya! Sedap sangat-sangat la mama." - Kakak and Irfan
Mestilah sedap, masak pun dengan penuh kasih sayang kan. Hihi
Komen-komen macam ni la yang buat saya makin rajin dan excited nak cuba masak macam-macam resepi untuk cik abang and anak-anak.
Semalam tu, cik abang yang request nak makan mee udang. My cik abang selsema sikit, so takde selera nak makan nasi katanya.
Actually, banyak resepi mee udang yang pernah saya baca. Tapi resepi yang ni nampak macam senang, nampak tak leceh nak masak. Daripada resepi tu pun dah nampak macam sedap, eceh. Lagipun, bahan-bahan yang digunakan pun yang biasa-biasa je, bila-bila nak masak pun boleh.
Resepi Mee Udang Sedap Dan Mudah
Bahan kuah
6 ekor udang besar (nak extra pun boleh)
6-10 ekor udang kecil (dibuang kulit)
2 sudu besar udang kering (ditumbuk)
2 sudu besar cili kisar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji tomato (saya guna 1 biji je)
1 biji ubi kentang (rebus)
Garam
Gula
Sos cili
Sos tomato
Air
Minyak
Bahan hiasan
Telur (rebus)
Sawi (celur)
Cili merah (hiris)
Daun bawang (hiris)
Bawang goreng
Mee (celur)
Cara-cara
1. Blend bawang merah dan bawang putih hingga halus dan tumis dalam minyak yang panas sehingga wangi. Masukkan cili kisar dan goreng sehingga garing.
2. Sementara itu, rebus ubi kentang dan kisar bersama tomato, udang kecil dan udang kering yang ditumbuk terlebih dahulu. Kisar sehingga halus.
3. Masukkan bahan blend ini ke dalam kuali bersama bahan tumis tadi.
4. Masukkan air dan masak sehingga mendidih, sesuaikan kepekatan mengikut citarasa masing-masing. Masukkan sos cili, sos tomato, gula dan garam secukup rasa.
5. Masukkan udang. Boleh juga dimasukkan sotong dan fish ball, ikut citarasa masing-masing.
6. Siap! Masukkan mee yang dicelur ke dalam pinggan dan sendukkan kuah ke dalamnya. Kemudian letakkan bahan-bahan hiasan yang disukai.
Memang senang sangat kan resepi ni.
Rasa pun sangat sedap, ni ikut tekak kami sekeluarga la.
Selamat mencuba ya !
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment