Tuesday, 18 October 2011

Tip Kecantikan : Makan ulam, bagus untuk kesihatan dan awet muda

aku dulu kecik2, memang langsung tak makan sayur. ulam2 tu lagila. aku rasa semua tu tak sedap, dahla pahit. kalau ada dalam pinggan tu, confirm aku buang sebelum makan, tak pun aku bagi kat kakak atau mak aku.

time dah start masuk uni, barula aku insaf, belajar nak makan sayur sebab roomate aku dulu kalau makan, tak sah kalau takde sayur. aku pun terikut2, baru aku sedar tak sihat giler pemakanan aku selama ni sebab tak balance. time tu aku dah start menitik beratkan kesihatan diri dah. pastu duduk negara omputeh dulu, aku paksakan jugakla tekak aku ni telan salad.

sekarang ni aku tengah belajar makan ulam pulak. dah tua2 baru nak belajar makan. nak sihat punya pasal, lagipun makan ulam kan boleh awet muda. tapi tak semua ulam aku boleh telan, pahit semacam jer aku rasa. weekend baru ni, balik rumah mak aku. macam biasa, pagi jer mesti aku ngan mak g pasar tani. ternampak satu ulam ni, aku suka giler ulam ni sebab sedap. tak pahit langsung. korang pernah makan tak ulam nih, ulam Paku Rawan.

nila ulam Paku Rawan, sebelum rebus

ulam ni kena rebus dulu baru boleh makan. ni la rupa dia selepas rebus

*Hari Ulam*
 Paku Rawan dan Pegaga

14 comments:

Kakzakie said...

Cik Jatt paku rawan kakak tak pernah makan. Tapi ulam-ulam kakak tak pernah tolak tepi. Cecah sambal belacan lagilah. Huh...

Gambar yg Cik Jatt tunjuk itu bukan pengaga tau. Ha.... kena cari apa nama sebenar kakak tak nak bagitahu di sini. Hihi.....

amiey lee said...

oooooo baru tau itu nama nya paku rawan..

heee suka gak ulam...yang paling suka kalau pucuk pegaga, pucuk ubi

Tina Othman said...

oh tak penah tgk pun paku rawan, first time dgr ni, klu pegaga tu tau lah

~ yus ~ said...

suka juga makan pegaga, tapi ulam paku rawan ni baru pertama kali dengarlah cik jatt..huhu

Salina@IbuAqil said...

Perghhhhh ulam.. MIL ina suka btoi mkn ulam.. Wajib ada ulam2 ni tmbh yg pahit2 tu.. Eiiiiiii!!!

Maya Mayana said...

emm ulam paku rawan tk pernah dgar n tgok...


rasanya tu bukan pegaga...ulam raja kot...ntah le

saya pun belajar mkn ulam dr member :)

zOeY zAu YaH said...

kak tu daun selom dgn paku rawan kan? ska daun selom tu..mkn ulam lah best kan..hihi

aleen aiden said...

bukan je rase macam xpenah dengar,penah jumpa pon tidak dengan ulam paku rawan ni rasenye.hu3

*SiRibenMerah said...

ehhh pegaga ke tuh???
macam daunnn......

ehehe...sedap x paku rawan?

e.l.i.z.@ said...

aisey mannn...eli pun x suka ulam gak..sayur pun terpaksa telan, nk sihat punye pasal..tu pun carrot n sawi je leh telan..tak kunyah tau, terus telan hahha carrot tu kunyah gak la

CIK JATT said...

erkkk.. tu bukan pegaga ker. harap maaf sebab dah mengkonfiuskan semua orang:)

...sWeeT uMi... said...

1st time umi tgk ulam ni...nama nye pun 1st time dgr....ulam-ulam ni mmg baik serasi tuk awet muda kan (^__^)...

SYANI said...

Biasa makan pegaga, daun selom & ulam raja jer. Tak pernah dengar paku rawan ni.

Mama Gee said...

x reti makan ulam..huhuh rugi kan..
tapi kalau makan kacang panjang, bendi rebus dulu boleh..