Monday, 17 October 2011

Menyusu anak ketika anak dah mula tumbuh gigi

aku rasa semua ibu yang menyusu anak yang semakin membesar mesti ada pengalaman kena gigit dengan anak time tengah menyusu kan. kalau gigi sebatang dua ok lagi, tapi kalau gigi dah penuh, adehhhhh.

wife adik ipar aku baru ni ada bertanyakan soalan nih, macam nak buat kalau baby dia gigit time tengah menyusu tu. dia ada tanya sorang kakak ni, kakak tu cakap, bila baby gigit, tekapkan muka baby tu kat situ. aku rasa teori kat situ, baby akan lemas dan automatically dia akan buka mulut, so terlepas la gigitan tu. ganas kut cara tu. tapi adik ipar aku cakap tak berkesan pun. baby dia lagi gigit adala. baby pun pandai, cara ganas, dia pun balas balik dengan ganas la:)

dia tanya aku, apa aku buat. aku kalau Irfan gigit, aku geletek dia, selalunya kat dagu atau tengkuk, bila dia gelak, aku cepat2 cabut. dulu time Irfan kecik2, selalunya berjayala cara tu. tapi sekarang ni Irfan dah cerdik dah, kadang2 tak berjaya gak, Irfan akan gelak sambil tutup mulut. cheeky betul.

Irfan tunjuk gigi:)

Note : next month Irfan dah masuk 2 tahun dah. dah nak kena stop breastfeeding ni

13 comments:

Tina Othman said...

comel

missbby said...

oh..tulah kita pun biasa kena gigit masa bf anak2 time kecik dulu, tapi sekarang ni dah tak bf lagi la..memang kena ada cara, kadang saya jentik manja pipi diaorang jer..

Cik Rose Cute said...

hahaha...biasalah kena gigit...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai breastfeeding adam sampai dia umur 2 thn 3 bln...ituew pow asyik nangess nanak susu mama jugak...memula mmg sedey rasa mcm anak x rapat ngan kiter khen....lelama baru leh terima kenyataan....duch OVER giler

Reensyarinie said...

wahh bgus cik jatt still breastfeed ank smpi umur 2 thn..

mama irfan said...

gigi irfan hampir penuh dah... baru2 ni irfan gigit sampai luka, dekat sebulan jugak luka tu baru baik... time tu, sebulan tanggung sengsara time bf dia...ehehe...

Kakzakie said...

Kalau kakak tutup hidung dia. Katakan mama sakit dia akan faham...

...sWeeT uMi... said...

umi skrg mmg ngah alami situasi ni...tapi cara yg disebitkan tu mmg berjaya umi buat...bile wat cenggitu baby automatik akan nganga cari nafas so terlepas la niple kiter tu....

LiLy @ MumMyQiStInA said...

hehe..mmg mcm tu lah..skrg Qis nk masuk 3thn klu mlm masih lg susu bdn..kekdng dia geram tu mmg dia gigit..selalunye geletek jugalah..baru dia nk lepaskan..^_^

Salina@IbuAqil said...

canteknya gigi dia.. ;)

Hana Soffelia said...

Hehehe nakal tau Irfan.. mencabar jugak ye nak breastfeed anak.

e.l.i.z.@ said...

aiyaaaaaaaaaaa eli plak x brapa gemar BF ni hihih teruk tul eli ni..dulu² eli pam je..pam le sampai kering..direct feed eli mmg xleh..geli :P

Runescape Gold said...

Easily would have to be trustworthy together with you http://wowfzf.blogspot.com/2011/12/world-wide-web-gambling-has-its-share.html
, several sites mention using abilities to create money - however the truth that abilities are generally horrible with regard to earning platinum. Males and females tend not to mention it because they would don't have anything to create with regards to, nevertheless of the many 30 RuneScape knowledge I might state that you will discover just five -- greatest - which are really excellent for getting revenue http://rsfzf.blogspot.com/2011/12/runescape-halloween-event.html
. Normal gatherer experience just like woodcutting, doing some fishing as well as mining possess incredibly low benefits http://chenguang.blogg.se/2011/december/operation-gamma-41-assessment.html
. Will not even think concerning getting funds with smithing, ranged, cooking as well as designing - people expertise shed a person capital. Most experience are simply useful while used together with other knowledge to complete a lot more complicated jobs similar to advanced beast harming. That is why My partner and i critically sense you must pay the actual woodcutting guitar, educate up your overcome and initiate generating several genuine cash flow http://blogya.de/wowcg/527536/Online+Gaming%2C+Threats+and+Risks+for+Kids+.html
. It's increasingly simple to obtain caught up performing very low generating jobs given that they may be 'safe' -- no-one actually acquired wealthy by taking part in this secure. I did not, along with I have millions.