Friday, 7 October 2011

Recommended Parenting Books : Smart Parents Brighter Kids by Zaid Mohamad and Cool Mum Super Dad by Jamilah Samian

semalam sembang2 dengan member kat tempat kerja, anak dia ambik PMR tahun nih, last paper next week Monday tak silap aku. dia membebel pasal anak dia sehari sebelum exam pun, dok sibuk suruh dia belikan buku latihan. if tak beli, bila dapat result teruk, mak jugak yang kena kang, alasan, sebab mak tak beli buku latihan.

then kitorang borak2 pasal sistem pendidikan kat Malaysia sekarang. rasanya terlalu exam oriented. tuisyen sana, tuisyen sini, dengan buku latihan tebal berlambak2. macam pressure pulak, tapi if kita tak ikut rentak tu, nanti anak2 kita ketinggalan pulak. ini antara komen2 yang aku dengar dari mak2 yang anaknya tengah bersekolah la.

tu baru pasal pendidikan. belum lagi masuk bab bergayut kat tepon, main internet ngan game 24 jam, dengan Facebook la, You Tube la, bab berkawan dengan siapala. risau pulak aku pikir semua nih, mengenangkan anak2 yang semakin membesar. zaman sekarang ni mencabar betul nak mendidik anak2 nih. sebagai ibu bapa nih, tak boleh main redah jer. aku pun dalam proses belajar lagi. selain tanya orang yang lebih berpengalaman, aku selalu gak baca pasal parenting kat internet.

parenting book pun aku beli gak, normally aku baca review dulu sebelum beli. antara buku yang paling aku suka, Smart Parents Brighter Kids by Zaid Mohamad and Cool Mum Super Dad by Jamilah Samian.



aku sangat2 suka and sangat thankful to both authors sebab buku2 ni dah banyak bagi guidance and motivation kat aku not only how to become a better parent, but also how to become a better person. cara penulisan yang sangat santai, sampai bila kita baca, it feels so close to our heart. mungkin jugak sebab orang kita sendiri yang tulis kan, so segala tips and guidance tu rasa senang nak absorb and practice.

kat mana2 bookstore, macam MPH, Borders tu ada jual. tapi aku beli online jer kat BookPlanet.

so if korang tengah tercari2 parenting book yang bagus, these books are highly recommended!

6 comments:

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nice sharing..
menarik..Nnt blhlah cari buku nih..

Fatin Mraz said...

thanx for sharing ya! ;)

Salina@IbuAqil said...

Yelah cik jatt.. Jadi ibu bapa ni kena pnuh ilmu didada..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

boley cari kt ternet nnt ....
suka la sbb dah ader org review kata baguih harus beli nnt

teha said...

tggu jd mommy laa bli bku nie.. hehehe

Runescape Gold said...

Earning gold is difficult about RuneScape Cheap Runescape Gold, not really if you need to become getting 500k-1million general practitioner (rare metal parts) per hour in a continual method Cheap RS Gold. It's even harder to locate a income creating technique that helps you teach valuable know-how within the lengthy manage way too. Harming environmentally friendly dragons has become a choice associated with money generating on RuneScape pertaining to decade RS GP, and this guide will highlight how it's concerned and exactly how you'll be able to profit.