Friday, 18 November 2011

Jangan terlalu memaksa apabila mendidik anak-anak. Gunakan minat anak sebagai satu kelebihan

aku dari dulu lagi selalu tanya Qistina, 'kakak bila dah besar nanti nak jadi apa'. then, aku sendiri jawab, 'nak jadi doktor eh'. tapi Qistina pulak jawab, 'tak...kakak nak jadi Barbie. lepas kakak jadi Barbie, barula kakak jadi doktor, ok'. tetap dengan Barbie nya. actually, dua2 tu ada advantage yang boleh aku gunakan dalam proses mendidik anak.

advantage of Barbie
- time nak pujuk gosok gigi, bila macam liat sikit, aku akan cakap 'kakak kan nak jadi cantik macam Barbie kan, kena rajin brush teeth ok'
- time tak nak makan sayur, 'kakak kan nak jadi cantik macam Barbie kan, kena makan vegetables, barula kulit cantik, eye cantik, semua cantik'
tu antara contohnya la, banyak lagi kes2 lain yang aku guna, setakat ni Alhamdulillah berjaya

advantange of Doktor
- of course macam mak2 lain, aku pun cakap benda yang sama 'kakak kalau nak jadi doktor, nanti kena belajar rajin2 ok. nanti mama sakit, bolehla kakak bagi ubat kat mama'

sekarang ni Qistina suka sangat main doktor-doktor. selalunya Barbie atau bear la yang jadi patient dia. kena inject la, kena bandage la, kena suap ubat la, check temperature la. mama, ayah, Irfan pun pernah jadi patient Qistina:) aku siap belikan Medical Set lagi untuk Qistina.

excited Qistina dapat Medical Set baru

 seriesnya doktor. tengah check patient ke

ooo.. ni ke patient tu. tak nampak macam sakit pun

Irfan pulak tetap dengan Ultraman nya. tapi kalau tanya Qistina, 'Irfan besar nanti nak jadi apa',dia akan jawab, 'pilot!'

advantage of Ultraman
- aku gunakan Ultraman untuk pujuk Irfan kat hospital time nak kena nebulizer tu, Alhamdulillah berjaya
dan ada kes2 lain pun aku gunakan Ultraman jugak.

sejak bila Ultraman ada pedang pun aku tak tau. tambah collection Irfan:)

sekian serba sikit perkongsian cik jatt yang juga masih dalam proses belajar cara-cara mendidik anak

Note : kesimpulanya, apapun yang anak anda minat, take it as ur advantage. janganla sesekali kondem or kritik anak, contohnya 'buat apala nak jadi Barbie. tu kan patung. nak buat apa jadi patung'. bagi aku, rasanya tak patut cakap kat anak2 macam tu

13 comments:

missbby said...

yup cik jatt, betullah cara cam tu, kadang saya pun buat cam gitu jugak..masing-masing ada cara nak didik anak..

MrS. F!zA said...

weee..mainan tu blh tarik minat qistina jd doktot sok besar nti ni..hihi

amiey lee said...

heee lawakkk..... tapi bagus cara cik jatt tu

LiLy @ MumMyQiStInA said...

samalah..kadang2.lily pun buat macam tu kat Qis..
Serius nye muka doktor tu..hehe..ada ciri2 ni.. ^_^

~ yus ~ said...

ada gaya jd doktor..:)

...sWeeT uMi... said...

btul tu cara nak didik anak-anak zaman skrg memang kiter kena lebey pandai kan....umi suke cara cik jatt ni (^_^)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tepat sekali benda gini x leh push
anak ai nak jadi tukang buat cake....*PITAM* gara2 mama nyer selalu sgt buat cake...dush

cantekk said...

sonok nye...
kecik2 da pasang cita2..

MamaKaisah said...

mmg bgs cara ni..masa ank sulung dulu si kakak, ok je dan cara ni amat berkesan.

tp sampai kat adik laki dia 2 thn lbh skrg ni, mmg xjln cara ni.. gosok gg lgsg xmau dll..tp still ank yg baik..

:)

Alin Marlini said...

masa kecik2 dulu cita2 den pon nak jadi doktor..abah siap bawak peralatan doktor yg asli lagik sb abah keje ngan spital..hehehehehe...tapi bila dah besar takut tgk darah..

Salina@IbuAqil said...

si Aqil plak minat kete.. abeh dikumpulnya koleksi kete.. x tau le sok bsor nak jadi apa.. jgn jd racer udah.. eiiiii nakmo...

Pen Biru said...

betol la..budak2 jgn dipaksa.lagi dipaksa, lagi dia x nak..kena psiko je slow2..

chekpid said...

teruskan sokong anak2 & kita ibu2 ni kena kreatif nk mendidik