Wednesday, 23 November 2011

Tip Kecantikan : Mempunyai masalah kulit muka? Mari kenali jenis kulit muka anda..

kulit muka korang jenis yang mana eh? soalan kepo:)

KULIT NORMAL
* Sebum atau minyak semula jadi pada muka adalah seimbang, tidak terlalu berminyak, tidak terlalu kering
* Tekstur kulit kelihatan lembut
* Liang roma kecil
* Kulit jarang mendapat jerawat atau jerawat ada pada waktu-waktu tertentu seperti pada waktu haid atau stress

KULIT KERING
* Kelenjar minyak kurang aktif, jadi kurangnya penghasilan sebum
* Tekstur kulit kasar, kadang-kadang mengelupas
* Liang roma kecil atau kadang-kadang tidak kelihatan, kusam tidak berseri.

KULIT BERMINYAK
* Kelenjar minyak sangat aktif, terlalu banyak penghasilan sebum
* Muka kelihatan berkilat dan melekit
* Liang roma besar, jelas kelihatan
* Mudah dijangkiti jerawat kerana liang roma mudah tersumbat dan menyebabkan radang.

KULIT KOMBINASI
* Gabungan ketiga-tiga jenis kulit di atas iaitu kulit biasa, kering dan berminyak
* Secara amnya, bahagian dahi dan hidung (zon-T) berminyak dan kering di bahagian pipi dan dagu
* Liang roma di zon-T kebiasaannya besar dan memudahkan jangkitan jerawat.

KULIT SENSITIF
* Kulit yang nipis dan tegang akibat kekeringan
* Bertompok kemerah-merahan dan menggelupas
* Mudah merengsa jika salah memilih produk
* Mudah kemerahan terutamanya dalam cuaca panas terik matahari

:: Credit to Berita Harian ::

terdapat pelbagai faktor yang menentukan jenis kulit kita ni, termasukla faktor pemakanan, tempat tinggal, perubahan cuaca, umur, perubahan hormon dan jenis produk kecantikan yang digunakan. iyerrr.. produk kecantikan pun boleh menentukan aka mengubah terus keadaan kulit kita, either make it worse or make it much2 better.

aku dah banyak pengalaman menggunakan produk2 yang dah menghancuskan muka aku. mula2 aku dilahirkan sampaila aku nak dekat SPM, kulit aku dalam kategori normal. lepas tu, disebabkan perubahan hormon, tiba2 kulit aku jadik berminyak dan cik jerawat pun punyala banyak menempek. jadinya, aku pun tergedik2la try macam2 produk untuk hilangkan minyak dan jerawat kat muka aku. hasilnya, minyak and jerawat maintain, plus kulit aku jadik sensitif pulak. down giler.

Alhamdulillah, setahun yang lepas aku jumpa produk F'iena Beauty ni. disebabkan kulit aku dah sensitif, mulanya aku takut gak nak try pakai. tapi bila tengok kakak aku try cantik jer kulit dia, takde menggelupas or merah2 macam sesetengah produk tu, aku pun jadi confident try. lagipun pada aku, since product ni berasaskan susu dan beras, dan takde bahan2 yang berbahaya, insyaAllah kulit aku akan selamat. paling teruk pun, kulit aku maintain which means still kusam, berminyak dan berjerawat. tapi, tanpa disangka-sangka, product ni tersangatla bagus. bukan sahaja semua masalah kulit aku tu hilang, kulit aku yang super sensitif pun akhirnya dah back to normal. Alhamdulillah, syukur sangat2:)

product F'iena Beauty ni sesuai untuk semua jenis kulit. kesan terhadap kulit adalah berbeza bagi setiap individu, bergantung pada jenis dan masalah dihadapi. jangan risau, product ni takde bahan-bahan berbahaya ok. ada kelulusan dari Kementerian Kesihatan Malaysia:)

if korang nak tengok gambar aku sebelum dan selepas pakai F'iena Beauty, klik sini yer

nak tau lebih lanjut pasal product ni, klik sini ok:)

F'iena BEAUTY Rice Milk Whitening Set RM 70/set

11 comments:

Cik Rose Cute said...

Alhamdullillah....Cik Rose punyer muka kulit normal.....

Pen Biru said...

muka sy ni beminyak.buang duit je beli bedak.pakai tak sampai stgh jam semuanya hilang..

ajumohit said...

Kulit Aju bminyak mcm leh wat goreng kepok huhu

CIK JATT said...

cik rose, bertuahnya la. senang nak jaga kan kulit normal ni

CIK JATT said...

penbiru
berminyak jer takpe lagi kak. kalau jerawat datang menempek yang tak tahan tu

CIK JATT said...

aju
saya pun dulu macam tu gak. tapi sekarang tidak lagi:)

Sufie hyqal said...

kulit muka sy sng bwrminyak n kulit muka pd pipi nampak tidak sekata.mcm mna ye?
Saya nak ambil produk ni tapi how?saya from jb

Sufie hyqal said...

kulit muka sy sng bwrminyak n kulit muka pd pipi nampak tidak sekata.mcm mna ye?
Saya nak ambil produk ni tapi how?saya from jb

Aseng Tjoa said...

Nice blog!
Ingin mengatasi masalah kulit/wajah anda??
sekaligus menjadi salah satu resller kami??
temukan kami di

www.mcidistributor.blogspot.com

Shine FS said...

WANT TO HAVE A FAIR SKIN?
INGINKAN KULIT CERAH?
CALL / SMS 016 271 5447

- Can be applied all over the body - face, hand, leg etc.
- No exfoliation
- Organic & Halal
- Special Promotions offered

Daud Mohamad said...

thanks cik jat info yang baik.