Thursday, 10 April 2014

Penambahan Berat Badan Ibu HamilBerapakah jumlah berat badan yang akan saya tambah semasa hamil?

Pertama sekali, penting bagi anda menerima hakikat bahawa berat badan anda akan bertambah semasa hamil! Memang seharusnya begitu. Badan anda sedang membesar dan berubah untuk memberikan permulaan yang terbaik bagi bayi anda.

Badan anda akan menjadi sangat besar menjelang tibanya waktu melahirkan. Kira-kira satu pertiga daripada berat badan tambahan ini adalah daripada bayi, plasenta dan air ketuban (cecair amniotik).

Berikut adalah beberapa anggaran untuk memberi anda idea tentang beratnya:
 • Semasa lahir, seorang bayi perempuan Malaysia mempunyai berat 3.2kg; bayi lelaki pula 3.4kg.
 • Cecair amniotik yang menyokong dan menampung bayi anda mempunyai berat 0.8kg.
Tetapi bagaimana pula dengan baki dua pertiga berat yang berlebihan itu? Ini diakibatkan oleh perubahan yang berlaku dalam badan anda semasa hamil. Sekali lagi, angka ini adalah anggaran sahaja:
 • Lapisan otot pada uterus (rahim) membesar secara dramatik dan beratnya bertambah sekitar 0.9kg.
 • Isi padu darah bertambah dan beratnya meningkat sebanyak 1.2kg.
 • Anda mempunyai lebihan cecair dalam badan sebanyak kira-kira 1.2kg.
 • Berat payudara pula meningkat sebanyak 0.4kg.
 • Anda akan menyimpan lemak, kira-kira 4kg, yang akan memberi anda tenaga untuk menyusukan bayi anda.
Menjelang hujung kehamilan, anggaran secara kasar, berat badan anda mungkin akan bertambah sebanyak kira-kira 12.5kg berbanding sebelum anda hamil.

Bagaimana jika saya mempunyai berat badan berlebihan?

Jika jumlah BMI anda tinggi sebelum anda hamil, anda perlu cuba untuk mengehadkan jumlah berat yang ditambah. Menambah lebih banyak berat tidak baik untuk anda dan bayi. Ia boleh meningkatkan risiko anda mengalami komplikasi semasa hamil dan pelahiran.

Komplikasi-komplikasi ini termasuk:
 • tekanan darah tinggi
 • kencing manis
 • melahirkan bayi besar.
Tetapi jangan pula cuba untuk berdiet. Ia tidak akan mengurangkan kemungkinan untuk mendapat tekanan darah tinggi. Ia juga tidak berkemungkinan memberi kesan kepada risiko anda mengalami pra-eklampsia, yang berkaitan dengan tekanan darah. Ia juga tidak memberi manfaat kepada bayi anda.

Sebaliknya, dapatkan nasihat daripada doktor anda mengenai bagaimana untuk makan dengan baik. Pelan pemakanan yang sihat akan memastikan anda tidak menambah berat badan terlalu banyak dan membuatkan anda dan bayi gembira dan sihat. Elakkan snek yang tinggi kandungan lemak dan gulanya seperti biskut, kek, gula-gula dan aiskrim. Gantikannya dengan snek yang lebih berkhasiat seperti buah-buahan segar, biskut bijian penuh bersama keju rendah lemak, yogurt atau buah-buahan kering.

Bagaimana jika saya terlalu kurus?

Bincanglah dengan doktor anda tentang bagaimana meningkatkan berat dalam bulan-bulan yang akan datang. Ikutlah nasihat beliau. Jika BMI anda rendah, anda mungkin lebih berkemungkinan melahirkan bayi pramatang atau bayi yang kecil. Bayi yang dilahirkan lebih awal dan kecil kadang-kala memerlukan penjagaan tambahan apabila dilahirkan.

Bagaimanakah saya boleh mengawal berat badan?

Cara terbaik yang boleh anda lakukan ialah makan dengan sederhana. Anda disarankan mengambil kira-kira 2,000 kalori sehari. Anda tidak perlukan lebih daripada itu hinggalah tiga bulan terakhir kehamilan, di mana anda perlukan 200 kalori tambahan sehari. Anda boleh mendapat 200 kalori tambahan itu daripada contohnya, sekeping roti bakar dengan kacang panggang atau semangkuk bijirin bijian penuh dengan susu separa-skim.

Untuk makan dengan sihat, makanlah makanan daripada kumpulan makanan berikut:
 • Roti, pasta, kentang, nasi dan bijirin (karbohidrat). Lebih baik jika anda makan bijian penuh seperti beras perang serta pasta dan roti daripada bijian penuh. Cuba pastikan makanan berkanji ini memenuhi satu pertiga daripada apa yang anda makan setiap hari.
 • Buah-buahan dan sayur-sayuran, sekurang-kurangnya lima hidangan setiap hari. Ini seharusnya memenuhi satu pertiga lagi daripada apa yang anda makan setiap hari.
 • Protein, seperti daging (tetapi bukan hati), ikan, telur dan kekacang.
 • Produk tenusu seperti susu, yogurt dan keju. Versi rendah lemak adalah pilihan yang baik jika berat badan anda berlebihan.
Anda tidak perlukan makanan atau minuman yang tinggi kandungan lemak atau gulanya seperti biskut, kek atau minuman berkabonat. Walau bagaimanapun, tidak salah jika anda mengambilnya sekali-sekala dalam jumlah yang kecil.

Ingat, anda tidak perlu makan untuk dua orang. Jika berat badan anda bertambah terlalu banyak semasa hamil, sukar untuk menurunkannya selepas bayi anda lahir.

Dan jangan lupa bahawa ia bukan hanya mengenai makanan! Senaman baik untuk anda semasa hamil dan boleh membantu anda mengekalkan berat yang sihat.

 
***********************************************************

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)
ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Follow us on Instagram : @cikjatt

No comments: