Thursday, 21 March 2013

INFO VITAMIN : Apa itu RDA dan Bagaimana Mencapai Kesihatan Optimum


Biasakan dengar iklan makanan ke susu ke di TV menyebut “US RDA”.

Apakah RDA tu? 

RDA adalah:-
  • Jumlah nutrisi yang diperlukan untuk mengelakkan masalah malnutrisi. 
  • Kuantiti yang diperlukan oleh sesuatu kumpulan, misalnya ‘penduduk Malaysia’ atau ‘Penduduk USA’ dan bukan keperluan unik setiap individu. 
  • Jumlah nutrien untuk tubuh mencerna dan melakukan metabolisma dalam keadaan normal. 
  • Kuantiti nutrien untuk orang yang tiada masalah kesihatan. 
  • RDA bukan direka untuk mencapai tahap kesihatan optimum! Oleh itu kita akan mendapati kuantiti nutrien yang tercatat pada botol vitamin jauh lebih tinggi dari RDA, kerana ia untuk kesihatan optimum.
 
RDA bukan untuk mencegah penyakit atau mencapai tahap kesihatan optimum. Ia hanyalah jumlah minima yang diperlukan bagi mengelakkan penyakit. Misalnya untuk mencegah skurvi, jumlah vitamin C diperlukan hanyalah 10mg. Namun keperluan vitamin C meningkat berkadar dengan tahap kesihatan, lokasi tempat tinggal, pekerjaan dan sebagainya.

Mencapai tahap RDA bukanlah sesuatu yang bagus, dan ia bukan tahap kesihatan optimum. Formula bagi kesihatan optimum bukan RDA, sebaliknya ODA iaitu Optimum Daily Allowance.

Dari mana nak dapatkan ODA? 

Masih menggunakan contoh vitamin C..

Bagi orang yang mengamalkan diet sihat dengan mengambil buah yang kaya dengan vitamin C dalam kuantiti yang banyak boleh membekalkan vitamin C yang melebihi RDA namun mungkin tak mencapai ODA. Contohnya kandungan vitamin C dalam sebiji oren ialah 70mg vitamin C. 7 biji oren membekalkan 490mg vitamin C. ODA bagi vitamin C adalah 1800mg manakala UL (tolerable upper limit) ialah 4000mg.

Beza antara kuantiti vitamin C dalam sebiji oren dengan ODA ialah 1730.

Dalam keadaan dunia yang penuh pencemaran ini, keperluan vitamin C semakin bertambah. Ini kerana serangan2 dari luar (pencemaran, etc) menyebabkan radikal bebas menjadi menjadi begitu banyak dalam tubuh dan boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan.

Oleh itu tiada sebab untuk tidak mengambil supplemen.

Credit

I'm Your SHAKLEE Independant Distributor
Siti Hajar Khalid (Cik Jatt)

ID No. 907609
♥ SMS/WhatsApp : 013-4894037
♥ Email : cikjattshop@yahoo.com
♥ Fanpage : Sweet Mom Vitamin Center

* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit

No comments: